Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody z drewna - stopień drewno a podstopień? z czego wykonać

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem zrobić drewniane schody w swoim domu. Okazuje się, że ilość drewna dębowego jaką posiadam nie wystarczy na całość, dlatego pojawił się dylemat kupować czy szukać innego rozwiązania. Po długim namyśle stwierdziłem, że schody fajnie będą wyglądały z drewnianymi stopniami i bez drewnianych podstopni. Tylko doradźcie jakiego materiału użyć żeby to ładnie wyglądało i było praktyczne. Napewno sama gładź nie jest rozwiązaniem często będzie się brudziła.

Czy może stosował ktoś z Was taką metodę?

proszę o porady,

pozdrawiam

Dlatego wszyscy proponują dęba, jesiona a nie sosnowiec, topowe czy lipę. Na rynku dostępne są lakiery specjalnie do schodów, parkietow itp. są na tyle wytrzymałe ze kobiety w szpilkach mogą bez problemu po nich chodzić. Pomysł co by było gdyby mebel spadł Ci na płytki :) :o

Topola i lipa nadaje się na rzeźby a z topoli wykonuje się też stolnice.

ja mam stopnie drewniane, piękne jasne drewno, a podstopnice są obłożone białymi płytkami i dodatkowo oświetlone, wygląda super ;) na początku się upieralismy przy calych drewnianych, ale taki myk z plytkami doradzili nam w http://www.heban.net i dobrze, bo jak się ubrudzą to łatwo je umyć. do tego jeszcze chromoniklowe poręcze, całość wyglada bardzo lekko i nowoczesnie. I zgadzam się z kolega wyżej, takie drewniane schody wymagają naprawdę porządnej konserwacji, bo się wycierają

Jak masz możliwość to podeślij njakąś fotkę :)

• 3 weeks później...
Co masz na myśli pisząc malowane poliuretanem?

Ja mam u siebie podstopnice wykończone płytą z włóknem węglowym. Wygląda jak G/k,ale dużo twardsze. Teraz zastanawiam się czym ją wykończyć?

Witajcie,

Podbiję temat... może ktoś podpowie rozwiązanie na wykończenie podstopnic?

Stopnice są z dębu,a do podstopnic przykleiłem płyty 6mm z włóknem szklanym,żeby wyrównać.

Czym teraz pomalować taką płytę,żeby było łatwe w czyszczeniu ?

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na święta.