Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto stosować rekuperację?

Recommended Posts

Przy okazji, opinia Indiany o Lunie ale prawdziwa także dla innych tanich reku:

Pisze to człowiek który zawodowo zajmuje się instalowaniem WM. Różnica w rocznym zużyciu prądu na kożyść droższego reku to około 100 zł.

"Zapomniał" o róznicy w odzysku.

Bo jezeli Luna przy -12C nawiewa poniżej 9 stopni, a rekuperatury na RC160 17-18C....

Pozatym, ponad 1T wegla to oszczednosc 600 zł

600zł PRZY WĘGLU ??? Przy gazie to byłoby 1000zł !

Moj Kinetic zwrociłby się po 4 latach :lol:

Przecież Nydar zejdzie, jak to przeczyta :)

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy okazji, opinia Indiany o Lunie ale prawdziwa także dla innych tanich reku:

Pisze to człowiek który zawodowo zajmuje się instalowaniem WM. Różnica w rocznym zużyciu prądu na kożyść droższego reku to około 100 zł.

pięknie. to znaczy, że Luna zwraca się w 3 lata przy węglu. to mój pomimo znacznie wyższej ceny też się zwróci w trzy lata, biorąc pod uwagę dwa razy wyższy koszt energii i fakt, że bierze o 100 zł prądu mniej. czyli coś nie po Twojemu

:)

Funkcja wanny jest trochę inna. Funkcja rekuperatora jest inna . W pierwszym przypadku płacisz za wrażenia estetyczne w drugim niby płacisz za oszczędność energii.

Wiem jaka jest funkcja wany i rekuperatora, ale powiedz nydar kto jest wystrzyżoną owcą ?

ktoś kto za kawałek plastiku czy metalu zabulił 9000 PLN ( z pewnością z markowym znaczkiem ) chociaż może kupić za 300-400 PLN - a różnica w użytkowaniu poza wrażeniami estetycznymi ( ale ograniczonymi do domowników - bo rozumiem że nie korzystasz z niej publicznie ) jest znikoma lub żadna

czy ktoś kto za 4000 - 6000 pln kupił rekuperator ( zamiast wykonać go własnoręcznie za np. 1000 pln ) , bo ma większy odzysk, mniejsze zużycie prądu , cichsza centrala , lepsze sterowanie itp - nikt rozsądny nie wierzy w bajania perma, który żadnego reku w życiu nie zrobił ale wie że można 6 razy taniej i tak samo dobrze ( ciekawe czy da też gwarancję i zapewni serwis w tej cenie ).

PS. poza tym nie każdemu się kalkuluje wykonywać go samodzielnie jeżeli w czasie który na tę pracę przeznaczy jest w stanie zarobić więcej

Wiem jaka jest funkcja wany i rekuperatora, ale powiedz nydar kto jest wystrzyżoną owcą ?

ktoś kto za kawałek plastiku czy metalu zabulił 9000 PLN ( z pewnością z markowym znaczkiem ) chociaż może kupić za 300-400 PLN - a różnica w użytkowaniu poza wrażeniami estetycznymi ( ale ograniczonymi do domowników - bo rozumiem że nie korzystasz z niej publicznie ) jest znikoma lub żadna

czy ktoś kto za 4000 - 6000 pln kupił rekuperator ( zamiast wykonać go własnoręcznie za np. 1000 pln ) , bo ma większy odzysk, mniejsze zużycie prądu , cichsza centrala , lepsze sterowanie itp - nikt rozsądny nie wierzy w bajania perma, który żadnego reku w życiu nie zrobił ale wie że można 6 razy taniej i tak samo dobrze ( ciekawe czy da też gwarancję i zapewni serwis w tej cenie ).

PS. poza tym nie każdemu się kalkuluje wykonywać go samodzielnie jeżeli w czasie który na tę pracę przeznaczy jest w stanie zarobić więcej

Ale o czym ty do mnie mówisz? O gustach chcesz rozmawiać? Pogięło cię?

Urządzenie energetyczne ma spełniać swoją rolę .Wanna ma wyglądać.

Rekuperator musi się zwrócić bo inaczej jest bez sensu . Wanna nie musi.

skoro tak... czym taniej ograniczmy straty ciepła? rekuperator zwraca 2000 kWh na sezon. kosztuje 5000 tys. zł. mamy dom z 200 m2 ściany ocieplonej grafitowym styropianem 15 cm, czyli U = 0,2. żeby ograniczyć straty o 2000 kWh przez ściany, musimy dołożyć tyle styropianu, żeby obniżyć U o 0,11. zaokrąglijmy do U=0,1. czyli drugie 15 cm grafitu za 200 zł/m3, czyli dokładamy 0,15*200*200 = 6000 zł. dołożyliśmy więcej o 1000 zł, a nadal nie mamy komfortowej wentylacji. i co teraz?

jeśli rekuperator został zakupiony w celu zapewnienia komfortu, to nie musi się zwracać. liczysz też czas zwrotu lodówki w porównaniu do wychodzenia do sklepu tuż przed przygotowaniem posiłku w celu zakupienia świeżego jedzenia?

skoro wykonanie takie rekuperatora jest takie tanie i wszyscy przepłacają, to mam propozycję. za dwa lata mógłbym od Ciebie albo od perma kupić rekuperator. taki żeby miał regulowane obroty, programator czasowy, pobierał 20 W, miał wydajność do 400 m3/h, sprawność temperaturową 70-80%, izolację, obudowę taką, żebym się jej nie musiał wstydzić, łatwo wymieniane filtry i dwuletnią gwarancję. dajecie rachunki za części na stół, daję 1000 zł marży. pod warunkiem, że będzie mnie to kosztować nie więcej niż 2500 zł, o takiej cenie tu chyba wspominaliście. oczywiście nic na czarno. w tym musi być 23% VAT, podatki i ZUS. co Wy na to? :)

skoro wykonanie takie rekuperatora jest takie tanie i wszyscy przepłacają, to mam propozycję. za dwa lata mógłbym od Ciebie albo od perma kupić rekuperator. taki żeby miał regulowane obroty, programator czasowy, pobierał 20 W, miał wydajność do 400 m3/h, sprawność temperaturową 70-80%, izolację, obudowę taką, żebym się jej nie musiał wstydzić, łatwo wymieniane filtry i dwuletnią gwarancję. dajecie rachunki za części na stół, daję 1000 zł marży. pod warunkiem, że będzie mnie to kosztować nie więcej niż 2500 zł, o takiej cenie tu chyba wspominaliście. oczywiście nic na czarno. w tym musi być 23% VAT, podatki i ZUS. co Wy na to? :)

zastanawiam się jakim cudem producenci sprzętu AGD jeszcze nie zbankrutowali...

wystarczy wziąć i porównać pierwszą lepszą pralkę automatyczną za 1k z wypasioną centralą wentylacyjną za 5-7 k...

Nie MUSI, ale MOŻE przy okazji zapewnienia swej podstawowej funkcji - komfortowej wentylacji.

GWC też MUSI się zwrócić ? Bo w moim przypadku zwracałoby sie dłuzej, niż rekuperator.

P.S. Wanny za 3tyś tez fajnie wygladaja.

Edytowane przez fotohobby

Nie rozmawiam o gustach tylko o waszej hipokryzji .

To jest twoje i perma zdanie że reku musi się zwrócić - koniec i kropka. Dla mnie WM z reku i GWC ma zapewnić komfort i swoje zadanie spełniają .

PS czemu nie propagujesz wykonywania samodzielnie wanny ? ładnych parę tys PLN byś zaoszczędził .

Śmieszą mnie hipokryci którzy wypominają innym zakupy reku za 4000-5000 PLN a sami wydają 2x więcej na wannę i udowadniają że to rzecz gustu . ;)

PS nic do twojej wanny nie mam - stać Cię , chciałeś taką to masz - tylko nie udowadniaj innym którzy zakupili markowy reku ( zamiast robić samemu ) , są z niego zadowoleni za połowę tej kwoty że są idiotami którzy dają się strzyc jak owce .

jeśli rekuperator został zakupiony w celu zapewnienia komfortu, to nie musi się zwracać. liczysz też czas zwrotu lodówki w porównaniu do wychodzenia do sklepu tuż przed przygotowaniem posiłku w celu zakupienia świeżego jedzenia?

O czym ty piszesz? Przeczytaj mój pierwszy post. Napisałem, że nie ma na rynku tanich rozwiązań do WM bez rekuperacji. Napisałem, że nie ma praktycznie tanich rekuperatorów. Napisałem, że nie opłacają się producentom. Napisałem, że przez to inwestorzy mają trudny wybór. Napisałem, że producenci, by sprzedawać drogie urządzenia wymyślają nieistniejące argumenty za. Ty zaś piszesz, że ja mam zacząć robić rekuperatory. O co ci chodzi?

Komfort można osiągnąć w inny sposób, czego uparcie nie zauważasz. Nie jest to łatwe ale można. Za pomocą Luny będziesz miał taki sam komfort jak za pomocą twojego reku. Dwa wentylatory i GWC lub nagrzewnica dadzą taki sam komfort tyle, że za ułmek ceny tego co ty zapłaciłeś. Wstydzić się obudowy??? Tego "argumentu" jeszcze nigdzie nie znalazłem ale pewnie się pojawi. Prowadzasz wszystkich do swojego rekuperatora i mówisz jak w pewnej reklamie; "Są powody do dumy!" Kompletnie brak logiki w twoich wypowiedziach. Nie wiem po co się produkujesz.

pięknie. to znaczy, że Luna zwraca się w 3 lata przy węglu. to mój pomimo znacznie wyższej ceny też się zwróci w trzy lata, biorąc pod uwagę dwa razy wyższy koszt energii i fakt, że bierze o 100 zł prądu mniej. czyli coś nie po Twojemu

:)

Tu akurat Indiana pojechał albo ma bardzo nieefektywny system grzewczy. By tyle oszczędzić musiałby przepuszczać przez reku około 400 m3/h. Przy Lunie nie jest to możliwe.

(...)

Komfort można osiągnąć w inny sposób, czego uparcie nie zauważasz. Nie jest to łatwe ale można. Za pomocą Luny będziesz miał taki sam komfort jak za pomocą twojego reku. Dwa wentylatory i GWC lub nagrzewnica dadzą taki sam komfort tyle, że za ułmek ceny tego co ty zapłaciłeś.(...)

Dobrze, podaj jakiś link do oferty na GWC plus centrala bez wymiennika. Porównamy ceny, porównamy korzyści.

Przez siedem stron pisanie bez żadnych konkretów, same emocje.

Foto podał linki do tanich teku, ja nie znalazłem wykresu poboru mocy, głośności, odzysku przy różnych wydajnościach, ale może Ci się uda znaleźć i porównać Lunę do reku za 5tys i wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Co za sens porównywać rower do motoru?

PS. nie widziałeś pralek po 5000 czy 10 0000 PLN ?

taaa...,widziałem ...

te znacznie droższe są zawsze duuuużo oszczędniejsze i mają nap..... tyle baaaardzo przydatnych funkcji z których większość nabywców nie korzysta a wręcz nawet nie wie i ich istnieniu..., to tak jak z centralami za 2k i 8k ...