Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu - dylemat z rozwiązaniem do wtorku.

jasiepytam

Recommended Posts

Bo dla propanu jak grzeją solary to nie płaci się za gaz i już .A po drugie ogrzewanie propan jest trochę droższe niż ziemnym ,więc oszczędność większa.

Zamiast 70 zł oszczędności przy gazie ziemnym będzie powiedzmy 200zł .miesięcznie .Ale tym propanem to nigdy nie wiadomo ile kosztuje .

dostawcy udowadniają ,że tanio ,a ja mam informacje od klientów ,ze drogo.

Ceny są z vatem i bez .jesienne i letnie.Trudno określić prawdziwą cenę do obliczeń

Powielasz mity.

Bo dla propanu jak grzeją solary to nie płaci się za gaz i już .

To żle, czy dobrze?

A po drugie ogrzewanie propan jest trochę droższe niż ziemnym ,więc oszczędność większa.

Trochę droższe, a może kilka % tańsze?

Zamiast 70 zł oszczędności przy gazie ziemnym będzie powiedzmy 200zł .miesięcznie

To już chyba własne przemyślenie.

Ale tym propanem to nigdy nie wiadomo ile kosztuje .

dostawcy udowadniają ,że tanio ,a ja mam informacje od klientów ,ze drogo.

Opinia klienta "drogo" nie jest miarodajna, nie znając punktu odniesienia. Są tacy dla których zawsze jest drogo.

Najprawdopodobniej masz na myśli dzierżawiących zbiorniki i płacących za propan 2 i wiecej razy niż wynosi cena rynkowa i tym samym 2 x drożej w porównaniu z gazem ziemnym. To oni popełnili błąd w momencie wyboru takiego rozwiązania - podpisujac umowę na dzierżawę i wiażąc się na lata z dostawcą gazu.

Ceny są z vatem i bez .jesienne i letnie.Trudno określić prawdziwą cenę do obliczeń

Gdzie można kupić propan bez VAT?

Po to posiada się zbiornik /magazyn/, aby kupować propan gdy najtańszy i taką cenę należy przyjmować do kalkulacji. Tak samo postępują wykorzystujący paliwa stale, gdzie również występują sezonowe wahania cen.

abonament

Przy własnym zbiorniku, nie ma czegoś takiego jak abonament. Jedyną opłatą stałą jest opłata na rzecz UDT 157 zł rocznie /13 zł miesięcznie/.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najprawdopodobniej masz na myśli dzierżawiących zbiorniki i płacących za propan 2 i wiecej razy niż wynosi cena rynkowa i tym samym 2 x drożej w porównaniu z gazem ziemnym. To oni popełnili błąd w momencie wyboru takiego rozwiązania - podpisujac umowę na dzierżawę i wiażąc się na lata z dostawcą gazu.

Gdzie można kupić propan bez VAT?

Po to posiada się zbiornik /magazyn/, aby kupować propan gdy najtańszy i taką cenę należy przyjmować do kalkulacji. Tak samo postępują wykorzystujący paliwa stale, gdzie również występują sezonowe wahania cen.

.

No właśnie taniej czy drożej? Ty też nie podasz ceny właściwej do obliczeń.

Moje wątpliwości wynikają z braku danych do obliczeń .Paliwo jak paliwo.

Generalnie solary to zły pomysł.Droga zabawka (mało zabawna).No chba że ze względów politycznych to inna sprawa.Nie kupujemy od ruskich czy arabów paliwa (nie sponsorujemy wojny)

Jeśli piec gazowy to jednofunkcyjny + zasobnik na CWU .

Propan wychodzi bardzo drogo .. nie zostaniesz na stałe przy takim rozwiązani .

Jak jest strata cieplna tego domu , ile potrzebujesz maksymalnie kWh do ogrzania tego domu ?

..

I tu też kolega twierdzi ,że drogo .

Mitoman ?;)

Inna sprawa ......że moc kominka w kWh to jakoś dziwnie

Edytowane przez fachman19

Napisałem. Zerknij klikajac na link poniżej. Masz tam ceny i policz.

Ja chciałem tylko CENĘ gazu

Tak jak w sklepie

np 1 litr kosztuje tyle i tyle

A tu znowu odsyłanie do powieści w odcinkach..

Jak dostaje długą odpowiedź (umowę ) to podejrzewam ,że ktoś mnie chce oszukać :no:

Jak porównać

O znalazłem też za 1,61zł brutto / litr

I kaloryczność 6 kWh na litr

wychodzi 23 gr / kWh

Całkiem fajnie

to daje 100 l wody za 1 zł

czyli dla 4 osób powiedzmy 200 l na dobę (cieniutko) za 60 zł miesięcznie >powiedzmy 100 zł

Wychodzi dokładnie jak dla ziemnego.

wniosek --solary nieopłacalne.

Ułatwię.

Propan

Ciepło spalania 99,2 MJ/m3

Gaz ziemny

Ciepło spalania - 38,147 MJ/m3

1 m3 propanu = 3,87 litra.

Można traktować jako ofertę. Na poprzedni tydzień.

OK kupię wczoraj ;)

Nowa sztuczka

Kaloryczność w certyfikacie podawana jest na 1 kilogram.Sprzedawane w litrach.

A rozliczane w m3.

Oczywiście ,żeby było łatwiej :confused:

Komu to ma ułatwić życie.

Podaj może jeszcze przy jakiej temperaturze.Bo z fizyki wiadomo ,że się zmienia objętość w funkcji temperatury

Edytowane przez fachman19

Po co się spierać o fakty?

Każdy ma googla i kalkulator, to sobie policzy, Greengaz podaje ile teraz kosztuje, jak się będą ceny układać niewiadomo, ale coś z LPG ruszyło, a ziemny to chyba zawsze ma jeden kierunek...

Chwilowo cena LPG spadła to fakt , tylko czy ogrzewanie domu należy planować na podstawie ceny która właśnie w tym momencie bardzo spada ?

Czy nie lepiej przeanalizować ceny średnie z ostatnich sezonów grzewczych ?

A gdzie my sie spieramy ?????

To tylko obliczanie.

Cały temat biega wokół pytania;

"Ile kosztuje wyprodukowanie 1 kWh ciepła z danego paliwa "

[ tu spodziewam się sprostowań dotyczących jednostek ciepła itp ]

Litry......metry sześcienne ........kg.......tony...... a i tak nasz dom potrzebuje określonych kWh , my zaś wiedzy ile to kosztuje z danego paliwa .