Nefer 10.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 I jeszcze nikt nie zapytał czy na górze będzie sypialnia czy siłownia czy łazienka z podwójną wanną z jacuzzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) I jeszcze nikt nie zapytał czy na górze będzie sypialnia czy siłownia czy łazienka z podwójną wanną z jacuzzi. na razie zakładamy że jest norma dla domu jednorodzinnego czyli użytkowe qk =2,0 kN/m2 stropy kat A. Bez zapasu, na zero wychodzi IPE 270 waga 5,1m długiej belki to 184,11 kg a nie blisko tona. Ugięcie pod max obciążeniem 15mm. IPE 300 zapewnia spokój totalny jeden, kwestia podparcia proforma dolnej półki. Betonowy podciąg 25x40 np .. Liczenie tego jest trywialne, ważniejsze jest prawidłowe wykonanie i dobór rozwiązań np oparcie na ścianie, zbadanie stanu technicznego uprzednio całego stropu i inne niuanse. Obciążenie przyjmowałem 5kN/m2 z grubsza średnia dla takiego stropu. Reakcja przekazywana z belek na podciąg w postaci sił skupionych i tyle bawienia się z tym. Sam jeden IPEk 240 jest poza skalą, 270 na styk i 300 w sam raz. Edytowane 10 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.03.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 żyłowanie tego rozwiązania i owszem jest możliwe, tylko to już sprawa dla lokalnego watażki. _olo_ troszkę dywagujesz z tym drewnem.. [ATTACH=CONFIG]307999[/ATTACH] schemat statyczny [ATTACH=CONFIG]308000[/ATTACH] ugięcie belki 25x27,5cm Drewno C20. [ATTACH=CONFIG]308002[/ATTACH] przekrój IPKI [ATTACH=CONFIG]308003[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]308004[/ATTACH] 2 są pewne, jeden już poza skalą ugięć dop, jak na początku pisałem wynik mieści się miedzy 240-300 i IPEK 300 ok A drewno C27 + słup drewniany 1,5m od ściany ? Ile bez szkody dla drewna może wynieść jego strzałka ugięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) A wiesz zobaczę na pewno jeśli po obu stronach słupy będą to automatycznie długość belki ulegnie zmniejszeniu. Jeśli będzie 3x ~,1,55 to 1/10 wysokości przekroju = 15cm .. śmiało dając belkę o wymiarach 15x25 . opartą na słupach można spać spokojnie .. można nawet dać by było słupy bliżej 1m od ściany zostaje wtedy 2,7 m do przerzucenia.. zawsze można 2 belki dać 18x18 grubsza płatew /murłata. Pytanie czy chce słupy. Może być drewno klejone .. no drożej, ale gotowe.. jedna belka 12x450cm np .. spokojnie z zapasem spełni swoją rolę. Jeśli obracamy się w M = ql2/8 i wysokości do rozpiętości 1/8-1/12 to nie potrzeba nawet ugięć liczyć. Tak jest np napisane w PN -EN 1992 1-1 . Jeśli chce się ekonomi to trzeba zaprzęgać MES i liczyć bardzo dokładnie. Ale to przy dużych projektach, ma sens. Przy tym konkretnym przypadku, urwanie 50zł mija się z celem. Ważniejsze jest techniczne wykonanie takich robót. Edytowane 10 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.03.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 naprawdę nikt tu pojęcia niema co tam ... po co komu ono .. lepiej marzyć o bytach nie realnych. [ATTACH=CONFIG]308005[/ATTACH] to jest HEB 500 dwuteownik szerokosotpowy ściśle pod słupy się nadaje, proszę zobaczyć masę 1mb tej belki .. żeby nie gadać o bytach nie realnych i nie stworzonych. Jeden waży ile ? 953 kg!!! dwa w zespole ? 1900 Ugięcie dwóch HEB 500 wynosi pod obciążeniem 0,48 mm !!! Proszę się zastanowic, jaki mógł byc mój przekaz, proponujac takie rozwiązanie, . Podpowiem 100% sarkazm w odrobiną kpiny Popisywnie się znajomości obsługi programów do obliczeń nie robi na mnie najmniejszego wrażenia i świadczy o braku profesjonalizmu, żadne szanujacy się konstruktor nie podpisze się pod niczym, czym nie zajmował się osobiście, (jest jeszcze sprawdzanie dokumentacji, ale to inny temat i inne warunki). Problem nie leży w tym, czy ma to byc ceownik 80, HEB 500 czy dwie deski - problem jest podejśie ludzi do tego tematu. Myślenie: nie znam się, ale poszperam w wujaszku i z pewością znajdę rozwiązanie, które mi się spodoba jest od samego początku złe. Budowanie, a tym bardziej przebudowywanie to nie jest zabawa w piaskownicy wymaga to nie tylko wzorów na nośnośc i ugięcie, ale przede wszysktim doświadczenia. Chowanie się za nickiem jest bardzo wygodne Tu akurat temat jest trywialny, do rozwiązania w 10 minut, ale należy odwiedzic to miejsce, obejrzec co dzieje się powyżej i poniżej mieszkania zaproponowac coś i wziąc za to odpowiedzalnośc zawodową i prawną. Jeżeli pan Zdzisiu, wysokiej klasy budowczniczy, przeprowadza takie działania w swoim domu, będąc samotnym, to jest jego problem i jego odpowiedzialnośc, ale jeżeli poszkodowane są inne osoby, to juz nie jest jego sprawa, niestety Polskę zamieszkuje bardzo wielu Zdzisiów. Proponuję panu מרכבה opracownanie bardzo profesjonalnej dokumentacji konstrukcyjnej pod którą z pewności popisze się Pan, bez najmniejszych oporów, z imienia i nazwiska, dołączy do tego swoje uprawnienia i wpis do Izby i wyśle ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Popisywnie się znajomości obsługi programów do obliczeń nie robi na mnie najmniejszego wrażenia i świadczy o braku profesjonalizmu to nie żaden popis, akurat Kolegi jeszcze nie znam z forum, to i nie wiem jaki przekaz.. ciężko bez patrzenia w głazy Kogoś z Kim w zasadzie pierwszy dzień wymieniam opinie, w pewnym momencie byłem przekonany że Kolega z branży, później cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 co warte podkreślenia napisał to Konstruktor jak by kto pytał. Ponieważ to musi być osoba na miejscu i widzieć co się dzieje dokładnie, zdalnie to jest zgaduj zgadula. sam siebie A Wy zrozumcie, że nie życzę sobie żeby ktoś mnie i mojego męża wyzywał od debili - to jest hejt internetowy(NA SZCZĘŚCIE POST ZOSTAŁ JUŻ USUNIĘTY). akurat Ci dwaj fromułowicze tego wyrazu nie użyli, to wiem. Mniejsza oto, czemu piszę aby to wykonał lokalny inż budownictwa ? "konstruktor" ponieważ trzeba zobaczyć na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.03.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dziwię się Wam panowie inżynierowie. Postępowanie pytającego podchodzi pod prokuraturę, a Wy się prześcigacie co lepiej tam wsadzić i czego Wam jeszcze brakuje, żeby podać dokładniej. Czy nie widzicie, że mimo upływu czasu pytająca nie ma najmniejszego zamiaru skorzystać z usług odpowiedniej osoby? Za chwilę zrobicie jej tu szkolenie ze spawania stali... Wykonawca teść, co to nie raz już tak robił, stal ze złomu... A Wy się zachowujecie jakby pytanie brzmiało "jak zrobić ś na klawiaturze".Dla mnie EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dziwię się Wam panowie inżynierowie. Postępowanie pytającego podchodzi pod prokuraturę, a Wy się prześcigacie co lepiej tam wsadzić i czego Wam jeszcze brakuje, żeby podać dokładniej. Czy nie widzicie, że mimo upływu czasu pytająca nie ma najmniejszego zamiaru skorzystać z usług odpowiedniej osoby? Za chwilę zrobicie jej tu szkolenie ze spawania stali... Wykonawca teść, co to nie raz już tak robił, stal ze złomu... A Wy się zachowujecie jakby pytanie brzmiało "jak zrobić ś na klawiaturze". Dla mnie EOT. masz rację, w głowie tliła się ciągle myśl, uczestniczysz tak naprawdę w nielegalnym działaniu. Z innej strony jako zwolennik samodopowiedzialności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.03.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) A wiesz zobaczę na pewno jeśli po obu stronach słupy będą to automatycznie długość belki ulegnie zmniejszeniu. Jeśli będzie 3x ~,1,55 to 1/10 wysokości przekroju = 15cm .. śmiało dając belkę o wymiarach 15x25 . opartą na słupach można spać spokojnie .. można nawet dać by było słupy bliżej 1m od ściany zostaje wtedy 2,7 m do przerzucenia.. zawsze można 2 belki dać 18x18 grubsza płatew /murłata. Pytanie czy chce słupy. Może być drewno klejone .. no drożej, ale gotowe.. jedna belka 12x450cm np .. spokojnie z zapasem spełni swoją rolę. Jeśli obracamy się w M = ql2/8 i wysokości do rozpiętości 1/8-1/12 to nie potrzeba nawet ugięć liczyć. Tak jest np napisane w PN -EN 1992 1-1 . Jeśli chce się ekonomi to trzeba zaprzęgać MES i liczyć bardzo dokładnie. Ale to przy dużych projektach, ma sens. Przy tym konkretnym przypadku, urwanie 50zł mija się z celem. Ważniejsze jest techniczne wykonanie takich robót. Można dać 2 belki w rozstawie 2,3m dzieląc strop na 3 równe części, trzeba by przeliczyć dla drewna c27, wydaje się, że ugięcia powinny być już akceptowalne i bez słupów, jeżeli nie słup w pokoju (na 3 to nie sądzę by się autorka zgodziła skoro ścianę wyburzała) to można dać pod ścianami + zastrzały to i pewnie jedną belką się to załatwi. Skrócenie belki jednym tylko słupem 1,5m od ściany zapewne już baaardzo wiele zmieni w ugięciach, belka 3,2m to już żadna belka. Rozwiązań jest sporo, drewniane jest tanie tylko kogoś z drygiem do ciesielki poszukać, no i pasuje do drewnianej konstrukcji stropu. Edytowane 10 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.03.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dziwię się Wam panowie inżynierowie. Postępowanie pytającego podchodzi pod prokuraturę, a Wy się prześcigacie co lepiej tam wsadzić i czego Wam jeszcze brakuje, żeby podać dokładniej. Czy nie widzicie, że mimo upływu czasu pytająca nie ma najmniejszego zamiaru skorzystać z usług odpowiedniej osoby? Za chwilę zrobicie jej tu szkolenie ze spawania stali... Wykonawca teść, co to nie raz już tak robił, stal ze złomu... A Wy się zachowujecie jakby pytanie brzmiało "jak zrobić ś na klawiaturze". Dla mnie EOT. Wiesz jak to jest, gdy się powie - nie rób, weź fachowca to natura Polaka jest taka, że zrobi. Gdy się wskaże różne rozwiązania i wielokrotnie zwróci uwagę na ryzyko to może dotrze albo chociaż wybierze kompromisowe, bezpieczniejsze. A co do architektów, przypomniała mi się taka opinia znajomego budowlańca i kierownika budowy - jak dostaję projekt od inżyniera budownictwa to buduję jak w projekcie bo wszystkie belki są zaprojektowane tam gdzie być powinny, gdy dostaję od architekta to wiem gdzie będzie wisiał telewizor albo stał kwiatek bo to wszystko mam na rysunkach ale jak bym belek nie zrobił gdzie trzeba to by długo nie postał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.03.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 A co do architektów, przypomniała mi się taka opinia znajomego budowlańca i kierownika budowy - jak dostaję projekt od inżyniera budownictwa to buduję jak w projekcie bo wszystkie belki są zaprojektowane tam gdzie być powinny, gdy dostaję od architekta to wiem gdzie będzie wisiał telewizor albo stał kwiatek bo to wszystko mam na rysunkach ale jak bym belek nie zrobił gdzie trzeba to by długo nie postał. Jak to mówią architekt jest od architektowania, konstruktor od konstruowania, a instalator od instalatorowania. I niech lepiej tak zostanie, to dobry porządek. Jak dla mnie to także w tym momencie pass, odpadam z gry. Trafiłem na to forum w poszukiwaniu inny informacji i niepotrzebnie wdaję się w takie rozmowy jak ta Dla mnie EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.03.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) masz rację, w głowie tliła się ciągle myśl, uczestniczysz tak naprawdę w nielegalnym działaniu. Z innej strony jako zwolennik samodopowiedzialności - o jakiej samoodpowiedzialności piszesz ? inwestora ? projektanta ? - ja tu nie widzę ani jednego, ani drugiego ! - " Prawa i obowiązki uczestników procesu budowlanego " ( inwestora, inspektora nadzoru inwestorskiego, projektanta, kierownika budowy lub kierownika robót ) są określone Prawem Budowlanym ! - proponuję, abyś sobie przypomniał te zapisy nie brnął w ślepą uliczkę i ( co gorsze ) uświadamiał pytającego o poprawności takiego, czy innego rozwiazania projektowego Edytowane 10 Marca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Dobrze, złapał mnie lekki konformizm. ogon skuliłem jak kundel ! prawie popłynąłem z prądem ! tego wątku i piętnował bym takie zachowanie. NIE!!! mam serdecznie dość tego głupiego systemu ! jest to wolnorynkowy stalinizm ! cdn - proponuję, abyś sobie przypomniał te zapisy nie brnął w ślepą uliczkę i ( co gorsze ) uświadamiał pytającego o poprawności samowoli budowlanej ( już nie będę pisał - która może się tak lub inaczej skończyć ). masz rację wobec zapisów, ale nie wobec odpowiedzialności za swoje czyny ! narobi biedy beknie ! Mam serdecznie dość tego ye b socjalizmu i "troski" państwa z bandą pasożytów czyt urzędników ! ludzie ślepi jesteście? 2,6 mln podpisów w sprawie ochrony przed sprzedażą lasów nic ! referendum niema. "przepisy" są tak tworzone aby pasożyty miały na czym żerować ! jego sprawa ! zabije bliskich beknie ! dostanie 25 lat ciężkich robót i na tym sprawa się kończyć winna. Już mam po uszy tego tak skonstruowanego kraju ! gdzie nie mogę wyciąć drzew ze swojej ziemi ! tylko muszę pasożyta o zgodę pytać ! taka przemożna troska, dziwnym trafem ludzi wobec tej troski, zalewa, to jadą na osuwisku, bo pasożyt wydał zgodę na budowę ! A niech ludzie wezmą się za swoje rzopy ! i narobi biedy niech odpowiada. A nie dobry tatuś z masą przepisów, zapisów .. i z głupią maksymą ! kretyńską że nieznajomość prawa, nie zwalnia z jego stosowania ! tylko kretyn totalny mógł to wymyślić ! w kraju gdzie jest tysiące paragrafów.. karma dla pasożytnictwa ! Na szczęście są dziedziny gdzie jeszcze pasożyty nie dotarły, powoli to robią ! jakoś sam sobie serwisuje samochód, wymieniam odpowiedzialne części i jestem świadomy zagrożenia ! a to że pojadę i wymienię część i jeszcze zgłoszę się do urzędu, czy mogę to zrobić ... zagrożenie jest "równie wielkie" co spadnięcie paru desek ze stropu. Jakoś mój dziadek w zapadłej wsi .. potrafił dać zbrojenie w beton i dom stoi do dziś, dach też przetrwał wszelakie zawieruchy w tym WWII. Chciał bym aby ludzie szli do inż jak do człowieka zaufania, który bez zbędnych formalności rozwiąże taki trywialny problem ! a nie po urzędach się włóczyć ! Mam dość ! z własnej ziemi drzew na budowę nie mogę ściąć ! bo jakiś schizofremik wymyśli przepisy ! dla pasożytów i aby się kmiecie na wzajem pod pier ! kto "nielegalnie" ścina drzewo" żeby tylko być konfidentem ! to samo wszelakie renty .. a ten ma rentę i jeszcze dorabia ! a pod pier ! go .. cały chory system tak działa, a my klaszczemy w takt muzyki pasożytów. Się twoja mor da pasożytowi nie spodoba to znajdzie § aby ci biznes zamknąć ! W Krosnie szmateksy i chińczycy .. wygryźli cały biznes .. a ciebie obłożą zusem ! 80% maturzystów chce spier z tego obrzydłówka uciekać. Tylko ja głupi powiedziałem sobie ! dziadkowie walczyli to nie wypada być gorszym i starać się trzeba zmienić na lepsze jutro ! Leśne dziadki wyrobili sobie wszelakie uprawnienia za masło w PRL, jedyna ich przewaga pozorna ? to że są prawnikami nie budowlańcami.. Kolejny absurd, chcąc naciąć drzewa w lesie, potrzeba było mi na kołki, ok leśniczy wyznaczył co i jak, a później papier do podpisu, że nie będą używał pilarki w lesie. Ponieważ jakiś paru idiotów narobiło sobie krzywdy i skarżyli lasy, że on sobie krzywdę zrobił ! takich cymbałów powinno się zamykać u czubków ! to tak jak by oskarżyć zakład energetyczny, że mnie prąd w gniazdku kopnął! Po cichu przyklaskujemy tym bzdurom, mnie też się omskło np w sprawie zakazu węglem palenia. Taka troska o bezpieczeństwo, do dziś sprzedają bomby z gazem, (butle) co raz gdzieś coś pierdutło, ktoś zginął.. znajdą na "twojej" ziemi ropę, gaz, inne skarby to cie wywłaszczą w tym kraju ! politycy kupują ludzi pieniędzmi na kredyt ! jest ok .. Najdroższe autostrady na świecie mamy, też jest ok .. ale szarego komiota za kawałek stropu/ kawałek drzewa sądy i kontrybucje czekają ! za batona do pierdla, jakaś tam "posłanka" łapówek dostała na 420 tyś .. dostała wyrok w zawiasach i 120 tyś grzywny .. Się nie dziwie, wyjście poza schemat i powiedzenie dość takich rzeczy wymaga chciejstwa ! Taka troska o bezpieczeństwo... ha ha ha cuda na kiju.. bo przepisy mają 'chronić" sra ć tak chronią ? to czemu muszę jechać dziurawą drogą ? gdzie mogę zabić siebie i rodzinę ? lub ktoś mnie zabije, bo mu koło na dziurze urwie. Kuźwa mam do czyszczenia krzaki, to strach czyścić czy jakiś nie starszy niż 10lat bo takie są przepisy.. chyba karma dla pasożytów! Edytowane 10 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 10.03.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Co do IPE wypadałoby wspawać żeberka pod oparcie belek drewnianych.Wyzwaniem tu będzie prawidłowe oparcie na murze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.03.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) מרכבה ... to wyrzuciłeś z siebie - Prawo mamy jakie mamy - dalej to już tylko kraje III-go świata do których raczej nie powinniśmy aspirować - kryzys zaufania - to jedno / zdrowy rozsądek " Kowalskiego " - to drugie a Fo_ o żeberkach ... i wyzwaniach Edytowane 10 Marca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 10.03.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja trzymam dystans w obu sprawach.Nie jestem tu po to aby moralizować.Nie uważam ludzi za debili choć czasem to zbytnie uproszczenie (większe niż przyjęcie 2x HEB500) .90% wpisów nadaje się do chwili dla ciebie.Od wielu wieje hipokryzją.Próbuje zwrócić uwagę na mnogość problemów,a tym samym odwieść od pomysłu samodzielnego projektowania i wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.03.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja trzymam dystans w obu sprawach. Nie jestem tu po to aby moralizować. Nie uważam ludzi za debili choć czasem to zbytnie uproszczenie (większe niż przyjęcie 2x HEB500) . 90% wpisów nadaje się do chwili dla ciebie. Od wielu wieje hipokryzją. Próbuje zwrócić uwagę na mnogość problemów,a tym samym odwieść od pomysłu samodzielnego projektowania i wykonania. - OK, może żle odczytałem intencje, może należy pisać wprost ( !? ) - oczywiści podpisuję się pod Twiom ostatnim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Naciskam na jeden aspekt tej sprawy, społeczeństwo tak boi się że ugrzęźnie w urzędach z takim sprawami, że robią partyzantkę. A tu nie chodzi o róbta co chceta, tylko żeby ktoś nie bał się ładować do specjalisty! Akurat nie tylko na tym forum się udzielam, to wiem jak w bardziej wysublimowanym środowisku typowo związanym z branżą sprawa wygląda. Mówię, to że ktoś ma nóż to nie znaczy że jest od razu zabójcą. Życzę sobie takiego stanu, aby zawód Architekta i Konstruktora był szanowany i żeby dobrzy wujkowie i ciocie nie mieszały się w poważne sprawy. Owszem można doraźnie coś wykonać, pisałem o tym na początku, trzeba to widzieć, później mnie trochę zaniosło na mieliznę, dorbromilstwa. Problem jest w niskiej świadomości społeczeństwa, niby 100% piśmienni, większość po średnich, sporo po studiach.. ale wiedzy pełni o pantofelkach.. Zaczniemy wpadać w paranoje, równie dobrze aby kosić wykaszarką potrzeba kurs i zdać egzamin, na pilarza ? już jest tylko nie amatora jest wiele dziedzin życia równie narażających na śmierć jak budownictwo, ale nie ma tam przepisików. Jak pisałem karmią się nimi pasożyty, które nam wmawiają że to dla naszego dobra. Dla mojej rodziny dobra, przez tylko 3 lata na sam zus poszło 70 tyś !! a ja muszę brać kredyt na budowę domu ! kwota wolna od podatku ! kpiny. Równie dobrze Koleżanka może sięgnąć po literaturę i nawet byśmy o tym nie wiedzieli. Przypomina mi się strażnik w autosanie, gdzie kolega wydrukował na ploterze projekt, buc żądał wylegitymowania się .. dowodem że sobie spisze, powiedziałem wała. Tłumaczę kałmukowi! że jeśli ktoś by chciał coś wynieść to zrobił by to w taki sposób aby na pewno się o tym nie dowiedział ! Popieram wzrost świadomości, że partyzantka bez wiedzy nie popłaca, bez zastanowienia się! przecież w temacie konstrukcji domu powiedziano już wszystko ! są bogatsze kraje gdzie można dużo więcej ! W taki oto sposób Koleżanka stała się groźnym bandytom budowlanym, kalającym literę prawa, którego nawet nie znała !!! bo skąd ? na poznanie tych bzdur życia by brakło!! karma dla pasożytów ! Już same urzędy od tej karmy padają, robią pisma w stylu oświadczeń ! czyli się da jednak zaufać ! jeszcze brakuje czekistów z GUNB ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233028-spartaczony-gro%C5%BC%C4%85cy-zawaleniem-dach-w-domu-z-bali-pomoc-w-odbudowie poczytajcie sobie gdzie czekiści .. byli i jak głęboko w rzopie mają problemy ludzi ! Za późno teraz dla mnie, ugrzązłem w tym bagnie ! dwójka dzieci nie samodzielnych, bo 1,5 miesiąca i 3,3 roku to nie poszukam normalności. Gdzie docenia się pracę w pocie czoła, w pocie palców na klawiaturze, a nie strach przed czekistami którzy bez odwłoki nałożą kontrybucję za altankę na własnej ziemi. Jak to było z pasożytami ? pogryźli własny ogon, bo tych przepisów jest tak wiele, że sobie sami zapomnieli o tym ! chodzi o odległość budynku od terenów leśnych. Przesypali karmę gdzie indziej i sprawa ucichła że rzopa była zmoczona i nie zgodnie z karmą wydali "kwity" na chałupy. Dziwne, bo idę jutro do leśniczego i w państwowym lesie zetnę i zapłacę za drzewo .. a ze swojej działki niet ! A Wy Koledzy przyklaskujecie w imię karmy i potępiacie kogoś, że raczył swoim rozporządzić, owszem winien zapytać kogoś kto rozumie budynki i siły panujące w nich. Ale to nie róbmy z tego kogoś przestępcy. Jeśli by była faktyczna troska, to niech by powstał przepis że kara 100 tyś .. konfidentów by zaraz było na pęczki .. chyba w karmie dla pasożyta chodzi oto ..(czyt prawo) A co zrobili z rolnikami ? w imię "naszego" dobra karma jest tak ustawiona aby każdy przejaw drobnego ciułania zniszczyć ! lepiej kupić parówę z krówskich rzop i pip ! niż pyszną swojską kiełbaskę ! oczywiście my tu naród nawykły do wszelakiej okupacji wiemy jak karmę wmieć w rzopie. Przecież drzewa 38 sztuk jeszcze dziś by poszły .. ale konfidencji na usługach pasożytów zaraz usłużnie doniosą .. bo miło jest do pier .. cudnie niech ktoś za krzaki zapłaci 0,5 mln ! Pójdzie czy nie pójdzie .. do konstruktora .. wstawi IPE 300 czy 2x 240 i przynajmniej na głowę nie spadnie.. na razie jeszcze mocy z karmy nie mam .. to nawet jeśli było by pod szczeciniem to na swój koszt bym pojechał ..! na przekór wyznawcą karmienia pasożytów .. i pod IPE bym złożył podpis .. ale karma wiąże łapy .. https://www.youtube.com/watch?v=_xpOhRcUo70 proszę gdzie mieszkamy ! kuźwa dziadkowie się w grobie przewracają, nie za taką Ojczyznę walczyli ! Ojciec ojca wpier całą listę więźniów do Oświęcimia .. (tj zjadł kartkę z listą) a głupie teutony biegały jak poparzeni .. OZE gdzie jest OZE ? nie ma .. po drodze jadę strach.. koło można urwać .. tam troski nie ma ! pytanie zasadnicze, czy jak by nie było napisane w karmie o tym że takie działanie wymaga tego i tego .. to czy równie gorliwie nie którzy by hejtowali od debili .. powtarzam, tego małe dzieci nie robiły, dorośli ludzie, świadomi odpowiedzialności za życie, lub nie świadomi .. Czemu za palenie śmieci jest 500zł mandatu .. za żarówkę 5tyś czy radio .. jeśli by było 50tyś kary .. usłużni by chętnie do pier.. sąsiadowi Edytowane 10 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwciaki 11.03.2015 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Witam.Odpowiadając ogólnie...Ja jestem świadoma zagrożenia wynikającego z robienia takich rzeczy na własną rękę, ale tak jak mówi przedmówca: nie mam zamiaru płacić pasożytom za to, ze nic nie robią, a jedyną robotę by zrobił tylko konstruktor, a nie oszukujmy się co raz częsciej ludzie kojarzą sobie różne zawody z urzędami i tym samym tracą do nich zaufanie.Rozumiem, że każdy z was ma dużą styczność z budownictwem i szlak jasny was trafia, że ktoś wychodzi poza schemat i nie leci według prawa. A wy wszyscy jesteście tacy zasadowi? Nie uwierzę... Ja jestem z zawodu nauczycielem i jeżeli u dziecka zdiagnozuje jakąś niedoskonałość i poradnia psychologiczno-pedagogiczna to potwierdzi, a matka dziecka nie ma ochoty skorzystać ze specjalistów odplatnych tylko przychodzi do mnie, abym jej podpowiedziała jak może ćwiczyć z dzieckiem w domu to mam ją od razu zbesztać? Powiedzieć, że nie wie jakie ryzyko płynie z tego? Że może zrobić własnemu dziecku krzywdę oszczędzając na pieniądzach?NIE! Podpowiem co nie co i w cale nie mam pewności czy ona się zastosuje do moich poleceń i czy one poskutkują, bo z zawodu przecież jestem nauczycielem wczesnoszkolnym i przedszkolnym, a nie np. LOGOPEDĄ! P.S. Podpowiecie - zrobię, nie podpowiecie - i tak zrobię. Zawali mi się chałupa to moja wina będzie, przecież nie wasza. Nagle się przejmujecie jedną duszyczką na forum, których jest tysiące, i która jest świadoma swojego czynu. A na ulicy nieliczny z was by się zatrzymał widząc umierającego chłopca. Proponuję obejrzeć filmik pt. "Chłopiec zamarzał na ulicy", ludzie przechodzili i olewali pewnie ze 3 z nich było konstruktorami i myśleli, o tej iwciaki, która bezprawie robi i pójdzie w odsiadkę, a na koniec podchodzi może przyszła iwciaki (bezdomny). Kto w tym momencie jest "oprawcą"? Pozdrawiam. Dziś z mężem jedziemy po dwuteowniki, a blachę musimy pomyśleć czy np, w CAST0RAM... dostaniemy. Edytowane 11 Marca 2015 przez iwciaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts