Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie stropu - już nie ma ściany

Recommended Posts

są dla pytającego zupełnie obce i liczy na konkretne rozwiazanie projektowe - a to taka gra w ciemno
stąd potrzeba tam na już konstruktora miejscowego,

Pierwsze to na już potrzeba podstemplować ten dwu teownik.

To takie zadanie na już is your order szeregowy Iwa

skręcenie/ zespawanie 2 elementów ze sobą w tzw puszkę - czyli również dobrać sztywność elementu tyle że w drugim kierunku.

dokładnie już o tym przed chwilą wspominałem zuzamen dwa IPE 250 przewiązkami dołem i górą z blachy 8-10cm pod .. szerokość min 10cm. W tedy one będą przenosiły pełną nośność, hipotetyczne teraz może się nie zawali, ale chodzenie nad, będzie przypominać trampolinę, hipotetycznie 2cm ugięcia przy tak długich belkach, pewnie po długości jest z 10m

Brakuje mi w tej układance wymiarów tych belek .. przy rozpiętości teraz blisko 10m

patrząc po proporcjach, belka h= 1/20 musiała by mieć wysokość 50cm.

dla normalnego spełnienie warunku SLS

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

stąd potrzeba tam na już konstruktora miejscowego,

Pierwsze to na już potrzeba podstemplować ten dwu teownik.

To takie zadanie na już is your order szeregowy Iwa

dokładnie już o tym przed chwilą wspominałem zuzamen dwa IPE 250 przewiązkami dołem i górą z blachy 8-10cm pod .. szerokość min 10cm. W tedy one będą przenosiły pełną nośność, hipotetyczne teraz może się nie zawali, ale chodzenie nad, będzie przypominać trampolinę, hipotetycznie 2cm ugięcia przy tak długich belkach, pewnie po długości jest z 10m

Brakuje mi w tej układance wymiarów tych belek .. przy rozpiętości teraz blisko 10m

patrząc po proporcjach, belka h= 1/20 musiała by mieć wysokość 50cm.

dla normalnego spełnienie warunku SLS

Pokoje razem mają długość 6,8 m. Także belki podobnie.

- nadal słuchasz teścia - on już raz się popisał i siadła Ci podłoga

- ludzie, ktorzy się na tym znają piszą Ci co masz zrobić - nie, Ty słuchasz teścia, bo przecież "on już takie rzeczy zrobił". Nie wystarczyło Ci, że właśnie spieprzył - nadal go słuchasz.

- nie znasz się na tym, więc go słuchasz, ale nie słuchasz jak Ci ludzie piszą: "Idź do konstruktora" - bo to Cię obraża

- teść zapewne stwierdził, że jak na górze nie ma ściany to na dole ściana nie jest nośna. Jak się okazało - nie bardzo. Jakieś wnioski?

- nie życzysz sobie ocen - bo to Cię obraża

- nie życzysz sobie, żeby Ci pisać "dom Wam się zawali" - bo wiesz lepiej.

Pytanie jest proste : o co Ci chodzi? Bo wciąż niby dyskutujesz, ale nie przyjmujesz do wiadomości, że ŻADEN ODPOWIEDZIALNY KONSTRUKTOR/FACHOWIEC nie doradzi Ci na odległość, bo może spowodować nieszczęście.

Martwisz się hejtem, ale już zawaleniem chałupy nie - bo nie zamierzasz o tym słuchać i takie teksty Cię obrażają.

Rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz. Nikt w Waszym domu nie ma pojęcia o konstrukcjach budowlanych - resztę sobie sama dośpiewaj - powodzenia.

Pytanie 2 : skąd wiesz, że Ci, ktorzy Ci anonimowo doradzają na forum kiedykolwiek usunęli ścianę nośną i poradzili sobie z problemem. Jak się zawali to pozwiesz ich do sądu? A może to są ludzie, którzy umieją coś wygoglować czy znaleźć na YT. Nie zastanawiałaś się nad tym?

Edytowane przez Nefer

On skręcił ze sobą 2 dwuteowniki tak? Coś podobnie tak jak ja myślałam?

Skręcił, ale nie końca to zrobił właściwie. Powinny być skręcone pasy nie tylko środniki. Tak jak pisał kolega

zuzamen dwa IPE 250 przewiązkami dołem i górą z blachy 8-10cm pod .. szerokość min 10cm. W tedy one będą przenosiły pełną nośność,

W osi neutralnej łączenie prętem gwintowanym dwuteowników ? to jakaś forma placebo...

belki brązowe po całości mają 6,8m ?

KONSTRUKTOR/FACHOWIEC nie doradzi Ci na odległość, bo może spowodować nieszczęście.
tak i to było zaznaczone i nie raz pisane, że lokalny konstruktor musi ogranoleptycznie ocenić. To że zapodamy tu rozwiązanie, nie znaczy że w 100% zależy od nas to co się dziać będzie, ponieważ to trzeba jeszcze wykonać.

Nie mniej odrobinę spokoju się przyda, dwa IPE 250 złączone/ zespawane przewiązkami za pasy dolne, oraz podparte przynajmniej 1/2 na ścianie

jeszcze jedna uwaga, co do hejtowania, nigdy at persona. można się zachować jak, robić jak itp ale nie że się jest.

Edytowane przez מרכבה

W osi neutralnej łączenie prętem gwintowanym dwuteowników ? to jakaś forma placebo...

belki brązowe po całości mają 6,8m ?

A jak według Ciebie byłoby najlepiej łączyć 2 dwuteowniki?

Pokoj ma długość 6,8 a ściany mają gdzieś po 40 cm to pewnie belki maja gdzieś z 7,5 m (nie znam się).

Wiem że moje rozwiązanie 2xIPE 240 zapasem spełnia pokładane nadzieje w tym rozwiązaniu

ugięcie jakie mi wychodzi to 9mm IPKi obciążone siłą reakcji z belek drewnianych

po 20 kN każda dla L/300 max ugięcie to 15,6 mm tak chce wyjść.

IPki co 50cm pasem blachy #8x100x220

oparcie na ścianie = 1/2 jej grubości minimum i tyle .. wykonać ..

Edytowane przez מרכבה

Wiem że moje rozwiązanie 2xIPE 240 zapasem spełnia pokładane nadzieje w tym rozwiązaniu

ugięcie jakie mi wychodzi to 9mm IPKi obciążone siłą reakcji z belek drewnianych

po 20 kN każda dla L/300 max ugięcie to 15,6 mm tak chce wyjść.

IPki co 50cm pasem blachy #8x100x220

oparcie na ścianie = 1/2 jej grubości minimum i tyle .. wykonać ..

To rozumiem, że dwuteowniki mam rozsunąć od siebie w odległości 50 cm?

Weź sobie przynajmniej jakiegoś sprawdzonego fachowca z branży jak ci żal na policzenie tego, kombinujesz nad ciężkimi profilami stalowymi, jeszcze dwoma może a wiesz ile kosztuje 5mb takiego HEB 220 ? Ile kosztują dwa takie profile ? Na złomie nie kupisz a konstruktor ci to policzy i może wyjdzie inaczej, sporo taniej.

Może się okaże, że te HEB-y bez podparcia w środku to za mało i wydasz niepotrzebnie kasę albo, że ich oparcie na kiepskiej jakości murach nie zapewnia ich właściwej pracy. Poza tym już widzę, jak teściu tego HEB-a podnosi i umieszcza pod tym stropem.

Może się okaże, że skoro to strop drewniany a nad nim niczego specjalnego jeżeli chodzi o obciążenia nie ma a przy jego wymiarach ok.4,7 x 6,8m to wystarczy belka drewniana zamiast HEB-a, za grosze w stosunku do tej stali, w dodatku po oszlifowaniu i pomalowaniu może być ozdobą salonu a nie kolejnym kłopotem do ukrywania pod karton-gipsem. Tak samo belka drewniana + słup lub dwa słupy drewniane mogą być ozdobą i nie koniecznie musi być taki słup na środku a tam gdzie będzie najmniej przeszkadzał.

Skoro strop drewno i podłoga drewno to łatwo też zrobić belkę betonową poda takim stropem - również sporo taniej niż jakieś HEB czy HEA.

Choć ja bym szedł w belkę drewnianą z porządnego drewna i ewentualnie słup drewniany, ale bezpiecznie więc nie na żywioł a po konsultacjach z fachowcem na miejscu.

Weź sobie przynajmniej jakiegoś sprawdzonego fachowca z branży jak ci żal na policzenie tego,
żyłowanie tego rozwiązania i owszem jest możliwe, tylko to już sprawa dla lokalnego watażki.

_olo_ troszkę dywagujesz z tym drewnem..

Belka 25x27-5.jpg schemat statyczny

Belka 25x27-5 SGU.jpg ugięcie belki 25x27,5cm

Drewno C20.

przek.jpg przekrój

IPKI ug 2xIPE240.jpg

przek ipki.jpg

2 są pewne, jeden już poza skalą ugięć dop,

jak na początku pisałem wynik mieści się miedzy 240-300 i IPEK 300 ok

Edytowane przez מרכבה

Ja pisałem ;) i nadal tak uważam - porada online z tzw palucha - 2x HEB500 (nie proponowałem HEB550, bo bywaja trudne do zakupu), z warunkami podparcia jakie podałem wyżej. I jeszcze raz podkreślam to rozwiązanie pewne dla mnie, a nie ekonomiczne wynikające z obliczeń.

Z tymi HEBami jest dokładnie tak jak pisze powyżej olo, ale to wymaga analizy osoby która ma pojęcie jak się za to zabrac. Skoro nie przewiduje się skorzystania z usług takiej osoby, to trzeba iśc w materiał i wysłuchiwac najróżniejszych porad, czasami coraz to lepszych.

Chyba nikt, znający się na rzeczy nie zaprzeczy że dwa HEB500 poniosą drewniany strop (i małe co nieco jeszcze) bez problemu, czy są one potrzebne to inna sprawa, ale wytrzymają z pewnością.:bye:

Z tymi HEBami jest dokładnie tak jak pisze powyżej olo, ale to wymaga analizy osoby która ma pojęcie jak się za to zabrac.
naprawdę nikt tu pojęcia niema :p co tam ... po co komu ono .. lepiej marzyć o bytach nie realnych.

HEB 500.jpg to jest HEB 500 dwuteownik szerokosotpowy ściśle pod słupy się nadaje, proszę zobaczyć masę 1mb tej belki ..

żeby nie gadać o bytach nie realnych i nie stworzonych. Jeden waży ile ? 953 kg!!!:jawdrop: dwa w zespole ?

1900

Ugięcie dwóch HEB 500 wynosi pod obciążeniem 0,48 mm !!!