Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

Za rekuperator i materiały wystarczające, by w domu było odpowiedniej jakości świeże powietrze zapłacisz 4 tyś. Ta "dobra klasa" to niby po co?

Nie kazdy chce robić na kanałach ktore sypią sie już na etapie rozkladania, czy rekuperatorze, ktory trzeba tunningować (doszczelniac, instalować kable samorgulujace czy nagrzewnice, zeby nie zamarzal).

Sa jeszcze inne aspekty, jak wyzszy pobor pradu, nizsza sprawnośc, wiekszy halas - niektorzy zwracają na to uwagę.

Zrób przyslugę PaniKasi i podaj jej rozpiskę materiałów ma jej dom. 150m2.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie prościej zapytać tych co mają reku? Zgodnie twierdzą w kolejnym domu to podstawowa instalacja jaką zamówią. Owszem, nie zwróci się szybko lub wcale, ale komfort bez porównania.
Ale widzisz w czym problem? Wiem, że ciężko ci to będzie przyznać ale nie da się tego nie zauważyć. Ceny z kosmosu, kompletny brak innych rozwiązań WM a nawet informacji o nich. Jak rekuperator to koniecznie jak najlepszy (czyt. drogi), instalacja też "lepsza" czyt. droga. Wszędzie to przeczytasz. Powtórzę się po raz n-ty. Nie ma znaczenia co nam nawiewa świeże powietrze! Instalacja za 3 tyś jest równie dobra jak ta za kilkanaście tyś, biorąc pod uwagę oszczędności eksploatacyjne i komfort mieszkania. Jak kogoś stać niech kupi sobie drogi rekuperator z bajerami. proszę bardzo. Jego zalety w stosunku do tańszych są jednak praktycznie niezauważalne w codziennej eksploatacji a oszczędności na np lepszych wymiennikach czy wentylatorach śmiesznie małe.

A nie prościej zapytać tych co mają reku? Zgodnie twierdzą w kolejnym domu to podstawowa instalacja jaką zamówią. Owszem, nie zwróci się szybko lub wcale, ale komfort bez porównania.

Przecież wentylacja z odzyskiem ciepła obniża koszt budowy. Skąd więc "zwróci"?

Przecież wentylacja z odzyskiem ciepła obniża koszt budowy. Skąd więc "zwróci"?
:D:D:D Odezwał się sklepikarz sprzedający rekuperatory. Wydając 12 tyś (na kredyt dwa razy tyle) i dzięki temu oszczędzając 350 zł rocznie "obniżasz koszty budowy". Taaa. Bardzo jesteś wiarygodny. Edytowane przez perm

Instalacja za 3 tyś jest równie dobra jak ta za kilkanaście tyś, biorąc pod uwagę oszczędności eksploatacyjne i komfort mieszkania. .

Bzdura, ktorej nie jestes w stanie podeprzeć obliczeniami, ani nawet wlasnym doświadczeniem, bo takowego nie posiadasz.

Podaj mi skladowe instalacji za 3 tys zl, ktora jest w stanie w mrozny dzień dac taka samą temperaturę nawiewanego powietrza (co przeklada sie na komfort, jak i oszczednosci), co oparta na elementach kosztujacych np 8tyś.zł.

Podaj mi skladowe instalacji za 3 tys zl, ktora jest w stanie w mrozny dzień dac taka samą temperaturę nawiewanego powietrza (co przeklada sie na komfort, jak i oszczednosci), co oparta na elementach kosztujacych np 8tyś.zł.

A to nie jest tak, że za 3 tys. zł kupujemy:

Sprzedaję swoją wiedzę, swoje pomysły, swoje opracowania. Efekt pracy intelektualnej.

A reszta to już pieniądze "mądrze wydane" więc się nie liczą ;)

Bzdura, ktorej nie jestes w stanie podeprzeć obliczeniami, ani nawet wlasnym doświadczeniem, bo takowego nie posiadasz.

Chińskie "sonolighty" izolowane kosztują 80-110 zł za 10mb od fi 80 do fi 160 mm. Rozdzielacze zrobi Panu blacharz za 200-300zł , luna - to 1500zł - transformator i skrzynki fitracyjne 300zł

Na dom 150m2 pójdzie Panu 80-90m kanału .Anemostaty po 15 zł ... powinien się Pan wyrobić w 3000zł brutto 23%.

Będzie taniej niż WG i bezdyskusyjnie LEPIEJ.

Ty też jesteś taki głupio-mądry nie? Nie pasuje ci, że można mieć coś tanio tylko dlatego, że ty dużo zapłaciłeś? Ok ale po co tę żółć wylewasz na innych?

A to nie jest tak, że za 3 tys. zł kupujemy:

A reszta to już pieniądze "mądrze wydane" więc się nie liczą ;)

Jasne, że tak jest. Nie przeczę. Ja nie mam pretensji do nikogo, że bierze tyle a nie mniej. Każdy ma swoją kalkulację, trudno się dziwić, że są chętni na kasę. Ludzka rzecz. Ja problem widzę w czymś innym. W intensywnym reklamowaniu drogich rozwiązań z kompletnym brakiem informacji o alternatywnych albo tańszych czy też o rzeczywistych oszczędnościach z rekuperacji. Czytając jakiekolwiek opracowanie czy artykuł na ten temat wyczytasz, że oczywiście rekuperator ale najlepiej drogi. Z resztą podobnie. Sklepikarze się w te trendy wpisują. "Plisowany wymiennik" :D za kupę kasy.

Nie rozumiem tej całej żółci.

perm fotohobby Cię poprosił abyś pomógł PaniKasi i podał te elementy składowe wraz z ceną. A ty nie odpowiadasz tylko bijesz pianę. Podaj i będzie spokój. Tylko aby to nie było zrób to sam bo z tego co pamiętam Kasia nie ma ochoty się w takie cudo bawić. Gwoli ścisłosci mogę podać że materiały na mój dom oprócz reku kosztowały w sumie 3,5K

Ty też jesteś taki głupio-mądry nie? Nie pasuje ci, że można mieć coś tanio tylko dlatego, że ty dużo zapłaciłeś? Ok ale po co tę żółć wylewasz na innych?

Znowu kulą w płot... w sumie do tego można się przyzwyczaić.

W danych do OZC, które podesłałem asoltowi był reku Pro-ven, czy Vents, w sumie coś na zwykłym krzyżowym wymienniku.

Policzyłęm sobie, że dokładając 2 tyś mam wprawdzie czas zwrotu dłuższy o 2 lata, ale lepszą temperaturę na anemostatach, cichszą pracę, mniejsze zużycie energii. I świadomie wybrałem lepszy rekuperator .

Możesz, zamiast insynuować mi wylewanie żółci, napisać coś wreszcie merytorycznie i odpowiedzieć na jedno prosto wydawałoby się postawioną prośbę:

Myślę, że przyszli inwestorzy będą Ci wdzięczni.

Nie rozumiem tej całej żółci.

perm fotohobby Cię poprosił abyś pomógł PaniKasi i podał te elementy składowe wraz z ceną. A ty nie odpowiadasz tylko bijesz pianę. Podaj i będzie spokój. Tylko aby to nie było zrób to sam bo z tego co pamiętam Kasia nie ma ochoty się w takie cudo bawić. Gwoli ścisłosci mogę podać że materiały na mój dom oprócz reku kosztowały w sumie 3,5K

pisałem wyżej ile mogą kosztować materiały na dom około 100m2. Przesadziłem z ceną, bo mozna zrobić to taniej. Jakoś fotohobby tego nie dostrzegł, nie odniósł się tylko pisze bzdura i podobne. Jedyny wniosek jaki mogę w związku z tym wyciągnąć, to, że zależy mu tylko na udowadnianiu sobie i innym, że jest najmądrzejszy. Nie wiem po co się tu wypowiada. Nie pisze na temat, nie rozumie o co mi chodzi ale oczywiście wie, że rekuperacja musi być droga a plisowany wymiennik to marzenie każdego inwestora za które, bez wahania powinno się zapłacić majątek. Tyle żartem a tak naprawdę to klasyczny przykład besserwissera. Napisz cokolwiek a zaraz zleci się masa podobnych, których godność osobistą naruszył fakt obnażenia ich złego wyboru.

Jeszcze raz perm, Twoje słowa:

Instalacja za 3 tyś jest równie dobra jak ta za kilkanaście tyś, biorąc pod uwagę oszczędności eksploatacyjne i komfort mieszkania. .

Podaj, dokładnie JAKA to instalacja, to Forumowicze będą Ci wdzięczni, a i ja przestanę Cię uważać za miałkiego teoretyka-bajkopisarza.

perm:

Nie pisze na temat, nie rozumie o co mi chodzi ale oczywiście wie, że rekuperacja musi być droga a plisowany wymiennik to marzenie każdego inwestora za które, bez wahania powinno się zapłacić majątek.

Liczę, że wreszcie Ty zaczniesz pisać na temat, podając składowe tej instalacji za 3 tyś równie dobrej, jak ta za 8tyś.

Czekam niecierpliwie :)

Ach... rekuperacja nie musi być droga.

8 tyś to nie jest drogo.

Jeszcze raz perm, Twoje słowa:

Podaj, dokładnie JAKA to instalacja, to Forumowicze będą Ci wdzięczni, a i ja przestanę Cię uważać za miałkiego teoretyka-bajkopisarza.

Możesz sobie uważać co ci się podoba. Ani mnie to grzeje ani ziębi. Jak zaczniesz pisać na temat to porozmawiamy.