Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, alternatywa to 8tyś zł (na rekuperatorze sredniej klasy), ewentualnie 5.7tyś zł na Lunie powiedzmy, ze to entry level ;).

Za tyle sobie zrobiłem. Można było by jeszcze trochę taniej na innych kanalach.

No, ale za 3tyś.... To mnie zaciekawilo, ale sądzę, że za moment perm wrzuci tu to zestawienie.

W końcu doradził tak inwestorowi...

Nie, alternatywa to 8tyś zł (na rekuperatorze sredniej klasy), ewentualnie 5.7tyś zł na Lunie powiedzmy, ze to entry level ;).

Za tyle sobie zrobiłem. Można było by jeszcze trochę taniej na innych kanalach.

No, ale za 3tyś.... To mnie zaciekawilo, ale sądzę, że za moment perm wrzuci tu to zestawienie.

W końcu doradził tak inwestorowi...

Za 8 tyś masz to wszystko??? To juz rozumiem co cię tak boli. Faktycznie, kupę kasy wywaliłes.

Za 8 tyś masz to wszystko??? To juz rozumiem co cię tak boli. Faktycznie, kupę kasy wywaliłes.

Nic mnie nie boli, bo działa swietnie. A od tej kwoty trzeba odjąc koszt kominów, ktorych nie postawiłem. GDybym musiał oszczędzac' zrobilbym to taniej

No, perm, potrafisz to zestawienie tu wrzucic ? Czy to kolejna teoria ?

Czytaj ze zrozumieniem. W moim projekcie była WG, był powiekszony komin o wentylację, plus kilka ceramicznych kominkow wentylacyjnych.

To wszystko, plus obróbki dachowe, z ktorych moglem zrezygnowac trochę by kosztowalo.

Tak więc koszt mojej WM z rekuperacja, ktory na fakturach wyniosl 8tys w rzeczywistosci byl sporo nizszy.

Edytowane przez fotohobby

:D

Szkoda ,że nie miałeś projektu z dziesięcioma kominami.Wyszło by lepiej.

To ty czytaj ze zrozumieniem . Rozważamy sens reku za 5000PLN a nie kominy które były w projekcie.

Nie czlowieku.

Perm uznal, że 8tyś, który wydałem za WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ Z REKUPERACJĄ (cały system, rozumiesz ? Rekuperator, ksztalki kanaly itp, kojarzysz juz ?) to kupa kasy.

Wiec odpowiedzialem mu, że system kosztowal mniej, gdzyz nie musialem stawiać kanalów grawitacyjnych z przejściami, obróbkami itp.

Juz rozumiesz ?

Jeśli nie, to przeczytaj jeszcze raz, ale wolniej, bo ja juz jasniej nie potrafię.

Szkoda mi czasu na pierdoły. Podyskutuj na ten temat z Brzęczkowskim, to jego wyliczenie.

Widzisz, Ronifcb....

Jest tu gośc, ktorego miałem za teoretyka. -tzm, że choć w praktyce nic nie wybudował, to chociaz potrafi coś na kartce rozpisać. Myliłem się nawet co do tego.

Tych bzdur o 3 tysiacach za WM na Lunie nie bierz na serio. Trzeba troche więcej, oczywiście i tak robiac oszczednie.

Nie czlowieku.

Perm uznal, że 8tyś, który wydałem za WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ Z REKUPERACJĄ (cały system, rozumiesz ? Rekuperator, ksztalkie kanaly, kojarzysz juz ?) to kupa kasy.

Wiec odpowiedzialem mu, że system kosztowal mniej, gdzyz nie musialem stawiać kanalów grawitacyjnych z przejścia,i, obróbkami itp.

Juz rozumiesz ?

Jeśli nie, to przeczytaj jeszcze raz, ale wolniej, bo ja juz jasniej nie potrafię.

Rozważamy WM z i bez rekuperacji .

Nie bierz pod uwagę kominów bo to totalna bzdura.

I gwoli ścisłości,nikt nie twierdzi,że WM nie jest lepsza od WG w przekroju całego roku.

Obudż się... Ja nic nie liczę, po prostu odniosłem sie do słow perma:

Za 8 tyś masz to wszystko???

On pisał o cenie CALEJ mojej instalacji, więc tylko zwróciłem mu uwage, że to WSZYSTKO kosztowało realnie mniej.

I nie odnoszę się tu do opłacalnosci, efektywnosci rekuperatora, tylko zwracam uwage na koszt tego "wszystkiego"

Juz jasne ?