adik79 08.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 WitamMam zamiar przerobić kocioł żeliwny BUDERUS G221 o palnik pelletowyjaki polecacie mam na myśli 3 propozycje1- kostrzewa bio2- ecofire es+3- mocchciałbym aby palnik współpracował za pomocą termostatu pokojowego(ustawiam 22 stopnie i po osiągnięciu zadanej temp.palnik się wyłącza)czy ktoś ma zamontowane w/w palniki w kotłach na paliwa stałe? jak się to sprawdzaproszę o opiniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 09.03.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dodaj do tego X Mini Pellasa, który można podpiąć pod automatykę buderusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 09.03.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dodaj do tego X Mini Pellasa, który można podpiąć pod automatykę buderusa witam moj kociol jest sterowany sterownikiem ecoster cwu ale nie brałem pellas x pod uwagę przy wyborze ktoś z uzytkowników ma jakieś doświadczenie z pellas-em? dziekuje za zaiinteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ok dodaj do tego Palnik Ecomat. Bardzo fajny i prosty palniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 ale nie brałem pellas x pod uwagę przy wyborze ktoś z uzytkowników ma jakieś doświadczenie z pellas-em? Bardzo porządna firma. powiem. W sobotę syn z instalatorem odpalali taki palniczek zamontowany do Zębca pod Kędzierzynem. Zapalarka ceramiczna, mały pobór prądu ( 150W ), wystarczy czas rozpalania ustawić 30 do 40s max. W komplecie bardzo intuicyjny sterownik Pluma o nazwie R.Control, jako termostat podłączyli ecoSter 2000. Klient wymarzył sobie palenie owsem co uważam za niezbyt szczęśliwy pomysł i na owsie został odpalony. Obecnie jest już też nowszy palnik z rotacyjnym systemem czyszczenia Mini REVO do tego możne być też noowszy sterownik z panelem dotykowym. No wiadomo, cena też adekwatna do nowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 09.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Pellas na owsie raczej nie pójdzie, najwyżej mieszanka. Generalnie uważam że jedyny kocioł który spala dobrze zboże w Polsce to Granpal. Inna sprawa że jest Pellas a potem długo długo nic biorąc pod uwagę : cena, jakość, rozwiązania techniczne, serwis. Plus mamy pewność że firma będzie istnieć w czasie a nie że za rok szwagier zwinie garaż Zgadnijcie jeszcze kto pierwszy zaczął produkować palniki w Polsce? Pellas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dlatego ufam tej firmie i jak piszesz kiedy tylko potrzebuję to zawsze mogę liczyć na jakąś pomoc z ich strony. O ile z węgla już dużo liznąłem to pellet jest czymś nowym a powiem że nawet w sobotę mogłem liczyć na konsultację czegoś tam z panem Jackiem. O ile się orientuję to chyba ze 20 lat siedzą w pellecie, sterowniki dobrze zgrane z palnikami i jak pisałem dość intuicyjnie menu. Z tym owsem zobaczymy, na razie idzie ale też nie jestem przekonany jak i pan Jacek z firmy, znowu przy REVO jasno piszą że pellet, owies, pestka. Pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.03.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Może i palnik spali ale ślimak tego nie pociągnie Od x lat proszę żeby wywalili to z reklamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Poczekam jeszcze parę dni i tyrknę dopytać jak z tym owsem to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.03.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kocioł BUDERUS G221 ma ten sam żeliwny wymiennik co w moim Kielarze 35 kw pewnie Fonderie SIME z Włoch lub na licencji Boscha . Wymiennik dobry bo wytrzymały niestety ma prostą żeberkowatą konstrukcję i generuje duże straty ciepła (wielka strata kominowa) - to być może to nie najlepszy pomysł aby w takim kotle zainstalować palnik na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 10.03.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kocioł BUDERUS G221 ma ten sam żeliwny wymiennik co w moim Kielarze 35 kw pewnie Fonderie SIME z Włoch lub na licencji Boscha . Wymiennik dobry bo wytrzymały niestety ma prostą żeberkowatą konstrukcję i generuje duże straty ciepła (wielka strata kominowa) - to być może to nie najlepszy pomysł aby w takim kotle zainstalować palnik na pellet. witam a może zastosować w tym kotle jakieś cegły , przegrody szamotowe ? do viadrusa firma klimosz oferują coś takiego co o tym Pan sądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.03.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja zastosowałem taki akumulator ceramiczny http://czp.pl/foto/sanki/ - no trochę kłopotliwe w czyszczeniu, zresztą jak cały kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 10.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 witam a może zastosować w tym kotle jakieś cegły , przegrody szamotowe ? ,,,, Adik79 spojrzyj na przekroje różnych kotłów spalających tylko pellet. Zapewne zauważysz w nich bardzo dużą komorę spalania i dopalania części lotnych biomasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 11.03.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Adik79 spojrzyj na przekroje różnych kotłów spalających tylko pellet. Zapewne zauważysz w nich bardzo dużą komorę spalania i dopalania części lotnych biomasy. czyli szanowni użytkownicy raczej nie proponujecie żeby w tym konkretnie piecu wstawiać palnik pelletowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Adik powiem Ci że ludzie wstawiają takie palniki do praktycznie wszystkiego, do zwykłych śmieciuchów, groszkowców, olejaków.Najlepiej jak jest taki palnik zamontowany w takim kotle dla jakiego był stworzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 12.03.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Adik powiem Ci że ludzie wstawiają takie palniki do praktycznie wszystkiego, do zwykłych śmieciuchów, groszkowców, olejaków. Najlepiej jak jest taki palnik zamontowany w takim kotle dla jakiego był stworzony. czyli wnioskuje ze nie jest to za dobry pomysl jednak biorac pod uwage czystosc kotlowni,czestotliwosc wynoszenia popiolu oraz tym ze sam sie rozpala to chyba plusy minusem jest jednak jakosc i cena pelletu na rynku oraz kalorycznosc nie ma co porownywac go do wegla jesli chodzi o kalorycznosc ale jesli bedzie wspolpracowal z termostatem pokojowym to uwazam ze moga byc porownywalne koszty za ogrzewanie mnie tylko chodzi o to ze moj piec ma dopiero 2,5 roku poniewaz byl zakupiony i zalozony na szybko poniewaz stary moderator zaczal lac szukam na forach czy ktos moze ma stycznosc z zeliwniakiem i pelletem sa osoby ktore palily eko i zaczely pelletem po czym napisaly ze juz nie wroca do eko prosze o dalsze opinie dziekuje za zainteresowanie sie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 12.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 czyli wnioskuje ze nie jest to za dobry pomysl jednak biorac pod uwage czystosc kotlowni,czestotliwosc wynoszenia popiolu oraz tym ze sam sie rozpala to chyba plusy minusem jest jednak jakosc i cena pelletu na rynku oraz kalorycznosc nie ma co porownywac go do wegla jesli chodzi o kalorycznosc ale jesli bedzie wspolpracowal z termostatem pokojowym to uwazam ze moga byc porownywalne koszty za ogrzewanie mnie tylko chodzi o to ze moj piec ma dopiero 2,5 roku poniewaz byl zakupiony i zalozony na szybko poniewaz stary moderator zaczal lac szukam na forach czy ktos moze ma stycznosc z zeliwniakiem i pelletem sa osoby ktore palily eko i zaczely pelletem po czym napisaly ze juz nie wroca do eko prosze o dalsze opinie dziekuje za zainteresowanie sie tematem Twój kocioł bardzo dobrze nadaje się do montażu palnika na pellety. Na zdjęciu widać duże drzwi, do których bez problemu można zainstalować palnik - powierzchnia płaska po obu stronach. Drzwiczki blokujące wysyp paliwa stałego są do zdemontowania z zawiasów. Nie znam głębokości komory spalania, ale jeżeli jest za krótka - palnik montuje się na tulei dystansowej. Do palnika (piszę o eurofire) można podłączyć każdy sterownik pokojowy i nim sterować jego pracę (z obniżeniami nocnymi) ale na ogół sterownik pokojowy podłącza się do pompy CO. Montowałem palniki do na pellety kotłów żeliwnych różnych mocy - na ogół olejowych, jak i na paliwa stałe. Nigdy nie słyszałem o jakimkolwiek problemie, wynikających z materiału (żeliwa) z którego były zrobione. Pozlecam zdecydowanie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 13.03.2015 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 czyli jakies swiatelko w tunelu jest do zeliwniaka;)palnik na pewno wejdzie poniewaz ta komora jest dosc spora prosze o opinie innych- im wiecej wiem ja i inni uzytkownicy zeliwnaków tym lepiejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts