Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno Avante PSK a brak możliwości operowania z zewnątrz

Recommended Posts

Właściwie problem opisałam w temacie. Przy zamówieniu okna nie dostaliśmy żadnej informacji, że okno można otworzyć i zamknąć jedynie od środka. Latem może nie jest to taki kłopot (choć robactwo chętnie szuka okazji do wtargnięcia) ale zimą to jest tragedia bo przecież dom się wychladza. Wychodzimy na zewnątrz właściwie wyłacznie przez taras, z małymi dziećmi to jest dodatkowa wygoda, ponieważ bliżej do kibelka itp.. Jestem załamana taką dysfunkcją :-( Wiem, ze są klamki obustronne z kluczykiem ale czy można zamontować taką klamkę na istniejącym już mechanizmie? Niestety w Avante nie mogę skontaktować się z kimś kto mi udzieli takiej informacji, telefon poza zasięgiem :-/ Będę wdzięczna za odpowiedzi i podpowiedzi :-)

Właściwie problem opisałam w temacie. Przy zamówieniu okna nie dostaliśmy żadnej informacji, że okno można otworzyć i zamknąć jedynie od środka....)

Trudno winić sprzedawcę, że nie wspomniał o takiej niedogodności. Właściwie to trzeba na co dzień takiej przesuwki używać by mieć taką świadomość.

I sprawa generalnie dotyczy wszystkich systemów przesuwnych (poza HS), nie tylko tych z wymienionej firmy.

Temat już był omawiany na forum (tak dobre parę miesięcy temu) ale nie pamiętam w którym miejscu. Pozostaje Ci mieć nadzieję, że któryś z kolegów go przypomni:)

Wiem, ze są klamki obustronne z kluczykiem ale czy można zamontować taką klamkę na istniejącym już mechanizmie? Niestety w Avante nie mogę skontaktować się z kimś kto mi udzieli takiej informacji, telefon poza zasięgiem :-/ Będę wdzięczna za odpowiedzi i podpowiedzi :-)

To nie chodzi tylko o klamkę, wymagana jest wymiana zasuwnicy na inną. Oś klamki w przypadku Forte musiała by się przesunąć w kierunku szyby o jakieś 20 mm. Jeśli to się ma udać to tylko w skrzydle przejściowym 110 mm a nie wiem jakie jest w waszej przesuwce zastosowane. A nawet gdyby to zostaną otwory po starej klamce których nowa nie przykryje więc wymiana całego skrzydła z okuciem. Tanio nie będzie.