Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

W centrali są przecież dwa takie i w szczelnym domu, wzajemnie się wspomagają.

O to mi chodziło. Licząc, że podciśnienie jest dla mnie korzystnym zjawiskiem wentylator wyciągowy wspomoże nawiew.

Dlaczego Pana wentylatory przeceniono za 100euro na 9,90?

Patrząc po koncie użytkownika allegro, który sprzedaje wentylatory można sądzić, że wyprzedaje sprzęt militarny. Wentylatory te były podobno wyposażeniem szaf sterowniczych. Szafy przestały służyć i zostają wyprzedane, a te 10zł to cena jaką użytkownik sam sobie ustalił.

Edytowane przez Barth3z

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,,,, Patrząc po koncie użytkownika allegro, który sprzedaje wentylatory można sądzić, że wyprzedaje sprzęt militarny. Wentylatory te były podobno wyposażeniem szaf sterowniczych. ,,,,

Sprzęt wojskowy musi być prosty, niezawodny a zarazem skuteczny, co wcale nie oznacza, że jest przyjazny dla otoczenia.

Podałeś prawie wszystkie parametry tego wentylatora a pominąłeś te o obrotach nominalnych (4300 obr/min) i maksymalnym hałasie (63 dB).

60 dB to miej więcej hałas pracującego odkurzacza.

4300 obr/min to prędkości dobrej pilarki tarczowej.

Co zrobić jak się reku po paru latach zepsuje? Zacisnąć zęby, westchnąć nad obietnicami sklepikarzy o oszczędzaniu i:

Ja też mialem podobna przygodę z serwisem dospela ale dałem sobie spokój z szukaniem usterki a znalazłem kupca na mojego dospela i moje zdanie jest takie albo kupujemy ręku z serwisem bardzo blisko albo składamy go sami i mamy serwis na miejscu
Szukamy kupca na to 'cudowne' urządzenie. Jak jeszcze nie kupiliśmy to pomyślmy. Na pewno potrzebujemy taki drogi reku?

Sprzęt wojskowy musi być prosty, niezawodny a zarazem skuteczny, co wcale nie oznacza, że jest przyjazny dla otoczenia.

Podałeś prawie wszystkie parametry tego wentylatora a pominąłeś te o obrotach nominalnych (4300 obr/min) i maksymalnym hałasie (63 dB).

60 dB to miej więcej hałas pracującego odkurzacza.

4300 obr/min to prędkości dobrej pilarki tarczowej.

To prawda, że jest głośny. Ale po założeniu na rurę wylotową z GWC zwalnia i już tak nie "piłuje", ale dalej jest dość głośny. Nie potrafię wypowiedzieć się jak to się odnosi do wentylatorów stosowanych w reku. Póki nie zabuduję instalacji i rekuperatora nie bedę wiedział, czy podczas pracy jest słyszalny.

znaczy jak tylko WM wyporowa bez reku ?

Nie, normalna z reku.

Buduję reku bez wentylatorów w obudowie. Wentylatory będą (są) kanałowe, więc mogę je osadzić w "dowolnym" miejscu instalacji.

Oczywiście najlepszym miejscem dla pracy wentylatora nawiewnego jest - za rekuperatorem. Tam są w miarę stabilne warunki temp. wilg., choć przy bypassie w lecie miałem teraz temp. 13-16oC z niemal 100% wilgotnością. Nie wiem co lepsze dla takiego rekuperatora. Skrajne warunki temperaturowe (-20oC - +40oC), czy w miarę równa temp. z nie tak wysoką wilgotnością.

• 3 weeks później...

Cytat z opinii użytkownika GWC:

Witam,

Dużo korzystam z forum to też może raz się podziele doświadczeniami.

Mam GWC rurowe ok 50-60 mb rury vPCV fi160, wokół piwnicy i pod garażem. W ostatnie upały przy 37 stopniach na zewnątrz powietrze nawiewane miało 20,9 oC. Co mnie zadziwiło po 12 h pracy wymiennika temperatura nie zmieniła się, co do dziesiątych części stopnia. Pomiary robiłem kilka dni z rzędu i zawsze było 20.9 oC.

Z mojego doświadczenia jednym z większych problemów, przynajmniej u mnie ,są opory na rurze. Z racji , że koszystałem z wykopu pod piwnicye mam trochę kolan. Wentylator ma nawiew maksymalny 560 3/h ale nie wiem, czy osiąga chociaż połowę tego. Jak będę miał trochę więcej czasu to odetnę sekcję znajdującą się pod posadzką garażu, powinno być o wiele lepiej.

W zimie przy -20 oC GWC nawiewało grawitacyjnie powietrze o temp 7oC.

Pozdrawiam,

Ogólnie polecam. Czuć różnicę :)

I po co do tego rekuperator? Jest świeże powietrze o wystarczająco komfortowych parametrach, do tego w lecie mamy powietrze schłodzone czego rekuperator nie zapewni.

I po co do tego rekuperator? Jest świeże powietrze o wystarczająco komfortowych parametrach, do tego w lecie mamy powietrze schłodzone czego rekuperator nie zapewni.

Ale zauważ, że w takiej instalacji masz już wentylatory oraz filtry. Brakuje praktycznie wymiennika za 500zł i obudowy z XPS za ok. 200zł. No i bypass. Zmieścisz się z całością w 1000zł. Warto za taką kwotę to zrobić.

Oczywiście zakup rekuperatora półkowego w tym przypadku jest mało rentowny, ale z drugiej strony mało jest ludzi, którzy sami zrobią system wentylacji (z rekuperatorem czy bez).

Poszedłem podobnym tokiem rozumowania i zamierzam poprzestać na wyporowej z nawiewem do pomieszczeń tzw. czystych przez żwirowy GWC. Tyle, że "odzysk" ciepła będzie, bo wyloty kanałów wywiewnych (wyporowo, ale z łazienek wspomagane wentylatorkami włączanymi jednocześnie ze światłem, ew. z higrometrowym wyłączaniem) do garażu nieogrzewanego, z którego już dalej otworem fi 160 w kosmos :-) W kuchni klasyczny wyciąg bezpośrednio przez dach, jednak zostawiłem tam jeden "luft" dodatkowo z kratką- dla równoważenia ciśnienia. Planuję też czerpnię na okresy przejściowe- wzorem nydar'a- spod połaci dachu, przepustnica przełączana siłownikiem.

Przykładowo wiosną b.r. zmierzone temperatury: zewnętrzna 18 st., uzyskana za GWC 10 st., a pod dachem było 25 st.

Dostrzegacie jakieś niebezpieczeństwa tego rozwiązania?

Ale zauważ, że w takiej instalacji masz już wentylatory oraz filtry. Brakuje praktycznie wymiennika za 500zł i obudowy z XPS za ok. 200zł. No i bypass. Zmieścisz się z całością w 1000zł. Warto za taką kwotę to zrobić.

Oczywiście zakup rekuperatora półkowego w tym przypadku jest mało rentowny, ale z drugiej strony mało jest ludzi, którzy sami zrobią system wentylacji (z rekuperatorem czy bez).

Zapomniales o jednym - sterowaniu.

Nie ma taniego i gotowego zestawu do sterowania wentylami, a tu obroty, temperatura i sprez trzeba wziasc pod uwage.

Jak reku nie ma to wystrczy miec pokretllo czy ze 2,3 biegi pracy i to wszystko.

NIe zebym byl przeciwny reku, ale to wlasnie sterowanie jest dla wielu tematem trudnym, zeby nie powiedziec blokujacym.

Mozna ewentualnie kupic cos mocno uzywanego, wymienic wentyle i bedzie gralo :)

• 4 weeks później...
zakładam wątek, bo nie chcę się podczepiać pod czyjeś wątki o domu 200-400m

dom parterowy, kominek z dgp,

90m użytkowej + garaż ogrzewany 19m i pom. gosp 5m

kubatura 560m

póki co mieszkać będą 2 osoby plus duży pies ;)

kiedyś może liczba mieszkańców zwiększy się do 3-4 osób.

reku będzie stać w garażu ogrzewanym,garaż wielki nie jest, w sumie im mniejsze reku tym byłoby lepiej, ale ostatecznie nie to będzie kryterium wyboru

dostałam od instalatora wycenę na:

Zehnder Comfoair 350 Basic - 8,6k netto

Cosmovent 500 EC Luxe 6,8k netto

czy to nie przesada na taką małą chałupkę?

razem z całym materiałem i robocizną wyszło ponad 17k brutto w przypadku tańszej centrali...

nie ma opcji, za dużo ;)

jaką centralę polecacie w moim przypadku?

Ponad 17 tyś brutto! Kompletny bezsens. Zauważcie jednak, że nie pisze kolega o wentylacji tylko o rekuperacji. Kisiel w głowie dzięki reklamom i sponsorowanym artykułom w gazetach.

25 cm RS160 ma powierzchnię wymiany 17m2!!!

Porównywałem sobie ostatnio parametry recair 160 w kalkulatorze na stronie recair .com z aluminiowym wymiennikiem klingenburg 35/450 przy wydajności 200m3h i wyszło bardzo podobnie recair 160 miał troszkę lepsza sprawnośc ze 3procent ale większe opory o kilka Pa.w ostatecznym bilansie pewnie wyjdzie na jedno ponieważ w recair aby zrekompensowac duzą gorsza przewodnośc cieplną plastiku musieli nadrobic powierzchnią wymiany ,dlatego raczej będe zamawiał aluminiowy bo solidniejszy można bez obawy wyjąc do czyszczenia przemyc wodą odkurzyc, a recair z tego co czytałem to tylko zanurzenie w wodzie z dodatkami detergentów i przy zamarznięciu tez jest większe ryzyko uszkodzenia wymiennika i zastanawiam sie jeszcze czemu plastikowy jest droższy od aluminiowego o ok.150zł.

A tak wogóle to na ile mozna wierzyc tym kalkulatorom czy one są w miare wiarygodne ?

Porównywałem sobie ostatnio parametry recair 160 w kalkulatorze na stronie recair .com z aluminiowym wymiennikiem klingenburg 35/450 przy wydajności 200m3h i wyszło bardzo podobnie recair 160 miał troszkę lepsza sprawnośc ze 3procent ale większe opory o kilka Pa.w ostatecznym bilansie pewnie wyjdzie na jedno ponieważ w recair aby zrekompensowac duzą gorsza przewodnośc cieplną plastiku musieli nadrobic powierzchnią wymiany ,dlatego raczej będe zamawiał aluminiowy bo solidniejszy można bez obawy wyjąc do czyszczenia przemyc wodą odkurzyc, a recair z tego co czytałem to tylko zanurzenie w wodzie z dodatkami detergentów i przy zamarznięciu tez jest większe ryzyko uszkodzenia wymiennika i zastanawiam sie jeszcze czemu plastikowy jest droższy od aluminiowego o ok.150zł.

A tak wogóle to na ile mozna wierzyc tym kalkulatorom czy one są w miare wiarygodne ?

Ja kupiłem plastikowy z klingenburga. Jest tańszy od aluminiowego i nieco lepszy.