Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciągniecie starej rury ze studni

chio1

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Na końcu stalowej linki trzeba przyczepić element stalowy na kształt gruszki mniejszy niż średnica utopionej rury. Celujesz w rurę opuszczasz kilka m niżej. Przy pomocy

innej rury wsypujesz do rury nad tą gruszkę żwirek, kulki od łożysk itp. Dalej wiadomo ciągniesz za linę.

Witam,

Ma ktoś pomysł jak mogę wyciągnąć niewidoczną stara rurę z leciwej studni?

Chyba dobry sposób :)

Spokojnie wyciągniesz nawet cięższe elementy i łatwo trafisz - wszystko dostępne w domu - śruba to tani element marketowy o różnej długości zresztą jak uniesiesz starą rurę do poziomu gdy ją pochwycisz ręką już pójdzie łatwo

Pozdrawiam

ps- śrubę można kupić w kilku elementach i ją złączyć w dłuższy element są do tego złączki - wszystko dosyć tanie

blokada.jpg

Edytowane przez CityMatic

Udalo mi sie uzyc sposobu CityMatica (zachaczylem rure hakiem na koncu 6 metrowej sruby) jednakze ta rura jest gdzies zablokowana albo jest zbyt ciezka , probowalem krecic sruba i tworzac tak dzwignie lecz niestety rura sie nie ruszyla a dzwignia z metalu oparta o 2 kamienie sie wygiela .

Jakies pomysly ewentualnie moze znacie kogos kto takimi rzeczami zajmuje sie profesjonalnie za oplata ?

,,,,,,, rura sie nie ruszyla a dzwignia z metalu oparta o 2 kamienie sie wygiela .

Firma która wierci studnie - znają sposoby na wyjęcie zerwanych wierteł więc i z rurą sobie poradzą, chociaż jak piszesz, że nie dałeś rady to zapewne coś zablokowane jest dużo niżej :(

• 1 year później...
Chyba dobry sposób :)

Spokojnie wyciągniesz nawet cięższe elementy i łatwo trafisz - wszystko dostępne w domu - śruba to tani element marketowy o różnej długości zresztą jak uniesiesz starą rurę do poziomu gdy ją pochwycisz ręką już pójdzie łatwo

Pozdrawiam

ps- śrubę można kupić w kilku elementach i ją złączyć w dłuższy element są do tego złączki - wszystko dosyć tanie

Witam,

mam podobną sytuację, czyli w studni 15 metrowej utopiłem rurę z koszem długości ok. 8 m.

Rura znalazła się pod wodą, do lustra wody mam ok. 6 m. Średnica studni to. ok. 20 cm.

Nie mam pojęcia jak mogę ją wyjąć.

Co do podanego sposobu, to aby lepiej zrozumieć czy tak rurka ocynk jakiej długości powinna być, czy wystarczy jeśli będzie tylko w górnej części tzn. przy wejściu do studni?

Ten kawałek płaskownika, klocka drewnianego, aby zaklinował się w starej rurze w jaki sposób zamocować do śruby, ponieważ rozumiem, że powinien być ruchomy?

Może ktoś mi podpowie jakiś sposób wyłowienia takiej rury ze studni 15 metrowej.