Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

Kolejny wynik lektury zaległych postów:

Hymmm... czy ty się w ogóle czytasz?

Żaden rekuperator, który ma wymiennik (przeponowy) wykonany z materiału nieprzenikalnego dla pary wodnej nie posiada sprawności entalpicznej.

Wszystkie wymienniki odzyskujące energię (nawet jak nie odzyskują wilgoci) służą do odzysku entalpii:

http://centrale-rekuperacyjne.pl/wymiennik-wymiennik-entalpiczny-sprawnosc/

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dyskusja toczy się wokół rekuperatorów, więc pozwolę sobie do niej dołączyć, jako reprezentant marki Junkers. Polecam rekuperator AerastarComfort, który dostępny jest w trzech rozmiarach przystosowanych do nominalnych przepływów powietrza wynoszących: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90% co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania ...

A może coś na temat ?

Np. wyliczenie rentowności inwestycji w taki rekuperator. Kiedy (o ile w ogóle) zwróci nam się zakup takiego rekuperatora ?

rentowność i rentownosć... a kiedy zwróci sie zakup drzwi wewnętrznych albo klamek? albo szafki na buty? Odzysk ciepła z powietrza dla mnie to uboczny plus posiadania reku. żeby oblicyć wszystkie korzysci z reku trzeba by było miec 2 identyczne domy z identycznym systemem grzewczym, jeden z reku a drugi... hm, może trzy domy, drugi z went mech bez reku a trzeci z went graw... ale i tak z reku mam zamiar czuć sie tak, jakbym miała lokaja, bardzo tanio, który pilnuje żebym miała świeże powietrze...:wiggle:

...........reku można tanio samemu zbudować.

To samo dotyczy alarmu, podłogówki, dolnego źródła, instalacji wodno-kanalizacyjnej, podwieszanych sufitów i wielu innych rzeczy. Tylko trzeba mieć troszkę wiedzy oraz chęci i czasu. A w zasadzie to cały dom można samemu.

To samo dotyczy alarmu, podłogówki, dolnego źródła, instalacji wodno-kanalizacyjnej, podwieszanych sufitów i wielu innych rzeczy. Tylko trzeba mieć troszkę wiedzy oraz chęci i czasu. A w zasadzie to cały dom można samemu.

Tylko czy to się opłaca ? Część z tych rzeczy warto zlecić, bo np. sam alarmu sobie nie zrobisz. Pewnie piszesz o samym ułożeniu instalacji. To nie to samo co budowanie reku.

Reku warto zrobić samemu, Jest tanie i proste. Sprowadza się praktycznie do zabudowania wymiennika przeciwprądowego. Takie urządzenie w sklepie kosztuje z 5x tyle.

Edytowane przez Barth3z

"Tylko czy to się opłaca ? "

No, jak kiedy i jak komu...

Wykonuję wszystkie wymienione i wiele nie wymienionych.

Od lat...

Ale ja normalny nie jestem...

:lol:

Jak mam czas i wykonam dla siebie - to mi się opłaca.

Jak wykonuję komuś - mnie MUSI się to opłacać, bo dokładać do tego nie mogę.

Rodzinę na utrzymaniu mam...

Inwestorowi opłaca się mniej, niż wtedy, jakby sam zrobił.

Adam M.

Tylko czy to się opłaca ? Część z tych rzeczy warto zlecić, bo np. sam alarmu sobie nie zrobisz. Pewnie piszesz o samym ułożeniu instalacji. To nie to samo co budowanie reku.

Reku warto zrobić samemu, Jest tanie i proste. Sprowadza się praktycznie do zabudowania wymiennika przeciwprądowego. Takie urządzenie w sklepie kosztuje z 5x tyle.

Zatem jaki jest koszt takiej centrali we wlasnym zakresie? Jaką ma sprawność? Wentylatory EC? Bypass? Rozmrażanie? Programowanie?

Gość Konto usunięte_1*
ale to też powinno być powiedziane komu to się opłaci , jednym słowem w jakim wieku kupuje-buduje dom bo jeśli po 50-ce to lepiej dać sobie spokój bo to se ne wrati :)

Np. Zwiększanie wydajności wentylatorów w określonych porach. Nie mowie że to konieczne tylko zastanawiam się ile rzeczywiście kosztowałaby samorobka z wszystkimi "bajerami".
Np z ładną obudową i wyświetlaczem podającym temperaturę powietrza nawiewanego, wywiewanego, odzysk chwilowy, odzysk miesięczny, odzysk od uruchomienia i do tego z zainstalowaną grą Angry Birds?

"tylko zastanawiam się ile rzeczywiście kosztowałaby samorobka z wszystkimi "bajerami". "

ZA DUŻO!

Bajery są niepotrzebne.

No, chyba...

Że jesteś z tych nowobogackich, "co chcą się pokazać".

Dla mnie - jak działa dobrze - jest dobre.

" jeśli po 50-ce to lepiej dać sobie spokój bo to se ne wrati "

Hola!

SKREŚLASZ MNIE!!!???

VETO!

:lol:

Adam M.

(ale ja to sobie umiem po kosztach materiałowych zrobić!)

A.M.

ale to też powinno być powiedziane komu to się opłaci , jednym słowem w jakim wieku kupuje-buduje dom bo jeśli po 50-ce to lepiej dać sobie spokój bo to se ne wrati :)

Uwierz, po 50-ce także warto budować dom. Nawet lepiej zbudować niż kupić, masz co chcesz. Oczywiście na co stać 50-latka.

A że se ne wrati, trudno, wiele kosztownych wydatków się nie zwraca.

Zatem jaki jest koszt takiej centrali we wlasnym zakresie? Jaką ma sprawność? Wentylatory EC? Bypass? Rozmrażanie? Programowanie?

Mnie sama centrala wyszła ok.1500zł ale można by było zrobic taniej sprawnośc nie wiem jaka bo mi sie nie chce liczyc wiem że różnica między nawiewem a wywiewem nigdy nie przekracza 3 stopni wentylatory ebm na prąd stały 24v pobierają 45w przy 200m3h przy ciągłej pracy 24h wychodzi ok.200złna rok za prąd kupione po 10złszt w zapasie mam jeszcze 4szt ,bypassu nie robiłem pewnie zrobie obejscie na nawiewie na rurach za pomocą dwóch trójników rozmrażanie ma mi załatwic presostat na razie czekam na mrozy aby przetestowac.a jeśli chodzi o programowanie to nie potrzebuje regulacjie obrotów mam na strychu na przetwornicy która znajduje się w kanale wywiewnym ustawione na 200m3 i taki wydatek będzie zawsze ustawiony wogóle to zapomniałem ze mam wentylacjie a przypominac mi będą o niej jedynie lampki w sypialni które będą zapalac się jak filtry sie przytkają.

reku 016.jpg

reku 004.jpg

Edytowane przez romano78

Uwierz, po 50-ce także warto budować dom. Nawet lepiej zbudować niż kupić, masz co chcesz. Oczywiście na co stać 50-latka.

A że se ne wrati, trudno, wiele kosztownych wydatków się nie zwraca.

Zwłaszcza po 50-ce. Bo i są jakieś pieniądze,można wybudować nowoczesny -wybiegający o dekadę. Spadkobiercy będą wdzięczni.

Mnie sama centrala wyszła ok.1500zł ale można by było zrobic taniej sprawnośc nie wiem jaka bo mi sie nie chce liczyc wiem że różnica między nawiewem a wywiewem nigdy nie przekracza 3 stopni wentylatory ebm na prąd stały 24v pobierają 45w przy 200m3h przy ciągłej pracy 24h wychodzi ok.200złna rok za prąd kupione po 10złszt w zapasie mam jeszcze 4szt ,bypassu nie robiłem pewnie zrobie obejscie na nawiewie na rurach za pomocą dwóch trójników rozmrażanie ma mi załatwic presostat na razie czekam na mrozy aby przetestowac.a jeśli chodzi o programowanie to nie potrzebuje regulacjie obrotów mam na strychu na przetwornicy która znajduje się w kanale wywiewnym ustawione na 200m3 i taki wydatek będzie zawsze ustawiony wogóle to zapomniałem ze mam wentylacjie a przypominac mi będą o niej jedynie lampki w sypialni które będą zapalac się jak filtry sie przytkają.

Gratuluję :) czemu aż 200m3?