asolt 18.06.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Znowu mijasz się Brzęczkowski z prawdą. System, który proponujesz jest mało komfortowy i nie zapewniający tego "poniżej 20kWh/m2". Proponujesz grzanie i chłodzenie na zmianę przez cały rok, przy czym grzać będzie również wtedy, gdy na dworze jest ciepło a chłodzić gdy jest zimno. Grzanie czystym prądem zawsze będzie droższe np od PC dowolnej. To absurd, z ekonomicznością nie mający nic wspólnego. A jak inaczej mozna to zrobic jak mamy szkieleciak i zero akumulacji. Musi byc szkieleciak aby była koniecznosc centralnego dogrzewu i centralnego chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Pompa ciepła, na chwile obecną 3 osoby - docelowo pewnie 4 Pompy ciepła. Nie łączy się funkcji utrzymania temperatury w domu z podgrzewaniem ciepłej wody. To inne zadania, inny czas pracy i inne parametry. Kiedyś domy żle zaprojektowane odprowadzały sporo ciepła do gruntu kosztowało to sporo zimą, ale latem dało się wytrzymać. W XXI wieku "króluje" płyta fundamentowa. Odcięcie się od gruntu, wymogło montaż klimatyzacji. (koszt na dom 150m2 około 8000 zł) . Ponieważ klimatyzacja jest najefektywniejszym ogrzewaniem ( inwertery powietrze powietrze są bez porównania efektywniejsze od pomp ciepła gruntowych) to dlaczego nie wykorzystać klimatyzacji do dogrzewania. Uzupełnia się taki system elektrycznym podłogowym lub grzejnikami i mamy tanie, najbardziej efektywne (najtańsza kWh) źródło ciepła i chłodu. Do ciepłej wody, stosujemy zasobnik z pompą ciepła ON/OFF - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Przy pompie ciepła rekuperator da ci raczej komfort i świeźe powietrze, bo oszczędności to może ze 150-200 zł w ciągu roku. Jednak może obniżyć zapotrzebowanie na ciepło w Toim domu na tyle, że można będzie kupić mniejszą (tamszą) pompę. To już dokładne obliczenia OZC pomogą ocenić. Rekuperacja z wentylacji, pozwala założyć małą pompę, która jest tańsza i efektywniejsza. Poza tym, nie wyobrażam sobie innej wentylacji latem przy chłodzeniu. OZC nie jest programem obliczeniowym, tylko marketingowym do ochrony rynku instalacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Pompy ciepła. Nie łączy się funkcji utrzymania temperatury w domu z podgrzewaniem ciepłej wody. To inne zadania, inny czas pracy i inne parametry. Kiedyś domy żle zaprojektowane odprowadzały sporo ciepła do gruntu [ATTACH=CONFIG]321240[/ATTACH] kosztowało to sporo zimą, ale latem dało się wytrzymać. W XXI wieku "króluje" płyta fundamentowa. Odcięcie się od gruntu, wymogło montaż klimatyzacji. (koszt na dom 150m2 około 8000 zł) . Ponieważ klimatyzacja jest najefektywniejszym ogrzewaniem ( inwertery powietrze powietrze są bez porównania efektywniejsze od pomp ciepła gruntowych) to dlaczego nie wykorzystać klimatyzacji do dogrzewania. Uzupełnia się taki system elektrycznym podłogowym lub grzejnikami i mamy tanie, najbardziej efektywne (najtańsza kWh) źródło ciepła i chłodu. Do ciepłej wody, stosujemy zasobnik z pompą ciepła ON/OFF - I znowu ta sama mantra bez uzasadnienia opłacalnosci pomp cwu. Dlaczego Pan stosuje centralne dogrzewanie walcząc jednoczesnie z centralnym ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 OZC nie jest programem obliczeniowym, tylko marketingowym do ochrony rynku instalacyjnego. Poza rynkiem instalacyjnym Pana Tomasza i dlatego taka zaciekła walka z ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.06.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie cofnę czasu by wykonać płytę fundamentową. Na chwilę obecną mam stan surowy otwarty. OZC "wyliczyło" ze "inwestując" w rekuperacje mam okolo 25% mniejsze zapotrzebowanie. Tomku nadal nie otrzymałem odpowiedzi. Czy jest jakiś rekuperator w który jest jednym z tańszych a mimo wszystko warty polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie cofnę czasu by wykonać płytę fundamentową. Na chwilę obecną mam stan surowy otwarty. OZC "wyliczyło" ze "inwestując" w rekuperacje mam okolo 25% mniejsze zapotrzebowanie. No i to jest (jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny) glowny plus ze stosowania rekuperacji w przypadku ogrzewania pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.06.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 To inne zadania, inny czas pracy i inne parametry. Zgadza się tylko nie rozumiem dlaczego jedno urządzenie nie może tego niby ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.06.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 OZC to zwykłe oszukiwanie ludzi, dla ochrony rynku instalacyjnego. Nie rozumiem na czym to oszukiwanie ma polegać? X zrobił OZC wyszedł jakiś wynik (jeśli wyszło kiepsko to poprawił w projekcie aby było lepiej), zakupił na tej podstawie źródło ogrzewania, podłączył i widzi że płaci tyle ile było wyliczone. Więc gdzie to oszukaństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 To warto dać choć część izolacji od wewnątrz. Kompletna bzdura, nie wiem kto to liczył, ale się nie zna. Strat ciepła nie podaje się w % tylko w kWh - wentylacja mechaniczna ma ustawiony strumień do ilości osób, 20-30m3/h na osobę i 90% odzysku. To wartość stała w kWh niezależnie od wielkości domu, jakości izolacji i rodzaju ogrzewania. Nie może więc stanowić 25% całości, która jest zmienna. Z matematyki widzę tez niespecjalnie. limk2jack ma wyliczone OZC dla SWOJEGO DOMU i odczytał tam daną, że odzysk energii wyniesie xx kWH, co KONKRETNIE U NIEGO daje 25% U kogoś innego ta wartość to może być 21, albo 26%. Więc co Ty za dyrdymały opowiadasz...? Plik wynikowy z OZC kiedyś oglądałeś ? link2jack : porad odnośnie montażu instalacji TB udziela całkiem sensownie, ale jego teorie odnośnie ogrzewańa sobie odpuść. Chcesz kupić ręku u TB - czemu nie, musisz tylko wiedzieć, ze poleca on tylko dwie firmy.... Zapewne nie do końca bezinteresownie...l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.06.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wydawało mi się że na telefonie czytałem wypowiedź Tomasza który podpowiadał o możliwości "docieplenia od wewnątrz" i że poleca "Polski sprzęt". Czy post znikł? Jeśli możesz Tomku to podpowiedz co miałeś na myśli mówiąc o dociepleniu od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Raczej przez jakiś czas Ci nie odpowie, bo dostał bana.Pewnie za kryptoreklamę swych usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.06.2015 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Wydawało mi się że na telefonie czytałem wypowiedź Tomasza który podpowiadał o możliwości "docieplenia od wewnątrz" i że poleca "Polski sprzęt". Czy post znikł? Jeśli możesz Tomku to podpowiedz co miałeś na myśli mówiąc o dociepleniu od wewnątrz.Nie wiem czy dostrzegłeś ale jest to temat o opłacalności rekuperacji. Jeżeli masz inne pytania to załóż nowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 01.07.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Mam pytanie do znawców, a raczej do użytkowników rekuperacji. Brat ma wycenę na całościowy system rekuperacji w domu (dom 200 m2 użytkowej) na 30 tys. Piec kondensacyjny na gaz. I proszę o odpowiedź, czy to się opłaca? Pomijam względy dopływu czystego powietrza itd. ale czy to się opłaca pod względem wydatków na ogrzanie domu? Proszę tylko o konkretne odpowiedzi ile mniej więcej można zaoszczędzić miesięcznie lub rocznie przy zastosowaniu rekuperacji. Podkreślam, że chodzi mi o samą oszczędność w ogrzewaniu domu. Pozostałe zalety rekuperacji są mi znane z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.07.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Pry gazie i przy założeniu, że mieszkają tam 4 osoby to jakieś 400zł rocznie. 30 tys zl za wentylację to jakiś żart chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_OR 01.07.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Witam, już odzyskałem hasło do forum, to ja jestem tym bratem Do tej pory byłem tylko czytelnikiem, ale że właśnie kupiliśmy działkę i w przyszłym roku ruszamy z budową to pewnie będę się udzielał częściej. Co do rekuperacji - właśnie dostałem wycenę z rekuperatory.pl, dom to 'w czarnuszcze G2 ver2' 192m2, rodzina 2+3. Przy działce mam wszystkie media, więc na ten moment jestem zdecydowany na kocioł gazowy kondensacyjny 2 funkcyjny, ogrzewanie powierzchniowe (jeszcze nie wiem czy podłogowe, sufitowe ...) Wycena dla tego konkretnego projektu wyniosła 27-29 tys. plus ewentualnie różne bajery (lepsze sterowniki itp), GWC glikolowe lub PC powietrze-powietrze kolejne 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadomek 02.07.2015 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Edytowane 2 Lipca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 02.07.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Kolejna owieczka do strzyżenia... .... rodzina 2+3. .... W takim wypadku tylko kocioł jednofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_OR 02.07.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Kolejna owieczka do strzyżenia... ale świadoma tego co ją czeka, postaram się na tyle dokształcić, żeby przynajmniej 'fryzurka' wyszła równa i nie trzeba było poprawiać 'na zero' W takim wypadku tylko kocioł jednofunkcyjny. no i dla tego na razie nie będę pisał więcej, bo jak widać nie mam nawet podstawowej wiedzy, za parę tygodni będę wiedział konkretnie o co pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 02.07.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Zanim o coś zapytasz doinformuj się sam, ale nie na forum tylko np. w branżowej prasie. Oczywiście rozróżniając, który artykuł jest normalny, a który reklamą konkretnych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts