Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To tak jak byś się czuł z zegarkiem za 15zł, zamiast za 15 tys, lub w BMW, zamiast pandy.

Inaczej. To tak jakbyś jechał zimą samochodem bez ogrzewania, lub z odzyskiem ciepła z silnika. Jechać jedziesz, świeże powietrze i tu i tu, jednak w pierwszym przypadku tak trochę do dupy.

A czy zamiast dawać porównania do zegarków lub samochodów moglibyście nazwać wprost dyskomfort jaki powoduje brak rekuperatora? Nie wiem... zimno jest w kark na przykład?

W samochodzie bez ogrzewania jest po prostu zimno, w domu jest ciepło, bo ogrzewania nie wyłączam. Zegarek oszczędności ani komfortu nie daje... to już kwestia estetyki... wszystko mi jedno czy reku będzie ładny ;).

No i właśnie nie chcę być nabity w reku, a póki co nie potrafię zrozumieć konkretnych korzyści, bo ekonomiczne do mnie nie przemawiają.

ps. ogrzewanie gazem lub powietrzną pompą ciepła, ale jakie to ma znaczenie?

Edytowane przez pytlakos

A czy zamiast dawać porównania do zegarków lub samochodów moglibyście nazwać wprost dyskomfort jaki powoduje brak rekuperatora? Nie wiem... zimno jest w kark na przykład?

W samochodzie bez ogrzewania jest po prostu zimno, w domu jest ciepło, bo ogrzewania nie wyłączam. Zegarek oszczędności ani komfortu nie daje... to już kwestia estetyki... wszystko mi jedno czy reku będzie ładny ;).

No i właśnie nie chcę być nabity w reku, a póki co nie potrafię zrozumieć konkretnych korzyści, bo ekonomiczne do mnie nie przemawiają.

Stan kolo okna z nawiewnikiem przy -20 na zewnatrz to bedziesz mogl poczuc roznice:)

Poza tym, bedziesz sie budowal, bedziesz chcial cieple i szczelne okna i dotrzesz do punktu gdzie:

- wybierasz WM, wiec okna dziur nie maja,

- wybierasz WG i dziurawisz te okna, za ktorych cieplote i szczelnosc slono zaplaciles.

Poza tym, przy WM (nawet bez reku) masz tyle ile chcesz i gdzie chcesz tego swiezego powietrza, a jak sterowac nawiewami przy WG? Z tych dziurawych okien?

No ma, im droższy nośnik energii tym większa opłacalność stosowania odzysku.

Rekuperacja podnosi komfort właśnie przez podgrzanie nawiewanego do domu powietrza. Jeżeli anemostat znajduję się nad głową to jednak czuć ten lekutki strumień powietrza nawiewanego i nawet z wymiennikiem czuć, że jest delikatnie chłodniejsze. Bez niego zimą było by po prostu lodowate.

Dzięki za odpowiedzi. W sumie to może rzeczywiście być czuć skoro całe nawiewane zimne powietrze koncentruje się w jednym anemostacie. Chyba pozostaje jednak poszukać kogoś kto ma WM i przekonać się na własnej skórze.... ciężko to inaczej ocenić.

Powiem ci, że całe życie mieszkałem bez takiej wentylacji, ale gdybym się miał jeszcze kiedyś budować to WM z rekuperacją będzie na bank. To i ogrzewanie podłogowe w całym domu, to są najlepsze rzeczy pod względem komfortu w moim domu.

Perm zbuduj coś najpierw , zrób reku za 1000pln ze sterowaniem, gwc za 1000pln, pomieszkaj, zaproś do obejrzenia i wtedy dyskutuj. Ps. jak chcesz zobaczyć jak działa to co tak zaciekle zwalczasz zapraszam - adres na prive :bye:
A ty może najpierw pojeźdź trochę, porozmawiaj z tymi co mają i to i to i wtedy dyskutuj. Wiem jak działa rekuperator. Wiem, że w domu nie da się odczuć różnicy, czy mamy rekuperator za 5 tyś, za 1500 czy WM z GWC, czy WM z dogrzewaniem powietrza w inny sposób. Pozostaje tylko argument oszczędności, która dla małej rodziny jest na tyle niewielka, że biorąc pod uwagę ten aspekt nie opłaca się reku montować.

Wchodzę na forum, żeby założyć taki wątek, a tu właśnie taka dyskusja :)...

Myślę, że rozpatrujecie temat na zbyt wysokim poziomie ogólności. Załóżmy, że budujemy dom szczelny (na tyle żeby nie mówić, że rekuperator jest bezsensu bo dom nieszczelny) i zdecydowaliśmy się na wentylację mechaniczną. Inwestor nie ma ochoty, talentu, czasu itp, żeby konstruować swój rekuperator w garażu, chce kupić i zlecić wykonanie. Czy w takim kontekście warto się decydować na rekuperator? Ekonomicznie? Dla komfortu?

Warto tylko dlatego, że na rynku nie ma kompleksowych rozwiązań WM bez rekuperacji. To tak naprawdę jedyny powód jeżeli nie chcesz sam kombinować. Kupujesz rekuperator, który jest kompletną centralą wentylacyjną ze sterowaniem, filtrami itp. Można zmontować to wszystko samemu, komponenty są dostępne ale gotowej WM bez reku nie kupisz. Kup jednak najtańszy rekuperator jaki znajdziesz. Spełni rolę WM bez problemu przy okazji jakieś tam grosze zaoszczędzi.

Przy okazji, opinia Indiany o Lunie ale prawdziwa także dla innych tanich reku:

Prądu średnio bierze mi ok. 70W, więc miesięcznie kosztuje mnie to ok. 25 zł. Oszczędność na paliwie: ponad 1t węgla rocznie. Zyski dodatkowe: dobre samopoczucie rano (brak CO2 w powietrzu), odpowiednia wilgotność (trzymam 45-50%) - przed reku było 75-90% (wszystko mokre, po szybach wprost się lało).

Gdybym kupił droższą centralę z wentylami prądu stałego musiałbym dopłacić około 3,5 - 4k, za to brałaby dwa razy mniej prądu. Jako instalator stwierdziłem, że mi się to nie opłaca...

Pisze to człowiek który zawodowo zajmuje się instalowaniem WM. Różnica w rocznym zużyciu prądu na kożyść droższego reku to około 100 zł.

Zostawmy wannę, co to na do rzeczy.

Czy ktoś może dac przykład taniej centrali? I zalinkowac...

Widziałem Luny, ale one są max 200m3, chyba, że są mocniejsze modele?

allegro.pl/centrala-rekuperator-vents-vut-300-mini-v-h-i5091444057.html

allegro.pl/rekuperator-280m3-duplexvent-centrala-wentylacyjna-i5146700602.html

allegro.pl/rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-hru-ecco-400-i5146974765.html

Po tańsze zgłos się do perma :)