Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu - dylemat z rozwiązaniem do wtorku.

jasiepytam

Recommended Posts

asolt proponujesz mi ceny z 2 taryfy kiedy przy mojej instalacji ładowanie bufora grzałką nie starczy na wygrzanie chałupy. Więc grzałka będzie chodziła też w trakcie dnia, i tym samym cena 1 taryfy będzie wyższa niż w normalnej opcji około 65gr/kWh.

TB tak tak wiemy że można zakopać dolne źródło i wiemy też ile będą kosztowały 2 odwierty ale ty piszesz to tak jakbyś miał nadmiar gotówki.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

asolt proponujesz mi ceny z 2 taryfy kiedy przy mojej instalacji ładowanie bufora grzałką nie starczy na wygrzanie chałupy. Więc grzałka będzie chodziła też w trakcie dnia, i tym samym cena 1 taryfy będzie wyższa niż w normalnej opcji około 65gr/kWh.

W II taryfie mamy okienko dzienne od 13 do 15, mając grzałkę 12 kW uzyskamy 24 kWh. Tymi 3900 kWh chcesz ogrzac chalupe i cwu?, nawet pasywny nie ma tak małego zapotrzebowania

Chyba założyciela wątku temat już nie interesuje.

Wtorek właśnie mija, a do dzisiaj miał podjąc decyzję.

Ani razu się zresztą nie odezwał.

mija poniedziałek. ale ciekawe jaką podjął decyzję.

To co za badziewie Twoi rodzice mają na dachu moje kręcą nawet przy -2oC [ATTACH=CONFIG]307844[/ATTACH]

jakieś płaskie Hewalex, mają już chyba sporo ponad 5 lat

Moze inaczej, uzyskałes rocznie 3900 kWh, koszt w II normalnej taryfie bez promocji i zmiany sprzedawcy to 1000 do 1200. Nie rozumiem na ile ma starczac ładowanie II taryfą, czyzby moc kolektorów była wieksza od mocy grzałki?

W Pge Lodz teren II taryfa to 0,37 zl. Troche wiecej niz Te twoje 1000-1200 zl. Z duonem 9.0 bylo 0.242 ale to juz piesn przeszłości. Jesli z kolektorów tyle można uzyskać to jak najbardziej jest to rozwiązanie godne polecenia. Najczystsze źródło energii. I do tego może być ekonomicznie zasadne.

Ja chciałem tylko CENĘ gazu

Tak jak w sklepie

np 1 litr kosztuje tyle i tyle

A tu znowu odsyłanie do powieści w odcinkach..

Jak dostaje długą odpowiedź (umowę ) to podejrzewam ,że ktoś mnie chce oszukać :no:

Jak porównać

Wejdź na stronę chemline.pl i znajdź notowania historyczne - maja od 2012 roku. Lewa kolumna to cena przy wlasnym zbiorniku, prawa przy dzierzawie. 1 kWh z propanu przy cenie 1.6/ litr oscyluje w granicach gazu ziemnego - ok. 24 groszy(wg cen z marca 2015).

http://www.bzg.pl/node/153 nie ważne, ja się boję bomby na parę set litrów .. ogrzewanie na butelki gazowe wyrugowałem ..

wolę prąd .. niż mieć co chwila poczucie że coś :bash:

Wiem że napiszesz mi, że to co innego, niestety mam obawy co do takiej formy ogrzewania.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-ewakuacja-13-domow-w-kamiencu-wroclawskim,nId,235721

To zagrożenie jest z gatunku, saper myli się tylko raz.

oczywiście sam zbiornik nigdy nie wybuchnie, butla też nie, o ile nie będzie odpowiedniej mieszaniny z powietrzem. musi być inicjator.

Edytowane przez מרכבה

Normalnie bombowy pomysł ..

jutro biorę butlę z gazem idę się ogrzewać bez kurtki .. ciekawe czy mnie do Żurawicy odwiozą :bash:

zamiast ciepłe kufajki zakładać na chaty, to jakieś butle z gazem ..

To już naprawdę ostateczność bombę koło chałupy stawiać.

Dopiero to odkryłeś?czy może jakieś z życia doświadczenia?Mamy swoje wyrobione zdanie na ten temat i intensywnie nad tym pracujemy.:rolleyes:

ten propan butan można sobie wsadzić..........Raz ,że nieekonomiczny na dłuższy czas,dwa graciarnia domowa,trzy bomba śmierdząca,cztery zupełnie niepotrzebna inwestycja w domu jednorodzinnym,pięć wiele alternatyw wykluczających to badziewie w zaciszu domowym.Ogórek kuźwa w ogrodzie tylko biały bo albinos.Do przemysłu z tym wynalazkiem a nie pod domki jednorodzinne.Syf jakich mało. Śmierdząca tandeta ,która powinna być zakazana do użytku dla ludzi w prywatnych domostwach.Panujemy nad tym zjawiskiem.:p

Nie zrozumiano więc powtórzę.Wszystkim tu zaglądającym odradzam z pełna odpowiedzialnością zakładanie takiej instalacji z butlą obok domu na propan czy mieszaninę propan-butan.Nie zdajecie sobie nawet sprawy jak przepłacacie za użytkowanie, nawet 2x drożej,te bzdury o kaloryczności w wyższości płynnego nad ziemnym to wyssane z palca bzdurne porównania.Powtarzam to nie jest alternatywa jak w Państwa miejscowości nie ma sieci gazowej ziemnej.Wybieram prąd i inne pochodne alternatywy.Precz z butlami szpecącymi nasze otoczenie domowe.Cały czas nad tym pracujemy.:D