Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

Zrobił to Brzęczkowski. Po kiego mam to robić? By ciebie przekonać? Nie rozśmieszaj mnie. Ty już dałeś się namówić na drogie rozwiązanie. Co ci pozostało jak go bronić. Napisz jeszcze jak sie bawisz swoim bajeranckim wyświetlaczem i koniecznie napisz jaka masz temperaturę powietrza wywiewanego oraz jaki odzysk, rano, w południe i wieczorem. Zapisuj też ile aktualnie powietrza ci nawiewa i wywiewa oraz jak sprawuje się twój wymiennik i czy plisowany nie byłby lepszym wyborem. Mozesz też sprawdzać regularnie głośność na poszczególnych biegach. Może postaw sobie łózko koło reku? W końcu nie wiesz o tym jak to działa w nocy. Tyle danych tracisz. Przecież za to zaplaciłeś?

Twoja glupota jest przerażajaca....

Przecież wyraźnie napisalem, źe Kinetic nie ma takiego wyswietlacza. Ty naprawdę sie gubisz, kiedy ktos dluzszy post napisze ?

Zapłazilem za dobry wymiennik i wentylarory.

Twoja hipokryzja siega juz szczytow.

Teorie Brzeczykowskiego zwalczasz, chyba ze ktoraś (tak samo absurdalna) akurat Ci pasuje.

MAło tego - nie potrafisz jej nawet zweryfikować - brak Ci wiedzy.

A nie masz robić tego dla mnie, tylko dla tych, ktorym usiłujasz doradzać

Bo autorytatywnie wypowiedzieć się "zrób instalacje na Lunie, za 3tyś zł" potrafisz, prawda ?

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Urządzenie około 6200 zł...

To przede wszystkim za resztę chcą cię nieźle skroić. Reszta to z robocizną 2, góra 3 tysiące. Dzisiaj jestem cwany i zrobiłbym to samemu, bo to dziecinnie proste, ale wtedy też się bałem, ale na prawdę nie ma czego. Zdecydowanie łatwiej skopać wentylacje grawitacyjną.

Gość Gos**c
Nie rozumiesz o co mi chodzi.

Ależ rozumiem ciebie doskonale.

Generalizowanie nie ma sensu więc po pierwsze musisz mieć dobrze policzone OZC z wentylacją z reku i bez. Masz wtedy jakiś zalążek do następnych kalkulacji. Z wyliczeń wychodzi, że reku da oszczedności na ogrzewaniu w kwocie np. 10tys przez kolejne 10 lat. Wtedy zaglądasz na swoje konto i sie zastanawiasz czy inwestować czy nie. Bo reku to jest inwestycja. No i znowu wychodzi, że lepiej mieć te 10 tys, niż nie mieć. Idziesz do sklepiku na Bartyckiej i tam szalony sprzedawca pokazuje lune za 1500zl aby cię przekonać na reku. Gdy cię przekona to wtedy wspomina o niezawodności, hałasie, odzysku itd no i pokazuje cudo za 10 tys zł. Cudo pokryte złotem, produkt XXII wieku, szczyt techniki i bardzo polecany przez sprzedawcę. Masz mętlik bo wtedy sprytny sprzedawca widząc niezdecydowanego klienta zaczyna dalej wysnuwać swoje teorie czemu cudo za 10 tys jest lepsze niz ten za 1,5 tys zł. I cię omamia. Bo musisz przyznać mu rację, że cudo pokryte złotem jest lepsze, wydajniesze cichsze itd. i decyzujesz sie na zakup. Uśmiechnięty i przekonana o słuszności dokonanej decyzji wracasz do domu i czekasz na dostawę reku.

Tyle, że o ile cudo pokryte złotem jest lepsze to również wstępna Twoja kalkulacja jest do bani. Chcesz mieć reku aby odzyskał ciepło czyli zainwestowane pieniadze. Z luną to się uda, a z pokrytym złotem cudzie to już nie.

A wystarczy zrobić kalkulację opłacalności Luny i cuda pokrytego złotem. Kalkulację inwestycji i zwrotu.

Gdy juz to wszystko wiesz to najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie sobie samemu wymiennika i zbudowanie centrali w jakości przewyższającej cuda pokrytego złotem a cenie niewiele wyższej niż Luna. Ale nie każdy ma czas, chęci i mozliwości. I tacy klienci są mile widziani na Bartyckiej.

Osobnymi kwestiami, które racjonalnie wytłumaczyć są kwestie estetyczne i wygody.

Edytowane przez Gos**c

Ależ rozumiem ciebie doskonale.

...

No mniej więcej tak to wygląda. Ja dokładam do tego jeszcze kompletny brak informacji na temat tego co napisałeś. Nigdzie tego nie przeczytasz. Im droższe tym lepiej, bo wymiennik, bo obudowa, bo to, bo tamto. Ludzie przestają myśleć, przestają liczyć, bo po co skoro wszyscy twierdzą, że warto. Wstyd się przyznać, że się taką Lunę kupiło. Paranoja!

No mniej więcej tak to wygląda. Ja dokładam do tego jeszcze kompletny brak informacji na temat tego co napisałeś. Nigdzie tego nie przeczytasz. Im droższe tym lepiej, bo wymiennik, bo obudowa, bo to, bo tamto. Ludzie przestają myśleć, przestają liczyć, bo po co skoro wszyscy twierdzą, że warto. Wstyd się przyznać, że się taką Lunę kupiło. Paranoja!

A zobacz ilu idiotów jeździ Mietkami skoro Pandy takie tanie. Z punktu A do punktu B to i to dowiezie.

Gość Gos**c
Ja dokładam do tego jeszcze kompletny brak informacji na temat tego co napisałeś. Nigdzie tego nie przeczytasz.

A kto miałby w tym interes?

Sklepikarz z bartyckiej? Nie omami to nie sprzeda, a wtedy nie zarobi.

Czasopismo branżowe? Stracą reklamodawcę i zysk mniejszy.

Nikt nie ma w tym interesu aby końcowy klient dokonał racjonalnego wyboru.

Sam widzisz, że aby dotrzymac dofinansowanie to nie ważna jest jakość i realne pomiary ale ważne są atesty i kredyty w wybranych bankach.

Wentylacja mechaniczna bez reku też kosztuje, też można zaoszczędzic na wentylatorach, sterowaniu nagrzewnicach i filtrach. Mozna zaoszczędzić robiąc tylko wyporową itd.

Tyle, że każde rozwiązanie oparte nie na gotowym produkcie wymaga wkładu czasu. Nie kazdy ten czas ma.

A zobacz ilu idiotów jeździ Mietkami skoro Pandy takie tanie. Z punktu A do punktu B to i to dowiezie.
Jest różnica o czym pisałem, tyle, że jesteś kolejnym, któremu nie chce się zajrzeć do pierwszego posta i przeczytać ze zrozumieniem. Porównanie do samochodów jest kompletnie nie trafione. Ja nie piszę, że dom o 1 sypialni, małym salonie i aneksie kuchennym jest równie komfortowy jak większy a do tego takie porównanie się sprowadza. Jak ktoś liczy pieniądze to nie kupuje telefonu z pozłacaną obudową, bo sprzedawca mu powiedział, że dzięki tej obudowie jest lepszy.

No tak to wyglada, ale jakoś Patatay wybrac chce Brinka.

Jego tez okreslisz jako ofiarę ogłupiającego, agresywnego marketingu ?

No tak to wyglada, ale jakoś Patatay wybrac chce Brinka.

Jego tez okreslisz jako ofiarę ogłupiającego, agresywnego marketingu ?

Nie, bo widzi ten sam problem co ja. Wie że droższy reku to nie jest kwestia zwrotu kosztów tylko innych czynników. Ty udajesz, że wszystko jest w porządku tylko dlatego, że masz droższy reku. Kłócisz się nie wiem o co, bo nijak nie odnosisz się do tego co piszę, choć najwyraźniej tak ci się wydaje.

Nie, bo widzi ten sam problem co ja. Wie że droższy reku to nie jest kwestia zwrotu kosztów tylko innych czynników. Ty udajesz, że wszystko jest w porządku tylko dlatego, że masz droższy reku. Kłócisz się nie wiem o co, bo nijak nie odnosisz się do tego co piszę, choć najwyraźniej tak ci się wydaje.

Widzi problem, ale Luny nie kupuje jednak ? Dlaczego ? Przecież Ty uważasz, źe droższych reku od Luny kupować niewarto ?

Jakich innych czynnikôw ?

Wyjaśnij je, bo moze sie okazac, że kierowałem się dokładnie nimi wybierajac rekuperator za 4tyś, a nie za 2tys.

Ja nie udaje, ze wszystko jest w porzadku, bo jest w porzadku :)

Mam reku ktore zwroci sie po 9-10 latach, nie mam problemów z zamarzajacym wymiennikiem, czy tacką ociekową zimą, hałasem, czy zbyt niska temperaturą nawiewu.

Mogę stosowac filtry hand-made za grosze.

Edytowane przez fotohobby

Widzi problem, ale Luny nie kupuje jednak ? Dlaczego ? Przecież Ty uważasz, źe droższych reku od Luny kupować niewarto ?

Jakich innych czynnikôw ?

Wyjaśnij je, bo moze sie okazac, że kierowałem się dokładnie nimi wybierajac rekuperator za 4tyś, a nie za 2tys.

Ja nie udaje, ze wszystko jest w porzadku, bo jest w porzadku :)

Mam reku ktore zwroci sie po 9-10 latach, nie mam problemów z zamarzajacym wymiennikiem, czy tacką ociekową zimą, hałasem, czy zbyt niska temperaturą nawiewu.

Mogę stosowac filtry hand-made za grosze.

Ty dalej o czym innym.