Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

napisałem że to zależy bo faktycznie zależy od wielu rzeczy które człek ma w domu i dobrze żeby miał o istnieniu tych rzeczy świadomość,

ale odcinając cię już od tych "to zależności", rekuperacja to jest odzysk ciepła z gazów usuwanych, aby to uzyskać do central wentylacyjnych dołożono wymiennik i bajpas, cena wymiennika dla chałupki to 400 - 900 zeta, siłownik do bajpasy 250 - 350 no i samo wykonanie,można liczyć że 1000 zeta wystarczy i tyle właśnie kosztuje rekuperacja, sterowanie jest w cenie centrali, teraz sam sobie odpowie czy warto ten kto ciekawy

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

napisałem że to zależy bo faktycznie zależy od wielu rzeczy które człek ma w domu i dobrze żeby miał o istnieniu tych rzeczy świadomość,

ale odcinając cię już od tych "to zależności", rekuperacja to jest odzysk ciepła z gazów usuwanych, aby to uzyskać do central wentylacyjnych dołożono wymiennik i bajpas, cena wymiennika dla chałupki to 400 - 900 zeta, siłownik do bajpasy 250 - 350 no i samo wykonanie,można liczyć że 1000 zeta wystarczy i tyle właśnie kosztuje rekuperacja, sterowanie jest w cenie centrali, teraz sam sobie odpowie czy warto ten kto ciekawy

Szanowny Panie, nawet setki tomów wyliczeń nie mają sensu. Autor wątku założył go, tylko z jednego powodu: że ja polecam odzysk ciepła z wentylacji.

Szanowny Panie, nawet setki tomów wyliczeń nie mają sensu. Autor wątku założył go, tylko z jednego powodu: że ja polecam odzysk ciepła z wentylacji.
:D:D:D. Taaa. O tym, że jesteś megaloman już pisalem? Jesteś Brzęczkowski dziwakiem, którego nikt nie bierze poważnie. Ja tym bardziej. Twoje polecanie lub nie polecanie budzi śmiech przez ignorancję jaką wykazujesz praktycznie w każdym temacie w jakim się wypowiadasz z wyłączeniem, by być uczciwym tematów dotyczących technicznych szczegółów WM z rekuperacją. Na tym niewątpliwie się znasz, choć jak zaczynasz pisać o teorii to znowu zaczyna być śmiesznie.

Muszę jednak przyznać jedno. Jesteś tu jedynym który pisze o tanich alternatywach WM z rekuperatorem. Dla równowagi jednak chwalisz jakieś plisowane wymienniki których cena nijak nie uzasadnia dawanych przez nie oszczędności.

Edytowane przez perm

Trudno mieć świadomość skoro nikt o rzeczywistych oszczędnościach na rekuperacji nie pisze. Te ceny to skąd? :) Pamiętasz co tu pisało klika osób? Dom 120m2 i instalacja z kilkanaście tysięcy. Taniej nikt nie robi. Skąd te ceny?

ze sklepu człowieku, szukasz teorii spiskowej ?

nie kupuj nigdzie i zrób sam, wyjdzie najtaniej

montowałem niedawno wentylację w biurze wytwórni lakierów, nawet z centralą z rekuperatorem, tywenta właściciel sam sobie kupił bo miał zniżki tam, ja nie mam bo takich nie kupuję, mimo że tańsze, ważył tyle co dwa inne, rama z winklówki z ogrodzenia, obudowa z gołego styropianu, no to zamontowałem na strychu nad tym biurem, fajnie mu tam było bo strych ciepły, tylko mały problem się pojawił, kabel do włącznika miał metr długości to trzeba było na strych włazić by cokolwiek z nim zrobić za to tańszy był, pojechał więc właściciel po kabel do hurtowni 6-cio żyłowy i już się ten tywent droższy zrobił świnia jedna,

to na pewno spisek mój był bo chciałem zedrzeć z gościa za przedłużanie kabla

perm, zajmij się montowaniem przedmiotów tej dyskusji, weź za tą robotę odpowiedzialność, uruchom mózgownicę by do tego dobrze to wszystko zrobić aby klient kontent był i znajomemu pochwalił, daj się komoruskiemu i spółce złodziei z wiejskiej okraść z własnych pieniędzy i potem słuchaj jak nazywa cie jakiś zielony dziercą, oszustem albo innym armagedonem

Edytowane przez kangaxx

ze sklepu człowieku, szukasz teorii spiskowej ?

nie kupuj nigdzie i zrób sam, wyjdzie najtaniej

montowałem niedawno wentylację w biurze wytwórni lakierów, nawet z centralą z rekuperatorem, tywenta właściciel sam sobie kupił bo miał zniżki tam, ja nie mam bo takich nie kupuję, mimo że tańsze, ważył tyle co dwa inne, rama z winklówki z ogrodzenia, obudowa z gołego styropianu, no to zamontowałem na strychu nad tym biurem, fajnie mu tam było bo strych ciepły, tylko mały problem się pojawił, kabel do włącznika miał metr długości to trzeba było na strych włazić by cokolwiek z nim zrobić za to tańszy był, pojechał więc właściciel po kabel do hurtowni 6-cio żyłowy i już się ten tywent droższy zrobił świnia jedna,

to na pewno spisek mój był bo chciałem zedrzeć z gościa za przedłużanie kabla

perm, zajmij się montowaniem przedmiotów tej dyskusji, weź za tą robotę odpowiedzialność, uruchom mózgownicę by do tego dobrze to wszystko zrobić aby klient kontent był i znajomemu pochwalił, daj się komoruskiemu i spółce złodziei z wiejskiej okraść z własnych pieniędzy i potem słuchaj jak nazywa cie jakiś zielony dziercą, oszustem albo innym armagedonem

To wiele wyjaśnia. Rozumiem, ze to twoja wykladnia życiowa. Jakby to powiedzieć... Do montażu rekuperatorów rozum nie jest specjalnie potrzebny?

• 2 weeks później...

Jeszcze jeden aspekt, ktory jest konsekwentnie pomijany przy obliczaniu sprawności rekuperatora:

http://centrale-rekuperacyjne.pl/jak-zabezpieczenie-przeciwzamrozeniowe-wplywa-na-sprawnosc-odzysku-ciepla/

Problem ten występuje gdy straty sa największe.Plisowany wymiennik tu nie pomoże.

A tu przykład nadużycia przy podawaniu strat przez wentylację:

http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/ZuzycieEnergii.aspx

Warunki wyjściowe: - 18 st C !!! Faktycznie, mozna sie przestraszyć!

By ten kalkulator pokazywał rzeczywiste dane trzeba przyjąć jako temperature zewnętrzną średnią dla sezonu grzewczego i ilość powietrza na osobę 30m3. Pomnożone to przez ilość dni kiedy grzejemy da rzeczywiste straty. Trzeba jeszcze uwzględnić sprawnośc rekuperatora na poziomie max 80% dla najlepszych i wiemy juz ile możemy odzyskać. Pomnóżmy to przez koszt kWh dla naszego systemu grzewczego i wyjdzie ... tyle co nic. Odzysk w stosunku do nakładów inwestycyjnych to fikcja. Nie piszę o prądzie zużywanym przez wentylatory, bo w każdej WM a tylko taka powinna byc w tej cbwili brana pod uwagę jest to koszt.

Edytowane przez perm

Szanowny perm, na tym forum prosił by nie zwracać uwagi na Jego posty, by Go ignorować, dlaczego nie uszanujecie prośby nieszczęśnika?
Kogo ty misiu puchaty chcesz oszukać tym udawanym luzem? Za bęcwała mają cię tu chyba wszyscy, nie tylko tu zresztą. Twoje "teorie" są pośmiewiskiem w całej chyba Polsce. Twój "przyjaciel" Duda jak słyszy twoje nazwisko to się tylko uśmiecha i zmienia temat. Rozumiem, że się taki "dziwny" urodziłeś. Czemu jednak publicznie robisz z siebie pośmiewisko tego nie rozumiem.

Kogo ty misiu puchaty chcesz oszukać tym udawanym luzem? Za bęcwała mają cię tu chyba wszyscy, nie tylko tu zresztą. Twoje "teorie" są pośmiewiskiem w całej chyba Polsce. Twój "przyjaciel" Duda jak słyszy twoje nazwisko to się tylko uśmiecha i zmienia temat. Rozumiem, że się taki "dziwny" urodziłeś. Czemu jednak publicznie robisz z siebie pośmiewisko tego nie rozumiem.

A tu akurat się z tobą zgodzę.

A tu akurat się z tobą zgodzę.
Czemu "akurat" :). Myślę, że wiele poglądów mamy zbieżnych. Rekuperacja, tu się chyba zgodzisz daje oszczędności nieadekwatne do nakładów a o to mi przede wszystkim chodzi. Nie ma nic specjalnie w zamian więc jak nie mamy czasu, chęci lub umiejętności, by coś samemu zrobić na jakiś reku trzeba się zdecydować. Czemu jednak musi to kosztować kilkanaście tysięcy?

Szkoda tylko, ze perm dla uzyskania odpowiedniego efektu podał najbardziej niekorzystny (mało komfortowy i enerochlonny) sposób ochrony przeciwzamroźeniowej. Mało który rekuperator ją oktualnie posiada.

A przeciez jest jeszcze nagrzewnica powietrzna przy której:

Jak widzimy, w rozważanym przypadku rzeczywiste oszczędności wynikające z odzysku energii (435,6 kWh) są o około 7% mniejsze niż w przypadku nieuwzględnienia zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego (406,2 kWh). W związku z faktem, że przedstawione wyliczenia zostały wykonane dla miesiąca stycznia, w innych, cieplejszych okresach różnice te będą mniejsze. Oczywiście na ilość odzyskanej energii ma również wpływ wartość założonej temperatury – im wartość ta będzie niższa, tym więcej energii odzyskamy. Niestety zbytnie obniżanie tej wartości zwiększa ryzyko oblodzenia rekuperatora.

portalinstalacyjny.pl/wplyw-zabezpieczenia-przeciwzamrozeniowego-na-sprawnosc-odzysku-ciepla-centrali-rekuperacyjnej

Edytowane przez fotohobby

Juz przerabialismy... Ale dla nowych czytelnikow...

Ja obstawiam jednak to:

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pseudologia

Kiedyś myślałem, że się Brzęczkowski po prostu wygłupia i prowokuje. To jednak nie ten przypadek. Pseudologia to dobre określenie. :)

Mitomanami często są osoby o rozchwianej psychice i zmiennym nastroju, dzięki opowiadaniu rzeczy niestworzonych chcą być w centrum zainteresowania przy jednoczesnym odczuciu zaspokojenia. Na początku udaje się im to (powoduje to uzależnienie psychiczne od opowiadania rzeczy nieprawdziwych), szybko jednak są rozpoznawani przez otoczenie.
Pasuje jak ulał. :) Edytowane przez perm

Co do pośmiewiska z TB - 100%, choć jest przydatny - z braku roboty siedzi tutaj 24h/7 i pomaga ludziom w prostszych sprawach. Za to śmiesznie się robi, jak wyjeżdża ze swoimi teoriami :-)

Co do opłacalności, to w przeciętnym nowym domu rekuperacja daje oszczędność rzędu 3000-3500 kWh rocznie (licząc w programie Arcadia Termo Pro z następującymi założeniami: średnia wydajność 150 m3/h, odzysk 85%, III strefa klimatyczna).

W starym domu (słabiej izolowanym) te zyski są większe, ponieważ dłużej trzeba dostarczać ciepło, tutaj wchodzi w grę przedział 3500 - 4000 kWh rocznie oszczędności).

Przy ogrzewaniu gazowym (kocioł kondensacyjny 109% (dla TB :-) ) + podłogówki) daje nam to przy nowym domu ok. 600 - 700zł rocznie mniej za gaz, od tego trzeba odjąć średnio na jeża 50W * 8760h * 0,60zł/kWh = 260zł na prąd do reku i wychodzi średnio 400-500zł oszczędności rocznej.

Tak też wychodzi u klientów w praktyce. Nie jest więc to jakaś super opłacalna inwestycja, koszt 13-16 tys zł zwróci się za 30 lat czyli nigdy (bo za ten czas pewnie centrala padnie), ale komfort mieszkania w domu z reku jest bez porównania wyższy.

Z drugiej strony, gdy za te 30 lat pójdziemy na emeryturę, te 500 - 700zł rocznie oszczędności mogą oznaczać, że przy prognozowanych emeryturach kilka razy w miesiącu będzie nas stać na mięsko na obiad :-)

Edytowane przez Indiana_

Z punktu widzenia,instalatora jest to koszt 12-16 tysięcy, z punktu widzenia inwestora może byc mniejszy ;)

Ale nawet liczac 14tysiecy za instalację wykonana od A do Z przez firmę, należy odjąć odjąc koszt wykonania kanałow WG, ktorą możemy wykreslic już na etapie projektu.

Zgadza się, w nowym domu odliczamy koszt kanałów WG, koszt obróbek blacharskich na dachu co daje dobre kilka k oszczędności. Do tego u nas w Małopolsce są dotacje do WM, w poprzednich latach wszystkim klientom załatwiłem po 7,5 tys zł dotacji, w tym roku niestety udało się zapewnić tylko dla 12 klientów dotację i w mniejszej wysokości, 3000zł.

Czyli z 12-16 tys zł koszt inwestycji spada do ok. połowy, a to już bardzo dobrze wygląda - lepiej niż lokata w banku.

Z góry odpowiadam też na privy, które po takim tekście się pojawią - niestety już z góry wiadomo, że już ani złotówki dotacji w tym roku nie będzie. Na przyszły rok nie wiadomo, ale jeśli nie pogonimy w wyborach rządzącej bandy to kasa będzie raczej tylko na Prosumenta, bo jest tu wielkie pole do korupcji oraz przekrętów, urzędnicy i wybrany bank mogą więcej lewizny ugrać...

Co do pośmiewiska z TB - 100%, choć jest przydatny - z braku roboty siedzi tutaj 24h/7 i pomaga ludziom w prostszych sprawach. Za to śmiesznie się robi, jak wyjeżdża ze swoimi teoriami :-)

Co do opłacalności, to w przeciętnym nowym domu rekuperacja daje oszczędność rzędu 3000-3500 kWh rocznie (licząc w programie Arcadia Termo Pro z następującymi założeniami: średnia wydajność 150 m3/h, odzysk 85%, III strefa klimatyczna).

W starym domu (słabiej izolowanym) te zyski są większe, ponieważ dłużej trzeba dostarczać ciepło, tutaj wchodzi w grę przedział 3500 - 4000 kWh rocznie oszczędności).

Przy ogrzewaniu gazowym (kocioł kondensacyjny 109% (dla TB :-) ) + podłogówki) daje nam to przy nowym domu ok. 600 - 700zł rocznie mniej za gaz, od tego trzeba odjąć średnio na jeża 50W * 8760h * 0,60zł/kWh = 260zł na prąd do reku i wychodzi średnio 400-500zł oszczędności rocznej.

Tak też wychodzi u klientów w praktyce. Nie jest więc to jakaś super opłacalna inwestycja, koszt 13-16 tys zł zwróci się za 30 lat czyli nigdy (bo za ten czas pewnie centrala padnie), ale komfort mieszkania w domu z reku jest bez porównania wyższy.

Z drugiej strony, gdy za te 30 lat pójdziemy na emeryturę, te 500 - 700zł rocznie oszczędności mogą oznaczać, że przy prognozowanych emeryturach kilka razy w miesiącu będzie nas stać na mięsko na obiad :-)

Dzięki Indiana. Wielki szacunek za szczerość. Niewielu na to stać. Dla mnie jesteś gość. Tak to mniej więcej wygląda jak piszesz. Opłacalność rekuperacji w sensie zwrotu inwestycji jest więcej niż problematyczna ale innych rozwiązań na rynku nie ma. Na pytanie czy warto mieć rekuperacje grawitacyjną czy WM ale z rekuperatorem odpowiedź dla 90% inwestorów z braku innych rozwiązań jest jedna. To drugie. Ja jedak podnoszę jeszcze inny aspekt. Kompletny brak informacji o tym w czasopismach branżowych, artykułach czy choćby na forach. Moim zdaniem to efekt działalności swoistego lobby.

Rozumiem inwestora, który kupuje droższe urządzenie wiedząc, że się nie zwróci. Chce mieć dobre, chce mieć dobrą firmę do montażu, ok. Ile jednak jest choćby tu na forum postów typu; jaki rekuperator za 4 tyś czy za 10 tyś? I dodane - nie mam funduszy ale będę na tym oszczędzać więc chyba warto droższy? Nie będziesz na tym oszczędzać, bo najpierw dużo wydasz. Nie masz pieniędzy, kup najtańszy albo zrób WM sam jeżeli potrafisz. Po to założyłem ten wątek.