Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale w spisie nefer tez juz widze ukryte koszty. np przy dachu nie ma okuc, tzn gwozdzie, sruby, blachy itp itd, u mnie na.dachu tego poszlo za 1700zl, a tez tego wcsesniej nie liczylem

W każdym zapisanym powyżej etapie jest w cholerę materiałów (gwożdzi) i narzędzi (np. tarcze czy wiertła). Ich spis jest w kosztorysie, a nie na liście powyżej, bo miałby kilkanaście tysięcy pozycji - to nie są koszty ukryte LOL :)

Ja brałam ekipy, więc generalnie niewiele mnie interesowały gwoździe i inne pierdoły.

NIe przewidziałam jednego : że wydam 5k na wywóz gruzu/śmieci/ sprzątanie.

Kosztorys budowlany dotyczy materiałów i budowy domu. W moim było wszystko - zamówiłam przedmiar. Reszta jest po stronie inwestora (lub nie ... zależy od ekipy) : kibel, sprzątanie, buda do spania dla ekip. Niektórzy nawet gotują ekipom obiady :) czy stawiają flaszkę na "wiechę"- tego kosztorys też nie zawiera. Nie zawiera również żadnych binusów dla ekip - ale kto bogatemu zabroni. I często nie zawiera : ogrodzenia, kostki, przyłaczy - bo nie może ich zawierać.

Podobnie jak dodatkowych wynalazków nie wynikających z konstrukcji domu : alarmu, klimatyzacji czy kominka

Ale w moim rozumieniu świata to nie są ukryte koszty. Ukryte koszty są wtedy, gdy hurtownia mnie nie poinformuje, że nie zamierza wyładować tych cegieł tylko mam sobie sama je wziąć z samochodu :) Lub, jeśli malarz mnie nie poinformuje, że nie ma pędzli, wiader ani nic co powinien mieć - i będzie rozczarowany po dotarciu na miejsce :)

Edytowane przez Nefer