Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki

kinus

Recommended Posts

Witam wszystkich

mam dylemat jak zrealizować ogrzewanie w bliźniaku. Na parterze około 70 m2 podłogówka, na piętrze grzejniki. Kocioł panuje z wbudowanym zasobnikiem, Pierwotnie planowałem kocioł Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A i proste sterowanie podłogówki za pomocą zestawy rozdzielacz z pompką i zaworem trój-drogowym.

Ostatnio zastanawiam się czy nie podłączyć sterowania podłogówki pod kocioł i nie sterować dwoma obiegami. Niestety w Juncersie Cerapur ACU musiałbym dokupić moduł IPM i kilka innych elementów. Więc wróciłem do kotła który też rozważałem, Dedietrich MCA 25/28 BIC. Jest droższy o około 2,5-3 tys. ale ma 2 obiegi i pogodówkę, więc wyjdzie porównywalnie. Tyle że tu mam 2 opcje i proszę o opinie, w załączniku 2 schematy, bez sprzęgła i ze sprzęgłem.

Pytanie: jakie korzyści będę miał z zastosowanie schematu ze sprzęgłem (schemat 2)? Czy w sterowniku kotła nadal będę mógł wyodrębnić 2 obiegi, nawet jeśli obieg grzejnikowy nie będzie miał osobnej pompy (schemat 1)? Czy może się to przełożyć na zużycie gazu? Skłaniam się do schematu 1 bo tańszy. A może wogóle się w to nie bawić i zostać przy prostym układzie z mieszaczem i zaworem przy rozdzialaczu i stałą temperatura na podłogówkę?

Pozdrawiam

schemat 1.jpg

schemat 2.jpg

schemat 1.jpg

schemat 2.jpg