Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też zastanawiałam się nad Klementynką projekt jest super, ale zgadzam się z BK nie ma szans na garaż dwustanowiskowy, a i nawet na dobudowanie wiaty. Metraże też są duże bo jak zagospodarujesz góre to wyjdzie ponad 200m. Na naszą kieszeń zbyt dużo. Moim zdaniem jeśli żonie się nie podoba to jest powód- albo wygląd zewnętrzny albo środek. Może ona powinna wybrać projekty które jej się podobają i wtedy będziesz miał pogląd na to jakie domy twa połowica preferuje. Powodzenia w wyborze mi to zajęło rok, ale w końcu obydwoje z mężem jesteśmy zadowoleni.

Też zastanawiałam się nad Klementynką projekt jest super, ale zgadzam się z BK nie ma szans na garaż dwustanowiskowy, a i nawet na dobudowanie wiaty. Metraże też są duże bo jak zagospodarujesz góre to wyjdzie ponad 200m. Na naszą kieszeń zbyt dużo. Moim zdaniem jeśli żonie się nie podoba to jest powód- albo wygląd zewnętrzny albo środek. Może ona powinna wybrać projekty które jej się podobają i wtedy będziesz miał pogląd na to jakie domy twa połowica preferuje. Powodzenia w wyborze mi to zajęło rok, ale w końcu obydwoje z mężem jesteśmy zadowoleni.

Oj dzieje się tutaj!

Także sorki za gorący początek!

Jeśli chodzi o klementynkę to raczej nie boimy się metrów, piszę "boimy" bo raczej chcemy podjąć decyzję razem. W końcu trzeba będzie przez z budowę przejść razem no i potem utrzymywać i mieszkać w tym domu. Głównym problemem jest zewnętrzny wygląd jak ktoś napisał jest to kawał wiejskiej chałupy i myślę, że na tym polega jej urok.

Małżonka obawia się stodołowatego wyglądu domu.

Druga sprawa - co do garażu dwustanowiskowego to mam pewien pomysł tylko zbieram się ze zrobieniem modelu. Pomysł polega na tym, że dostawiam drugi garaż obok pierwszego i przykrywam oba tym samym dachem tylko jakby rozpiętym na obydwoma. Może troszkę to zawiłe, w razie problemów mogę załączyć szkic.

Betka, to żona fishera wybrała projekt, a teraz przed nim ucieka.

Fish, a może ona się boi ponad 200 m kw. porządku do utrzymania :( .

Pomagasz li ty żonie w domowych porządkach? :wink:

A: Nie. - to jesteś w domu. :lol:

B: Tak. - to szukasz dalej. :roll:

Uzupełnienie - nie wybrała a tylko w trakcie gromadzenia zwrócił jej uwagę ze względu na świetny rozkład i nie ucieka a tylko nie może się przekonać do wyglądu zewnętrznego. Mnie natomiast zadziwił ogromem miejsca na poddaszu, to może być prawdziwe królestwo dla faceta (i nie tylko). :wink:

fischer,

ja mam ponad 250m2 i by sprzątanie nie było upierdliwe robie centralny odkurzacz - w kosztach budowy to niewiele więcej a strasznie pożyteczny wynalazek!

BK,

przeciez Ty masz 2-latka w domu i juz myślisz o tym jak będzie gdy sami w domu będziecie?

a schody - troche ruchu w domu nie zaszkodzi!

a dobrze zaprojektowane schody dają frajdę w chodzeniu

wojtek,

ja mam 2-latka no i dlatego nie chcę schodów. Dla dzieci schody mają urok którego nie rozumiem, córka już się cieszy że jedzie do babci gdzie są schody, a syn (2) łazi po nich z góry na dół i nie mogę sobie spokojnie z mamą pogadać bo musze go pilnować żeby nie zleciał.

Poza tym obawiam się że mogłabym się zabić lecąc np z sypialni czy garderoby po łyka kawy na dół do kuchni a potem z powrotem do łazienki na górę zrobić jedno oko, potem z powrotem pogonić córke żeby szybciej myła zęby (na dole) a potem znowu zrobić drugie oko na górę, oczywiście ze szczoteczką w zębach...

Poza tym skosy - mają urok, ale .. z drugiej strony schody pomagają zwalczyć zbędne kilogramy :oops: - będą takie składane na strych, trudno na nich wprawdzie ćwiczyć stepping ale będą

ruchu będzie dużo w ogródku

Centralny odkurzacz też chcę - mam jakieś ulotki od Beam, no i wiem że ten gość (Paweł001) który tu na forum się ogłasza też ma ciekawą ofertę.

A Klementynka może być elegancką podmiejską willą jak zmienisz elewację - to jest bardzo prosty dom i tutaj detalami można dużo zrobić - zrezygnować z elewacji drewnianej, okiennic, etc.

Fish jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny to przecież nie musisz nigdzie jeździć. Poproś Klementynkowiczów, a zasypią ci skrzynkę zdjęciami z natury. Nadto przerzuć na kompa kontury i wydrukuj w odpowiedniej ilości i oczywiście kup akwarele. Coś mi się w zeznaniach gubisz :-? .

Mówie Ci Fish, na mój gust o porządki chodzi. Ile m2 teraz macie?

Moje C64 bęzie miało coś około twojego parteru (na początek, potem może poddasze) i pomimo aktywnego wsparcia, już teraz słyszę, jak my to wszystko w zcystości utrzymamy :-? . Ano zobaczymy 8) .

Jak w lementynie sugerujesz, że od razu machniesz górę to twoja lepsz połowa widzi takimi oczami :o ponad 200 m2 do sprzątania, a jej się pewnie marzy: "mały biały domek". :)

BK na schody w domu najlepsze są tymczasowe drzwiczki, drabinki. Powiedzmy jeszcze przez 2 lata. Jak je zdemontujecie to jeszcze przez miesiąc będziecie ich szukać. Schodów to to zabardzo nei pokaleczy, a bezpieczeństwo daje i sklerozę ćwiczy.