mareczek87 08.03.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam wszystkich!Chciałem zapytać o porady w sprawie ogrzewania gazowego. Kupiłem teraz nowe mieszkanie w ktorym oczywiście jest ogrzewanie gazowe, z którym nigdy nie miałem do czynienia. Zainstalowany jest piec Ariston BS II 24. Ogólnie podczas pierwszego uruchamiania instalator przedstawił ogólnie działanie itd. ale nie zbyt dużo.http://www.caldaiemurali.it/media/catalog/product/cache/1/image/1200x1200/049a9e2307d3e059759d621aeeafb9ad/b/s/bs24ff_frontale.jpg Mieszkanie mam dwupoziomowe, na dole jest jeden grzejnik w salonie z kuchnią, a wyżej dwa grzejniki w dwóch pokojach.I szczerze ma ktoś jakieś porady jak to ustawiać?Wiem, że lewym pokrętłem od grzania mam ustawiać najlepiej, żeby świeciły się diody od 40 i 50 stopni, Niby tak jest najlepiej, bo nie ciągnie tak dużo gazu a po drugie na tą ilość grzejników co mam nie mógłbym więcej ustawić. Nie wiem czy mam coś z tym zrobić, ale serwisant mówił że mam mieć ciśnienie ok. 2,5 bara. Takie było, a teraz gdzieś po 3 tygodniach mieszkania spadło poniżej 2 barów. Co mam robić w takim razie, dolać wody do instalacji? Co do drugiego pokrętła też słyszałem, żeby nie przesadzać z temperaturą wody - bo to oczywiście powoduje większą ilość gazu. Chociaż nie powiem, czasem jak chce jakąś gorąco kąpiel to trzeba podnieść temperaturę. A proszę mi powiedzieć, jak leje wodę to mam zapalone diody od 40 stopni i 50 stopni. I ta dioda 40 stopni miga, w instrukcji pisze, że niby to nie dobór wody w instalacji, jak to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 08.03.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Kolego możesz ustawiać dowolnie pokrętło od grzejników, miej tylko świadomość że ustawiając wysoką temperaturę wody w obiegu CO generujesz wysokie straty kominowe. Najlepiej ustawić najniższą temperaturę na piecu ale na tyle wysoką aby była wstanie zagrzać pomieszczenie. Zasada ta dotyczy oczywiście wody do mycia, do mycia rąk niższa, do kąpieli oczywiście wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 08.03.2015 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 A czy temperaturę wody do kąpania mogę podnieść przed samym kąpaniem czy jakoś wcześniej np. godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 08.03.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 A czy temperaturę wody do kąpania mogę podnieść przed samym kąpaniem czy jakoś wcześniej np. godzinę? Możesz kolego kiedy Ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 08.03.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Chodziło mi, czy woda zdąży się nagrzać od razu do wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 08.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Chodziło mi, czy woda zdąży się nagrzać od razu do wyższej temperatury. Takie ustawienie musisz dobrać doświadczalnie ale wdaje mi się że 30 minut wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 10.03.2015 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 nikt więcej nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipeng 04.08.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 To jest kocioł, który grzeje wodę w wymienniku płytkowym na zasadzie przepływu, czyli w czasie poboru wody. Nie ma znaczenia czy ustawisz temp. C.W.U. 1h, czy 1 sek. przed rozpoczęciem jej poboru. Tak czy inaczej woda zacznie się grzać dopiero gdy odkręcisz kran z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 18.10.2015 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) WitamPotrzebuje pomocy, zacząłem w tym roku grzać i sprawdziałem, że grzeniki nie są gorące równomiernie. Myślałem, że zwykłe odpowietrzenie pomoże. Jednak po odkręceniu zaworu na grzejniku leci już woda bez powietrza a dalej grzeją nie w całości tak samo. Myślałem o tym, żeby całkowicie spuścić wodę z grzejników i jeszcze raz je napełnić. Problem w tym, że jak kupiłem mieszkanie to grzejniki były juz napełnione i nie wiem jak to samemu robić :/Instrukcję mam i niby wiem co robić, ale nie jestem pewien. Pomoże ktoś ?http://images68.fotosik.pl/1268/af9dff71fd521ec3med.jpghttp://images68.fotosik.pl/1268/5aa415955599e50cmed.jpghttp://images66.fotosik.pl/1268/41071cff0d1ce7b2med.jpghttp://images70.fotosik.pl/1266/50e7d4a03f3102d3med.jpg Edytowane 18 Października 2015 przez mareczek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts