Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie stropu - już nie ma ściany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja jestem świadoma zagrożenia wynikającego z robienia takich rzeczy na własną rękę, ale tak jak mówi przedmówca: nie mam zamiaru płacić pasożytom za to, ze nic nie robią, a jedyną robotę by zrobił tylko konstruktor, a nie oszukujmy się co raz częsciej ludzie kojarzą sobie różne zawody z urzędami i tym samym tracą do nich zaufanie.

Rozumiem, że każdy z was ma dużą styczność z budownictwem i szlak jasny was trafia, że ktoś wychodzi poza schemat i nie leci według prawa. A wy wszyscy jesteście tacy zasadowi? Nie uwierzę...

Zwróć uwagę że większość z nas wskazuje wizytę u konstruktora, pozwolenie to trochę sprawa wtórna. Projekt wykonany przez osobę która to potrafi wykonać a później stosowanie sie do jego zaleceń powoduje że wiesz co i jak masz wykonać.

Chyba wszyscy tu piszący zgodzą sie z tym że ilość wymaganych prawem dokumentów (poza projektem) do tego typu roboty jest zbyt ogromna i to ludzi zniechęca -pisał o tym Merkava.

A celem moich obliczeń nie było pokazanie, że można dobrać odpowiednie rozwiązanie szybko i sprawnie.

Tylko naciskałem i naciskam, lokalny Konstruktor z uprawnieniami może sprawę załatwić do końca.

Rozjątrzyłem się, przez te drzewa .. potrzebuje 38 sztuk w zasadzie z lasu .. nie ..:bash:

I jeszcze jedno: nie jest to tylko Twoja prywatna sprawa. Jak już ktoś napisał, dobór naturalny działa, niech Wam to na łeb spadnie. Ale każdy inny przebywający w tym domu, a także jego przyszli nabywcy nie będą zdawać sobie sprawy z grożącego im niebezpieczeństwa.

Tak, tak, tak. Bo Ty doskonale wiesz, że dom ja sprzedam i na pewno robote spapram. Moja sprawa i mojej rodziny zamieszkującej dom. Powtórzę ostatni raz, jestem świadoma zagrożenia i nic wam do tego. Na mój pogrzeb i tak nie przyjdziecie to co was to.

Zyczysz mi tego poprzez pisanie "niech wam to na łeb spadnie?"

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.

Nie mam ochoty już się denerwować.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za OPINIE i PORADY!

Powtórzę ostatni raz, jestem świadoma zagrożenia i nic wam do tego.

Chyba nie bardzo, a może ta "świadomość" przejawia się tym, że na podstawie "ekspertyzy" rodziny została wyburzona ściana nośna i zastąpiona za małym profilem stalowym, który się ugiął ? Na szczęście tylko ugiął a nie np wyboczył->złamał->strop zapadł na majstrujących przy nim pracowników ? Takie rzeczy niekoniecznie od razu się dzieją, czasem niby wszystko dobrze a rano się okazuje, że pół domu wyburzone, lub murarze wracają po dniówce do domu a na drugi dzień się okazuje, że wczoraj murowana ściana się rozmontowała i leży sobie obok budynku.

Temat musi zostać tu, ponieważ, jest dowodem że nie można robić takiej partyzantki.

A z kolejnej strony, gdzie powinna być ingerencja w czyjeś sprawy.

Zwłaszcza że tego małoletni nie robią.

- zgadzam się z Tobą w 100%

- czy ktoś pamięta katastrofę budowlaną hali MTK w Katowicach ?

może to da ( choć trochę ! ) do myślenia ?

- zgadzam się z Tobą w 100%

- czy ktoś pamięta katastrofę budowlaną hali MTK w Katowicach ?

może to da ( choć trochę ! ) do myślenia ?

Pamieta pamieta... i od tamtej pory wszedl przepis o idiotycznym odsniezaniu budynkow... wgle co to ma byc... tez mi przyklad, przedstawienie faktu tak jak to robia nasze media: jednostronnie i tylko z jednego pkt widzenia.

A akurat w przypadku katastrofy tej hali wlasnie odsniezanie w znacznej mierze przyczynilo sie do tej katastrofy, zebrano wiekszosc sniegu i zgarnieto w jedna kupe w jednym miejscu... i to w sporzej mierze "pomoglo" w katastrofie....

jeden z wielu czynnikow....

paradoks...

Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem?

Pamieta pamieta... i od tamtej pory wszedl przepis o idiotycznym odsniezaniu budynkow... wgle co to ma byc... tez mi przyklad, przedstawienie faktu tak jak to robia nasze media: jednostronnie i tylko z jednego pkt widzenia.

A akurat w przypadku katastrofy tej hali wlasnie odsniezanie w znacznej mierze przyczynilo sie do tej katastrofy, zebrano wiekszosc sniegu i zgarnieto w jedna kupe w jednym miejscu... i to w sporzej mierze "pomoglo" w katastrofie....

jeden z wielu czynnikow....

paradoks...

Czy konstruktor przypadkiem nie powienien uwzgledniac czegos takiego jak opady sniegu? i nie uwzglednia - za kazdym razem?

tylko wg mnie odsniezanie dachu polega na usunieciu sniegu z dachu a nie zwalenie tego na jedna kupe, a tak zrozumialem z twojej wypowiedzi.

a co do autorki, toze.ci spadnie na leb faktycznie nikogo nie obchodzi, na pogrzeb faktyccznie nikt nie przyjdzie, tylko jak zostaniesz kaleka to wszyscy bedziemy placic za twoja ,,swiadomosc zagrozenia,,

Powinien uwzględnić.

Co do hali w Katowicach to z wiadomości medialnych był to projekt z hiszpani zaadaptowany do naszych warunków (niezbyt dokładnie) i do tego wykonawca odchudził konstrukcje w czasie realizacji.

oczywiście że uwzględnia, ale jest niepisane ciśnienie i parcie na ekonomię, jeśli w biurze jest satrapa rządny kasy, to mamy takie efekty.

Kasa, tu jest problem.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,wplyw_ksztaltu_dachu_na_jego_obciazenie_sniegiem_-_cz__i,7019

http://www.piib.org.pl/pliki/ib/ib_12_13.pdf lektura dla nie branżystów .. aby nie kłapali o teoriach :p bo nawet nie widzą co i jak ;P

http://www.ikb.poznan.pl/mariusz.gaczek/Czy_i_kiedy_odsniezac_dach.pdf

Podsumowanie

Nowe konstrukcje należy tak projektować,

aby przeniosły obliczeniowe

wartości obciążenia śniegiem podane

w nowej normie [5] bez konieczności

odśnieżania. W przypadku konstrukcji

lekkich, o dużych rozpiętościach,

stanowiących przekrycia pomieszczeń

przeznaczonych na pobyt ludzi, należy

zwiększyć wartość obciążenia śniegiem,

stosując współczynnik KFI = 1,1 jak dla

klasy niezawodności RC3 według [4].

Konstrukcję należy projektować tak,

aby miała odpowiednią „krzepkość”

i aby nie było możliwości wystąpienia

katastrofy postępującej. W przypadku

dachów dużych obiektów należy

zapewnić spadki dachu umożliwiają-

ce spływ wody z topniejącego śniegu

i system odwadniający z elektrycznym

podgrzewaniem wpustów dachowych.

Jeżeli przewiduje się odśnieżanie dachu,

to projekt odśnieżania powinien być czę-

ścią dokumentacji projektowej obiektu.

http://www.poburski.pl/sites/default/files/Nowoczesne%20Hale%20-%20JESZCZE%20RAZ%20O%20OBCI%C4%84%C5%BBANIU%20%C5%9ANIEGIEM%20I%20OD%C5%9ANIE%C5%BBANIU.pdf warto poczytać, racjonalne podejście, a nie rozwolnienie urzędnicze .. bo "trzeba" dach odśnieżać, byle jak .. ale

co pisze w artykule !

Edytowane przez מרכבה

sprawa jest bardzo ciekawa. Prosimy iwciaki o kontakt. Może przyjedziemy z naszym ekspertem budowlanym i spróbujemy pomóc ocenić sytuację.

Prosimy o kontakt: [email protected]

szok

Rozumiem, że każdy z was ma dużą styczność z budownictwem i szlak jasny was trafia, że ktoś wychodzi poza schemat i nie leci według prawa. A wy wszyscy jesteście tacy zasadowi? Nie uwierzę...

Ja jestem z zawodu nauczycielem .............

Ja jestem kwasowa. Jak na nauczyciela to nieźle. Nie, nie łamię prawa.

Domorosłe metody pomocy dzieciom z problemami też są świetnym pomysłem.

Masz rację - pomogą czy nie pomogą - i tak zrobisz po swojemu. Nagroda Darwina.