Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tematem jest WM z rekuperatorem i bez rekuperatora. Nic więcej.Komin to komin i nie należy mieszać.

Ooo, widzę, że załapałeś. Albo po prostu przeczytałeś na spokojnie

Taki jest temat. Nc nie poradzę, ze ktoś pisze o koszcie CAŁEJ mojej instalacji (czyli nie na temat), ktory to koszt należy skorygowac.

Obudż się... Ja nic nie liczę, po prostu odniosłem sie do słow perma:

On pisał o cenie CALEJ mojej instalacji, więc tylko zwróciłem mu uwage, że to WSZYSTKO kosztowało realnie mniej.

I nie odnoszę się tu do opłacalnosci, efektywnosci rekuperatora, tylko zwracam uwage na koszt tego "wszystkiego"

Juz jasne ?

Co to znaczy "realnie mniej"? Co to zmienia? Takie rzeczy trzeba ci tłumaczyć? Masz system za 8 tyś. Mogłeś, zamiast tego mieć tańszy, powiedzmy o polowę. Spełniał by te same zadania RÓWNIE dobrze, bo tę mikrą róznicę w odzysku mozna sobie wsadzić albo chwalić sie nią kolegom, którzy nie mają o tym pojęcia. Myślałeś o tym jak podejmowałes decyzję? Nie! Zaczarowali cię "sprawnością" wymiennika, ładną obudową, wentylatorami które zużywają o połowę mniej prądu (co sie rocznie przekłada na jakieś 50 zł oszczędności), super panelem którym mozes sobie do woli klikać w wolnych chwilach a który pokaże ci tak istotne rzeczy jak chwilowy odzysk czy temperaturę wywiewanego powietrza (bardzo ważne!). Wytłumaczył ci sklepikarz, że wentylatory ciche zapewnią kompletną ciszę w pomieszczeniu w którym reku będzie a głośnie będzie słychać, co może przeszkadzać jak udasz się tam w celu poklikania bajeranckim panelem. Na pocieszenie powiem, że nie ty jeden dałes się skitować. Takich jest 90%. Po to ten temat, by kazdy który WM planuje zastanowił się trzy razy na cholerę mu drogi rekuperator.

Głupiś, perm...

Głupiś, bo ile ci to można razy powtarzać....

Policzyłem czas zwrotu dla tego urządzenia prze gazie wyszedł mi na akceptowalnym poziomie. Policylem dla droższego i juz nie.

Bajerów, takich jak wyswietlacz, informacje o sprawnosci i temperaturze nie mam. Za to właśnie sie płaci w droższych reku.

Tego nie wiesz, bo niby skąd, z tak mikra wiedzą....?

Zapłacilem za robry wymiennik i dobre wentylatory - podstawa rekuperatora.

Mogłem oszczedzic 2100 na lunie, kombinować z tlumikami akustycznymi, słyszeć zza ściany, czy kombinować, co zrobic, żeby wymiennik nie zamarzal w zimie. Żeby mi w mrozy nie wialo 8-9C.

Czasu zwrotu z tego powodu dla Luny nawet nie liczylem. Może wyszedłby krótszy, a może z uwagi na wiekszy pobór pradu i zwykły, krzyżowy wymiennik (piszesz o niewielkiej róznicy pomiedzy wymiennikiem przeciwprądowy, wiec w zludnej nadzieji zapytam - liczyłeś ?) podobny.

Żaden sklepikarz ze mna o wentylacji nie rozmawiał.

Ty, papierowy człowieku, potrafisz rzucać tylko cenami z kosmosu i smiałymi teoretyczńymi projektami z teczki.

I wprowadzac w bład uzytkowników.

Edytowane przez fotohobby

Głupiś, perm...

Głupiś, bo ile ci to można razy powtarzać....

Policzyłem czas zwrotu dla tego urządzenia prze gazie wyszedł mi na akceptowalnym poziomie. Policylem dla droższego i juz nie.

Bajerów, takich jak wyswietlacz, informacje o sprawnosci i temperaturze nie mam. Za to właśnie sie płaci w droższych reku.

Tego nie wiesz, bo niby skąd, z tak mikra wiedzą....?

Zapłacilem za robry wymiennik i dobre wentylatory - podstawa rekuperatora.

Mogłem oszczedzic 2100 na lunie, kombinować z tlumikami akustycznymi, słyszeć zza ściany, czy kombinować, co zrobic, żeby wymiennik nie zamarzal w zimie. Żeby mi w mrozy nie wialo 8-9C.

Czasu zwrotu z tego powodu dla Luny nawet nie liczylem. Może wyszedłby krótszy, a może z uwagi na wiekszy pobór pradu i zwykły, krzyżowy wymiennik (piszesz o niewielkiej róznicy pomiedzy wymiennikiem przeciwprądowy, wiec w zludnej nadzieji zapytam - liczyłeś ?) podobny.

Żaden sklepikarz ze mna o wentylacji nie rozmawiał.

Ty, papierowy człowieku, potrafisz rzucać tylko cenami z kosmosu i smiałymi teoretyczńymi projektami z teczki.

I wprowadzac w bład uzytkowników.

Nie placz, bądź meżczyzną, przyjmij to na klatę. Nie ty jeden dałes się omamić.

Panowie zamiast sie kłócić powiedzcie coś na temat tego rekuperatora ,który zostal mi polecony...

Vallox ma sporo modeli.

Np ten to jakaś chora cena w stusunku do możliwości

allegro.pl/centrala-wentylacyjna-rekuperator-vallox-95-montaz-i5169193155.html

Poczytaj jednak trochę to forum i moźe faktycznie zrób sam.

Przynajmniej 4 tysiecy bedziesz miec w kiszemi, a jesli szukasz większych oszczednosci to i z 6-7

Nie placz, bądź meżczyzną, przyjmij to na klatę. Nie ty jeden dałes się omamić.

Aż się ugiałem pod naporem merytoryki plynącej z powyższego tekstu :)

. Zapłacz nad sobą, bo nawet prostej kalkulacji kosztów instalacji za 3tyś nie potrafisz zrobic.

Gość Gos**c

Czytając wszystkie plusy i minusy stwierdziłem, że kupie sobie brinka za 6tys. zł.

Mam zamiar kupić, podłączyć i zapomnieć o tym urządzeniu. Jedynym zajęciem będzie wymiana filtrów.

Będę mieć ib trona tylko po to by móc zmienic prędkość wentylatorów. Spełnia swoje funkcje i najważniejsze jest estetyczny.

Kanały mam już położone samodzielnie choć chciałem zlecić to firmie lub jakiemuś fachowcowi. Cena jaką zaśpiewali powaliła mnie na kolana. Wiedza jaką dysponowali rozbroiła mnie negatywnie. Starali się tak skomplikować swoja pracę, że wolałem oszczędzic im trudu.

Wentylatory mógłbym sobie kupić i podłączyć sam, rekuperator mógłbym, zbudować sam albo kupić gotowy za kilkaset zł lub troszkę powyżej 1 tys. Kupił bym jeszcze nagrzewnice i jakiś filtr kanałowy, Centrala wyszła by mi około 3 tys zł, a byłby to produkt lepszy niż brink.

Ale nie mam na to czasu. Dorzuce 3 tys. i będę mieć brinka.

Tak samo jest z robieniem ogrzewania podłogowego, tynkowania, malowania, elektryki itd. Mógłbym to mieć za połowę ceny. Mógłbym przerobic sobie samochód na elektryczny. Jednak nie na wszystko jest czas.

Błędem perma jest porównywanie gotowego wyrobu do tego co można samemu zrobić. Porównuje Lune to o wiele lepszych central. Powinien wiedzieć, że Lune aby poprawnie użytkować i cieszyc sie jej zadowoleniem należy zmodyfikować.

Sorry perm za duzo dyskutujesz z TB i zaczynasz myslec oraz kalkulować jak on. Jego robocizna w kalkulacjach to 1 zł/h.

POMOCY!

Kupiłem dom ok. 400 m2.

Piwnica 130m2 (garaż 2-stanowiskowy nie ogrzewany+ogrzewana piwnica).

Parter 130m2.

Piętro 130m2.

KUBATURA : 950m3--wysokie piwnice ok 3m.

Dom zbudowany około 15 lat temu z pustaka zrębkowo-cementowego +ocieplenie 15 cm styropian (łącznie mur ok 45cm)

Dpm ogrzewany olejem opałowy. (DROGO!!!)

Dom posiada 3 kominy (2 wentylacyjne+piec)

Chciałbym dokonać termomodernizację domu by obniżyć koszty ogrzewania.

Planuję wymianę stolarki okiennej i drzwiowej (monaż na taśmy rozprężne---gdyż monaż w warstwie ocieplenia byłby bardzo kosztowny ale jeszcze się waham).

Zastanawiałem się nad 2 wariantami remontu:

1) kocioł kondensacyjny gazowy+ rekuperacja

2) kocioł na eko groszek+utrzymanie kotła olejowego gdy nie będzie mi się chciało pali.

Mam poważne dylematy w związku z reku.

Czy trzeba likwidować wentylacje grawitacyjną (zamurować kanały i czy je burzyć przy remoncie dachu).Chyba tak by uzyskać szczelność budynku.

Wysoki koszt reku+ kanałów (mysle o kanałach elestycznych) i dodatkowo trudności w prowadzeniu kanałów.

Czy jeśli uszczelnię dom a nie zrobię WM to czy nie zafunduję sobie grzyba.

Jak poradzić sobie z piwnicą---czy też musi być WM. Czy można wykombinować połaczenie WG i WM (utrzymać w piwnicach WG?

Proszę o pomoc i uwagi.

arteec, zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki - zapewne będą kosztowne - skontaktuj sie z dobrym audytorem, ktory wykonuje obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło.

On policzy ci dwa warianty - gaz z rekuperacją, bądź węgiel z olejem. Sam bedziesz mogl ocenic koszty, oszczedności i komfort płynace z tych rozwiązań.

Piwnica moze zostac na grawitacji, warunek to szczelne drzwi do częsci mieszkalnej.

...
Nie rozumiesz o co mi chodzi.

W domu potrzebna jest wentylacja mechaniczna by zapewnic odpowiednią jakość powietrza. Może być zrealizowana na kilka sposobów z których najmniej skomplikowanym jest wentylacja wywiewna czy wyporowa, trochę bardziej zrównoważona.

Przydało by się nagrzać powietrze nawiewane dla komfortu. Można zrobić to nagrzewnicą, GWC lub też rekuperatorem. Ten ostatni ma tę zaletę, że dodatkowo odbiera część energii z powietrza wywiewanego dając jakąś tam oszczędność.Jest też kompletną centralą wentylacyjną więc kupując go wystarczy tylko dołozyć kanały wentylacyjne.

Wydawałby się oczywistym wyborem gdyby nie ceny gotowych central z rekuperacją. Licząc nakłady inwestycyjne w stosunku do oszczędności nie ma mowy o opłacalności. Pozostaje kwestia komfortu i to jest to o czym piszę.

Ten komfort jest identyczny dla każdej wentylacji mechanicznej, niezależnie od tego jak jest realizowana o ile powietrze wdmuchiwane jest w jakiś sposób dogrzewane i filtrowane. Centrala za 6 tyś niczym w komforcie zapewnianym w domu nie rózni się od centrali za 2 tyś, WM z GWC czy też WM z dogrzewaniem powietrza wdmuchiwanego.

Pytanie o sens kupowania droższych rozwiązań jest bardziej niż zasadne ale kompletnie przez inwestorów pomijane, co dobrze tez widać na przykładzie żarliwie broniących swojego wyboru forumowiczów piszacych tutaj. Jest to efekt agresywnego marketingu ogłupiającego, bo inaczej tego nie da się okreslić nabywców.

Rozumiem jeżeli ktoś podejmuje decyzję świadomie. Chcę mieć ładny wyświetlacz i obudowę, stac mnie na to, będę sobie cząsto na to patrzył i cieszył się tym. Ok, stać cię na to, prosze bardzo.

Większość inwestorów jednak takiego komfortu nie ma. Kupują droższy rekuperator mamieni perspektywą nie wiadomo jakich oszczędności, posiadania bajerów, które, na dobrą sprawę nie są potrzebne, ładną obudową, wymiennikiem plisowanym i podobnymi duperelami. Kupują na kredyt a potem zęby w ścianę, bo na raty brakuje.

Cieszą się tylko sklepikarze i oni, co tu na forum dobrze widać będą promować tylko te drogie rekuperatory. Powód jest oczywisty. Na nich zarabia się dużo więcej.

Trzeba o tym trąbić, bo nikt w czasopismach branżowych czy poradnikach dla budujących nawet się o tym nie zająknie. Wszedzie jest tylko rekuperator i to "dobry" tzn drogi.

Każdy jest dobry, ten tani też. Dobra też będzie WM z GWC, dobra będzie na upartego nawet sama WM bez odzysku. Da się z tym żyć i to nie najgorzej wbrew temu co sklepikarze i ci z klapkami na oczach twierdzą.

Edytowane przez perm

No cóż, Patatay wyglada na inwestora swiadomie dokonujacego wyboru.

Ja też dokonałem go świadomie.

Ty perm demonizujesz role sprzedawców. Każdy inwestom decyduje sam. Czy okna 2-szybowe, czy 3-szybowe, czy styropian grafitowy, czy zwykły, czy reku o odzysku 60%, czy 80% z bajerami....

Pomijajac fakt, ze 2 tysiące złotych róznicy pomiedzy reku mocno prymitywnym, a reku przyzwoitym, to przy budzecie 400 tyś. zł tyle, co nic...

Mnie sprzedawca rekuperatora zobaczyl w momencie, kiedy pojawiłem się w sklepie i poprosilem o ściągniecie Kinetica. Nie dalem mu raczej czasu na "agresywny, ogłupiajacy marketing" ;)

A wielu chce zaplacic wiecej wlasnie za to, by rekuperatora mie tunningować, żeby przy korzystaniu z kominka i otwieraniu jego drzwiczek automatycznie dawal nadciśnienie, żeby zwiekszal wydajnośc przy zwiekszeniu ilosci CO2 w powietrzu (impreza).

Niektorzy ponadto czuja, czy z anemostatow dmucha 8C, czy 16C....

Niektórzy zaś twierdza, ze róznicy nie ma :)

Dla kazdego jest odpowiedni produkt za odpowiednia cenę.

Aż się ugiałem pod naporem merytoryki plynącej z powyższego tekstu :)

. Zapłacz nad sobą, bo nawet prostej kalkulacji kosztów instalacji za 3tyś nie potrafisz zrobic.

Zrobił to Brzęczkowski. Po kiego mam to robić? By ciebie przekonać? Nie rozśmieszaj mnie. Ty już dałeś się namówić na drogie rozwiązanie. Co ci pozostało jak go bronić. Napisz jeszcze jak sie bawisz swoim bajeranckim wyświetlaczem i koniecznie napisz jaka masz temperaturę powietrza wywiewanego oraz jaki odzysk, rano, w południe i wieczorem. Zapisuj też ile aktualnie powietrza ci nawiewa i wywiewa oraz jak sprawuje się twój wymiennik i czy plisowany nie byłby lepszym wyborem. Mozesz też sprawdzać regularnie głośność na poszczególnych biegach. Może postaw sobie łózko koło reku? W końcu nie wiesz o tym jak to działa w nocy. Tyle danych tracisz. Przecież za to zaplaciłeś?