UsernameONE 08.03.2015 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam,Mam wielki problem... potrzebuje natychmiastowo kupić system monitoringu. Parę godzin temu wybito mi szyby w samochodzie..... oczywiście auto na podwórzu się znajduje. Jaki zestaw kupić na allegro lub gdzie indziej? Czy kupić pojedynczo podzespoły? Zaznaczam, że potrzebuje 2-3 kamery przewodowe. Nie chcę żadnych sieciowych na podgląd na telefon itp bo nie mam internetu. Dobrze, żeby się nagrywały na dysk a np. po zapełnieniu dysku nadpisywały na starszy obraz - o ile takie coś jest możliwe. A czy np. można kupić jedną obrotową kamerę na róg domu i dwie statyczne? Bardzo proszę Was o doradzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 08.03.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Rozumiem że mieszkasz na osiedlu? I tak potrzebujesz sieciowych kamer bo na analogu nie masz szans na rozpoznanie intruza. Na IP są dużo większe szanse ale też nie jest tak kolorowo. Rejestrator i tak ci jest potrzebny więc podgląd przez komórkę czy internet to tylko kwestia podłączenia lub niepodłączenia kabla z internetem. Chyba że kupisz kamerę IP z możliwością zapisu na SD. Obrotówka to koszt około 5 do 8 razy większy od jej statycznego odpowiednika, musisz więc podać więcej szczegółów żeby ustalić czy wogóle jest ci potrzebna, i jaka kamera generalnie jest ci potrzebna. Czy stajesz zawsze w tym samym miejscu, jeśli nie to jaki jest obszar na którym zwykle stajesz, jaka jest odległość od miejsca instalacji kamer a miejsca postoju, czy miejsce to jest nocą oświetlone czy nie. Na allegro jak kupisz coś taniego to masz duże szanse że trafisz na chińczyka z plastikową optyką, i za rok będziesz widział mleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UsernameONE 08.03.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Rozumiem że mieszkasz na osiedlu? Na wsi. to tylko kwestia podłączenia lub niepodłączenia kabla z internetem. Na wsi w ogóle nie ma internetu. Ja mam internet ale mobilny. Który się nie sprawdzi. Prędkość 512 kb/s. Czy stajesz zawsze w tym samym miejscu, jeśli nie to jaki jest obszar na którym zwykle stajesz, jaka jest odległość od miejsca instalacji kamer a miejsca postoju, czy miejsce to jest nocą oświetlone czy nie Tak na przeciwko domu po drugiej stronie drogi jest latarnia. Zazwyczaj świeci cały czas w nocy.Auto zazwyczaj stoi w tym samym miejscu. Na allegro jak kupisz coś taniego to masz duże szanse że trafisz na chińczyka z plastikową optyką, i za rok będziesz widział mleko. No właśnie mi zależy żeby coś w miarę dobrego kupić... I dlatego tu pytam. Wyrysować teren w paint? I zaznaczyć odległości? i gdzie chciałbym zeby były kamery i gdzie jest oświetlenie? Edytowane 8 Marca 2015 przez UsernameONE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 08.03.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Zatem wydaje mi się że kamera obrotowa byłaby zbędnym wydatkiem. Co do wyboru firmy to lepiej prześledź stare tematy to znajdziesz co jest najczęściej polecane. Trzeba byłoby też sprecyzować co to znaczy w miarę dobrego. Dobry może być Bosch, Mobotix, Geovision i jeszcze parę innych za odpowiednią cenę, w miarę dobre są też odpowiednie chińczyki z polską naklejką, przykład: Novus, Fortec, Vidicon, Introx (tych jest na rynku dosyć dużo) Narysuj teren i wyślij mi na adres który zostawiłem ci w prywatnej wiadomości. Weź pod uwagę że standardowe kamery przy maksymalnie oddalonym zoomie biorą obraz o kącie niecałych 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 09.03.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Kolego username Na allegro ciężko znaleźć dobry sprzęt - który szczególnie w nocy dobrze widzi. Na allegro kupisz tanie kamery które dobrze działają ale w środku.... albo np jak kamera obserwuje obiekt oddalony o 1 metr. Dodatkowo teraz na rynku są obecne nowe technologie analogHD / TVI / CVI które pozwalają na nagrywanie obrazu w rozdzielczościach HD - a cena analog - czyli to co cię najbardziej interesuje. W twoim przypadku najważniejsze teraz jest znalezienie takiej oferty żeby w małym budżecie zakupić jak najlepszy sprzęt. Dla ciebie polecam zakup kamer AHD oraz rejestratora AHD (obraz nagrywany 1280x720 ) - jakośc 2x lepsza niż analog Rejestrator RAS-413-C + Dysk 500GB Kamery; AHDMX-1007IRKW - 4x Do tego jakiś zasilacz na 12V. Okablowanie - w zależności jakie zrobisz, licz 1,5pln za metr kabla (czy to koncentryk czy skrętka) Za taki zestaw wyjdzie cię koło: 1700 pln - ALE tutaj masz JAKOŚĆ! W zetawie z allgro za 700pln... g**o zobaczysz. Oczywiście możesz próbować iść w IP - ale tutaj cena końcowa wyjdzie z 3x-4x więcej. Z tym że tak jak pisał kolega iF-Jimi - wtedy musisz szukać dobrych firm któee handlują dobrym i sprawdzonym sprzętem - bo jak kupisz tanie IP.... to potem są jaja ze wsparciem i naprawami Jak chcesz zrzuty ekranu z takiej instalacji AHD - ostatnio robiłem parę - podeśle na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.03.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Sprawdź sobie tą kamerkę. Cena jak na IP przyzwoita a i obraz bardzo przyzwoity.[TABLE][TR][/TR][TR][TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD=bgcolor: #aeaeae][/TD] [TD=bgcolor: #aeaeae][h=1]KAMERA IP KENIK KG-2042T 2MPX 2,8-12mm[/h][/TD][/TR][/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 09.03.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Sprawdź sobie tą kamerkę. Cena jak na IP przyzwoita a i obraz bardzo przyzwoity. [TABLE] [TR] [/TR] [TR] [TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD=bgcolor: #aeaeae][/TD] [TD=bgcolor: #aeaeae][h=1]KAMERA IP KENIK KG-2042T 2MPX 2,8-12mm[/h] [/TD] [/TR] [/TABLE] Kolego... a co to za marka tej kamery ? Przecież to jest typowy chińczyk..... po roku zapomnij o wsparciu technicznym, aktualizacjach itp. DO tego czułośc... ta kamera jest "slepa" jak nie ma oświetlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.03.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Co rozumiesz przez pojęcie ślepa? Mamy te kamerki u nas na parkingu osiedlowym. Nie zauważyłem ślepoty w tej kamerce. [TABLE=width: 90%] [TR] [TD=align: left]Przetwornik[/TD] [TD] 1/2.5" SONY Exmor IMX222 CMOS[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Rozdzielczość[/TD] [TD] 1920x1080; 704x576[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Kompresja[/TD] [TD] H.264[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Obiektyw[/TD] [TD] 2.8-12mm[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Częstotliwość odświeżania (kl/s)[/TD] [TD] 25 (1920 x 1080)[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Czułość[/TD] [TD] kolor 0.01 [email protected], B/W 0.001 [email protected][/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Onvif[/TD] [TD] tak[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Reflektor IR[/TD] [TD] do 40m[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Filtr IR-CUT[/TD] [TD] tak[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Detekcja ruchu[/TD] [TD] tak[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Podgląd mobilny[/TD] [TD] Android, iOS, Windows Mobile, Symbian[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Interjefs WWW[/TD] [TD] wielojęzyczny (w tym polski)[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Obsługiwane protokoły[/TD] [TD] RTSP/FTP/PPPOE/DHCP/DDNS/NTP/UPnP[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Stopień ochrony[/TD] [TD] IP66[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Zasilanie[/TD] [TD] 12V DC / PoE (802.3af)[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Pobór prądu[/TD] [TD] IR wł.: 600mA max., IR wył.: 200mA[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: left]Temperatura pracy[/TD] [TD]-20°C - 60°C[/TD] [/TR] [/TABLE] U siebie na działce mam chińczyka za 190 zł IP obrotowa już trzeci rok jakoś zaćma na obiektyw nie weszła. Poniżej fotka z przed chwili Przy nim jedynie mogę się zgodzić że obraz nie jest najlepszy ale to rozdzielczość 640*480 Edytowane 9 Marca 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 09.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Te kamery jeżeli nie mają dodatkowego oświetlenia widzą poprostu słabo w nocy. Migawka jest zwolniona, do tego szum - w przypadku ruchu są duchy i artefakty. Jest to przetwornik najzwyklejszy - i dobry jak mamy dużo oświetlenia. DOdatkowo producent podaje niepoprawne wartości czułosci.... ta kamera nigdy nie osiągnie takiej czułości jak 0,0001lx... raczej 0,05lx. Dodatkowo kamera pewnie posiada obiektyw z jasnością F1.4 - a ty czułośc masz podaną dla F1.2. Ja odnoszę się poprostu do tego że tą kamerę chińczyk produkuje za 40-50 dolarów... co w tej cenie skutkuje stosowaniem niskiej jakości części, z przetwornikami z odrzutów i pirackimi sieciówkami. No i jeszcze - tak realnie po roku trzeba zapomnieć o wsparciu do takich kamer, nowych wersjach oprogramania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UsernameONE 09.03.2015 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dla ciebie polecam zakup kamer AHD oraz rejestratora AHD (obraz nagrywany 1280x720 ) - jakośc 2x lepsza niż analog Rejestrator RAS-413-C + Dysk 500GB Kamery; AHDMX-1007IRKW - 4x Do tego jakiś zasilacz na 12V. Okablowanie - w zależności jakie zrobisz, licz 1,5pln za metr kabla (czy to koncentryk czy skrętka) Za taki zestaw wyjdzie cię koło: 1700 pln - ALE tutaj masz JAKOŚĆ! Jak chcesz zrzuty ekranu z takiej instalacji AHD - ostatnio robiłem parę - podeśle na pw. iF-Jimi wysłał mi maila ze sprzętem dosyć ciekawym ale z wyższej póki i chyba średniej... czekam jeszcze na info od niego. 1700 interesująca kwota. Poproszę o te zrzuty. W razie czego mógłbyś pomóc skompletować? Jak chcesz to podeślę teren jak mniej więcej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.03.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 A co polecicie dla 8 kamer? Polka średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 10.03.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Oczywiście ja tylko dałem przykład zastosowania monitoringu. Na rynku znajdziesz pełno różnych producentów - np podobne rozwiązania to HD-TVI czy HDCVI Firm oraz rozwiązań jest wiele. Kolego Plusfoto - oczywiście kamery IP są fajne .... no ale cena 600pln do domu to dużo. CO do rozwiązania na 8 kamer - RAS-813-C - 8x AHDMX-1007IRKW -8x Dysk 2TB Toshiba Zasilacz PSDC taki 9x05A (12V z bezpiecznikami) Wszystko można zrobić na skrętce - koszt kompletu transformatorkow to 10 pln - na kamerę. Koszt metra skrętki - 1pln na metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.03.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Skrętki już są i czekają. A co obecnie z kamer IP sensownych, średnia i wyższa półka aby kolega polecił. Kamery do wnętrza, ale mam tez kilka na zewnątrz w planie. Kamery muszą działać całkowicie po skrętce,[h=1]a np taka kamerka? IP BCS-DMIP2300AIR[/h] Edytowane 11 Marca 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 11.03.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 autorus - ale AHD też działają po skrętce, wystarczy dołożyć transformatorki obrazu (koszt 10pln za komplet).Robisz to tak że puszczasz 2 parami zasilanie, a jedną parą obraz - taki obraz może lecieć do 200 metrów nawet.W przypadku AHD - nie musisz wydawać pieniędzy na switcha z POE - dajesz zwykly zasilacz 12VDC 5A - za który zapłacisz z 50pln i wystarczy. Co do IP - Tak ta kamera co podałeś jest jak najbardziej OK.Z IP polecam też hikvisiona - dobre kamery, mało awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.03.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 switch POE już jest. A co z rejestratorem? Który podoła z 8 kamerami? musi być na rack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 11.03.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nie nie musi. Rejestrator do kamer BCS - najelpiej żeby też był z firmy BCS - to gwarantuje pełną integrację bez żadnych problemów.Nie warto kupować najtańszego rejestratora NVR BCS... bo on jest tak na styk wydajny. Z doświadczenia polecam rejestratory NVR z literką "M" na końcku, chodzą najlepiej i najstabilniej.W twoim przypadku polecam rejestrator: BCS-NVR08025MMasz obsługę już wyższych rozdzielczośći, czyli jak w przyszłości będziesz chciał kamerę z wyższą rozdzielczością - spokojnie podłączysz je do rejestratora. Za 1900-2000 pln brutto powinieneś wychaczyć, ja mam za tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.03.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) A coś na 16 kamer? Zerknałem do wyliczeń i w planach mam 12 kamer. Czyli rejestrator na 16 by dał radę. Może BCS-NVR16045M-P? Edytowane 11 Marca 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 12.03.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 A coś na 16 kamer? Zerknałem do wyliczeń i w planach mam 12 kamer. Czyli rejestrator na 16 by dał radę. Może BCS-NVR16045M-P? Ale ten rejestrator jest z zasilaczem POE - a ty napisałeś zę switch z POE już posiadasz? To po co wydawać pieniądze na jeszcze jeden switch ? to raczej już kup: BCS-NVR16025ME Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.03.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Masz całkowitą racje. Ale gdybym ciał wykorzystać ten switch do innego celu to ten który podałem miałby sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joop 12.03.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No tak ale switche wbudowane w te rejestratory mają jedną wadę.... jak coś się stanie / przyjdzie burza itp -to w wypadku awarii, przepięcia - tracisz cały monitoring , bo musisz wysłać rejestrator do naprawy . A tak to zwykly switch prawie w każdym sklepie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts