Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

chodzi mi o policzenie czy straty ciepła przez przegrodę są większe przy ścianie z warstwą akumulacyjną od wewnątrz taką tradycyjną max plus 20 cm styropianu

Jeśli masz zamiar utrzymywać stałą temperaturę w domu przez całą dobę, to nie będzie różnicy. Jeśli będziesz jednak obniżał temperaturę w porach gdy nie przebywasz w domu, to akumulacja ciepła w ścianę zewnętrzną będzie stratą. Jeszcze większe straty będziesz odnotowywał wtedy, gdy ściana zewn. będzie ścianą grzewczą.

chodzi mi o to czy przy liczeniu strat przez przegrodę ma znaczenie kolejność warstw??

bo biorąc wieloletnie własne obserwacje ma to zasadnicze znaczenie

Nie ma wpływu na straty, tylko na ewentualną kondensację pary wodnej w przegrodzie. Zasada jest taka, że patrząc od wewnątrz musisz stosować materiał o najwyższym współczynniku oporu dyfuzyjnego. Co ciekawe, styropian ma znacznie wyższy ten współczynnik niż bloczek silikatowy, a wszyscy kleją styro na zewnątrz ;)

Edytowane przez Barth3z

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli masz zamiar utrzymywać stałą temperaturę w domu przez całą dobę, to nie będzie różnicy. Jeśli będziesz jednak obniżał temperaturę w porach gdy nie przebywasz w domu, to akumulacja ciepła w ścianę zewnętrzną będzie stratą. Jeszcze większe straty będziesz odnotowywał wtedy, gdy ściana zewn. będzie ścianą grzewczą.

Nie ma wpływu na straty, tylko na ewentualną kondensację pary wodnej w przegrodzie. Zasada jest taka, że patrząc od wewnątrz musisz stosować materiał o najwyższym współczynniku oporu dyfuzyjnego. Co ciekawe, styropian ma znacznie wyższy ten współczynnik niż bloczek silikatowy, a wszyscy kleją styro na zewnątrz ;)

własnie czy izolować przeciw wilgociowo warstwę wewnętrzną styropianu?? czy potrzeba z punktu widzenia pogorszenia izolacyjności ściany bo z powodu grzyba wilgoci nie ma potrzeby bo to nie występuje u mnie

własnie czy izolować przeciw wilgociowo warstwę wewnętrzną styropianu?? czy potrzeba z punktu widzenia pogorszenia izolacyjności ściany bo z powodu grzyba wilgoci nie ma potrzeby bo to nie występuje u mnie

Warto zrobić symulację warunków wilgotnościo-temperaturowych dla danej przegrody w jakimś programie (np. u-wert.net albo TERMIKA).

Jedno jest pewne, im większa wilgotność w domu (bez paroizolacji od wewnątrz) tym większe prawdopodobieństwo zaistnienia kondensacji pary wodnej w przegrodzie.

Ja zastosowałem dwa zabiegi. Od wewnątrz zastosowałem płytę magnezową (duży opór dla pary wodnej) a od zewnątrz dorzuciłem 6cm wełny.

WP_20141121_09_00_05_Pro.jpgWP_20141121_09_00_26_Pro.jpg Paroizolacja styropianu czy wełny to podstawa. Poza bardzo silnym dążeniem pary wodnej do wyrównania ciśnienia cząsteczkowego, dochodzi jeszcze ruch powietrza . Kiedyś, przy wentylacji grawitacyjnej (podciśnieniowej ) nie było problemu, dziś przy WM z odzyskiem ciepła w okresie grzewczym w domu jest wyższe ciśnienie niż na zewnątrz.

Paroizolacja styropianu czy wełny to podstawa. Poza bardzo silnym dążeniem pary wodnej do wyrównania ciśnienia cząsteczkowego, dochodzi jeszcze ruch powietrza . Kiedyś, przy wentylacji grawitacyjnej (podciśnieniowej ) nie było problemu, dziś przy WM z odzyskiem ciepła w okresie grzewczym w domu jest wyższe ciśnienie niż na zewnątrz.

Mylisz ciśnienie atmosferyczne z ciśnieniem pary wodnej. To nie to samo, i jedno nie jest zależne od drugiego.

Mylisz ciśnienie atmosferyczne z ciśnieniem pary wodnej. To nie to samo, i jedno nie jest zależne od drugiego.

Nie mylę tylko wymieniam obok siebie. Napisałem o wyrównywaniu ciśnienia cząsteczkowego pary i o wyższym ciśnieniu powietrza wewnątrz szczelnego domu z rekuperacją.

Widzi Pan tę różnicę?

Co jest za tą folią ? Jaka konstrukcja ściany ?

Od zewnątrz, włóknobeton, drewniany szkielet zatopiony pod ciśnieniem w 38 cm styropianu, paroizolacja Al , 5 cm stelaż wypełniony wełną i płyta wewnętrzna DSC04254.jpgDSC04269.jpg Na płycie fundamentowej (40 cm styro) stawia się gotowe ściany i dach .

a potem robię instalacje .

Nie mylę tylko wymieniam obok siebie. Napisałem o wyrównywaniu ciśnienia cząsteczkowego pary i o wyższym ciśnieniu powietrza wewnątrz szczelnego domu z rekuperacją.

Widzi Pan tę różnicę?

OK. Nie rozumiem zatem po co ta druga część zdania. Dlaczego uważasz, że przy WM ciśnienie w domu jest większe ? A dlaczego nie można zrobić niższego ?

Od zewnątrz, włóknobeton, drewniany szkielet zatopiony pod ciśnieniem w 38 cm styropianu, paroizolacja Al , 5 cm stelaż wypełniony wełną i płyta wewnętrzna [ATTACH=CONFIG]335623[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335624[/ATTACH] Na płycie fundamentowej (40 cm styro) stawia się gotowe ściany i dach .
a potem robię instalacje .

Wełna przed folią ? Powinno być odwrotnie.

Po drugie na zdjęciach widać ewidentnie, że ściana nie ma 38cm. Nie ma nawet 30cm.

Po trzecie, styropian nie potrzebuje paroizolacji.

A co z dźwiękami z takim styropianowcu ?

Edytowane przez Barth3z

Już widziałem to pytanie o dźwięki w domu ze styropianu nie rozumiem dlaczego się ktoś pyta przecież styropian jak każda miękka substancja tłumi dźwięki zresztą od środka są karton gipsy u mnie

Też mam styro od środka i nawet jak miałem 150m2 otwartej przestrzeni to nie miałem echa. Pytam o przenikanie dźwięków, a te tłumione są przy materiałach o dużej gęstości.

Również klejenie płyt gk do styro musi odbyć się wg pewnych zasad, aby dźwięk nie przenosił się między pokojami.

Wełna przed folią ? Powinno być odwrotnie.

Po drugie na zdjęciach widać ewidentnie, że ściana nie ma 38cm. Nie ma nawet 30cm.

Po trzecie, styropian nie potrzebuje paroizolacji.

A co z dźwiękami z takim styropianowcu ?

5 cm wełny jest by nie dziurawić paroizolacji, a grubość ścian jest jednakowa, to gotowe elementy składane na budowie.

Też mam styro od środka i nawet jak miałem 150m2 otwartej przestrzeni to nie miałem echa. Pytam o przenikanie dźwięków, a te tłumione są przy materiałach o dużej gęstości.

Również klejenie płyt gk do styro musi odbyć się wg pewnych zasad, aby dźwięk nie przenosił się między pokojami.

nie wiem według jakich zasad powinno być klejone mam na zwykły klej gipsowy przyklejone do styropianu i tak 20 lat się trzymają ale jest cicho nie przenoszą się hałasy (syn nigdy nie słyszy jak go wołamy :D

A co u cebie przenosi się hałas z pokoju do pokoju??

Edytowane przez izorom

Hymmm... czy ty się w ogóle czytasz?

Żaden rekuperator, który ma wymiennik (przeponowy) wykonany z materiału nieprzenikalnego dla pary wodnej nie posiada sprawności entalpicznej.

Pisze o tym na blogu, ale widocznie masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Oczywiście blog Karbon prowadzi sklepikarz Daikina.

Ale pewnie tego też nie dostrzegłeś między wierszami.

To ja myślałem, że Ty chcesz mi policzyć zysk energii parowania wody z powierzchni wymiennika.

A tu się okazuje, że ty kompletnie nie wiesz o czym piszesz.

Zajmij się kalkulacją kosztów, bo aeromechanika to nie jest Twoja mocna strona.

Zimne to kiepskie określenie.

Zimne bywa suche i wilgotne.

Zapewniam cię, że nie było liczone.

Dlatego, że ilość ciepła pozyskana w wyniku odparowania wody na powierzchni wymiennika to promil całego procesu.

Tak czasem bywa, jak wiedzy brak a czyta się opracowania pisane fachowym językiem.

A wystarczy spojrzeć na licznik jednego dnia, a następnego wyłączyć odzysk i porównać.

Będzie czarno na białym i nie trzeba wiedzieć co to entalpia.

Zimne bywa suche i wilgotne.Zgoda. Ale zimne 2,5oC /90Rh to suche 18oC/32Rh.

Zapewniam cię,że odczytujesz fanaberie, bo nie nagrzejesz więcej jak pojemność cieplna.

Entalpiczne,cóż . No można wdychać to co z kibelka wyciąga. Ale to wybór..

Witam,

Rozglądam się za centralą wentylacyjną do mojego domu - mam położoną instalację na kanałach pe-flex (doł 50mm, góra 75mm), dwie skrzynki rozdzielcze, których kroćce schodzą do pomieszczenia na parterze - tam będzie reku. Czerpnia na ścianie fi 160, wyrzutnia - kominek dachowy fi 150, jedno i drugie na spiro zaizolowanym 50 mm wełny.

Do całości potrzebuję jeszcze reku - dom ma 140m2 powierzchni, 370m3 kubatury, dwie łazienki i kuchnie oraz 4 domowników - 2 dorosłych i 2 dzieci. Projektant wentylacji zaleca centralę o wydajności 350m3/h i sprężu 150Pa.

Rozejrzałem się trochę i chciałbym kupić coś optymalnego do mojego domu - tak by nie zapłacić majątku a jednocześnie, żeby wszystko działało jak trzeba. Mogę dostać kilka rodzajów reku po dobrych cenach (wydajności dla 150Pa):

- VENTS VUT 300 MINI - wydajność 180m3, cena 1930 zł

- KINETIC B250 - wydajność 230m3, cena 3850 zł

- VENT VUT 300 MINI EC - wydajność 280m3, cena 3000 zł

- KOMFOVENT RECU 400 HE/EC/3c - wydajność 430m3, cena 5350 zł

Rozrzut wydajności jest duży, cen również. VENTS VUT 300 MINI boję się, że będzie za mały. Z kolei RECU 400 KOMFOVENTA robi wichurę :), ładny sterownik - ale czy warta takich pieniędzy?

Z tych propozycji najbardziej uśmiecha mi się VENT VUT 300 MINI EC - spora (wystarczająca?) wydajność, niestety prosty sterownik, ale bardzo przystępna cena. Nie znalazłem na forum nic o tym urządzeniu - czy ktoś podpowie czy gra warta świeczki? Czy może zainteresować się czymś jeszcze - spoza listy?