fotohobby 09.03.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Tylko, że BMW spala więcej, niż Panda, więc trzeba by tu jakas hybryde wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 To tak jak byś się czuł z zegarkiem za 15zł, zamiast za 15 tys, lub w BMW, zamiast pandy. Inaczej. To tak jakbyś jechał zimą samochodem bez ogrzewania, lub z odzyskiem ciepła z silnika. Jechać jedziesz, świeże powietrze i tu i tu, jednak w pierwszym przypadku tak trochę do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Jak TB podnosił ten argument, to jakoś nikt o hybrydzie nie wspominał Dalej jest do dupy, bo ogrzewanie to CO w domu, a reku to wstępne podgrzewanie powietrza przed nagrzewnicą. 5 koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.03.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Różnica polega na tym, że albo jesteś gość i masz reku za dużo kasy, albo jesteś antygość zrobiony w ręku. Z tym, że reku ich nie czyni takimi. Reku jest tu skutkiem, a batalię na forum objawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 09.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) A czy zamiast dawać porównania do zegarków lub samochodów moglibyście nazwać wprost dyskomfort jaki powoduje brak rekuperatora? Nie wiem... zimno jest w kark na przykład? W samochodzie bez ogrzewania jest po prostu zimno, w domu jest ciepło, bo ogrzewania nie wyłączam. Zegarek oszczędności ani komfortu nie daje... to już kwestia estetyki... wszystko mi jedno czy reku będzie ładny . No i właśnie nie chcę być nabity w reku, a póki co nie potrafię zrozumieć konkretnych korzyści, bo ekonomiczne do mnie nie przemawiają. ps. ogrzewanie gazem lub powietrzną pompą ciepła, ale jakie to ma znaczenie? Edytowane 9 Marca 2015 przez pytlakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.03.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A czy zamiast dawać porównania do zegarków lub samochodów moglibyście nazwać wprost dyskomfort jaki powoduje brak rekuperatora? Nie wiem... zimno jest w kark na przykład? W samochodzie bez ogrzewania jest po prostu zimno, w domu jest ciepło, bo ogrzewania nie wyłączam. Zegarek oszczędności ani komfortu nie daje... to już kwestia estetyki... wszystko mi jedno czy reku będzie ładny . No i właśnie nie chcę być nabity w reku, a póki co nie potrafię zrozumieć konkretnych korzyści, bo ekonomiczne do mnie nie przemawiają. ps. ogrzewanie gazem lub powietrzną pompą ciepła, ale jakie to ma znaczenie? Stan kolo okna z nawiewnikiem przy -20 na zewnatrz to bedziesz mogl poczuc roznice:) Poza tym, bedziesz sie budowal, bedziesz chcial cieple i szczelne okna i dotrzesz do punktu gdzie: - wybierasz WM, wiec okna dziur nie maja, - wybierasz WG i dziurawisz te okna, za ktorych cieplote i szczelnosc slono zaplaciles. Poza tym, przy WM (nawet bez reku) masz tyle ile chcesz i gdzie chcesz tego swiezego powietrza, a jak sterowac nawiewami przy WG? Z tych dziurawych okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A czy zamiast dawać porównania do zegarków lub samochodów moglibyście nazwać wprost dyskomfort jaki powoduje brak rekuperatora? Nie wiem... zimno jest w kark na przykład? W samochodzie bez ogrzewania jest po prostu zimno, w domu jest ciepło, bo ogrzewania nie wyłączam. Zegarek oszczędności ani komfortu nie daje... to już kwestia estetyki... wszystko mi jedno czy reku będzie ładny . No i właśnie nie chcę być nabity w reku, a póki co nie potrafię zrozumieć konkretnych korzyści, bo ekonomiczne do mnie nie przemawiają. ps. ogrzewanie gazem lub powietrzną pompą ciepła, ale jakie to ma znaczenie? No ma, im droższy nośnik energii tym większa opłacalność stosowania odzysku. Rekuperacja podnosi komfort właśnie przez podgrzanie nawiewanego do domu powietrza. Jeżeli anemostat znajduję się nad głową to jednak czuć ten lekutki strumień powietrza nawiewanego i nawet z wymiennikiem czuć, że jest delikatnie chłodniejsze. Bez niego zimą było by po prostu lodowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 09.03.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi. W sumie to może rzeczywiście być czuć skoro całe nawiewane zimne powietrze koncentruje się w jednym anemostacie. Chyba pozostaje jednak poszukać kogoś kto ma WM i przekonać się na własnej skórze.... ciężko to inaczej ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi. W sumie to może rzeczywiście być czuć skoro całe nawiewane zimne powietrze koncentruje się w jednym anemostacie. Chyba pozostaje jednak poszukać kogoś kto ma WM i przekonać się na własnej skórze.... ciężko to inaczej ocenić. Powiem ci, że całe życie mieszkałem bez takiej wentylacji, ale gdybym się miał jeszcze kiedyś budować to WM z rekuperacją będzie na bank. To i ogrzewanie podłogowe w całym domu, to są najlepsze rzeczy pod względem komfortu w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Perm zbuduj coś najpierw , zrób reku za 1000pln ze sterowaniem, gwc za 1000pln, pomieszkaj, zaproś do obejrzenia i wtedy dyskutuj. Ps. jak chcesz zobaczyć jak działa to co tak zaciekle zwalczasz zapraszam - adres na prive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Jak tam Nydar wanna w cenie dobrego reku to nie jest strzyżenie owiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Jak tam Nydar wanna w cenie dobrego reku to nie jest strzyżenie owiec? Jak znam życie rodzina i znajomi znają cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Nydar sam się kiedyś pochwalił na forum , wie o czym piszę. Ale dalej dla niego markowe reku tańsze od wanny jest bee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Funkcja wanny jest trochę inna. Funkcja rekuperatora jest inna . W pierwszym przypadku płacisz za wrażenia estetyczne w drugim niby płacisz za oszczędność energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Daj linka, ocenimy, czy te wrażenia estetyczne są warte takich pieniedzy A swoją drogą.... Wanna, dysze, pompki, trochę rurek.... Nie da sie czasem tego poskrecać za 3kzl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Perm zbuduj coś najpierw , zrób reku za 1000pln ze sterowaniem, gwc za 1000pln, pomieszkaj, zaproś do obejrzenia i wtedy dyskutuj. Ps. jak chcesz zobaczyć jak działa to co tak zaciekle zwalczasz zapraszam - adres na prive A ty może najpierw pojeźdź trochę, porozmawiaj z tymi co mają i to i to i wtedy dyskutuj. Wiem jak działa rekuperator. Wiem, że w domu nie da się odczuć różnicy, czy mamy rekuperator za 5 tyś, za 1500 czy WM z GWC, czy WM z dogrzewaniem powietrza w inny sposób. Pozostaje tylko argument oszczędności, która dla małej rodziny jest na tyle niewielka, że biorąc pod uwagę ten aspekt nie opłaca się reku montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.03.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zostawmy wannę, co to na do rzeczy.Czy ktoś może dac przykład taniej centrali? I zalinkowac...Widziałem Luny, ale one są max 200m3, chyba, że są mocniejsze modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Wchodzę na forum, żeby założyć taki wątek, a tu właśnie taka dyskusja ... Myślę, że rozpatrujecie temat na zbyt wysokim poziomie ogólności. Załóżmy, że budujemy dom szczelny (na tyle żeby nie mówić, że rekuperator jest bezsensu bo dom nieszczelny) i zdecydowaliśmy się na wentylację mechaniczną. Inwestor nie ma ochoty, talentu, czasu itp, żeby konstruować swój rekuperator w garażu, chce kupić i zlecić wykonanie. Czy w takim kontekście warto się decydować na rekuperator? Ekonomicznie? Dla komfortu?Warto tylko dlatego, że na rynku nie ma kompleksowych rozwiązań WM bez rekuperacji. To tak naprawdę jedyny powód jeżeli nie chcesz sam kombinować. Kupujesz rekuperator, który jest kompletną centralą wentylacyjną ze sterowaniem, filtrami itp. Można zmontować to wszystko samemu, komponenty są dostępne ale gotowej WM bez reku nie kupisz. Kup jednak najtańszy rekuperator jaki znajdziesz. Spełni rolę WM bez problemu przy okazji jakieś tam grosze zaoszczędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Przy okazji, opinia Indiany o Lunie ale prawdziwa także dla innych tanich reku: Prądu średnio bierze mi ok. 70W, więc miesięcznie kosztuje mnie to ok. 25 zł. Oszczędność na paliwie: ponad 1t węgla rocznie. Zyski dodatkowe: dobre samopoczucie rano (brak CO2 w powietrzu), odpowiednia wilgotność (trzymam 45-50%) - przed reku było 75-90% (wszystko mokre, po szybach wprost się lało). Gdybym kupił droższą centralę z wentylami prądu stałego musiałbym dopłacić około 3,5 - 4k, za to brałaby dwa razy mniej prądu. Jako instalator stwierdziłem, że mi się to nie opłaca... Pisze to człowiek który zawodowo zajmuje się instalowaniem WM. Różnica w rocznym zużyciu prądu na kożyść droższego reku to około 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zostawmy wannę, co to na do rzeczy. Czy ktoś może dac przykład taniej centrali? I zalinkowac... Widziałem Luny, ale one są max 200m3, chyba, że są mocniejsze modele? allegro.pl/centrala-rekuperator-vents-vut-300-mini-v-h-i5091444057.html allegro.pl/rekuperator-280m3-duplexvent-centrala-wentylacyjna-i5146700602.html allegro.pl/rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-hru-ecco-400-i5146974765.html Po tańsze zgłos się do perma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts