Nefer 09.03.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 ale w spisie nefer tez juz widze ukryte koszty. np przy dachu nie ma okuc, tzn gwozdzie, sruby, blachy itp itd, u mnie na.dachu tego poszlo za 1700zl, a tez tego wcsesniej nie liczylem W każdym zapisanym powyżej etapie jest w cholerę materiałów (gwożdzi) i narzędzi (np. tarcze czy wiertła). Ich spis jest w kosztorysie, a nie na liście powyżej, bo miałby kilkanaście tysięcy pozycji - to nie są koszty ukryte LOL Ja brałam ekipy, więc generalnie niewiele mnie interesowały gwoździe i inne pierdoły. NIe przewidziałam jednego : że wydam 5k na wywóz gruzu/śmieci/ sprzątanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.03.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 wlasnie o to chodzi, ja np sprzatanie przewidzialem a np tych gwozdzi nie. nie ma uniwersalnego kosztorysu, a podejzewam ze nawet najlepszy nie obejmie wszystkiego, kazdy cos pominie i dla niego bedzie to ukryty koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Kosztorys budowlany dotyczy materiałów i budowy domu. W moim było wszystko - zamówiłam przedmiar. Reszta jest po stronie inwestora (lub nie ... zależy od ekipy) : kibel, sprzątanie, buda do spania dla ekip. Niektórzy nawet gotują ekipom obiady czy stawiają flaszkę na "wiechę"- tego kosztorys też nie zawiera. Nie zawiera również żadnych binusów dla ekip - ale kto bogatemu zabroni. I często nie zawiera : ogrodzenia, kostki, przyłaczy - bo nie może ich zawierać. Podobnie jak dodatkowych wynalazków nie wynikających z konstrukcji domu : alarmu, klimatyzacji czy kominka Ale w moim rozumieniu świata to nie są ukryte koszty. Ukryte koszty są wtedy, gdy hurtownia mnie nie poinformuje, że nie zamierza wyładować tych cegieł tylko mam sobie sama je wziąć z samochodu Lub, jeśli malarz mnie nie poinformuje, że nie ma pędzli, wiader ani nic co powinien mieć - i będzie rozczarowany po dotarciu na miejsce Edytowane 9 Marca 2015 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubakuba 10.03.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja myślę, że ukryte koszty wychodzą codziennie. Złamie ci się wiertło do betonu – koszt, pęknie parę płytek przy układaniu – koszt, zachorujesz – koszt. Jednak dobry kosztorys, przygotowany przez fachowca powinien przewidzieć powiedzmy 90% wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.03.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tak - jeśli robisz sam. Jeśli zatrudniasz firmę to jest to ryzyko firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts