Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze podgrzanie wody użytkowej w domu?

syffon2

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Pomożecie mi?

Jak jest najtaniej podgrzać wodę użytkową w domu w bojlerze płaszczowym.

Bojler mam nowy z grzałką Eltom. 2KW.

Czy nie taniej jest podgrzewanie bezpośrednio z pieca CO węglem po uprzednim zakręceniu obiegu na dom?

Dlaczego tak jest że po 1h już nie krzystania z kranu trzeba dobre wiaderko, dwa wylać aby leciała woda gorąca? Na początku i to bardzo sporo leci zimnej wody, potem letnia i gorąca z bojlera.

Problem dokładnie jak u teściów 15l i więcej trzeba spuścić, aby leciała ciepła woda.. cóż totalny brak izolacji na przewodach.

Zostaje wykonanie instalacji np na PEX'ach i dobra izolacja, też przerabiałem ten temat u siebie akurat (u rodziców)

to 2 godziny po ostatnim poborze, woda z kranu leci ciepła/ na tyle aby nie czekać z myciem.

Prawie całość rur ma dookoła min 5cm izolacji .. na pionie jest 10 /15cm ..w około rur.

Grzanie wody z węgla ..= hmm w zimie może tak, ale trzeba mieć odpowiedni zbiornik, inaczej piec będzie podawał np 20kW mocy

a Twój baniak ma tylko nagrzewnicę ~3,5 kW tak jest teraz u teściów i nikomu nie polecam kupowania byle czego ..

trzeba pilnować ! woda w kotle będzie wrzała, a w baniaku ledwo wskazówka wchodzi .. choć kłamczuchy z firmy produkującej "baniak"

chwalą że ma nagrzewnicę 12 kW :lol2: zabawne .. długość rury x powierzchnia przewodzenie = moc

Ilość razy, zagotowanej wody i ilość pomyłek przy baniaku tylko 140 L każe mówić nie takim rozwiązaniom .. w zimie jest to dobre ..

ale w lecie jesteś gościem co dziennym w kotłowni.

http://www.ariston.com/pl/SGA tym się ogrzewa u rodziców ..zima lato .. święty spokój ! łącznie z gotowaniem na 2 miechy po 250zł za gaz..

dziękuje..

Kocioł węglowy jest dobry ale do baniaków na 2m3 wody .. szczególnie taki jak Twój.

Kolega wykonał sobie solara z 2 grzejników panelowych i baniaczek na 140 L wody ma .. od marca do października ..koszt 500zł.

1/2 sterownik solarny czyli można jak się chce.

Gość Arturo72
PEX'ach co to jest??

Niczym nic ani nic nie jest zaizolowane. Jak budowaliśmy się domy oddychały i nic się nie izolowało.

Czyli już muszę się pogodzić z zimną wodą na początku?

Czyli prądem wychodzi taniej od podgrzania wody w piecu węglem ?

A może skorzystasz z dobroci internetu i przestaniesz z siebie robić...sierotę ze wsi na totalnym zadupiu,gdzie jeszcze żyje się jak w średniowieczu ?

Domy miały skrzela do "oddychania" wtedy czy jakieś specjalne sztuczne płuca mu dorabiałeś ?

Czym zaizolowałeś rury?

Jak je puściłeś w ścianach?

5cm izolacji to masz średnicę minimum 12cm

Dla 10-15 odpowiednio 22/32cm. To grubsze od nośnej ściany.

tak ponieważ pion idzie we wnęce, całej w izolacji.

Czyli prądem wychodzi taniej od podgrzania wody w piecu węglem ?
tak bo grzeje się wodę zaraz w miejscu poboru ..

a nie gdzieś daleko i niczym rozpalisz to więcej w komin ucieknie .. plus brak izolacji ..

Arturo72 tu nie chodzi czy ktoś ma meldunek na wsi, czy w mieście .. bo akurat mieszkam sobie na wsi i bardzo sobie cenie to mieszkanie. Wiocha to stan umysłu i tyczy się całego obszaru RP. Szogun co nabroił ? .. po krzesłach chodził ..

Edytowane przez מרכבה

wydaje mi sie odwrotnie

W piecu napali się byle czym i woda ciepła a grzejniki można zakręcic a grzałka swoje pobierze.Jakoś wydaje mi się żebym zbankrutował jakby grzałka grzała 24h na dobę 7dni w tygodniu.

Czyli mam rozumieć że dając jedynie na bojler, bojler jest przy piecu CO nieopłacalne jest grzanie wody węglem? Dlaczego?

Ale też podejrzewam jakbym na noc nie wygaszał pieca albo nie wyłaczał grzałki to by nie trzeba było długo czekać znów. Najdłużej się czeka na wodę ciepłą jak w bojlerze woda całkiem ostygnie np po nocy albo dobie nie grzania to wtedy po podgrzaniu tej wody trzeba ok 3 wiaderka wylać.

Jest jakaś alternatywa do pogrzania wody prądem? Bo obecnie przy grzaniu wody około 2-3 godzin dziennie mam dopłaty 50-60zł za prąd więc rachunek wynosi 2 krotność tego co przed podgrzaniem.

Edytowane przez syffon2