Brzeszczot_33 07.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 No właśnie, jak to jest z dodatkowymi kosztami? Tzn. takimi z którymi się nie liczymy podczas planowania, a podczas budowy wychodzą. Jaki dodatkowych kosztów można się spodziewać? Np. zebranie humusu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 07.03.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 dobry post codziennie będziecie się spotykać z ukrytymi kosztami np "wichowe ":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Gdzie te koszta są ukryte? Jeżeli wiesz że należy humus zerbac a nie policzysz tego to nie znaczy że to jest ukryte tylko że to pominąłeś to celowo. Dobry kosztorys zawiera wszystkie koszty, elementów zawartych w projekcie. -podstawa dobrego kosztorysu dobry projekt. Jak już to wiechowe nie "wichowe " ale to też nie co dzień, są zwyczajowe etapy na stawianie wiechy a nie fajrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizslawek 08.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 W moim przypadku nie uwzględnionym kosztem jest paliwo, a mała cysterne wyjezdziłem . Do działki mam 10 km i bywało nie raz, że w dniu byłem 2 razy na budowie. Nie wspomne o drugim samochodzie, którym odwiedzala budowe zona. Do tego wyjazdy po wszelkiego rodzaju materiały,wyceny, spotkania. Tego chyba nikt nie bierze pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 08.03.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Mam na myśli takie koszta które zazwyczaj są pomijane, człowiek nie myśli planując budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Mam na myśli takie koszta które zazwyczaj są pomijane, człowiek nie myśli planując budowy Wiele zależy od planującego i od sposobu prowadzenia budowy np. : 1. Zlecasz wykonanie murów firmie - masz jedną cena i komplet roboty 2.Jak realizujesz mury sam + murarz częsty błąd to liczenie ( na etapie szacowania kosztów) bloczki 50zł/2, robocizna 30zł =80zł/m2 mam 100m2 potrzebuje 8000zł . A potem dochodzi folia pod ścianę, zaprawa (lub klej), rusztowanie, nadproża, deski na szalunki, gwoździe itd i robi się 12 tyś. Wartości przykładowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 08.03.2015 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 O to mi chodzi Bo np myślę aby zatrudnić murarzy do postawienia domu w SSO, ale przed tym muszę wytyczyć dom przez geodetę? + deski aby można było zaznaczyć? Chodzi o to, żeby nie przeliczyć się myśląc że firma weźmie 100 tys, a tu się okaże że potrzebne są dodatkowe pieniądze na coś co przed tymi robotami jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 O to mi chodzi Bo np myślę aby zatrudnić murarzy do postawienia domu w SSO, ale przed tym muszę wytyczyć dom przez geodetę? + deski aby można było zaznaczyć? Chodzi o to, żeby nie przeliczyć się myśląc że firma weźmie 100 tys, a tu się okaże że potrzebne są dodatkowe pieniądze na coś co przed tymi robotami jest potrzebne To może sprecyzuj co chcesz zrobić co przewidujesz zawsze coś ktoś dorzuci. Bo tak ogólnie zadane pytanie nie nie wiadomo co liczysz co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 08.03.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Obecnie jestem na etapie projektu, znaczy już końcówki, w ciągu ok 2 tygodni mam otrzymać projekt. Wtedy mam zamiar rozejrzeć się za jakąś firmą do SSO. I chciałbym właśnie zapytać jakie koszta można się spodziewać np. podczas składania wniosku o pozwolenie na budowę, przy zleceniu firmie wykonaniu budynku SSO a raczej pomiędzy tymi pkt - wykonanie ogrodzenia (liczyłem że koszt niecałe 400zł =stemple + siatka leśna), jakiegoś budynku gospodarczego (myślę o garażu blaszaku = ~1500), będę musiał geodecie zlecić wyznaczenie budynku przed budową, zebrać humus, zrobić wykop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Brzeszczot_33 czytając Twoje pytania ja Ci coś doradzę, wynajmij solidnego kierownika budowy do prowadzenia inwestycji. Nie takiego od wpisów tylko takiego co poprowadzi budowę, co zamówi co potrzeba i rozliczy ekipę czy firmę inaczej kiepsko to widzę. Projekt, adaptacja, mapy do celów projektowych, badania gruntu, dopiero pozwolenie , potem kierownik, i dopiero tyczenie(geodeta), zbieranie humusu kopanie szalowanie itd. Za 400zł ogrodzisz działkę? Material i robocizna? Ile ma ta działka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 09.03.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Chciałbym znaleźć takiego kierownika budowy, tylko skąd mieć pewność że będzie solidny? Że na początku nie zrobi dobrego wrażenia, a później tylko będzie dokonywał wpisów? Projekt mam już końcówkę, mapę do celów projektowych już mam, badania geologiczne również. Właśnie dlatego zaczynam się rozglądać co dalej trzeba planować, za czym się rozglądać. Działka ma w obwodzie 126 metrów, myślę by zrobić ogrodzenie ze stempli (~50 * 3-4zł = 150-200zł + siatka leśna ok 250zł) co by dało z 400-450 zł, robota oczywiście własna, dlatego jej nie liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokrates72 09.03.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 koszty wyboru najtańszych materiałów mogą być długoletnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusztowania 09.03.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ukryte koszta możemy wszędzie napotkać, na pewno nie polecam wyboru najtańszych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 09.03.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Narzędzie,koszt ich naprawy zakupu czy wypożyczenia tarcze wiertła pianki kleje silikony przedłużacze taczki szpadle,taśmy folie zabezpieczające niby drobnostka a kosztuje nie mało,a trzeba tego dużo przy samodzielnym budowaniu,i koszt transportu materiałów.Do tej siatki drut do wiązania czy gwoździe umknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Działka ma w obwodzie 126 metrów, myślę by zrobić ogrodzenie ze stempli (~50 * 3-4zł = 150-200zł + siatka leśna ok 250zł) co by dało z 400-450 zł, robota oczywiście własna, dlatego jej nie liczę Do tego brama wjazdowa z desek z siatką + zawiasy + skobel i kłódka kolejne 150-200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 09.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A i jeszcze jedno utwardzenie wjazdu-aby spokojnie zwieźć materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.03.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Lista prac z 2003 roku więc niektóre rzeczy się mogły zmienić (np. kwestie związane z prawem budowlanym). Trochę wyobraźni i nie będzie ukrytych kosztów. Drugą metodą jest zakup kosztorysu. Nie będzie w nim co prawda wyszczególnionego wynajmu kibelka dla ekipy, ale to załatwi wyobraźnia HARMONOGRAMPRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie (wynajem kontenerów i ładowaczy) wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 09.03.2015 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zawiasów to akurat nie wziełem pod uwagę, a skroble jak widzę to zazwyczaj są w gratisie do siatki dzięki Nefer za spis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 ale w spisie nefer tez juz widze ukryte koszty. np przy dachu nie ma okuc, tzn gwozdzie, sruby, blachy itp itd, u mnie na.dachu tego poszlo za 1700zl, a tez tego wcsesniej nie liczylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zawiasów to akurat nie wziełem pod uwagę, a skroble jak widzę to zazwyczaj są w gratisie do siatki chyba o różnych skoblach piszemy https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGYr3lNrAoKFmNcjHQVeO94GV0pYT2qqr_yo-eFZvKW5PSGc0A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts