Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nietypowego domu

misa

Recommended Posts

Witam,

Jak że jestem tu nowy z góry przepraszam za ewentualne forumowe faux pas.

Mam pytanie co do ogrzewania małego domu, w którym są 3 kondygnacje- parter, w którym będzie mieścić się salon z aneksem kuchennym i łazienka, piętro/poddasze, w którym będzie jedno pomieszczenie- sypialnia, oraz piwnica, w której znajdować się ma druga sypialnia, oraz małe pomieszczenie gospodarcze. Wielkość domu to 35m^2 w obrysie, wysokość 5m, długość ścian 5x7 m. Planowałem ogrzewanie na kosioł na ekogroszek, ale po przeczytaniu paru wątków widzę, że nie bardzo ma to sens (o ile w ogóle jest możliwe) i raczej skłaniałbym się teraz w stronę grzejników olejowych i dobrej izolacji. Problem jest właśnie z tą izolacją, bo prawdę mówiąc nie wiem, co znaczy "dobra" izolacja w takim wypadku. Nie chciałbym, żeby grubość ścian zewnętrznych przekroczyła 0,4 m ze względu na ograniczoną przestrzeń na zewnątrz, bo jest to domek na ogródku działkowym, więc przepisy ograniczają do tych 35m^2 obrysu. Myślałem również nad wentylacją z rekuperatorami, ale nie jestem pewien, czy to ma sens w tak małym budynku (czy wręcz przeciwnie). Nie mam również pewności co do ocieplenia części pod ziemią oraz jakie materiały najlepiej zastosować. Wolę zainwestować w budowę trochę więcej i mieć bardziej ekonomiczne wykorzystanei energii, idealnie by było zamknąć się poniżej 400zł za prąd ogólnie w miesiącach zimowych. Za wszelkie porady będę dozgonnie wdzięczny.

Opisałem mniej więcej jak wyglądać ma dom, jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informacje, chętnie ich udzielę w miarę możliwości. Gdybym sam mógł dać sobie radę, nie pytałbym tutaj, nie każdy zna się na budowlance, a odpowiedzi, które znalazłem w innych wątkach, również na innych forach i stronach, odnoszą się do innych konstrukcji, więc wolałbym jak najbardziej dopasowane sugestie, w końcu to dom, a nie akwarium.

Jeżeli jesteś jeszcze na tak wczesnym etapie to najpierw popytaj na dziale budowlanym. Tam się dowiesz jaka izolacja, za czego ściany, czym ocieplić piwnicę, itp. Jak będziesz miał już te dane to będzie można policzyć OZC dla tego budynku i na tej podstawie zastanowić się nad systemem grzewczym. Teraz jest to zwykła zgadywanka.

Jeśli chcesz niegrubą ścianę to rozważ silkę 18cm + 20cm styro - będzie ciepło i mur nie za gruby, tak ja bym zrobił, ale o szczegóły to popytaj lepiej na odpowiednich działach:)