Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu - dylemat z rozwiązaniem do wtorku.

jasiepytam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cena propanu latem /od 4 - 5 lat/ oscyluje w okolicach 1,45 - 1,65 zł/litr, co sprowadza się do ceny 1 kWh zbliżonego lub poniżej uzyskania tej jednostki z gazu ziemnego.

W tym roku stało się to co również widać /było/ na stacjach benzynowych - ceny propanu spadły nawet poniżej 1,35 zł/litr brutto.

Odbija fale radiowe i promieniowanie widzialne ,a nie odbija podczerwieni.Ciekawe.

Ogrzewanie płaszczyznowe oddaje 80% ciepła przez promieniowanie. Ciepłe przegrody budowlane też oddają znaczna ilosć ciepła przez promieniowanie.Np styropian grafitowy zatrzymuje promieniowanie i dlatego ma leprze parametry .folia działa podobne .Jest na wyposażeniu karetek.

A w ubraniach nie stosuje się bo nie jest paroprzepuszczalna :)

Nie neguję bynajmniej istnienia podczerwieni ani zjawiska jej odbijania przez powierzchnie błyszczące, bo fizyki nie zamierzam zmieniać. Pytanie tylko ile to daje w porównaniu z utratą ciepła przez przenikanie przez przegrodę. Jeżeli, jak pisze hebrajski "Rydwan", daje to tyle co 2,7-2,8 cm EPS, to faktycznie jest to już coś, ale opłacałoby się, gdyby ta folia była tańsza niż taka grubość EPS, a o to raczej ciężko. A nawet gdyby mieć folię za pół darmo, to wykonanie pustki w miejscu, gdzie jej najczęściej nie ma, czyli na styku paroizolacja-płyta g-k też nie jest bezkosztowe.

PS. W ubraniach da się zrobić goretex, to da się i membranę przepuszczalno-odblaskową, tyle że na mrozie, jednak nie ma jak puch gęsi... Folia ratunkowa istnieje jak najbardziej, ale tam często walczy się o życie, więc nawet te kilka % może mieć znaczenie. W szpitalu jednak zamieniają to na kołdrę.

Edytowane przez DSQ

masz rację .. ja sobie myślę skąd opłata przy solarze, racja przecież mając gaz, płaci się za rurę w gotowości. Mnie chodziło o system w zasadzie 100% solar, da się tak zrobić ..

ale dom musi być dość ciepły, ponieważ aby za bardzo paneli nie mnożyć, miejsce itp.

Nie mówię o samodiełkach panelach.. bo to już zadanie dla chcących.. i trzeba mieć zaplecze.

Tak się składa ,ze mam w Radzyminie dom ogrzewany PC gruntową i 100 % podłogówki.

Zamontowane są też kolektory próżniowe 20 m2. Elegancko na południe, kat pochylenia 45 .

W ciągu 7 lat zarejestrowałem 5 uruchomień pompy cyrkulacyjnej (tej na glikolu) w czasie sezonu grzewczego.A gdzie żeby coś grzało.

Też miałem marzenie :rolleyes:

W ubraniach da się zrobić goretex, to da się i membranę przepuszczalno-odblaskową, tyle że na mrozie, jednak nie ma jak puch gęsi... Folia ratunkowa istnieje jak najbardziej, ale tam często walczy się o życie, więc nawet te kilka % może mieć znaczenie. W szptalu jednak zamieniają to na kołdrę.

To może śpiwór zamiast folii .znacznie cieplejszy.A folę zakłada się na ubranego pacjenta

Ale tak poważnie Folia ma sens dla elementów promieniujących.Niestety każde źródło ciepła emituje ciepła w różnych proporcjach przez promieniowanie ,konwekcje,

.Potrzebny jest i styropian i folia .

Można nie dawać i mieć nadzieje ,że nie mam racji.;)

Cieka we gdzie będzie chłodniej .W szklarni tradycyjnej ,czy wykonanej z luster (lub przykrytej folią ?

Edytowane przez fachman19

Byłoby ciekawe rozeznać ten temat rzetelnie, odcinając wszelki marketing jakichś cudownych folii lub lobby "styropianowo-waciane" z drugiej strony. Może ktoś już to zgłębiał bardziej naukowo albo ma jakieś dobre linki, to bardzo proszę. Zawsze można być mądrzejszy.

Tak się składa ,ze mam w Radzyminie dom ogrzewany PC gruntową i 100 % podłogówki.

Zamontowane są też kolektory próżniowe 20 m2. Elegancko na południe, kat pochylenia 45 .

W ciągu 7 lat zarejestrowałem 5 uruchomień pompy cyrkulacyjnej (tej na glikolu) w czasie sezonu grzewczego.A gdzie żeby coś grzało.

Też miałem marzenie

może tak, a może nie .. organoleptycznie każdy dzień ze słońcem = możliwość grzania kolektorami.

Jeśli mur bez izolacji ma od słońca +35 st to kolektor śmiało wodę zagrzeje.

Zwłaszcza że kuzyn akurat 30 rur próżniowych używa, w zimie też grzeje wodę, wystarczy że czujka wskaże taką możliwość ..

jedyna wada ? kąt 30st.. i na dachu, co uniemożliwia zgarnianie śniegu. Pompa ciepła gruntowa w raz z całym osprzętem

to wydatek prawie całej izolacji na mój dom.. gdzie coś takiego jak ogrzewanie ? ktoś mówi o ogrzewaniu ?

Byłoby ciekawe rozeznać ten temat rzetelnie, odcinając wszelki marketing jakichś cudownych folii lub lobby "styropianowo-waciane" z drugiej strony. Może ktoś już to zgłębiał bardziej naukowo albo ma jakieś dobre linki, to bardzo proszę. Zawsze można być mądrzejszy.

pewnie ku mnie może ? to Cię zmartwię .. http://www.baubiologie.at/wp/ lobby rolnicze :D ;)

Ale tak poważnie Folia ma sens dla elementów promieniujących.Niestety każde źródło ciepła emituje ciepła w różnych proporcjach przez promieniowanie ,konwekcje,

.Potrzebny jest i styropian i folia .

konwekcja ? przecież to swobodny ruch gazu lub cieczy .. wywołane np różnicą temp.

Określa się tzw liczbę Nusleta gdzie mówi nam ona ile razy konwekcja szybciej rozprowadza ciepło niż by to miało miejsce z czystym przewodzeniem.

Nu nubmer wyraża mnożnik lambdy podstawowej powietrza x = lambda ekwiwalentna.

Przewodzenie ciepła, to jest główne zmartwienie, a nie promieniowanie.

Też miałem marzenie

dwa się tak składa że akurat mam budynek co ciągnie teraz przy słońcu dzień w dzień za free .

od szyb grzeje bardzo pięknie.

Moc jaką słońce dostarcza do powierzchni ziemi konkretnie na płaszczyznę 75 st .. jest nawet minimalnie większa jak w lipcu, problem ?

krótki dzień, mało dni ze słońcem .. to może jest problem ..

Panowie mam solary na dachu i jakiś stałych opłat nie doświadczyłem? Zwrot 20 lat... przez 1,8 roku 3900kWh wyłapały ze słońca

3900kWh * 0,65gr/kwh (licząc prąd ) = 2,5k PLN za 4 lata będę na czysto.

Opłaty stałe kontrola anody magnezowej 0 PLN za rok wymiana więc 60 PLN, wymiana glikolu raz na 5 lat - gwarancja 11 lat. Więc solary zwrócą się prawie 2 razy a gwarancja na nie nadal będzie obowiązywać.

Bufor kombinowany 400l też piechotą nie chodzi a firma w cenie dała i zamontowała starczy na całe życie, a nawet jak solary za 10 lat stracą swoje właściwości wpinam w bufor co chce pompę ciepła, grzałkę, czy byle kocioł.

Panowie mam solary na dachu i jakiś stałych opłat nie doświadczyłem? Zwrot 20 lat... przez 1,8 roku 3900kWh wyłapały ze słońca

3900kWh * 0,65gr/kwh (licząc prąd ) = 2,5k PLN za 4 lata będę na czysto.

Opłaty stałe kontrola anody magnezowej 0 PLN za rok wymiana więc 60 PLN, wymiana glikolu raz na 5 lat - gwarancja 11 lat. Więc solary zwrócą się prawie 2 razy a gwarancja na nie nadal będzie obowiązywać.

Bufor kombinowany 400l też piechotą nie chodzi a firma w cenie dała i zamontowała starczy na całe życie, a nawet jak solary za 10 lat stracą swoje właściwości wpinam w bufor co chce pompę ciepła, grzałkę, czy byle kocioł.

Zalezy jak liczyć, 3900 kWh w II taryfie (Tauron- 26,5 gr) to 1034 zł odliczajac bufor to i tak wyjdzie wiecej niz te 4 lata do zwrotu.

No tak II taryfa... w Duronie czy gdzieś tam indziej dają prąd w jakiejś opcji za darmo też przeliczymy to jako 3900 kWh * 0,00 gr = 0 PLN i brak zwrotu?

Podałem ceny bez zadnych kombinacji ze zmianą sprzedawcy normalne g12, g12w, z Tauronu, dla PGE by wyszło ok 1200 co wiele nie zmienia, a jak jest bufor to bez sensu grzac w I taryfie. Zadnych darmowych opcji, normalna cena II taryfy

asolt czyli II taryfą załaduje 400l bufor kombinowany do 95oC przelicz proszę na ile nam to starczy. Pamiętaj że to bufor kombinowany 300l bufor + 100l cwu. I weź poprawkę że tylko POŁOWĘ bufora możemy wyciągnąć bo w buforze Integra 400 nie ma króćców na górze zasobnika aby cwu była zawsze dostępna.

Coś mi się wydaje że 200l wody nic nie ugrzejesz i tym samym pomysł ładowania bufora w 2 taryie przestaje mieć sens z powodu wielkości bufora, co innego PC PW wtedy mogę przyznać rację ale tu znów nie w 2 taryfie.

Cały temat biega wokół pytania;

"Ile kosztuje wyprodukowanie 1 kWh ciepła z danego paliwa "

[ tu spodziewam się sprostowań dotyczących jednostek ciepła itp ]

Litry......metry sześcienne ........kg.......tony...... a i tak nasz dom potrzebuje określonych kWh , my zaś wiedzy ile to kosztuje z danego paliwa .

A dlaczego nie koszt ogrzewania? Jakie znaczenie ma cena kWh np. z ekogroszku jak dom potrzebuje 3000kWh a kocioł zużywa minimum 0.6kg/h?

asolt czyli II taryfą załaduje 400l bufor kombinowany do 95oC przelicz proszę na ile nam to starczy. Pamiętaj że to bufor kombinowany 300l bufor + 100l cwu. I weź poprawkę że tylko POŁOWĘ bufora możemy wyciągnąć bo w buforze Integra 400 nie ma króćców na górze zasobnika aby cwu była zawsze dostępna.

Coś mi się wydaje że 200l wody nic nie ugrzejesz i tym samym pomysł ładowania bufora w 2 taryie przestaje mieć sens z powodu wielkości bufora, co innego PC PW wtedy mogę przyznać rację ale tu znów nie w 2 taryfie.

Moze inaczej, uzyskałes rocznie 3900 kWh, koszt w II normalnej taryfie bez promocji i zmiany sprzedawcy to 1000 do 1200. Nie rozumiem na ile ma starczac ładowanie II taryfą, czyzby moc kolektorów była wieksza od mocy grzałki?