robert skitek 11.03.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nikt Cię tu nie straszy PINBami i nie wysyła do urzędu. WSZYSCY nakazują iść po rozum do głowy i zatrudnić konstruktora.Jak grochem o ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja jestem świadoma zagrożenia wynikającego z robienia takich rzeczy na własną rękę, ale tak jak mówi przedmówca: nie mam zamiaru płacić pasożytom za to, ze nic nie robią, a jedyną robotę by zrobił tylko konstruktor, a nie oszukujmy się co raz częsciej ludzie kojarzą sobie różne zawody z urzędami i tym samym tracą do nich zaufanie. Rozumiem, że każdy z was ma dużą styczność z budownictwem i szlak jasny was trafia, że ktoś wychodzi poza schemat i nie leci według prawa. A wy wszyscy jesteście tacy zasadowi? Nie uwierzę... Zwróć uwagę że większość z nas wskazuje wizytę u konstruktora, pozwolenie to trochę sprawa wtórna. Projekt wykonany przez osobę która to potrafi wykonać a później stosowanie sie do jego zaleceń powoduje że wiesz co i jak masz wykonać. Chyba wszyscy tu piszący zgodzą sie z tym że ilość wymaganych prawem dokumentów (poza projektem) do tego typu roboty jest zbyt ogromna i to ludzi zniechęca -pisał o tym Merkava. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.03.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 I jeszcze jedno: nie jest to tylko Twoja prywatna sprawa. Jak już ktoś napisał, dobór naturalny działa, niech Wam to na łeb spadnie. Ale każdy inny przebywający w tym domu, a także jego przyszli nabywcy nie będą zdawać sobie sprawy z grożącego im niebezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A celem moich obliczeń nie było pokazanie, że można dobrać odpowiednie rozwiązanie szybko i sprawnie. Tylko naciskałem i naciskam, lokalny Konstruktor z uprawnieniami może sprawę załatwić do końca. Rozjątrzyłem się, przez te drzewa .. potrzebuje 38 sztuk w zasadzie z lasu .. nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwciaki 11.03.2015 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 I jeszcze jedno: nie jest to tylko Twoja prywatna sprawa. Jak już ktoś napisał, dobór naturalny działa, niech Wam to na łeb spadnie. Ale każdy inny przebywający w tym domu, a także jego przyszli nabywcy nie będą zdawać sobie sprawy z grożącego im niebezpieczeństwa. Tak, tak, tak. Bo Ty doskonale wiesz, że dom ja sprzedam i na pewno robote spapram. Moja sprawa i mojej rodziny zamieszkującej dom. Powtórzę ostatni raz, jestem świadoma zagrożenia i nic wam do tego. Na mój pogrzeb i tak nie przyjdziecie to co was to. Zyczysz mi tego poprzez pisanie "niech wam to na łeb spadnie?" TEMAT DO ZAMKNIĘCIA. Nie mam ochoty już się denerwować. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za OPINIE i PORADY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.03.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Powtórzę ostatni raz, jestem świadoma zagrożenia i nic wam do tego. Chyba nie bardzo, a może ta "świadomość" przejawia się tym, że na podstawie "ekspertyzy" rodziny została wyburzona ściana nośna i zastąpiona za małym profilem stalowym, który się ugiął ? Na szczęście tylko ugiął a nie np wyboczył->złamał->strop zapadł na majstrujących przy nim pracowników ? Takie rzeczy niekoniecznie od razu się dzieją, czasem niby wszystko dobrze a rano się okazuje, że pół domu wyburzone, lub murarze wracają po dniówce do domu a na drugi dzień się okazuje, że wczoraj murowana ściana się rozmontowała i leży sobie obok budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.03.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Powtórzę ostatni raz, jestem świadoma zagrożenia i nic wam do tego. No to i po co było .... zawracać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tak działa nasz kraj .. Kładka grozi awarią, zresztą pomost był naprawiany .. do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 [ATTACH=CONFIG]308143[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]308144[/ATTACH]Robiłem ocenę stanu konstrukcji, to też wykonałem spor zdjęć oto niektóre z nich. Pierwszy karczemny błąd to sposób spawania kątowników, gdzie powinno być to na śrubach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.03.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Proponuję jednak może uznać żądanie autorki wątku: TEMAT DO ZAMKNIĘCIA. Dalsze przemyślenia i wrażenia n/t ogólne proponuję w HYDE PARKU uskuteczniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Temat musi zostać tu, ponieważ, jest dowodem że nie można robić takiej partyzantki.A z kolejnej strony, gdzie powinna być ingerencja w czyjeś sprawy.Zwłaszcza że tego małoletni nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.03.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Temat musi zostać tu, ponieważ, jest dowodem że nie można robić takiej partyzantki. A z kolejnej strony, gdzie powinna być ingerencja w czyjeś sprawy. Zwłaszcza że tego małoletni nie robią. - zgadzam się z Tobą w 100% - czy ktoś pamięta katastrofę budowlaną hali MTK w Katowicach ? może to da ( choć trochę ! ) do myślenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.03.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 - zgadzam się z Tobą w 100% - czy ktoś pamięta katastrofę budowlaną hali MTK w Katowicach ? może to da ( choć trochę ! ) do myślenia ? Pamieta pamieta... i od tamtej pory wszedl przepis o idiotycznym odsniezaniu budynkow... wgle co to ma byc... tez mi przyklad, przedstawienie faktu tak jak to robia nasze media: jednostronnie i tylko z jednego pkt widzenia. A akurat w przypadku katastrofy tej hali wlasnie odsniezanie w znacznej mierze przyczynilo sie do tej katastrofy, zebrano wiekszosc sniegu i zgarnieto w jedna kupe w jednym miejscu... i to w sporzej mierze "pomoglo" w katastrofie.... jeden z wielu czynnikow.... paradoks... Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pamieta pamieta... i od tamtej pory wszedl przepis o idiotycznym odsniezaniu budynkow... wgle co to ma byc... tez mi przyklad, przedstawienie faktu tak jak to robia nasze media: jednostronnie i tylko z jednego pkt widzenia. A akurat w przypadku katastrofy tej hali wlasnie odsniezanie w znacznej mierze przyczynilo sie do tej katastrofy, zebrano wiekszosc sniegu i zgarnieto w jedna kupe w jednym miejscu... i to w sporzej mierze "pomoglo" w katastrofie.... jeden z wielu czynnikow.... paradoks... Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem? tylko wg mnie odsniezanie dachu polega na usunieciu sniegu z dachu a nie zwalenie tego na jedna kupe, a tak zrozumialem z twojej wypowiedzi. a co do autorki, toze.ci spadnie na leb faktycznie nikogo nie obchodzi, na pogrzeb faktyccznie nikt nie przyjdzie, tylko jak zostaniesz kaleka to wszyscy bedziemy placic za twoja ,,swiadomosc zagrozenia,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem? Powinien uwzględnić. Co do hali w Katowicach to z wiadomości medialnych był to projekt z hiszpani zaadaptowany do naszych warunków (niezbyt dokładnie) i do tego wykonawca odchudził konstrukcje w czasie realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem? oczywiście że uwzględnia, ale jest niepisane ciśnienie i parcie na ekonomię, jeśli w biurze jest satrapa rządny kasy, to mamy takie efekty. Kasa, tu jest problem. http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,wplyw_ksztaltu_dachu_na_jego_obciazenie_sniegiem_-_cz__i,7019 http://www.piib.org.pl/pliki/ib/ib_12_13.pdf lektura dla nie branżystów .. aby nie kłapali o teoriach bo nawet nie widzą co i jak ;P http://www.ikb.poznan.pl/mariusz.gaczek/Czy_i_kiedy_odsniezac_dach.pdf Podsumowanie Nowe konstrukcje należy tak projektować, aby przeniosły obliczeniowe wartości obciążenia śniegiem podane w nowej normie [5] bez konieczności odśnieżania. W przypadku konstrukcji lekkich, o dużych rozpiętościach, stanowiących przekrycia pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, należy zwiększyć wartość obciążenia śniegiem, stosując współczynnik KFI = 1,1 jak dla klasy niezawodności RC3 według [4]. Konstrukcję należy projektować tak, aby miała odpowiednią „krzepkość” i aby nie było możliwości wystąpienia katastrofy postępującej. W przypadku dachów dużych obiektów należy zapewnić spadki dachu umożliwiają- ce spływ wody z topniejącego śniegu i system odwadniający z elektrycznym podgrzewaniem wpustów dachowych. Jeżeli przewiduje się odśnieżanie dachu, to projekt odśnieżania powinien być czę- ścią dokumentacji projektowej obiektu. http://www.poburski.pl/sites/default/files/Nowoczesne%20Hale%20-%20JESZCZE%20RAZ%20O%20OBCI%C4%84%C5%BBANIU%20%C5%9ANIEGIEM%20I%20OD%C5%9ANIE%C5%BBANIU.pdf warto poczytać, racjonalne podejście, a nie rozwolnienie urzędnicze .. bo "trzeba" dach odśnieżać, byle jak .. ale co pisze w artykule ! Edytowane 11 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 12.03.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Sprawa jest bardzo ciekawa. Prosimy iwciaki o kontakt. Może przyjedziemy z naszym ekspertem budowlanym i spróbujemy pomóc ocenić sytuację.Prosimy o kontakt: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.03.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 sprawa jest bardzo ciekawa. Prosimy iwciaki o kontakt. Może przyjedziemy z naszym ekspertem budowlanym i spróbujemy pomóc ocenić sytuację. Prosimy o kontakt: [email protected] szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.03.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ciekawe czy się odważy ujawnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Rozumiem, że każdy z was ma dużą styczność z budownictwem i szlak jasny was trafia, że ktoś wychodzi poza schemat i nie leci według prawa. A wy wszyscy jesteście tacy zasadowi? Nie uwierzę... Ja jestem z zawodu nauczycielem ............. Ja jestem kwasowa. Jak na nauczyciela to nieźle. Nie, nie łamię prawa. Domorosłe metody pomocy dzieciom z problemami też są świetnym pomysłem. Masz rację - pomogą czy nie pomogą - i tak zrobisz po swojemu. Nagroda Darwina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts