Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno pierwszej ziemi rolnej na cele siedliska i tworzenia gospodarstwa

Recommended Posts

Witam

Chcemy z żoną kupić ziemię rolną, na początek 0,35 ha. W pierwszym etapie chcemy się pobudować, a następnie powiększać gospodarstwo i rozpocząć "rolnikowanie" na poważnie. Chodzą nam po głowie Alpaki, kozy ewentualnie kilka koni. Póki co jeszcze nie wiemy na jaką działalność rolną się zdecydujemy, ponieważ do tego etapu mamy jeszcze 2-3 lata.

Póki co mamy okazję zakupienia w dobrej cenie ziemi rolnej na której chcielibyśmy zbudować siedlisko (czy zabudowę zagrodową, nie wiem który termin by nas obowiązywał). Działka miałaby powierzchnię 35 arów kat. V i znajduje się na terenie miasta, gdzie brak jest planu zagospodarowania przestrz. W przyszłości mamy możliwość dokupienia kolejnych działek i powiększana gosp. celem rozpoczęcia na poważnie prowadzenia gospodarstwa.

Na koniec wstępu chciałbym dodać że żona posiada wyższe wykształcenie rolnicze, także do zostania rolnikiem brakuje nam (chyba) tylko ziemi.

I tutaj mamy takie pytanie. Co musimy zrobić aby kupić ziemię jako rolnicy i móc budować na zasadach zabudowy siedliskowej(a może zagrodowej?) ?

Dodam że póki co nie interesuje nas KRUS, a jedynie możliwość zbudowania domu na działce, a następnie powiększenie areału celem rozpoczęcia już na poważnie działalności rolniczej.

wg uni rolnikiem jest ten kto ma wykształcenie rolnicze i ziemie o pow minimum 1,5ha

(mam podobna sytuacje co wy wykształcenie i za mało ziemi)

wg mnie te 35ar to troszkę za mało działka ok 1ha była by ok na pastwisko zagrodę itp

moje zdanie jest takie wybrać działkę nawet rolną przekształcić część poz zabudowy a resztę zostawić jako dalej rolna

znajomy ma 5 koni sam wybieg zajmuje ok 30x45m

do tego stajnie miejsce na pasze siano słomę itp jak by nie patrzeć 35 ar troszkę mało

Edytowane przez rolmik

wg uni rolnikiem jest ten kto ma wykształcenie rolnicze i ziemie o pow minimum 1,5ha

(mam podobna sytuacje co wy wykształcenie i za mąło ziemi)

wg mnie te 35ar to troszke za mało działka ok 1ha była by ok na pastwisko zagrode itp

moje zdanie jest takie wybrać działkę nawet rolną przekształcić część poz zabudowy a reszte zostawic jako dalej rolna

Postaram się wytłumaczyć co i jak według mojej wiedzy. Byłą aktualna ok rok temu, jak zaczynałęm budować swój dom w zabudowie zagrodowej.

Po pierwsze na opisanej przez Ciebie ziemi nie będziesz miał problemów z budową czegokolwiek nawet bez posiadania status rolnika. Ziemia V klasy nie jest objęta ochroną obszarową (tylko I - III klasa), a do tego każda działka w granicach miasta jest z automatu budowlana. Zatem budować się możesz na normalnych zasadach (wystarczy uzyskać Warunki Zabudowy jeśli nie ma MPZP), ale jeśli chcesz koniecznie, aby w pozwoleniu mieć "dom jednorodzinny w zabudowie zagrodowej" i "działka siedliskowa", to jest kilka warunkó do spełnienia:

1)wykształcenie min. średnie lub rolnicze

2)posiadanie ziemi o areale min. średniej wielkości gospodarstwa w gminie (albo powiecie - już nie pamiętam). To może być jak najbardziej dzierżawa, gdyż jest to forma użyczenia włąsności. Problemem są z reguły areały (u mnie prawie 7ha) i to, że ziemia musi być na terenie gminy (lub powiatu - pamięć zawodzi).

Najważniejsze jest w Waszym przypadku uzyskanie WZ i nie widzę żadnych przeciwwskazań co do tej konkretnej działki. Bez pchania się w zabudowę zagrodową (a to ma swoje gorsze strony, bo trzeba przewidzieć jakieś pomieszczenia gospodarcze, więcej miejsc postojowych i większy stosunek obszaru biologicznie aktywnego do obszarów zabudowy i utwardzonych ścieżek/podjazdów etc.)

Mam nadzieję, że to troche pomoże. Powodzenia!