Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulika - wykwity/przecieki wodne na ścianie?

shel

Recommended Posts

Witam, hydraulikiem nie jestem, ale postanowiłem sam przeprowadzić remont we własnej łazience (reorganizacja podłączeń do wanny, umywalki, pralki i WC) i teraz mam dylematy, ponieważ pojawiają się na ścianie wykwity/przecieki wodne i nie wiem skąd one się biorą, istnieje także prawdopodobieństwo, że może po sąsiedzku akurat ktoś mnie podlewa (blok 4-piętrowy ja mieszkam na pierwszym piętrze), a mój remont to tylko przypadek lub też rurki od ogrzewania biegnące w podłodze przeciekają, ale może ktoś się wypowie, bo ja nawet odkułem newralgiczne miejsca połączeń, ale przecieków nie ma...

Aha - instalacja wykonana a klejonych rurkach PVC.

Dzięki z góry za spostrzeżenia

20150307_112734_resized.jpg

20150307_112728_resized.jpg

20150307_115105_resized.jpg

20150307_115053_resized.jpg

2015-01-20 19.41.50.jpg

Witam, hydraulikiem nie jestem, - przecieków nie ma...

Aha - instalacja wykonana a klejonych rurkach PVC.

Dzięki z góry za spostrzeżenia

Brak izolacji na rurkach, wilgoć ładnie się skrapla -szczególnie na zaworze pralki to widać bo metalowy.

Pozdrawiam

Tak se patrzę... :p

Tam jaka wylewka na podłodze była robiona? Nie podciągnęło z niej ścianami? Jakoś to tak równiutko przy podłodze wylazło...

Kurcze część idzie w podłodze (właścicielem mieszkania jestem od niecałego roku ), a część w ścianie przerabiane przeze mnie rurki CPVC (ciepła woda) i PVC (zimna woda) puściłem w zwykłych peszlach wzorując się na orginale, ale tu jest chyba problem...

Zadam jeszcze pobocze pytanie, chciałbym zastąpić rurki z PVC skręcanym PEXem, ale problem jest z połączeniem tych dwóch materiałów, a posadzki kuć nie chcę ;)

znalazłem w googlach przejściówkę/adapter PEX X CPVC ADAPTER, ale nigdzie nie mogę jej namierzyć do kupienia

http://homesplumbingsupply.com/shop/pex-x-cpvc-adapter-34i/

detail_106428_usn_tif.jpg

Brak izolacji na rurkach, wilgoć ładnie się skrapla -szczególnie na zaworze pralki to widać bo metalowy.

Pozdrawiam

Rurki PVC (zimna woda) puściłem w zwykłych peszlach wzorując się na oryginale, a wilgoć pod zaworem od pralki to moja sprawka ;) leciała woda jak odkręcałem zawór...

Rurki PVC (zimna woda) puściłem w zwykłych peszlach wzorując się na oryginale, a wilgoć pod zaworem od pralki to moja sprawka ;) leciała woda jak odkręcałem zawór...

OK, ale wilgoć może być takim objawem, teraz gdy robisz wylewki powietrze jest bardzo nią nasycone, a na zimnych elementach lubi się wytrącać.

Dobrze wywietrz pomieszczenie może okazać się ze to jest przyczyną , a nie przeciek.

OK, ale wilgoć może być takim objawem, teraz gdy robisz wylewki powietrze jest bardzo nią nasycone, a na zimnych elementach lubi się wytrącać.

Dobrze wywietrz pomieszczenie może okazać się ze to jest przyczyną , a nie przeciek.

Nie robię wylewek, jest to łazienka w bloku 13-letnim, gdzie robię remont - od niecałego roku jestem właścicielem...

• 3 months później...