szala18 09.03.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam, mam problem, dziś geodeta wytyczył poziom 0 (234,8m n.p.m) który jest w jednym z narozników domu wyższy o 70cm w stosnku do poziomu gruntu (rzeczywistego). W projekcie mam obniżony garaż -30 (co daje 234.5m n.p.m) a grunt od strony garazu z przodu jest na poziomie 234.4 m.n.p.m co daje mi 10cm zapasu powyżej gruntu. Natomiast wejscie do budynku w stosunku do tego poziomu od 234.3m .n.p.m jest już o pół metra wyższe do poziomu zerowego. A nie chce mieć tylu schodków z przodu czy mogę jeszcze obniżyć ten budynek ? Budowlaniec gada zrobi wykop tylko na ok 60 cm (to nawet nie ma 1 m = strefy przemarzania) a reszte mam sobie podsypać, jednak jak podsypie tyle ziemi to od strony tarasu niwelacja jest 234.1 a to juz ok 70cm rożnicy miedzy tarasem a gruntem - nie chce z niego skakać na działke .... ;/ proszę o pomoc ;/ Architekt mówił że mam sobie podnieść garaz do góry i obniżyć budynek w całości i że nie potrzebuje na to jego zgody, a inspektor w dzienniku budowy wpisze .... dzięki serdecznie z góry!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Poziom zero ma wynikać z projektu lub adaptacji. Budowlaniec ma robić zgodnie z projektem a nie jak mu sie podoba, za wykop na 60cm to możesz wykopać tego pseudobudowlańca z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 09.03.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Architekt mówił że mam sobie podnieść garaz do góry i obniżyć budynek w całości i że nie potrzebuje na to jego zgody, a inspektor w dzienniku budowy wpisze .... dzięki serdecznie z góry!! Uważaj na takie uwagi, zmiany wysokości budynku powodują w konsekwencji zmianę kubatury budynku. A to jest już istotne odstępstwo od projektu i zaczyna się zabawa z urzędami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Architekt mówił że mam sobie podnieść garaz do góry i obniżyć budynek w całości i że nie potrzebuje na to jego zgody, a inspektor w dzienniku budowy wpisze .... dzięki serdecznie z góry!! sorry, ale chyba im się kiszka zatkała, bo takie coś podlega pod surowe kontrybucje zawodowe !!! Jeśli projekt był zatwierdzony na taką rzedną ok i trzeba by było zamienny zrobić ! inaczej ktoś za to beknie zawodowo. Ponieważ jest to miana istotna, wysokość budynku npt. kurcze nie tak dawno o tym czytałem, jak teraz ciągają kiero budowy, bo dom jest wyższy o 1m, a on poświadczył nieprawdę. A to jest już istotne odstępstwo od projektu i zaczyna się zabawa z urzędami. to pół biedy, a nawet ćwierć biedy, w porównaniu do zamiatania sprawy pod dywan. Budowlaniec gada zrobi wykop tylko na ok 60 cm (to nawet nie ma 1 m = strefy przemarzania) jaki budowlaniec ? kogo wy nazywacie budowlańcami ? to że lata i robi coś, to nie znaczy że wie co robi. tego kogoś tak bym nie nazwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 10.03.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 60 cm wykop i reszte z boków podsypać ziemią którą przywioze tak żeby chwytało ten cały fundament czyli do 1 metra będzie podsypane ? można zastosować takie rozwiązanie ? czy nie bardzo ? Kalenica dachu reszty budynku jest wyższa niż garażu, czyli podniesienie tej garażowej nie spowoduje że będzie ona wyższa niż w reszcie projektu a wiec arch mowi że nie trzeba zmian a kier budowy moze wpisac w dzienniku... Martwi mnie najbardziej te podsypywanie fundamentu i wykop 60cm ... proszę doradzcie czy takie metody są stosowane i się sprawdzają ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 11.03.2015 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 proszę o poradę odnośnie podsypywania fundamentu do poziomu 0 czy wtedy przemarzalność gruntu jest zachowana tak jak przy normalnym głębokim wykopie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 11.03.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 jest też przepis że nie możesz zmienić kierunku odpływu wód opadowych z działki więc z tym wynoszeniem i osypywaniem to też na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Podniesienie poziomu "0" zmieni wysokość budynku. To istotne odstępstwo - trzeba zrobić projekt zamienny i złożyć do urzędu. Przy okazji można zrobić np. projekt zjazdu, który często jest pomijany przy składaniu pierwszego pozwolenia na budowę. Ja też podniosłem budynek ze względu na wysoki poziom wód gruntowych, zmiana ta została zatwierdzona projektem zamiennym. Nie można odprowadzać wody z deszczu na działki sąsiednie, więc tak należy wyprofilować teren, żeby nie zalewać sąsiadów. Nie radzę pozostawiać tej zmiany bez zatwierdzenia, konsekwencje mogą być przykre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TM3d 11.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam, mam problem, dziś geodeta wytyczył poziom 0 (234,8m n.p.m) który jest w jednym z narozników domu wyższy o 70cm w stosnku do poziomu gruntu (rzeczywistego). W projekcie mam obniżony garaż -30 (co daje 234.5m n.p.m) a grunt od strony garazu z przodu jest na poziomie 234.4 m.n.p.m co daje mi 10cm zapasu powyżej gruntu. Natomiast wejscie do budynku w stosunku do tego poziomu od 234.3m .n.p.m jest już o pół metra wyższe do poziomu zerowego. A nie chce mieć tylu schodków z przodu czy mogę jeszcze obniżyć ten budynek ? Miałem bardzo podobnie, także chciałem obniżyć poziom zero budynku o 60cm, dzięki fuszerce architekta . Kierowniczka nie robiła problemu, stan zero obniżony bez żadnych zastępczych projektów. Dodam że kierowniczka ma duże doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Miałem bardzo podobnie, także chciałem obniżyć poziom zero budynku o 60cm, dzięki fuszerce architekta . Kierowniczka nie robiła problemu, stan zero obniżony bez żadnych zastępczych projektów. Dodam że kierowniczka ma duże doświadczenie. ta... jeśli ma plecy to może sobie tak działać poza prawem. Inaczej naraża się na poważne konsekwencje zawodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniutekg 13.03.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A może pomyśleć z drugiej strony i zostawić budynek na projektowanej wysokości a po prostu podnieść teren działki? Co do 1 m przemarzania to trzymamy sie tego warunku jeżeli stawiamy dom w gruntach wysadzinowych i/lub nawodnionych czy tez wysokim poziomem wód gruntowych. W innch przypadkach ( grunt suchy, nośny,niewysadzinowy , poziom wody nie jest wysoki) można robić fundamenty min 50 cm pod poziomem terenu. Oczywiscie wszystko musi być zatwierdzone i co najważniejsze sprawdzone. Ja tylko informuje o takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Warunek przymarzania było dobry i jest o ile nie zna się innych warunków.Nie polecam żadnej partyzantki, jeśli projekt był mierzony od takiej wysokości i rzędnej terenu .. to nie da się tego ukryć.Lepiej zrobić to z godnie z orpycznicą (prawem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.03.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Witam, mam problem, dziś geodeta wytyczył poziom 0 (234,8m n.p.m) który jest w jednym z narozników domu wyższy o 70cm w stosnku do poziomu gruntu (rzeczywistego).(...) Nic nie zmieniać. 70cm to jest dobra wysokość. Ja to piszę ze swojego doświadczenia. U mnie poziom 0 został ustalony na 60cm powyżej poziomu ówczesnej drogi gruntowej (działka była jeszcze nieco niżej niż droga). Potem droga się nieco podniosła (z 10cm), wokół domu przyszła warstwa urodzajnej ziemi i poziom działki zrównał się z działkami sąsiadów. I te 60cm to było bezwzględne minimum. Gdybym dał 70cm, byłoby zdecydowanie lepiej. A nawet 80cm, wtedy byłyby lepsze spadki od domu. Te 20cm wyżej niż obecnie to byłoby idealnie. Nie obniżaj budynku, dobrze radzę. Na pewno jeszcze sypniesz wokół domu urodzajnej ziemi, a i o spadkach pamiętaj. Potem budynku już nie podniesiesz, a "obniżyć" owszem możesz (poprzez podsypanie ziemi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmar 17.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) z fundamentami schodzisz w ziemię tyle ile ci pasuje - najlepiej poniżej strefy przemarzania. Od zmiany głębokości fundamentów nie zmienia się wysokość budynku...Jeżeli chcesz sobie obniżyć poziom "zera" o np. 20cm to sobie obniż - wysokość budynku wg mnie też się nie zmieni - w końcu wszystkie wymiary obiektu od parteru w górę będą mierzone od tego poziomu. Co innego gdybyś podnosił poziom "0" - wówczas, ja osobiście bał bym się zakwalifikować taką zmianę jako nieistotną, ale przy obniżeniu poziomu zero o te 20cm-30cm i zachowaniu wymiarów budynku powyżej tego poziomu zakwalifikowałbym to jako zmianę nieistotną.Kwalifikacji dokonuje projektant ( o tym kto jest projektantem: MODEROWANOJak masz problemy z projektantem to rzuć temat: MODEROWANO udzielę informacji jak to jest z projektantami i czy można obejść się bez projektanta - autora projektu budowlanego. Edytowane 17 Marca 2015 przez finlandia reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 22.03.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Podniesienie poziomu "0" zmieni wysokość budynku. To istotne odstępstwo - trzeba zrobić projekt zamienny i złożyć do urzędu. Mam kilka pytań, będę wdzięczny za pomoc. 1) Jak długo trzeba czekać na zatwierdzenie projektu zamiennego ? Mam nadzieję, że nie tak samo długo jak na pozwolenie na budowę. 2) W przypadku zmiany poziomu "0", czy wystarczy złożyć tylko projekt zamienny planu zagospodarowania terenu, czy coś jeszcze ? Bo chyba nie trzeba składać od nowa całego projektu ? Ile egzemplarzy projektu zamiennego należy złożyć ? 3) Czy można złożyć projekt zamienny jeśli już wcześniej złożyło się do PINB zawiadomienie o rozpoczęcia robót budowlanych z terminem ustalonym na początek marca tego roku (prace budowlane jednak jeszcze nie ruszyły) ? 4) W ogóle czy muszę czekać na zatwierdzenie zmian, czy też mogę budować przed ich zatwierdzeniem (w okresie wyczekiwania) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 12.05.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Odpowiem sam sobie. Architekt adaptujący przekreślił w dwóch posiadanych przeze mnie egzemplarzach poprzednią wysokość poziomu "0" i wpisał nową. Obok korekty pieczątka i podpis. Stwierdził, że to wystarczy. No cóż, odpowiedzialność jest po jego stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam, mam problem, dziś geodeta wytyczył poziom 0 (234,8m n.p.m) który jest w jednym z narozników domu wyższy o 70cm w stosnku do poziomu gruntu (rzeczywistego). W projekcie mam obniżony garaż -30 (co daje 234.5m n.p.m) a grunt od strony garazu z przodu jest na poziomie 234.4 m.n.p.m co daje mi 10cm zapasu powyżej gruntu. Natomiast wejscie do budynku w stosunku do tego poziomu od 234.3m .n.p.m jest już o pół metra wyższe do poziomu zerowego. A nie chce mieć tylu schodków z przodu czy mogę jeszcze obniżyć ten budynek ? Budowlaniec gada zrobi wykop tylko na ok 60 cm (to nawet nie ma 1 m = strefy przemarzania) a reszte mam sobie podsypać, jednak jak podsypie tyle ziemi to od strony tarasu niwelacja jest 234.1 a to juz ok 70cm rożnicy miedzy tarasem a gruntem - nie chce z niego skakać na działke .... ;/ proszę o pomoc ;/ Architekt mówił że mam sobie podnieść garaz do góry i obniżyć budynek w całości i że nie potrzebuje na to jego zgody, a inspektor w dzienniku budowy wpisze .... dzięki serdecznie z góry!! Ale o co chodzi ? Pół metra nad ziemię - to wcale nie jest jakoś bardzo wysoko. 3 schodki czyli taki standard jak dla normalnego budynku. Weź też pod uwagę że teren z czasem "rośnie" - a to chodniczek się ułoży, grządki porobi i już jest 20 cm wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 15.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 jakiś rysunek domu by się przydał wysokości i wymiary strasznie wrażliwy temat, łatwo o błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.05.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Jeśli poziom zero był na rzędnej np 200, a teraz będzie 200,7 to lipa, z tym lepiej nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts