Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

nie wiem według jakich zasad powinno być klejone mam na zwykły klej gipsowy przyklejone do styropianu i tak 20 lat się trzymają ale jest cicho nie przenoszą się hałasy (syn nigdy nie słyszy jak go wołamy :D

A co u cebie przenosi się hałas z pokoju do pokoju??

U mnie nie przenosi się, ponieważ nie mam jeszcze wykończonych wnętrz.

Chodzi mi ogólnie, że są wytyczne co do poprawnego klejenie płyt gk, aby nie przenosiły dźwięków.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- VENTS VUT 300 MINI - wydajność 180m3, cena 1930 zł

- KINETIC B250 - wydajność 230m3, cena 3850 zł

- VENT VUT 300 MINI EC - wydajność 280m3, cena 3000 zł

- KOMFOVENT RECU 400 HE/EC/3c - wydajność 430m3, cena 5350 zł

VENTS'a bym z góry odrzucił.

Minusy: wymiennik krzyżowy (niska sprawność), brak grzałki lub sterowania przeciwodmrożeniowego, brak bypass'u

Kinetic chyba będzie najlepszym wyborem, choć chyba też nie ma bypassu.

Minusy: wymiennik krzyżowy (niska sprawność), brak grzałki lub sterowania przeciwodmrożeniowego, brak bypass'u

Jeżeli chodzi o VENTSa to:

posiada wbudowane urządzenie pozwalające zabezpieczyć przed zamarzaniem rekuperatora (wyłączenie wentylatora nawiewnego)

Grzałka toto nie jest, ale coś tam jest :rolleyes: Ma też wkład letni za 150 zł + VAT - może to nie tak wygodne jak bypass ale zawsze coś :)

KINETICa trochę się obawiam - czy 230m3/h wystarczy dla mojego domu.

rozważając kwestię rekuperacji w moim przyszłym domku rozważam dwa urządzenia AERIS 350 LUXE VV oraz Vitovent 300-W

Który z nich byście polecali do domku z uzytkowym poddaszem - okolo 118 metrów 2 ?

Osobiscie mnie ciągnie do Vitoventa z tego wzgledu, że wiekszość instalacji w moim domku bedzie z Viessmanna. Ale moze jednak wrto zrobic wyjątek?

Ej. Sprawność wymiennika nie ma wielkiego znaczenia. Chodzi tylko o to, by bardzo zimnym nie dmuchało. Brak grzałki też jest raczej plusem, bo jest energochłonna. Sterowanie przeciwodmrożeniowe to tylko wyłącznik wentylatorów a brak bypassu też nie jest dramatem. Moim zdaniem tylko cena Ventsa jest adekwatna do tego co jest potrzebne do wentylacji mechanicznej. Wentylatory, filtry, jakiś tam wymiennik i obudowa. Im taniej tym lepiej.

Ej. Sprawność wymiennika nie ma wielkiego znaczenia. Chodzi tylko o to, by bardzo zimnym nie dmuchało. Brak grzałki też jest raczej plusem, bo jest energochłonna. Sterowanie przeciwodmrożeniowe to tylko wyłącznik wentylatorów a brak bypassu też nie jest dramatem. Moim zdaniem tylko cena Ventsa jest adekwatna do tego co jest potrzebne do wentylacji mechanicznej. Wentylatory, filtry, jakiś tam wymiennik i obudowa. Im taniej tym lepiej.

VENTS posiada wymiennik krzyżowy. Sprawność takiego urządzenia to jakieś 50%. Przy -5oC na zewnątrz i 22oC powietrza wyrzucanego będziesz miał nawiew na poziomie 8oC ! Wg mnie szkoda kasy na takie urządzenie ...

VENTS posiada wymiennik krzyżowy. Sprawność takiego urządzenia to jakieś 50%. Przy -5oC na zewnątrz i 22oC powietrza wyrzucanego będziesz miał nawiew na poziomie 8oC ! Wg mnie szkoda kasy na takie urządzenie ...
no nie żartuj! 13K różnicy temperatur a ty narzekasz? 8oC to jeszcze w miarę komfortowa temperatura! Jak mieszkałem w bloku to przy 8oC na zewnątrz spałem przy otwartych oknach.

rozważając kwestię rekuperacji w moim przyszłym domku rozważam dwa urządzenia AERIS 350 LUXE VV oraz Vitovent 300-W

Który z nich byście polecali do domku z uzytkowym poddaszem - okolo 118 metrów 2 ?

Osobiscie mnie ciągnie do Vitoventa z tego wzgledu, że wiekszość instalacji w moim domku bedzie z Viessmanna. Ale moze jednak wrto zrobic wyjątek?

Żadnego z tych bym nie brał na Twoim miejscu. Myślałeś o airpack'u? Te powyższe blado przy nich wypadają.

I mam za to płacić 2tys. zł ?! Wole w tej cenie zrobić sobie porządny reku...
Samemu jak najbardziej. Ty jednak wiesz co z czym skleić. Większość inwestorów nie. Ten Vents jest przede wszystkim centralą wentylacyjną. Z jakimś tam odzyskiem. Nic więcej w domu nie jest potrzebne.

Żadnego z tych bym nie brał na Twoim miejscu. Myślałeś o airpack'u? Te powyższe blado przy nich wypadają.
Problem w tym, że to "blado" dotyczy duperelków. Trochę ładniejsza obudowa, trochę lepszy odzysk, trochę lepsze sterowanie. Wszystko to bez czego spokojnie można się obyć. Jak kogoś stać to niech sobie kupi jak najdroższy ale jak ktoś liczy pieniądze a jeszcze tym bardziej jak kupuje na kredyt niech kupi najtańszy reku i będzie wystarczający z nadmiarem.

no koło 2 tysi było by git

no to za 2 tys. mercedesa wśród central kupić się nie da :) ale musisz brać też pod uwagę koszty eksploatacji. lepsze pobierają zwykle mniej prądu (chodzi o wentylatory i np. rozmrażanie) Zastanów się czy nie lepiej nie znaleźć jeszcze paru groszy.

• 1 month później...

Nadrabiając straty w lekturze forum natknąłem się na zdanie:

Zauważ, że zmiana wilgotności powietrza nawiewanego nie powoduje zmiany wyniku a powinna. Domyślnie ustawiona jest na 40% co jest bzdurą. Przy tych 2,5oC powietrze ma praktycznie 100% wilgotności albo zbliżoną wartość. .

Zimą na nawiewie nie następuje zmiana skupienia pary wodnej zawartej w powietrzu, więc wilgotność powietrza nawiewanego przed wymiennikiem przeponowym nie ma znaczącego wpływu na sprawność.