Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu od wewnątrz,prosze o weryfikacje

darektychy

Recommended Posts

Witam,mam zamiar ocieplić dach w domku letniskowym szkieletowym,tylko mam problem jak zrobić szczeline wentylacyjną między deskowaniem a materiałem izolacyjnym którym będą płyty PIR 5cm..Chce dac w szczycie dachu wywiewnik,a w krokwiach nawiercic niewielkie otwory żeby przez nie przepływało powietrze pomiędzy deskowaniem a płytami.z tym ociepleniem to bardziej mi chodzi o to żeby w lato nie było za ciepło,bo w zimie domek stoi pusty.Dodaje zdjęcie żeby można było zobaczyć o co mi chodzi.Prosze o opinie czy tak to można zrobić lub ewentualne porady.

ocieplenie plan.jpg

Z tymi dziurkami, to trochę nie bardzo. Właściwie to są płatwie a nie krokwie. Otwory osłabią ich przekrój na nośność i przede wszystkim na ugięcie, z czym należy uważać. W zasadzie bez sprawdzenia tego przez konstruktora nie wolno tego dziurawić a szczególnie nie w środku rozpiętości. Jeżeli otwory będą mikroskopijne, to raczej nic się nie stanie, ale też żeby coś tam przewiewało musiałyby być o znaczącej średnicy i to gęsto.

Tak naprawdę to należało tę szczelinę wykonać przed nabiciem deskowania jakąś kontrłatą ułożoną ażurowo (z przerwami).

To jest jakiś pomysł, ale żeby to faktycznie pracowało, to należy albo użyć długich desek, najlepiej po obu stronach belek, które lecą ciągle na całej ich długości(i są podparte na podporach również albo, jeżeli dajemy krótsze nakładki z desek tylko w środkowej strefie np. o długości równej połowie całej belki, umieszczone symetrycznie w środku rozpiętości, to koniecznie skręcone lub zbite dość gęsto, bo te łączniki pod obciążeniem będą poddane ścinaniu. Jak byśmy dali tylko parę gwoździ na krzyż, to wzmocnienie będzie pozorne.