perm 11.03.2015 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Bo taka zima. Poza domem na tej samej głębokości jest podobnie. Dom izoluje się (odzyskuje ciepło z wentylacji) by obniżyć koszt budowy, by nie robić centralnego. Izolacji i odzysku ciepła z wentylacji boją się koncerny i ciepłownicy. Z czasem, fizyki i ciepłownika da się nauczyć.Ciebie się nie da. Wiedza spływa po tobie jak woda po kaczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 11.03.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pan raczy Sobie wyobrazić, że jeszcze nie wszyscy zrozumieli dlaczego do pompy ciepła rurki daje się na suficie [ATTACH=CONFIG]307990[/ATTACH] To nie moja wina! I również nie wszyscy sobie wyobrażają, ze jest to system centralny. No chyba, że do każdej pętli podłączona osobna pompa. W domu 150m2 tak na oko to najmniej 5 pomp i 5 pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.03.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pan raczy Sobie wyobrazić, że jeszcze nie wszyscy zrozumieli dlaczego do pompy ciepła rurki daje się na suficie [ATTACH=CONFIG]307990[/ATTACH] To nie moja wina! Pan raczy wykonać pomiar temperatury podłogi pirometrem w łazience zimą. W sytuacji gdy grzeje sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Pan raczy wykonać pomiar temperatury podłogi pirometrem w łazience zimą. W sytuacji gdy grzeje sufit. Grzeje podłoga. Mam takie ogrzewanie. Podczerwień nie ogrzewa powietrza a podłogę, powietrze nagrzewa się od podłogi. Jak ktoś zna fizykę i działanie pompy ciepła, to nie zalewa rurek w podłodze. Nie łączy też ogrzewania wody i pomieszczeń. To podstawy. Poza tym, jak ktoś chce mieć tanio ciepłą podłogę w łazience w określonych godzinach to daje matę pod płytki. Trudno hydraulicznym ustawić 29 st c rano i wieczorem. Hydrauliczne ogrzewanie/chłodzenie ma jedną zaletę, jest drogie. A poza tym same wady. Edytowane 11 Marca 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No jak to Tomek, jesteś niekonsekwentny. Najpierw piszesz, że sufit grzeje podłogę, a później chcesz dawać matę pod płytki. Zdecyduj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No jak to Tomek, jesteś niekonsekwentny. Najpierw piszesz, że sufit grzeje podłogę, a później chcesz dawać matę pod płytki. Zdecyduj się. Napisałem, że hydrauliczne z pompy ciepła robi się na suficie. Grzanie jest wtedy efektywniejsze i świetnie to chłodzi. Natomiast ja wolę tańsze rozwiązania, niecentralne. Mariaż elektrycznego ogrzewania niecentralnego z pompą powietrze powietrze. Pompy tego typu są efektywniejsze od tych do rurek i znacznie tańsze. Poza tym, dając pompę "centralną" trzeba ją przewymiarować, by spełniła swoje zadanie (ogrzewanie) w przypadku skrajnych warunków, np. -30 czy mniej. W moim przypadku, może pracować najmniejsza pompa ciepła, bo tych kilka dni skrajnych ( jeśli w ogóle wystąpią) pompę uzupełni ogrzewanie elektryczne. Co innego jest prawidłowy montaż pompy zasilającej grzanie/ chłodzenie hydrauliczne a co innego są moje instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.03.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Napisałem, że hydrauliczne z pompy ciepła robi się na suficie. Grzanie jest wtedy efektywniejsze i świetnie to chłodzi. To akurat jest bzdura. Grzanie sufitem w porównaniu z podłogą jest mniej efektywne. Panie Tomaszu. Pirometr pan ma? Ogrzewanie sufitowe też? Proszę o zrobienie zdjęcia pirometru skierowanego na sufit i podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 To akurat jest bzdura. Grzanie sufitem w porównaniu z podłogą jest mniej efektywne. Panie Tomaszu. Pirometr pan ma? Ogrzewanie sufitowe też? Proszę o zrobienie zdjęcia pirometru skierowanego na sufit i podłogę. Mam pirometr, mam ogrzewanie podłogi podczerwienią i zapewniam Pana, że ogrzewanie powierzchni podłogi jest szybkie i efektywne. Ogrzewanie podłogi przez grzanie wylewki, jest siermiężne i generuje większe straty do gruntu. Poza tym pompa ciepła chłodzi, a chłodzenie sufitem jest super. Dlatego nikt znający fizykę nie daje rurek w do pompy ciepła w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Bo taka zima. Poza domem na tej samej głębokości jest podobnie. Dom izoluje się (odzyskuje ciepło z wentylacji) by obniżyć koszt budowy, by nie robić centralnego. Izolacji i odzysku ciepła z wentylacji boją się koncerny i ciepłownicy. Z czasem, fizyki i ciepłownika da się nauczyć. Czasami to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Pan sprawdzi http://www.meteo.waw.pl/hist.pl Przeanalizuje temp. gruntu na -50cm przez ostatnie 10 lat. Bez względu na srogość zimy odchyłki poniżej 2,5-3oC( średnia miesięczna) Tera na tej głębokości nie ma 9,2oC,jest znacznie poniżej 5oC, mimo,że jest to już tendencja wzrostowa . W Pana wieku nie wypada chyba bzdur wypisywć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Mam pirometr, mam ogrzewanie podłogi podczerwienią i zapewniam Pana, że ogrzewanie powierzchni podłogi jest szybkie i efektywne. Ogrzewanie podłogi przez grzanie wylewki, jest siermiężne i generuje większe straty do gruntu. Poza tym pompa ciepła chłodzi, a chłodzenie sufitem jest super. Dlatego nikt znający fizykę nie daje rurek w do pompy ciepła w podłodze. Ogrzewanie sufitowe wymaga wyższej temp. czynnika grzewczego a więc zgodnie z wzorem Carnota jest mniej efektywne dla PC. Dom wymaga chłodzenia w okresie 2-3 tygodni w naszym klimacie . Prawie cała reszta to konieczność grzania, a grzanie od dołu jest efektywniejsze. Pan warzy potencjalne korzyści kompleksowo a nie tylko z pozycji chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ogrzewanie sufitowe wymaga wyższej temp. czynnika grzewczego a więc zgodnie z wzorem Carnota jest mniej efektywne dla PC. Dom wymaga chłodzenia w okresie 2-3 tygodni w naszym klimacie . Prawie cała reszta to konieczność grzania, a grzanie od dołu jest efektywniejsze. Pan warzy potencjalne korzyści kompleksowo a nie tylko z pozycji chłodzenia. Nie jest to prawda. Sufit ma 26-27 st. C by podłoga miała 22-23 - Podobnie jest z temperaturą wylewki. A jeżeli mamy parkiet czy wykładzinę dywanową, efektywność ogrzewania powierzchni podłogi, zdecydowanie wzrasta. Pan nigdy nie mieszkał i nie badał ogrzewania podłogi podczerwienią. Chłodzenie jest porównywalne z ogrzewaniem. Przypomnę że dom jest odizolowany od gruntu. W domach gdzie ściana przez fundament do gruntu odprowadzała ciepło a styropian chronił ją przed zyskami słonecznymi, starty zimą były duże, ale latem szło wytrzymać. W domach izolowanych chłodzenie aktywne jest konieczne i komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Czasami to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. ? Dla mnie wystarczy, jak zacznie Pan myśleć. To naprawdę bardzo proste tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.03.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) A co z zaporą dla promieniowania jaką jest wykończenie sufitu, np płyty karton-gips pod rurkami grzewczymi ? Jak spada COP gdy przestrzeń pomiędzy G-K a sufitem nagrzeje się konwekcyjnie od tych rurek ?Co z ogrzewaniem akumulacyjnym w taniej taryfie, co pozwala zmniejszyć koszty ogrzewania o 30% w stosunku do jednej taryfy ?Co z powierzchnią oddawania ciepła znacznie większą gdy jest nią podłoga niż promieniujące energię rurki w suficie ? Edytowane 11 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Sorry ale znowu piszesz jakieś bzdety. Co ma wspólnego moja praca z tym co piszę? Pokazuję mechanizm, który wciska klientom drogie rozwiązania, kompletnie pomijając te tańsze. Za 1000 zł możesz mieć wentylację. Równie skuteczną jak ta za 5 tyś. Za 2 tyś możesz mieć wentylację z odzyskiem. Niczym praktycznie nie różniącą się od tych droższych. Chyba, że dla kogoś najważniejsza jest obudowa. Ano ma jak ktoś ma czas napisać 8000 postów, to z pewnością w tym czasie jak nie ma dwu lewych rąk zarobił by na 3 reku . PS ale lepiej pisać niż robić., Daj znać jak zrobisz to cudo za 1000 PLN - mam rodzinę w Szczecinie chętnie zajrzę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tomek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) A co z zaporą dla promieniowania jaką jest wykończenie sufitu, np płyty karton-gips pod rurkami grzewczymi ? Jak spada COP gdy przestrzeń pomiędzy G-K a sufitem nagrzeje się konwekcyjnie od tych rurek ? Co z ogrzewaniem akumulacyjnym w taniej taryfie, co pozwala zmniejszyć koszty ogrzewania o 30% w stosunku do jednej taryfy ? Co z powierzchnią oddawania ciepła znacznie większą gdy jest nią podłoga niż promieniujące energię rurki w suficie ? Pan przesadza z zaporą! W porównaniu do nagrzania wylewki, często bez izolacji... 20 cm to nie izolacja. Jaka przestrzeń, przecież od góry jest izolacja. Dość rzadko robi się ogrzewanie i chłodzenie "przestrzenią" czyli powietrzem - Najczęściej przy takich stropach. Edytowane 11 Marca 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tomek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.03.2015 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ano ma jak ktoś ma czas napisać 8000 postów, to z pewnością w tym czasie jak nie ma dwu lewych rąk zarobił by na 3 reku . PS ale lepiej pisać niż robić., Daj znać jak zrobisz to cudo za 1000 PLN - mam rodzinę w Szczecinie chętnie zajrzę,Hmmm. Zaczynam rozumieć. Mówisz, że przez te 8 tyś postów zarobiłbym na trzy reku? A zamiast 16 tyś to już na sześć? Fajnie się gadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Dla mnie wystarczy, jak zacznie Pan myśleć. To naprawdę bardzo proste tematy. Zgadzam się bezwzględnie . Współczynnik emisji x stała S.Boltzmana x temperatura do czwartej potęgi. Wszystko co nas otacza w domu tyle emituje . Tyle, że w przypadku grzania sufitu,tą temp. trzeba mieć wyższą .Ale można . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Hmmm. Zaczynam rozumieć. Mówisz, że przez te 8 tyś postów zarobiłbym na trzy reku? A zamiast 16 tyś to już na sześć? Fajnie się gadało. Na 1 post 5 min ( rozumiem że najpierw czytasz wątek i odpowiadasz po namyśle chociaż chwilowym ) 8000postów to = 40 000 min = 666,66 h 15 000 PLN za 3 reku , 15 000PLN/666 h = 22,52 PLN/h 20PLN za h pracy to nie jest kosmos . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts