oszczednyGrześ 28.12.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 "tylko zastanawiam się ile rzeczywiście kosztowałaby samorobka z wszystkimi "bajerami". " ZA DUŻO! Bajery są niepotrzebne. No, chyba... Że jesteś z tych nowobogackich, "co chcą się pokazać". Dla mnie - jak działa dobrze - jest dobre. " jeśli po 50-ce to lepiej dać sobie spokój bo to se ne wrati " Hola! SKREŚLASZ MNIE!!!??? VETO! Adam M. (ale ja to sobie umiem po kosztach materiałowych zrobić!) A.M. No właśnie tłumaczę ludziom, że wystarczy im zwykły przełącznik 3-4 stopniowy ale wiadomo...trzeba się pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.12.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Np z ładną obudową i wyświetlaczem podającym temperaturę powietrza nawiewanego, wywiewanego, odzysk chwilowy, odzysk miesięczny, odzysk od uruchomienia i do tego z zainstalowaną grą Angry Birds? No niestety z powodu takich "bajerów" koszty sterownika są niemałe... a praktycznie nikt z tych dobrodziejstw nie korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 29.12.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 No niestety z powodu takich "bajerów" koszty sterownika są niemałe... a praktycznie nikt z tych dobrodziejstw nie korzysta. Mylisz się, każdy użytkownik korzysta podświadomie z tych bajerów, jak procent odzysku ciepła czy czujniki temperatur. Rekuperacja jest "kosmiczną" technologią dla przeciętnego budującego. Wykładając niemałą sumę na centralkę, chcesz mieć pewność, że dobrze wydałeś pieniądze - zwłaszcza jeśli jesteś "zielony" w temacie wentylacji z rekuperacją. W inny sposób ciężko ocenić użytkownikowi czy to działa tak wspaniale jak mu majstry, fachowcy, sprzedawcy, przedstawiciele, forumowicze opowiadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Napisałeś, że do sprawdzenia, czy jest komuś zimno "zielony w temacie" powinien użyć... termometru. Tak zrozumiałem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.12.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Mnie sama centrala wyszła ok.1500zł ale można by było zrobic taniej sprawnośc nie wiem jaka bo mi sie nie chce liczyc wiem że różnica między nawiewem a wywiewem nigdy nie przekracza 3 stopni wentylatory ebm na prąd stały 24v pobierają 45w przy 200m3h przy ciągłej pracy 24h wychodzi ok.200złna rok za prąd kupione po 10złszt w zapasie mam jeszcze 4szt ,bypassu nie robiłem pewnie zrobie obejscie na nawiewie na rurach za pomocą dwóch trójników rozmrażanie ma mi załatwic presostat na razie czekam na mrozy aby przetestowac.a jeśli chodzi o programowanie to nie potrzebuje regulacjie obrotów mam na strychu na przetwornicy która znajduje się w kanale wywiewnym ustawione na 200m3 i taki wydatek będzie zawsze ustawiony wogóle to zapomniałem ze mam wentylacjie a przypominac mi będą o niej jedynie lampki w sypialni które będą zapalac się jak filtry sie przytkają. Opisywales moze gdzie z jakich materialow zrobiles obudowe do wymiennika? 2 rzeczy sa jak dla mnie najwiekszym wyzwaniem przy takim reku: obudowa i sterowanie wentylami. Tak jak piszecie, jak nie ma wodotryskow to sterowanie bedzie latwe, za to do obudowy trzeba sie troszke przylozyc (i uproscic ja poprzez umieszczenie wentyli gdzie indziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 29.12.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Tylko czy to się opłaca ? Część z tych rzeczy warto zlecić, bo np. sam alarmu sobie nie zrobisz. . a na naszym Osiedlu nasz klient sam sobie zrobił instalację alarmową! Skorzystał z fachowego doradztwa hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.12.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 a na naszym Osiedlu nasz klient sam sobie zrobił instalację alarmową! Skorzystał z fachowego doradztwa hurtowni Instalację, ale nie centralkę. Centralkę alarmową kupi zapewne w tej hurtowni. A ja cały czas mówię o centrali wentylacyjnej jaką jest wymiennik w obudowie i z wentylatorami. To nie jest trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.12.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 "tylko zastanawiam się ile rzeczywiście kosztowałaby samorobka z wszystkimi "bajerami". " ZA DUŻO! Bajery są niepotrzebne. No, chyba... Że jesteś z tych nowobogackich, "co chcą się pokazać". Dla mnie - jak działa dobrze - jest dobre. " jeśli po 50-ce to lepiej dać sobie spokój bo to se ne wrati " Hola! SKREŚLASZ MNIE!!!??? VETO! Adam M. (ale ja to sobie umiem po kosztach materiałowych zrobić!) A.M. z grzeczności ci powiem że siebie też już skreślam , ps szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Jak by Ci to tak ... delikatnie... Wiem! - Ja chyba jestem młodszy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.12.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 "Tylko czy to się opłaca ? " No, jak kiedy i jak komu... Wykonuję wszystkie wymienione i wiele nie wymienionych. Od lat... Ale ja normalny nie jestem... Jak mam czas i wykonam dla siebie - to mi się opłaca. Jak wykonuję komuś - mnie MUSI się to opłacać, bo dokładać do tego nie mogę. Rodzinę na utrzymaniu mam... Inwestorowi opłaca się mniej, niż wtedy, jakby sam zrobił. Adam M. Fajna autoreklama. Wykupiłeś płatny profil bo nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Nie wykupiłem.Nie reklamuję tu alarmów, kamer, sieci wszelakich, rurociągów, naprawy sprzętu wszelakiego w tym elektrycznego, zasilań autonomicznych i kilku jeszcze innych rzeczy, które też robię.O ogrzewaniu piszę (fakt, że tez robię) z własnego doświadczenia.Ale i o tym nie piszę - chodźcie do mnie zlecać robotę!Mam ze 12 zawodów i w każdym wykonuję prace.Bywa też - że uczę (jeden z moich zawodów). Wyjaśniłem?No a przy okazji jaka fajna autoreklama mi wyszła... Wiesz...Lubię, jak na temat jakiś dyskutują i rad udzielają praktycy, oby dobrzy fachowcy, zamiast dyletantów napchanych mniemanologią pospolitą w maglu czerpaną.Ty wolałbyś tu widzieć jedynie ignorantów udzielających rad indolentom?Po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Zapomniałem dodać!Pompami ciepła sporadycznie też się zajmuję,Interesują mnie technologie "nadsprawne" i w tej dziedzinie tez ostro działam.A nawet mam spore osiągnięcia!Nie wykupię jednak płatnego profilu oferodawcy "darmowej" energii. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.01.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Nie wykupiłem. Nie reklamuję tu alarmów, kamer, sieci wszelakich, rurociągów, naprawy sprzętu wszelakiego w tym elektrycznego, zasilań autonomicznych i kilku jeszcze innych rzeczy, które też robię. O ogrzewaniu piszę (fakt, że tez robię) z własnego doświadczenia. Ale i o tym nie piszę - chodźcie do mnie zlecać robotę! Mam ze 12 zawodów i w każdym wykonuję prace. Bywa też - że uczę (jeden z moich zawodów). Wyjaśniłem? No a przy okazji jaka fajna autoreklama mi wyszła... Wiesz... Lubię, jak na temat jakiś dyskutują i rad udzielają praktycy, oby dobrzy fachowcy, zamiast dyletantów napchanych mniemanologią pospolitą w maglu czerpaną. Ty wolałbyś tu widzieć jedynie ignorantów udzielających rad indolentom? Po co? Adam M. W pełni popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.01.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Adamie - nadsprawności szukasz w technologii związanej z wirami i implozją, czy możesz coś przybliżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Adamie - nadsprawności szukasz w technologii związanej z wirami i implozją, czy możesz coś przybliżyć? A może generator grawitacyjny . Niemniej jednak pompy ciepła również i mnie bardzo intrygują szczególnie gdy radzą sobie świetnie w mróz taki jak teraz -13C gdy tania kanałówka 3,8kW grzejąca słabo izolowane 100m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.01.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Nie wykupiłem. Nie reklamuję tu ... i kilku jeszcze innych rzeczy, które też robię. O ogrzewaniu piszę (fakt, że tez robię) z własnego doświadczenia. Ale i o tym nie piszę - chodźcie do mnie zlecać robotę! Mam ze 12 zawodów i w każdym wykonuję prace. Bywa też - że uczę (jeden z moich zawodów). Wyjaśniłem? No a przy okazji jaka fajna autoreklama mi wyszła... Wiesz... Lubię, jak na temat jakiś dyskutują i rad udzielają praktycy, oby dobrzy fachowcy, zamiast dyletantów napchanych mniemanologią pospolitą w maglu czerpaną. Ty wolałbyś tu widzieć jedynie ignorantów udzielających rad indolentom? Po co? Adam M. Ale przecież jak najbardziej udzielaj rad! Ale udzielanie rad a reklamowanie własnej działalności to dwie rożne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.01.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 W pełni popieram. Ale co popierasz? Darmową reklamę nie zgodną z regulaminem forum?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.01.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Jakby się tak wszyscy reklamowali, to moderatorzy nie mieliby nic do roboty. A mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat87 02.01.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Od zewnątrz, włóknobeton, drewniany szkielet zatopiony pod ciśnieniem w 38 cm styropianu, paroizolacja Al , 5 cm stelaż wypełniony wełną i płyta wewnętrzna [ATTACH=CONFIG]335623[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335624[/ATTACH] Na płycie fundamentowej (40 cm styro) stawia się gotowe ściany i dach . a potem robię instalacje . Panie Tomaszu, kto jest wykonawcą takich domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2016 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Panie Tomaszu, kto jest wykonawcą takich domów?"Panie Tomaszu" dostał bana za wygadywanie głupot i obrażanie forumowiczów. Jego domów nikt nigdy nie widział, więc są wątpliwości czy nie istnieją tylko w jego bujnej wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts