perm 22.03.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Argumentów jak zwykle brak. No, ale skoro jednemu wypomnasz reku za 4tyś, a u immego przemilczasz chec zakupu reku o 1,5tYŚ DROŻSZEGO... Hipokryzja, jak w przypadku TBTy w ogóle coś rozumiesz z tego o czym tu się pisze? Czy tylko klepiesz w klawiaturę z nudów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nabieram pewności, że Ty się we własnym watku pogubiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Frajerem jest ten który dał się naciągnąć firmie na drogi rekuperator podczas gdy tę samą rolę równie dobrze spełni tańszy a możliwe też są inne rozwiązania WM, czego sklepikarze oczywiście nie mówią. Ofiarą a nie szczęśliwym nabywcą jest inwestor z trudem dopinający budżet na budowę kupujący drogi reku, bo "warto". O tym piszę. no to i ja o tym mówię, każdy frajer co kupi rolsa skoro zaporożec też czery kółka ma no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Jeżdżę na wrotkach. no a na piechotę taniej, frajer jesteś bo wybuliłeś za wrotki, takie rozumowanie nie ma sensu więc daj spokój, każdy towar ma swojego kupca nie wnikając w naciąganie sprzedawców, nie pieprz więc że reku za 48 groszy działa tak samo jak ten za 4800zł bo nie jest tak, są inne to odrębna kategoria, działają wg tych samych praw fizyki ale na pewno nie tak samo Edytowane 22 Marca 2015 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Jest różnica o czym pisałem, tyle, że jesteś kolejnym, któremu nie chce się zajrzeć do pierwszego posta i przeczytać ze zrozumieniem. Porównanie do samochodów jest kompletnie nie trafione. Ja nie piszę, że dom o 1 sypialni, małym salonie i aneksie kuchennym jest równie komfortowy jak większy a do tego takie porównanie się sprowadza. Jak ktoś liczy pieniądze to nie kupuje telefonu z pozłacaną obudową, bo sprzedawca mu powiedział, że dzięki tej obudowie jest lepszy. porównanie jest oki bo auto ma jeździć a wentylacja dmuchać, jedne i drugie robią to lepiej lub gorzej, temat dotyczy rekuperacji czy mi się tylko wydaje? albo ty użyłeś skrótu myślowego? rekuperacja to nie centrala wentylacyjma tylko wymiennik do niej dołożony, kosztuje parę stówek, jak umiesz liczyć to policz czy się opłaca albo jak to sam ująłeś "czy warto" Edytowane 22 Marca 2015 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Aby było o czym dalej mówić,może warto podważyć albo zaakceptować założenie,że podgrzanie powietrza z temp. GWC do temp. jaką daje średniej klasy rekuperator, to 100-200PLN/ sezon. Nie mówię o kabelkach ,które są energożerne:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 o czym tu dalej dyskutować, skoro jeden drugiemu mówi "jesteś frajerem", a drugi pierwszemu " nie, to ty jesteś frajerem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.03.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 no to i ja o tym mówię, każdy frajer co kupi rolsa skoro zaporożec też czery kółka ma no nie?Znowu to nietrafione porównanie. Co za różnica co ci nawiewa powietrze? Jesteś w stanie, będąc w domu stwierdzić, że to Luna a nie airpack? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Znowu to nietrafione porównanie. Co za różnica co ci nawiewa powietrze? Jesteś w stanie, będąc w domu stwierdzić, że to Luna a nie airpack? do stwierdzenia tego potrzebny węch i nic więcej do przejechania z punktu a do b potrzebne ci oczy, nie do oglądania auta tylko tych miejsc, jak sprawdzisz czy przewiózł cię rols a nie furmanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Jeżdżę na wrotkach. Wiedziałem że się wywiniesz od odpowiedzi. Przecież nie możesz być idiotą, który przepłacił za samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.03.2015 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Wiedziałem że się wywiniesz od odpowiedzi. Przecież nie możesz być idiotą, który przepłacił za samochód. Głupie pytanie, głupia odpowiedź! Co ma wspólnego rodzaj samochodu do rodzaju rekuperatora??? Tego w żaden sposób nie da się porównać, nie wiem po co wymyślasz takie coś. Nie wiem, rozum wam odjęło? Kolejny który posługuje się tym kompletnie nie pasującym przykładem. Latasz do Londynu klasą business jak nie masz pieniędzy? Latają liniami budżetowymi nawet ludzie z forsą, bo nie widzą sensu wydawania trzy razy tyle za wygodniejszy fotel i drinki. Co za różnica co nawiewa powietrze? Liczy się efekt a nie ładna obudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.03.2015 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Jak wygląda rynek rekuperatorów instalatorów i sklepikarzy a nie klientów najlepiej widać na przykładzie borÓwki14: Witajcie! Niedługo będę musiała zdecydować się na wybór wykonawcy mojej instalacji reku. Obecnie mam 3 oferty od polecanych w moim regionie firm - i tu prośba o wskazówkę, jak wyglądają te wyceny, czy są rynkowe czy zawyżone. Dom 147m2, V=686m3 FIRMA 1 RENOVENT EXCELLENT 400 15400 PLN + 8% VAT lub ORCON HRC 16300 + 8%VAT oferta obejmuje: całość materiałów (rury spiro, a w wylewkach kanaly elastyczne), dostawę , montaż , uruchomienie, regulację, syfon kulowy, tłumik akustyczny na kanale wywiewu, przewierty przez strop FIRMA 2 oferta ma to samo co konkurencja Frapol Onyx Dream 400 16 500 + 8%VAT Brink Renovent 400 Excellent 17 000zł netto + 8% VAT Zehnder ComfoAir 350 VV Basic: 17 500 zł netto + 8% VAT czwartego nie wklejam, bo już mi słabo ... FIRMA 3 (tu oferta bez odwiertów w stropach, za które musiałabym doplacić 1500 zł/za m2! ONYX Dream 400 17 000 + 8% VAT Kosmos! Czy borÓwki14 rozgląda się za czymś tanim? Nie, pomimo, że: Vld, u mnie te ceny powodują płacz. Niestety, jak z prawie każdą inna rzeczą w trakcie budowania domu jestem sobie w stanie poradzić, bo tu znajomy, tu ktoś polecony itd to z WM zupełnie nie. Ani żadnej sprawdzonej firmy, ani nikt znajomy nie robi reku. Także tak siedzę dzisiaj i płacze, że z torbami chcą mnie puścić, a sami nie podejmiemy się tego.. A może ktoś ma/zna firme z małopolski? Czy którakolwiek firma poleciła jej reku za 2 - 3 tyś? Nie ma mowy! Nie zarobią. Nie zna się na tym borÓwki14, bo w końcu nie musi. Nawet o tym nie pomyśli. Pewnie pytała o coś tańszego. Nie warto! Głośny, kiepski odzysk, żre prąd. Zająknął się któryś, że te różnice są na tyle małe, że nie warto przepłacać? A gdzie tam! Reku w końcu musi być dobry czyli drogi. Pic na wodę i fotomontaż! Plisowany wymiennik oszczędzający 30 zł rocznie. :D:D Wszędzie piszą, że to się zwróci. Pewnie usłyszała to kilka razy. Co jej pozostaje? Płacz kliencie i płać! Kurewstwo w biały dzień. Edytowane 24 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 No to masz pole do popisu, koniecznie musisz wypełnić tą lukę i wszyscy będą szczęśliwi. Do dzieła perm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.03.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 No to masz pole do popisu, koniecznie musisz wypełnić tą lukę i wszyscy będą szczęśliwi. Do dzieła perm! Po co drwisz? Zaproponuj jej jakiś swój "złoty środek" - będzie konstruktywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Po co drwisz? Absolutnie, to perm twierdzi, że zamiast płacić za coś markowego lepiej stosować druciarstwo. A założę się, że na co dzień, wybiera jednak produkty nawet droższe, ale sprawdzone. Co z tego, że kupimy coś tańszego, skoro będzie to głośniejsze, upierdliwe w serwisowaniu, lub bardziej awaryjne. Wcale nie twierdzę, że Luna jest zła, a mój Dospel jest dobry (bo nie jest), ale generalizowanie, że nie warto płacić za coś droższego jest tak samo g... warte. Jeżeli tak jest to taniej będzie kupić dwa odkurzacze po 200zł, wyjdzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.03.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) A jednak dalej drwisz. W sumie, ja też lubię się "po nabijać", więc nich ci będzie. Swoją drogą zastanawiam się jak będzie z awaryjności ą tych nowych wentylatorów energooszczędnych na silnikach BLDC. Falownik do nich jest zintegrowany w wentylatorze, czy jak w PC zewnętrzny. W razie awarii wystarczy wymienić sam wentylator, czy łącznie z elektroniką? Sprawa nie bagatelna, bo o ile 700-1000 za wentylator można zapłaćić, to 2-3 tys za całość może zdenerwować. Edytowane 24 Marca 2015 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Swoją drogą zastanawiam się jak będzie z awaryjności ą tych nowych wentylatorów energooszczędnych na silnikach BLDC. Falownik do nich jest zintegrowany w wentylatorze, czy jak w PC zewnętrzny. W razie awarii wystarczy wymienić sam wentylator, czy łącznie z elektroniką? Sprawa nie bagatelna, bo o ile 700-1000 za wentylator można zapłaćić, to 2-3 tys za całość może zdenerwować. Sam widzisz, trzeba szukać złotego środka, tak z samym reku jak i serwisem, ale nie można generalizować, że tańsze rozwiązania są lepsze. Czasami są, a czasami nie. Laikowi trudno wybrać rekuperator ponieważ to nie są bułki, nie kupuje się tego codziennie, dlatego zazwyczaj wybiera produkty markowe, które sa zazwyczaj droższe. Serwis również jest zazwyczaj droższy, ale zazwyczaj jest w pobliżu. Po prostu czasami droższe rozwiązania wybiera się dla świętego spokoju. A że drożej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.03.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Problem w tym, że to są mity. Po za kupie okazuje się, że gwarant za nic nie odpowiada, a serwis bezczelnie drogi. Do tego po kilku latach może się okazać, że brak części zamiennych do konkretnego modelu, bo graty importowane i chińczyk już co innego produkuje. Złoty środek, to informacja niezbędna dla podjęcia decyzji, niestety nie zawsze łatwo dostępna i niechętnie udostępniana przez sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.03.2015 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Sam widzisz, trzeba szukać złotego środka, tak z samym reku jak i serwisem, ale nie można generalizować, że tańsze rozwiązania są lepsze. Czasami są, a czasami nie. Laikowi trudno wybrać rekuperator ponieważ to nie są bułki, nie kupuje się tego codziennie, dlatego zazwyczaj wybiera produkty markowe, które sa zazwyczaj droższe. Serwis również jest zazwyczaj droższy, ale zazwyczaj jest w pobliżu. Po prostu czasami droższe rozwiązania wybiera się dla świętego spokoju. A że drożej...Klapki masz na oczach? Dostała babka oferty na KILKANAŚCIE tysięcy. W sytuacji, jak sama pisze, w której te pieniądze przydadzą się na coś innego. Takie postępowanie to norma w Polsce. Kituje się klientów, że tylko drogi reku spełni ich oczekiwania. Kurewstwo, tak jak pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Kituje się klientów, że tylko drogi reku spełni ich oczekiwania. Ja tam widzę ofertę na całą instalację, a nie tylko na reku. Tanio nie jest, ale widziałem droższe oferty. Ale co stoi na przeszkodzie żebyś zrobił jej za trzy tysiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts