kangaxx 20.05.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Smutne a zarazem tragiczne jest to, ze nie zna Pan zadnego specjalisty i musi posilkowac sie Tomaszem. No ale ma Pan w tym interes, a to widac najwazniejsze. tb dobrze gada czasem, gdyby trzymać się tego co tu tłumaczy jest spore prawdopodobieństwo że instalacja homemade wyjdzie dobrze, farmazony gada krytykując coś, że źle albo nie można np o rurach spiro i trójnikach itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.05.2015 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 bardzo dobrze, twoje dziwne wnioski wynikają z pomieszania pojęć i funkcjiFajnie, ze to piszesz ale bez argumentów są to puste słowa. Tylko nie pisz, ze rezygnacja z kominów itp, bo to nie ma nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.05.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 klepnij w guglarce heatex, heaton albo inny klingenburg i zobacz ile kosztuje, potem larum podnoś gdy znajdziesz na potrzeby chałupy taki co ponad klocka kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.05.2015 04:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 klepnij w guglarce heatex, heaton albo inny klingenburg i zobacz ile kosztuje, potem larum podnoś gdy znajdziesz na potrzeby chałupy taki co ponad klocka kosztuje Sorry ale to jest już po prostu smieszne. Od początku tego wątku piszę, ze ceny WM z rekuperatorem PŁACONE PRZEZ INWESTORÓW nijak maja sie do rzeczywistych kosztów tych urzadzeń jak i ich opłacalności w sensie zwrotu inwestycji. Tak, to sa tanie urządzenia ale nie dla klientów. Rozumiem, że u ciebie WM z rekuperacją kosztuje "kilka setek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.05.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 rekuperacja to odzysk ciepła z gazów wyrzucanych i do tego służy rekuperator kosztujący kilkaset zeta nie pojmujesz, idziesz w zaparte głuchy na tłumaczernia a podawane przykłady odrzucasz bo ci nie pasują, dyskusja jest bezcelowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.05.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 rekuperacja to odzysk ciepła z gazów wyrzucanych i do tego służy rekuperator kosztujący kilkaset zeta nie pojmujesz, idziesz w zaparte głuchy na tłumaczernia a podawane przykłady odrzucasz bo ci nie pasują, dyskusja jest bezcelowa"rekuperator kosztujący kilkaset zeta"... No tak. W każdym sklepie ich pełno, tylko brać. Faktycznie nie wziąłem tak tanich rekuperatorów pod uwagę a przecież jest ich pełno. Co za szczęście, że wyprowadziłes mnie z błędu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 22.05.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 rekuperacja to odzysk ciepła z gazów wyrzucanych i do tego służy rekuperator kosztujący kilkaset zeta ,,,, Kangaxx chyba miałeś na myśli, sam wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.05.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 to jest rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.05.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 wsadzanie w cenę rekuperatora całej wentylacji i potem szukanie zwrotu... to ja proponuję pójść krok dalej i doliczyć jeszcze resztę chałupy, skoro rekuperacja nie hula bez wentylacji to wentylacja bez chałupy też nie opłaca się no nie?i to taka jak wszystkie -> ZA DROGA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.05.2015 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 to jest rekuperator Podaj producenta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 wsadzanie w cenę rekuperatora całej wentylacji i potem szukanie zwrotu... to ja proponuję pójść krok dalej i doliczyć jeszcze resztę chałupy, skoro rekuperacja nie hula bez wentylacji to wentylacja bez chałupy też nie opłaca się no nie? i to taka jak wszystkie -> ZA DROGASorry kangaxx ale to już jest dziecinne. WM bez rekuperacji mozna zrobić za 500 zł a jak ktos sie uprze to i taniej. Wymyśl jakis inny argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.05.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 WM bez rekuperacji mozna zrobić za 500 zł a jak ktos sie uprze to i taniej. Polecam zrobić taką WM aby wiedzieć co się pisze. Bo nie wiem czy chodzi ci o sens stosowania rekuperatora czy zrobienie WM najtaniej jak się da? Za 500 zl. zrobisz typową prowizorkę. 4-5 tys to już realna WM ale wtedy trzeba dużo własnej pracy. Jak ktoś swoją pracę gównianie ceni to wyjdzie mu tanio, a nawet bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Polecam zrobić taką WM aby wiedzieć co się pisze. Bo nie wiem czy chodzi ci o sens stosowania rekuperatora czy zrobienie WM najtaniej jak się da? Za 500 zl. zrobisz typową prowizorkę. 4-5 tys to już realna WM ale wtedy trzeba dużo własnej pracy. Jak ktoś swoją pracę gównianie ceni to wyjdzie mu tanio, a nawet bardzo tanio.A ja polecam, po pierwsze zapoznać sie z tematem, po drugie z możliwymi rozwiązaniami WM bez rekuperatora a dopiero potem wypowiadanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.05.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) A ja polecam, po pierwsze zapoznać sie z tematem, po drugie z możliwymi rozwiązaniami WM bez rekuperatora a dopiero potem wypowiadanie się. Czyli chcesz powiedzieć, że WM za mniej niż 500zł będzie o takich samych parametrach jak za 5000zł? A moze uważasz, że WM za 500zł jest wystarczająca do typowego domu jednorodzinnego? Zadaniem rekuperacji przede wszystkim jest zmniejszenie kosztów ogrzewania. Tyle, że wiąże się to z wydatkiem na zakup rekuperatora. I tu się z Tobą zgadzam, że zakup drogiego rekuperatora mija się z celem. Chyba, że ktoś lubi pochwalić się wyświetlaczem LCD. Ale stosowanie rekuperatora to zmniejszenie zapotrzebowania ciepła w budynku. Czyli w wielu przypadkach, a mianowicie w domach o bardzo niskim zapotrzebowaniu na tą energię, nie można zastosować samej WM. Wiązało by sie to ze zmianą źródła ciepła np. większa pompa ciepła. Czyli oszczędzając na zakupie rekuperatora zwiększamy koszty zakupu źródła ciepła. Nie jest to regułą ale takie przypadki nie są odosobnione. Dla mnie sprawa jest jasna i tutaj powinna toczyć sie dyskusja. Jednak Ty wpadłeś w jakąś skrajność i starasz sie udowodnić, że im tańsza WM tym lepsza. Tu bardzo się mylisz. Wentylator za 20zł i za 500zł róźnią się znacznie. Tak samo ze sterowaniem. Są ludzie, którzy chcieli by mieć mozliwość okresowego zwiększenia lub zmniejszenia strumienia powietrza. A ręczne przełączanie kabelków lub prymitywny przełącznik to w tych czasach jest poniżej pewnego ogólnie przyjętego standardu. Czy jeszcze coś pominąłem? Chyba tylko nie wspomniałem o kosztach robocizny, no ale to już było w poprzednim poście. Edytowane 24 Maja 2015 przez Gos**c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 ... Jednak Ty wpadłeś w jakąś skrajność i starasz sie udowodnić, że im tańsza WM tym lepsza...Napisałem ci już; przeczytaj mój pierwszy post, jak już pojmiesz o co chodzi to możemy porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.05.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Napisałem ci już; przeczytaj mój pierwszy post, jak już pojmiesz o co chodzi to możemy porozmawiać. Dziękuję. Z Tobą nie da sie rozmawiać. Przypominasz TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.05.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Dziękuję. Z Tobą nie da sie rozmawiać. Przypominasz TB. Myślisz,że perm to zakamuflowany TB. Weź pod uwagę ,że WM to ta tradycyjna i wyporowa. W tym drugim przypadku koszt w bilansie budynku to promil. :yes:Jak się poszaleje to i 500pln wyjdzie. Przysięgam ,że nie jestem TB w innym wcieleniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Dziękuję. Z Tobą nie da sie rozmawiać. Przypominasz TB.Mie wiem czy warto ale spróbuję. Zwracam uwagę na kompletny brak rzetelnej informacji na temat rzeczywistej opłacalności rekuperacji biorąc pod uwagę nakłady inwestycyjne i oszczędności eksploatacyjne. Pod tym względem nie można powiedzieć, by było to opłacalne, nawet biorąc pod uwagę tanie urządzenia. Przy braku informacji na ten temat i intensywnej reklamie drogich urządzeń nawet inwestorzy, którzy bardzo muszą liczyć się z pieniędzmi dają się namówić na drogie urządzenia, "bo warto". Druga kwestią którą poruszam jest kompletny brak informacji o alternatywnych rozwiązaniach WM. To wszystko jest w pierwszym poście tyle, że najwyraźniej nie chciało ci się tego przeczytać. Przy okazji, zanim zaczniesz wyciągać jakiekolwiek argumenty przeczytaj ten wątek. Nie wiem czy da się tu coś dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.05.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Otóż to. Wyzywać tak obelżywie. Gdzie nadzorcy dobrych obyczajów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Otóż to. Wyzywać tak obelżywie. Gdzie nadzorcy dobrych obyczajów?Zbudził się Patatay i zobaczył, że tu jeszcze nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts