Liwko 09.03.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 3 tysiące? Nie wiesz o co chodzi? Nie kosztuje wymiennik tyle. Te krzyżowe importowane z chin można w hurcie kupić za 100 USD. Ile kosztuje producenta nawet najlepsza centrala? 1500 zł? 2 tyś? To skąd te 8 tyś? Zarabiają i, jak pisałem trudno mieć o to pretensje. Inwestor jednak nie powinien dać się nabierać na marketingowe teksty typu połowę kosztów ogrzewania i podobne, bo to samo można mieć za dużo niższą cenę. Co za różnica co nawiewa powietrze? No dobrze, ale w pierwszym swoim poście piszesz o całym rekuperatorze, a przecież różnica między WM a WM z odzyskiem to tylko sam wymiennik. Czyli nie 5tyś, a np. 3tyś. A to już jest 40% mniej. W dodatku piszesz też o awaryjności rekuperatora. Dalej łączysz rekuperację z wentylacją. Powiedz mi jaka może być awaryjność wymiennika? To że całe te urządzenia są często za drogie by miały ekonomiczny sens nie podlega dyskusji, szczególnie w połączeniu z tanimi nośnikami energii, ale wentylacja jakakolwiek się "nie opłaca" bo zawsze wiąże się z wydatkiem inwestycyjnym i kosztami w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A dlaczego drogie? Przyczyn może być kilka, ale chyba najważniejszą jest nadal marginalna sprzedaż tych urządzeń. Jeżeli chcesz utrzymać sklep sprzedając tylko 10 bochenków chleba dziennie, to po ile będzie musiał być ten chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) No dobrze, ale w pierwszym swoim poście piszesz o całym rekuperatorze, a przecież różnica między WM a WM z odzyskiem to tylko sam wymiennik. Czyli nie 5tyś, a np. 3tyś. A to już jest 40% mniej. W dodatku piszesz też o awaryjności rekuperatora. Dalej łączysz rekuperację z wentylacją. Powiedz mi jaka może być awaryjność wymiennika? To że całe te urządzenia są często za drogie by miały ekonomiczny sens nie podlega dyskusji, szczególnie w połączeniu z tanimi nośnikami energii, ale wentylacja jakakolwiek się "nie opłaca" bo zawsze wiąże się z wydatkiem inwestycyjnym i kosztami w eksploatacji.Piszesz o reku za 4 tyś. Przy tym droższym różnica to już właśnie 4 tyś. Sam wymyśliłeś, że różnica między reku a WM to koszt wymiennika. Nie koszt wymiennika tylko zysk producenta. Poczytaj może dokładnie co napisałem, bo mam wrażenie nie bardzo wiesz o co mi chodzi. Edytowane 9 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A dlaczego drogie? Przyczyn może być kilka, ale chyba najważniejszą jest nadal marginalna sprzedaż tych urządzeń. Jeżeli chcesz utrzymać sklep sprzedając tylko 10 bochenków chleba dziennie, to po ile będzie musiał być ten chleb?No to, jeżeli mogę praktycznie ten sam chleb kupić dużo taniej to dlaczego mam iść do tego drogiego sklepu? Trzeba wymyślić powód i tak dzieje się z rekuperatorami. Wymyśla się cuda na kiju, byle tylko klienci kupili jak najdroższe urządzenie. O tym piszę a nie o tym, że rekuperacja jest be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zostaw pompyciepła w spokoju, bo one cie kompromitują.A co go nie kompromituje? Wyjątkowy cudak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 No to, jeżeli mogę praktycznie ten sam chleb kupić dużo taniej to dlaczego mam iść do tego drogiego sklepu? Trzeba wymyślić powód i tak dzieje się z rekuperatorami. Wymyśla się cuda na kiju, byle tylko klienci kupili jak najdroższe urządzenie. O tym piszę a nie o tym, że rekuperacja jest be. Dużo taniej, to możesz go sobie upiec, a nie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 No to, jeżeli mogę praktycznie ten sam chleb kupić dużo taniej to dlaczego mam iść do tego drogiego sklepu? Trzeba wymyślić powód i tak dzieje się z rekuperatorami. Wymyśla się cuda na kiju, byle tylko klienci kupili jak najdroższe urządzenie. O tym piszę a nie o tym, że rekuperacja jest be. To produkuj i żyj z tego, w czym problem? Jak sprzedasz dwa miesięcznie i będziesz musiał zapłacić ZUS, podatek, wypłatę dla pracownika-ów, to sam zobaczysz ile musisz brać za te reku. Nie bronie cen rekuperatorów, są zbyt drogie, ale ceny dopiero spadną jak się upowszechnią. Tak jest ze wszystkim i jest to dla mnie zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.03.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Nie bronie cen rekuperatorów, są zbyt drogie, ale ceny dopiero spadną jak się upowszechnią. . Upowszechnienie dziś już nic nie wniesie. Nie da się robić tańszych niż np Luna. Ma wentylatory Ziehl-Abegg i spory wymiennik. Tak jak ze wszystkim, są ciuchy, samochody, szynki tanie i drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 To produkuj i żyj z tego, w czym problem? Jak sprzedasz dwa miesięcznie i będziesz musiał zapłacić ZUS, podatek, wypłatę dla pracownika-ów, to sam zobaczysz ile musisz brać za te reku. Nie bronie cen rekuperatorów, są zbyt drogie, ale ceny dopiero spadną jak się upowszechnią. Tak jest ze wszystkim i jest to dla mnie zrozumiałe.Ale ja nie o tym. Wiem to wszystko, pisałem na początku. Nie ma biznesu na tanich rozwiązaniach więc nikt prawie ich nie robi. Można jednak inaczej a na upartego ta Luna i inne w podobnej cenie spełnią swoją rolę równie dobrze co taki za 5 tyś. Nie wiem ile można to pisać no ale niech będzie. Chcę zwrócić uwagę na agresywny marketing producentów i sprzedawców rekuperatorów sugerujący, że tylko drogie rozwiązania będą w stanie i dostarczyć powietrze odpowiedniej jakości i oszczedzać. Agresywny i niestety skuteczny na tyle, że nikt się praktycznie nie zastanawia nad stopą zwrotu drogiego urządzenia "Dałem 5 tysięcy i mam świeże powietrze, do tego oszczędzam*. To piszą nawet ci, którzy wydawałoby sie wiedzą o co chodzi. Nie oszczędzasz, bo dużo zapłaciłeś a powietrze odpowiedniej jakości można mieć duzo taniej. Jeszcze raz to napiszę; nie dajmy się ogłupiać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dużo taniej, to możesz go sobie upiec, a nie kupić.Ty dalej swoje? Kupuję Lunę za 1500 zł, ty kupiłeś Onyxa za 4 tyś. Ja mam w kieszeni 2500 tyś, mam świeże powietrze, mam odzysk. Ty nie masz w kieszeni 2500, masz świeże powietrze, masz odzysk. Ja robię rekuperator za 1000 zł, mam świeże powietrze, mam odzysk, mam w kieszeni 3 tyś, ty podobnie jak poprzednio, tylko w kieszeni nie masz już 3 tyś. Ja robię GWC za 1500 zł, mam świeże powietrze, mam dogrzane powietrze, o 70 zł rocznie (dla 3 osób) wyższe rachunki za ogrzewanie. Ty jak poprzednio. Ja do WM za 500 zł instaluję nagrzewnicę od PC za 500 zł, mam świeże powietrze, dogrzane powietrze, schłodzone powietrze i o 250 zł (dla 3 osób) wyższe roczne rachunki za ogrzewanie. Ty tracisz już 3000 w stosunku do mojego rozwiązania i nie masz chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Nie wiem ile można to pisać no ale niech będzie. Chcę zwrócić uwagę na agresywny marketing producentów i sprzedawców rekuperatorów sugerujący, że tylko drogie rozwiązania będą w stanie i dostarczyć powietrze odpowiedniej jakości i oszczedzać. Agresywny i niestety skuteczny na tyle, że nikt się praktycznie nie zastanawia nad stopą zwrotu drogiego urządzenia "Dałem 5 tysięcy i mam świeże powietrze, do tego oszczędzam*. To piszą nawet ci, którzy wydawałoby sie wiedzą o co chodzi. Nie oszczędzasz, bo dużo zapłaciłeś a powietrze odpowiedniej jakości można mieć duzo taniej. Jeszcze raz to napiszę; nie dajmy się ogłupiać! O jejku, tak jest przecież ze wszystkim. Zwykły zegarek za 15 złotych pokazuje tą samą godzinę co ten za kilka tysięcy. Może ten za kilka tysięcy jest dokładniejszy o jakiś ułamek sekundy dziennie, a ludzie i tak je kupują. To samo telewizory. Są zwykłe i te wypasione (WiFi, 3D, Smart, itp.), ludzie płacą za te bajery i szybko o nich zapominają. Dla mnie najważniejsze w reku wcale nie jest ten odzysk, dla mnie ważniejsze są jego trwałość, żeby była możliwość używania tanich filtrów i żeby był cichy. No może żeby nie zużywał znacznych ilosci energii. Reszta jest dla mnie mało istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 O jejku, tak jest przecież ze wszystkim. Zwykły zegarek za 15 złotych pokazuje tą samą godzinę co ten za kilka tysięcy. Może ten za kilka tysięcy jest dokładniejszy o jakiś ułamek sekundy dziennie, a ludzie i tak je kupują. To samo telewizory. Są zwykłe i te wypasione (WiFi, 3D, Smart, itp.), ludzie płacą za te bajery i szybko o nich zapominają. Dla mnie najważniejsze w reku wcale nie jest ten odzysk, dla mnie ważniejsze są jego trwałość, żeby była możliwość używania tanich filtrów i żeby był cichy. No może żeby nie zużywał znacznych ilosci energii. Reszta jest dla mnie mało istotna.Ze wszystkim się zgadzam ale, trochę inaczej jak z zegarkami rekuperacja jest przedstawiana tylko z jednej strony. Dochodzi do absurdów; ktoś kto oszczędza na wszystkim, bo kredyty itp kupuje drogi reku, bo "odzyskuje energię więc warto" Jak ktoś wie czego chce, stać go na to, wie, że urządzenie raczej się nie zwróci ale mu nie na tym zależy to ok. Bierz nawet bardzo drogi. Nikt w prasie branżowej nawet się nie zająknie o tym, że te drogie urządzenia wcale nie muszą być opłacalne. O tym, że można taniej. Nie ma takich informacji ale o tym, że reku jest niezbędne ale najlepiej takie "dobre" czyli drogie przeczytasz wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Należało by wspomnieć o jeszcze jednej wadzie rekuperatora ,oprócz ceny. Rekuperator skutecznie blokuje inne rozwiązania mogące wykorzystywać znacznie skuteczniej zużyte powietrze, choćby wstępne podgrzewanie wody czy PC na zużyte powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.03.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 To ja na swoim przykladzie... Mialem wczesniej BRINKa, ale od 2 sezonow mam: Wentylacje nawiewno-wywiewna z centralnym nawiewem w przedpokoju i wyciagami we wszsytkich pomieszczeniach. Odzysk (pewnie mizerny) odbywa sie poprzez ladnie 4 metry biezace rury nieizolowanej fi 160 w skrzynce z plexi, w ktorej swobodnie miedzy skrzynka a rurami leci powietrze z wywiewu. Anemostaty rozkrecone na maksa, przy temp. zenwetrznej ponizej 0 czuc ze nawiewa wszedzie:) wiec straty gigantyczne a odzysku brak... I teraz najlepsze - ten sezon to jakies 4000 kWh na CO. Wentylacja czasem chodzi 2,3 godziny dziennie, czasem nie chodzi przez 2,3 dni !!! Jest nas 3 w domu, wiekszosc dnia wszystkie drzwi otwarte, to jest 330 m3 powietrza do wykorzystania + nieszczelnosci + otwieranie drzwi. Czy ktos mi moze potwierdzic, ze na CO zuzylbym 2000 kWh mniej (czyli 2000 kWh) jesli reku chodzilby dalej? Wiele razy bylo pisane, iz wtedy, kiedy reku moglby "wiele" odzyskiwac, bo albo sie w nim wlaczaja grzalki albo automatyka wylacza wywiew... Lepiej ocieplic strych, dac dluga rure nawiewu i wydac 5 tys nie na reku ale klime czy ocieplenie. Acha, zeby bylo jasne. Nijak nie wyobrazam sobie nowego domu bez wentylacji mechanicznej, natomiast jej odzysk mozna miec tez przy uzyciu tanich polskich reku jak VENTSa, ktore posztuja 2 - 2,2 tys i robia co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ty dalej swoje? Kupuję Lunę za 1500 zł, ty kupiłeś Onyxa za 4 tyś. Ja mam w kieszeni 2500 tyś, mam świeże powietrze, mam odzysk. Ty nie masz w kieszeni 2500, masz świeże powietrze, masz odzysk. Ja robię rekuperator za 1000 zł, mam świeże powietrze, mam odzysk, mam w kieszeni 3 tyś, ty podobnie jak poprzednio, tylko w kieszeni nie masz już 3 tyś. Ja robię GWC za 1500 zł, mam świeże powietrze, mam dogrzane powietrze, o 70 zł rocznie (dla 3 osób) wyższe rachunki za ogrzewanie. Ty jak poprzednio. Ja do WM za 500 zł instaluję nagrzewnicę od PC za 500 zł, mam świeże powietrze, dogrzane powietrze, schłodzone powietrze i o 250 zł (dla 3 osób) wyższe roczne rachunki za ogrzewanie. Ty tracisz już 3000 w stosunku do mojego rozwiązania i nie masz chłodzenia. Musisz wiedziec jedno.... Jest jakis spory procent inwestorów, którzy przy budowie domu nawet zacwalek sie nie chwycą... Jest pewna grupa, chyba najwieksza, która sobie pomaluje,położyrpanele i kafelki. Kolejna, już niewielka, poloźy instalacje WM, podepnie rekuperatot, rozłoży instalacje podlogową, ociepli dom I wreszcie niewielki procent jest w stanie zrobic robie reku, podłaczyc kupiona na szrocie nagrzewnice z Transportera do podlogowki, zmontowac pompe ciepla itp, itp. To ktorej kategorii należysz Ty ? Do zadnej. Poki co jestes papierowym ludzikiem z teoriami spisamymi na kartce. Nic więcej Co to skomentowaniavTwoich wypocin.... Luna jest OK. Tylko ma słaby odzysk (ostatnio pisales, ze gdyby miala 70% to bylaby warta uwagi) jest energożerna i głosna. Teraz dla Twojej wiadomosci. Moźesz to sobie przeliczyć, żeby sprawdzić. W miom domu GWC za 1500zl bedzie zwracał się dluzej, niż rekuperator za 4000. Przy zachowaniu większego komfortu. I wyobraz sobie, sa ludzie,ktorzy dla większego zwrotu są w stanie zainwestowac wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 I teraz najlepsze - ten sezon to jakies 4000 kWh na CO. Wentylacja czasem chodzi 2,3 godziny dziennie, czasem nie chodzi przez 2,3 dni !!! Jest nas 3 w domu, wiekszosc dnia wszystkie drzwi otwarte, to jest 330 m3 powietrza do wykorzystania + nieszczelnosci + otwieranie drzwi . Nie, ni, gratulacje. Tu faktycznie najlepszy reku by nie pomogł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 To ktorej kategorii należysz Ty ? Do zadnej. Poki co jestes papierowym ludzikiem z teoriami spisamymi na kartce. Nic więcejPrzynajmniej nie jestem frajerem rozpaczliwie broniącym swojej złej decyzji. Co to skomentowaniavTwoich wypocin.... Luna jest OK. Tylko ma słaby odzysk (ostatnio pisales, ze gdyby miala 70% to bylaby warta uwagi) jest energożerna i głosna. Teraz dla Twojej wiadomosci. Moźesz to sobie przeliczyć, żeby sprawdzić.Deklarują już 90% ale to i tak nic nie zmienia. Zużywa 50 Wh, jak pisał Gorbag wyżej więc pewnie tyle samo co twój. Głośna... Nie musi być pod łóżkiem jak pewnie u ciebie. W miom domu GWC za 1500zl bedzie zwracał się dluzej, niż rekuperator za 4000. Przy zachowaniu większego komfortu. I wyobraz sobie, sa ludzie,ktorzy dla większego zwrotu są w stanie zainwestowac wiecej.Chciałbym napisać, że to jedyny argument jaki masz ale to nie jest argument. Kupowanie czegoś drogo jak można taniej jest głupotą, niczym więcej. Nie masz się czym chwalić. Dałeś sobie wmówić drogie ustrojstwo, co ci pozostało? Piana na ustach i do boju. Przecież się nie przyznasz. Typowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) I teraz najlepsze - ten sezon to jakies 4000 kWh na CO. Wentylacja czasem chodzi 2,3 godziny dziennie, czasem nie chodzi przez 2,3 dni !!! Jest nas 3 w domu, wiekszosc dnia wszystkie drzwi otwarte, to jest 330 m3 powietrza do wykorzystania + nieszczelnosci + otwieranie drzwi . Nie, no... gratulacje. Tu faktycznie najlepszy reku by nie pomogł Edytowane 9 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.03.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 I teraz najlepsze - ten sezon to jakies 4000 kWh na CO. Wentylacja czasem chodzi 2,3 godziny dziennie, czasem nie chodzi przez 2,3 dni !!! z tego jasno wynika, że masz nieszczelny dom i instalacja rekuperatora jest bez sensu, skoro i tak wieje przez dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.03.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Deklarują już 90% ale to i tak nic nie zmienia. Zużywa 50 Wh, jak pisał Gorbag wyżej więc pewnie tyle samo co twój. Głośna... Nie musi być pod łóżkiem jak pewnie u ciebie na najniższym biegu, Onyx 400 bierze 23 W przy 40%, więc nie manipuluj znów danymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts