nydar 13.03.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Kompletnie się nie rozumiemy. Jakie gusta??? Wyjdzie mi 30m2 ogrodu zimowego. 20 tyś tylko dlatego, że robię sam a i tak nie wiem, czy się w tej kwocie zmieszczę. Jaki jednak ma to związek z opłacalnością reku nie wiem. Za 1000 zł zrobisz sobie reku. Zobacz sobie wątek reku - tymi ręcami czy jakoś tak. Dał bym tyle ,tzn. Moja Pani ,za 20m2:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Kompletnie się nie rozumiemy. Jakie gusta??? Wyjdzie mi 30m2 ogrodu zimowego. 20 tyś tylko dlatego, że robię sam a i tak nie wiem, czy się w tej kwocie zmieszczę. Jaki jednak ma to związek z opłacalnością reku nie wiem. Za 1000 zł zrobisz sobie reku. Zobacz sobie wątek reku - tymi ręcami czy jakoś tak. Całe forum czeka na rozpoczęcie budowy - teoretyku..... będzie to najtańszy dom w polsce posiadający ogród zimowy, rekuperator z GWC i wiele innych "cudów techniki tymi ręcami robionych" Twój tekst o ogrodzie zimowym 30m2 za 20tysi to do skeczu się nadaje - jestem akurat trzecim pokoleniem w mojej rodzinie zajmującą się branżą ogrodniczą i chętnie podyskutuje z tobą o tym ogrodzie - jakie planujesz odprowadzanie wilgoci? podlewanie? wiesz ile np waży śnieg zalegający na przezroczystym dachu takiego ogrodu? sama konstrukcja na 30m2 to okolo 3 tony. wiesz jak wykonać fundament i konstrukcję tak aby zespolone szyby nie popękały, ??? wiesz co to są szyby typu antisol do ogrodów zimowych i ile kosztują, no chyba że będziesz je wapnował żeby nie ugotować roślin i siebie?? Edytowane 13 Marca 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Całe forum czeka na rozpoczęcie budowy - teoretyku..... będzie to najtańszy dom w polsce posiadający ogród zimowy, rekuperator z GWC i wiele innych "cudów techniki tymi ręcami robionych" Twój tekst o ogrodzie zimowym 30m2 za 20tysi to do skeczu się nadaje - jestem akurat trzecim pokoleniem w mojej rodzinie zajmującą się branżą ogrodniczą i chętnie podyskutuje z tobą o tym ogrodzie - jakie planujesz odprowadzanie wilgoci? podlewanie? wiesz ile np waży śnieg zalegający na przezroczystym dachu takiego ogrodu? sama konstrukcja na 30m2 to okolo 3 tony. wiesz jak wykonać fundament i konstrukcję tak aby zespolone szyby nie popękały, ??? wiesz co to są szyby typu antisol do ogrodów zimowych i ile kosztują, no chyba że będziesz je wapnował żeby nie ugotować roślin i siebie??Całe forum czeka na rozpoczęcie mojej budowy??? Dobrze się czujesz? Skąd wiesz jaka będzie konstrukcja mojego ogrodu? Rekuperator z GWC??? Chyba wypiłeś za dużo. Jakie odprowadzanie wilgoci? Jakie podlewanie? Wszystko będzie rosło w donicach. Ogród będzie na stropie piwnicy. Zamiast robić izolację tego stropu zrobię na nim ogród zimowy. Jedyne co muszę zrobić to postawić konstrukcję z drewna. Będzie zwykły dach, bo ze szklanym są problemy, za to ściany będą lekko pochylone. Szkło Antisol??? A po kiego? Konstrukcje z drewna robiłem nie wiem ile razy, łącznie z więźbą, ogrodem zimowym, domami szkieletowymi i podobnymi. Kolejny mędrek się znalazł. Co to ma wspólnego z rekuperatorami? Nie masz nic do roboty? Edytowane 14 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.03.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Kredyt go szczypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Kredyt go szczypie Najwyraźniej. Szczytem wszystkiego są jednak posty Surgii. Przyczepił się do tego ile i jak zarabiam. Nie ma to jak napisać coś co burzy ustalony porządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.03.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy to, że kogoś podnieca spowiedź z in vitro jest dobrym powodem, by z tym walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy to, że kogoś podnieca spowiedź z in vitro jest dobrym powodem, by z tym walczyć?Wiem kolego, że się starałeś ale musisz spróbować jeszcze raz. Te wszystkie słowa nie układają się w logiczną całość. Poeksperymentuj trochę. Może spróbuj połączyć "podnieca" z "in vitro" a "spowiedź" z "powodem"? Nie zrażaj się niepowodzeniami, nikt nie bedzie się dziwił, że ci kolejny raz nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jest mi obojętne ile Perm zarabiasz, chcę Cię tylko uświadomić, że twoje teorie są mocno naciągane. Najlepszą formą udowodnienia jest zbudowanie tego co piszesz za cenę którą podajesz. Jeśli tylko to zbudujesz to jadę do Ciebie - chyba że mnie wygonisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.03.2015 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jest mi obojętne ile Perm zarabiasz, chcę Cię tylko uświadomić, że twoje teorie są mocno naciągane. Najlepszą formą udowodnienia jest zbudowanie tego co piszesz za cenę którą podajesz. Jeśli tylko to zbudujesz to jadę do Ciebie - chyba że mnie wygonisz.Co to wspólnego ma z tym co piszę o rekuperacji??? Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post, bo zdaje się dalej nie rozumiesz o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX MJ 15.03.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 witam,we wcześniejszych postach pisał Pan, że centrale o wydatku do 400m3/h powinny mieć przyłącza maksymalnie fi160, airpack 300 i 400 mają przyłącza fi200co już przy wydatku 50% daje przypływy poniżej 2m/s (przy 300 poniżej 1,5m/s)stąd pytanie: zmniejszyć średnicę za centralą aby wzrosła prędkość przepływu czy utrzymać taką samą prędkość w kanałach końcowych jak na wyjściu z centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX MJ 15.03.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 pytanie powyżej do Pana Tomasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2015 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 witam, we wcześniejszych postach pisał Pan, że centrale o wydatku do 400m3/h powinny mieć przyłącza maksymalnie fi160, airpack 300 i 400 mają przyłącza fi200 co już przy wydatku 50% daje przypływy poniżej 2m/s (przy 300 poniżej 1,5m/s) stąd pytanie: zmniejszyć średnicę za centralą aby wzrosła prędkość przepływu czy utrzymać taką samą prędkość w kanałach końcowych jak na wyjściu z centrali?Masz niżej wątek o rekuperatorach Airpack. Pytaj tam. Skasuj swoje posty i wpisz jeszcze raz w tamtym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Powtórzę .Jest mi obojętne ile Perm zarabiasz, chcę Cię tylko uświadomić, że twoje teorie są mocno naciągane. Najlepszą formą udowodnienia jest zbudowanie tego co piszesz za cenę którą podajesz. Jeśli tylko to zbudujesz to jadę do Ciebie - chyba że mnie wygonisz. Odpowiedz jasno - można będzie przyjechac zobaczyć ogród zimowy za 20 tys i reku za1000PLN o GWC za 1000 pln nie wspomnę czy nie ? PS. ja ze swojej strony zapraszam Ciebie - będziesz w okolicach Łodzi - nie zjem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2015 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Powtórzę .Jest mi obojętne ile Perm zarabiasz, chcę Cię tylko uświadomić, że twoje teorie są mocno naciągane. Najlepszą formą udowodnienia jest zbudowanie tego co piszesz za cenę którą podajesz. Jeśli tylko to zbudujesz to jadę do Ciebie - chyba że mnie wygonisz. Odpowiedz jasno - można będzie przyjechac zobaczyć ogród zimowy za 20 tys i reku za1000PLN o GWC za 1000 pln nie wspomnę czy nie ? PS. ja ze swojej strony zapraszam Ciebie - będziesz w okolicach Łodzi - nie zjem .Dzięki za zaproszenie, zrewanżuję, jak będzie do czego zapraszać. Problem z tobą taki, że nie donosisz się do tego co piszę. Piszemy tu o rekuperatorach a raczej o rynku producentów narzucających drogie rozwiązania WM. Nie o moich pomysłach. Wiem ile może mnie kosztowąc wykonanie ogrodu zimowego, bo robiłem już takie jak i inne kostrukcje z drewna. Ile mozna o tym pisać? Ani reku ani GWC nie planuję, nie wiem po co to powtarzasz? Policz ile kosztuje 30 mb rury z PE o srednicy 150 mm. Koszt wykopu to ile? Godzina pracy koparki. Z reku składanymi "tymi ręcami" możesz zapoznac się tu na forum. To nie sa moje pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeśłi twierdzisz, że rekuperacja jest droga, to powinieneś zaproponowac coś innego.Twoje rozwiązanie.... no cóż, przemilczmy, bo poki co to kartka papieru.Jeśli kiedykolwiek powstanie, to mozna bedzie ocenić.GWC z PE za 1500zł u mnie zwracałby się dłuzej, niż rekuperator za 4000, wiec gdzie tu sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeśłi twierdzisz, że rekuperacja jest droga, to powinieneś zaproponowac coś innego. Twoje rozwiązanie.... no cóż, przemilczmy, bo poki co to kartka papieru. Jeśli kiedykolwiek powstanie, to mozna bedzie ocenić. GWC z PE za 1500zł u mnie zwracałby się dłuzej, niż rekuperator za 4000, wiec gdzie tu sens... Pochwal się jak to wyliczyłeś,bo to ciekawe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Dokladnie tak ja Ty, wg tych parametrów powietrza (entalpii), jakie przyjałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pochwal się jak to wyliczyłeś,bo to ciekawe:) to może Ty się pochwal jak wyliczyłeś że rekuperator jest nieopłacalny, a montaż kotłowni z kotłem dolnego spalania na węgiel w domu pasywny się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2015 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeśłi twierdzisz, że rekuperacja jest droga, to powinieneś zaproponowac coś innego. ...Ręce i nogi opadają! Nie rozumiesz co czytasz, czy tez nie chce ci się czytać ale za to klepać w klawiaturę jak najbardziej? Z pierwszego postu ...Utrudnia też sprawę fakt, że na pytanie co zamiast rekuperatora nie ma łatwej odpowiedzi. Wynika to z faktu, że na rynku praktycznie nie ma tanich rozwiązań dla wentylacji mechanicznej bez rekuperacji. Najwyraźniej nie opłaca się to producentom, sprzedawcom i monterom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 to może Ty się pochwal jak wyliczyłeś że rekuperator jest nieopłacalny, a montaż kotłowni z kotłem dolnego spalania na węgiel w domu pasywny się opłaca Cofnij się parę stron.Znajdziesz.Pomijając wygodę, nie ma tańszego ogrzewania jak paliwa stałe, w tym suszone placki krowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts