Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu - dylemat z rozwiązaniem do wtorku.

jasiepytam

Recommended Posts

Witam!

To mój debiut na forum. We wtorek mam podjąć decyzję co do metody ogrzewania domu.

Domek jest podpiwniczony, po obrysie 8x9 m. Piwnica, parter (wiatrołap + kuchnia, łazieneczka, salon za jadalnią i pokoik gościnny) i użytkowe poddasze (3 pokoje + łazienka + garderoba i mały przedpokój ze schodami.

Konstrukcja drewniana, na ścianach 20 wełny + 13 styropianu, okna standardowe raczej dwuszybowe, poddasze 20 wełny, ale muszę coś dołożyć - może jeszcze z 20 + uszczelnienie pianą PU. Na piwnicy twardy styro 10 cm.

Na dole jest już podłogówka po całości, piwnica bez ogrzewania narazie (ale będą kaloryfery pewnie) i na poddaszu kaloryfery + drabinki w łazienkach.

Dylemat zaczyna się przy wyborze ogrzewania. Wiem, że gaz ziemny będzie w ulicy za niedługo więc muszę się na niego przygotować.

Mam opcję także na roczny piec na ekogroszek 17kW.

Firma, która mi stawia całość powiedziała, że mam zdecydować, czy kocioł gazowy chcę jedno czy dwu-funkcyjny oraz czy kominek z płaszczem czy bez.

W perspektywie na 100% będą solary.

Jaki model ogrzewania wybrać.

Proszę o pomoc w wyborze - mam czas na decyzję do wtorku.

Zastanawiam się także nad położeniem "na wełnie" na poddaszu jakiejś folii termoizolacyjnej. Kiedyś słyszałem coś o tym - aluterm czy coś takiego.

Zapomniałem dodać, że będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak wyżej

gaz lub prąd, u niektórych prąd tanszy od gazu i nie ma drugiego abonamentu

jednofunkcyjny wygodniejszy ale pare stówek drożej

podłogówka wszedzie uprościłaby układ a zarazem taniej

jak chcesz coś na dach to fotowoltaika,panele droższe ale wystarczy kabelek do grzałki pociagnąc, nie trzeba wymieniac glikolu, nie ma pompy...

Zdecydowanie kominek bez płaszcza wodnego i daj sobie spokój z solarami (policz ile gazu zaoszczędzisz i ile zapłacisz opłaty stałej jak będziesz korzystał z solarów)
ale co mają kolektory słoneczne do opłat stałych ?

W perspektywie na 100% będą solar
i bardzo dobrze .. ale wiedzę jakieś czarno widzctwo .. nie mniej aby 100% pokrycia zrobić na solar

potrzeba dom naprawdę o potrzebach koło pasywnych .. jeśli piszesz że masz okna dwuszybowe , czy 10cm na ścianie fundamentowej ..

chyba że mówisz o solarze do CWU i tylko od np marca do października ... trzeba by było znać zapotrzebowanie domu na ciepło.

Aby oszacować ile by poszło m2 ..

w tedy solar + od biedy prąd ..

Solary bez dotacji, której już nie ma nie mają takiego uzasadneinia ekonomicznego. Zwrot z inwestycji potrwa przeciętnie ze 20 lat. Tak samo płaszcz wodny w kominku. Jeżeli nie masz drewna za pół darmo, albo prywatnego lasu i nie zamierzasz zrobić z salonu kotłowni, to raczej słabo się zwróci ten wydatek. Poza tym, jeżeli masz WM, rekuperator ci to ciepło z kominka znakomicie rozprowadzi na cały budynek. Jeden problem, że szybko zrobi się za ciepło, bo przy mocach kominków i tak ocieplonych domach to zaraz trzeba otwierać okna. To jest podstawowy argument na rzecz płaszcza, żeby wykorzystać to ciepło do grzania bufora ciepłej wody, no ale tak czy tak, jest to sztuka dla sztuki.

To już lepiej te pieniądze dołożyć do stolarki 3-szybowej, bo zakładasz bardzo dobrze izolowany dom a okna takie sobie, co nie jest do końca konsekwentne.

Jeżeli jednak będzie płaszcz wodny lub solary, to z definicji będzie zasobnik, a jak zasobnik, to kocioł jednofunkcyjny. Nawet bez solarów/płaszcza, kocioł dwufunkcyjny jest mało komfortowy, bo się długo czeka jak doleci ciepła woda. Zdecydowanie lepiej mieć jednofunkcyjny + zasobnik i dobrze izolowana cyrkulacja. Wtedy też chwilowy pobór ciepłej wody może być większy. Przy poborze na dwie wylewki np. prysznic + zlew, podgrzewacz przepływowy nie wydala i temperatura siada, co skutkuje czasami przekleństwami dochodzącymi z kabiny prysznicowej.

Ta folia alu co niby odbija podczerwień to jest mit. Jeżeli coś tam odbija to jest znikome w bilansie energetycznym. Jak już, to dają to pod wełną jako paroizolacja z warstwą alu, ale nie warto sobie tym zawracać głowy. Gdyby to działało, odzież zimowa, nie wymagałaby grubych warstw ocieplających a wystarczyłaby wszyta membrana z powłoką odbijającą. Dodatkowo niektórzy zgłaszają, że taka folia im psuje zasięg telefonii komórkowej, więc można sobie nieźle namieszać.

Folia z alu działa, ale nie tak jak by to się wydawało np od isoboostera .. o tym pisałem.

Na ile można liczyć ? przy 1,5 cm pustce powietrznej, daje izolacji tyle co 2,7-2,8 cm EPS'a o lambdzie 0,04 W/mK czyli nie tak całkiem źle.

Efekt odbijania promieniowania, wymaga przestrzeni, nie sprawdzi się zupełnie w nie transparentnym materiale.

Z efektem "odbijania" promieniowania cieplnego mamy do czynienia w szybie okiennej, to jest podstawa każdej ciepłej szyby.

Solary bez dotacji, której już nie ma nie mają takiego uzasadneinia ekonomicznego
przy grzaniu wody do łapek i owszem..

http://www.hewalex.pl/oferta/plaskie-kolektory-sloneczne/kolektor-sloneczny-ks2100-tp-ac.html dla mnie potrzeba by było 17 sztuk takiego kolektora ..

ale co mają kolektory słoneczne do opłat stałych ? ..

Solary grzeją a opłaty się płaci i pomniejszają zysk z solarów.

Bo gdyby grzał np gazem za 150 zł miesięcznie . To po zamontowaniu solarów oszczędzi tylko 80 zł a nie 150 bo i tak zapłaci 70 zł opłaty stałej.

Jeżeli grzeje propanem ,olejem ,weglem to solary mogą być ok. ale nie dla ziemnego

Ta folia alu co niby odbija podczerwień to jest mit. Jeżeli coś tam odbija to jest znikome w bilansie energetycznym. Jak już, to dają to pod wełną jako paroizolacja z warstwą alu, ale nie warto sobie tym zawracać głowy. Gdyby to działało, odzież zimowa, nie wymagałaby grubych warstw ocieplających a wystarczyłaby wszyta membrana z powłoką odbijającą. Dodatkowo niektórzy zgłaszają, że taka folia im psuje zasięg telefonii komórkowej, więc można sobie nieźle namieszać.

Odbija fale radiowe i promieniowanie widzialne ,a nie odbija podczerwieni.Ciekawe.

Ogrzewanie płaszczyznowe oddaje 80% ciepła przez promieniowanie. Ciepłe przegrody budowlane też oddają znaczna ilosć ciepła przez promieniowanie.Np styropian grafitowy zatrzymuje promieniowanie i dlatego ma leprze parametry .folia działa podobne .Jest na wyposażeniu karetek.

A w ubraniach nie stosuje się bo nie jest paroprzepuszczalna :)

Edytowane przez fachman19

A to dlaczego dla propanu mogą być, a dla gazu ziemnego nie mogą?

Bo dla propanu jak grzeją solary to nie płaci się za gaz i już .A po drugie ogrzewanie propan jest trochę droższe niż ziemnym ,więc oszczędność większa.

Zamiast 70 zł oszczędności przy gazie ziemnym będzie powiedzmy 200zł .miesięcznie .Ale tym propanem to nigdy nie wiadomo ile kosztuje .

dostawcy udowadniają ,że tanio ,a ja mam informacje od klientów ,ze drogo.

Ceny są z vatem i bez .jesienne i letnie.Trudno określić prawdziwą cenę do obliczeń

Ale generalnie trudno wykazać opłacalność solarów

Ja zastanowilbym się nad 2 funkcyjnym kotłem, szczególnie gdy planujesz wannę - masz dowolną ilość cieplej wody, kiedy chcesz. Zależy też jak daleko masz mieć kocioł od punktów odbioru. Możesz też pomyśleć nad kotłem z wbudowanym małym zasobnikiem.

W moim domu, po odlaczeniu pompy cyrkulacyjnej, komfort zmniejszył się niewiele - na tyle, że zapomniałem ja włączyć...

Solary i panele fw bym odpuścił, ale sam sobie to oblicz.

mialem okazję korzystać z umywalki nad którą wisiał kocioł, zanim poczułem temperaturę, zanim ta woda zrobiła się gorąca..... szybciej byłoby spuścić wodę z kilku metrów rury

To był kocioł 2f?

My mamy w domku letniskowym jakiegoś starego Termeta(?), woda w kranie pod kotłem jest po kilku sekundach ciepła.

Ale nie namawiam bo u siebie mam z zasobnikiem, może 2f by mnie denerwowal na codzień...

Ktoś tu na forum opisywał 2f z zasobnikiem 40l, był z niego zadowolony, nie wiem jak cena.

Solary grzeją a opłaty się płaci i pomniejszają zysk z solarów.

Bo gdyby grzał np gazem za 150 zł miesięcznie . To po zamontowaniu solarów oszczędzi tylko 80 zł a nie 150 bo i tak zapłaci 70 zł opłaty stałej.

Jeżeli grzeje propanem ,olejem ,weglem to solary mogą być ok. ale nie dla ziemnego

masz rację .. ja sobie myślę skąd opłata przy solarze, racja przecież mając gaz, płaci się za rurę w gotowości. Mnie chodziło o system w zasadzie 100% solar, da się tak zrobić ..

ale dom musi być dość ciepły, ponieważ aby za bardzo paneli nie mnożyć, miejsce itp.

Nie mówię o samodiełkach panelach.. bo to już zadanie dla chcących.. i trzeba mieć zaplecze.

Jeśli piec gazowy to jednofunkcyjny + zasobnik na CWU .

Propan wychodzi bardzo drogo .. nie zostaniesz na stałe przy takim rozwiązani .

W przypadku domu o konstrukcji drewnianej lepiej wybrać kominek z płaszczem wodnym lub piec wolnostojący także z płaszczem , zyskujesz równomierne grzanie we wszystkich pomieszczeniach + CWU .

Aby optymalnie dobrać moc grzewczą kominka musisz najpierw odpowiedzieć na podstawowe pytanie :

Jak jest strata cieplna tego domu , ile potrzebujesz maksymalnie kWh do ogrzania tego domu ?

Przewymiarowanie palenisko to zły wybór...