Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie sufitu podwieszanego

seba3900

Recommended Posts

Witam.

Chce obniżyć sufit i wygłuszyć 10 cm wełny. Wełnę mogę układać bezpośrednio na konstrukcji sufitowej ?

Sufit chce obniżyć o 15 cm wiec jak dam 10 cm wełny to zostanie mi 5 cm wolnej przestrzeni po miedzy wełną a starym sufitem. Czy taka przestrzeń może zostać czy lepiej wełnę montować do starego sufitu np na wkręty ?

Z góry dziękuję za pomoc

montaż na suficie paneli z granulatu gumowego Mustwall, stelaż montowany do ściany na podkładzie Stywall, Jeżeli jest duża powierzchnia sufitu to montaż wieszaków na amortyzatorach, jeżeli nie jest duża to wystarczy wzmocniony stelaż, podwójna płyta kg. Parametry materiałów znajdziesz na stronie cichydom.eu. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Witam,

no cóż sama wełna raczej nie wystarczy, niezależnie jak montowana. Jeżeli sufit będzie zrobiony na standardowych wieszakach, to przeniosą one hałas na nowy sufit. Ostatnio byłem u klientów którzy tak zrobili i hałas im się przybliżył o te 15 cm.

zmień dostawcę bo ten cię oszukuje :D

kolega w pracy narzeka na sąsiada który uczy się wieczorami grać na pianinie, słychać lepiej niż nawet radio na cały regulator- podobno. Taka akustyka, czy Pokój sąsiada sąsiaduje z sypialnią kolegi ściana w ścianę, zapytał mnie czy coś można z tym zrobić, zatem i ja pytam, czy da radę to wygłuszyć????

Generalnie nie chodzi mi super wyciszenie tylko bardziej o zniwelowanie chalasu. Wiadoma sprawa są koszty. A wygłaszanie czy to matami czy czymś innym jest poprostu drogie. Czy istnieje jakaś tańsza metoda ?

Ja mówiłem o zrobieniu normalnej izolacji akustycznej, kosztować na pewno trochę kosztuje, ale też jest skuteczne. A taniej? Pisałeś co masz zamiar zrobić więc nic innego raczej nie ma. Jeżeli Ciebie zadowoli efekt to ok, bo to jest najważniejsze.

kolega w pracy narzeka na sąsiada który uczy się wieczorami grać na pianinie, słychać lepiej niż nawet radio na cały regulator- podobno. Taka akustyka, czy Pokój sąsiada sąsiaduje z sypialnią kolegi ściana w ścianę, zapytał mnie czy coś można z tym zrobić, zatem i ja pytam, czy da radę to wygłuszyć????

Oczywiście że da, wszystko zależy od poniesionych nakładów.

• 3 years później...
Witam , jak się montuje ten system, my chcemy wygłuszyć dźwięki uderzeniowe od sąsiadów z góry(chodzenie-łupanie pietą, przesuwanie mebli , upadanie przedmiotów itp.) myślimy o panelu Mustwall, wełnie poliestrowej i podwójnej płycie karton gips.Możemy obniżyć sufit o ok.10cm, mamy do wykorzystania stelaż po suficie podwieszanym. Czy takie rozwiązanie da rade i jak to powinno być zrobione aby dało efekt . Czy ten panel i wełnę klei sie do sufitu czy do karton gipsu?