PorkeatingCrusader 09.03.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Przeprowadziłem się jakieś 2 lata temu na wieś do domu z wodą ze studni głęboką na około 5m. Jakość wody w tej studni jest nienajlepsza, odkąd tu mieszkam mam problemy ze skórą, wodę do picia wożę w bukłaczkach. Miałem przeprowadzone badania wody, wyniki: pH : 5.5; alkaliczność: 200ppm; twardość: 450ppm; żelazo: 1ppm; azotany: 10ppm; azotyny: 1.5ppm - (mg/l). Czy w takiej wodzie można się bezpiecznie myć? Kupiłbym stację uzdatniania wody ale szkoda mi trochę pieniędzy bo wójt obiecał podciągnięcie wodociągu do mojego domu, jako termin podał lato 2015 lub wiosna 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Przeprowadziłem się jakieś 2 lata temu na wieś do domu z wodą ze studni głęboką na około 5m. Jakość wody w tej studni jest nienajlepsza, odkąd tu mieszkam mam problemy ze skórą, wodę do picia wożę w bukłaczkach. Miałem przeprowadzone badania wody, wyniki: pH : 5.5; alkaliczność: 200ppm; twardość: 450ppm; żelazo: 1ppm; azotany: 10ppm; azotyny: 1.5ppm - (mg/l). Czy w takiej wodzie można się bezpiecznie myć? Kupiłbym stację uzdatniania wody ale szkoda mi trochę pieniędzy bo wójt obiecał podciągnięcie wodociągu do mojego domu, jako termin podał lato 2015 lub wiosna 2016. Studnia bardzo płytka, wieć woda prawdopodobnie o bardzo zmiennych parametrach. Zaleznie od sezonu, opadow itp. Wydasz majatek na jej uzdatnianie i nigdy to nie bedzie działało tak jak trzeba. Do tego ciezko stwierdzic co powoduje problemy ze skora. pH w okolicy 5.5 akurat dla skory chyba optymalne, choc do picia nie za bardzo. Woda jest bardzo twarda, to moze powodowac problemy ze skora. Kupa innych rzeczy ktora w takiej plytkiej studni sie moze znajdowac take. Bakterie, zeby daleko nie szukac. Jesli w bliskiej perspektywie masz wodociag, to ja bym sie nie porywal. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts