elpapiotr 16.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Pokaż swoje dzieła, obejrzymy mistrzunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 taaaaa - robię zdjecia osadzonych puszek - szok i niedowierzanie. Poziom trudnosci dla przedszkolaka. Pewnie według ciebie trzeba miec 30 letnie doswiadczenie i tytuł inż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.03.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Nie zapomnij o magistrze. Też przydatny PS. Zleć osadzenie kilku puszek przedszkolakowi - będziesz zachwycony. No i wyręczy Cię w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 17.03.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 . Pewnie według ciebie trzeba miec 30 letnie doswiadczenie i tytuł inż ? Każda umiejętność wymaga doświadczenia. Ja na przykład, jak mi się zdarzy puszki prosto obsadzić, to robię święto. I ludzi "manualnych" podziwiam. No ale nieczęsto mi się zdarzają takie roboty. U mnie raczej czysta elektrotechnika, tzn. jeżeli coś już grzebnę to w miedzi, krzemie, plastyku i szkle a w tynku i wełnie rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.03.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ja ,nawet w murze,montuję puszki stosowane do regipsów. Montuję je na gips budowlany i zanim on zaschnie,dokręcam śrubki do montażu w regipsie.Lekko,tyle,żeby się wysunęły z pod puszki.Jak gips zaschnie to dokręcam je do oporu i mam pewność,że nikt je nie wyrwie.Chyba,że z gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.03.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Niby nie ma nic w tym złego (choć nie za bardzo rozumiem po co), ale kosztowo to masakra.Może w domku da się to przełknąć ale na większym obiekcie to się robi poważna kwota.Puszki się osadza łatwo. Wiercisz otwór, odkurzasz lub wydmuchujesz resztkę pyłu, zwilżasz wnętrze aerozolem wodnym z atomizera lub paszczowo, smarujesz gipsem, wtykasz puszkę. Nie ma mocnych, żeby to wyrwać.Problem jest tylko na styku branż. Trudno ustalić z murarzami ile tą puszkę wystawić, żeby po zakończeniu tynków nie była za bardzo utopiona albo co gorsza nie wystawała. Edytowane 21 Marca 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.03.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale jak ktoś chce to można.:yes:Są klienci bardzo upierdliwi.Wiesz o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale jak ktoś chce to można. Ale jak ktoś chce to nawet trzeba Są klienci bardzo upierdliwi.Wiesz o tym. Oj tam, oj tam. Człowiek wydaje kasę, to chce mieć zrobione po swojemu a nie żeby mu tesel decydował. Nie miałem bardzo upierdliwych klientów (no może dwu -trzech się trafiło, za to jakich, książkę by można napisać), ale mimo to cieszę się że od kilku lat pracuję dla klientów komercyjnych. Też ciężko ale przynajmniej "zjeby" są jakoś lepiej/mniej uzasadnione a nie że pan hrabia wstał lewą nogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.03.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Na gipsie budowlanym to tak średnio podobno, no chyba, że nie wyłazi w ogóle na zewnątrz, ale czasem przy wierceniu puszek w pustakach wyleci więcej niż powinno i wskazane to załatać.Podobno lepszy klej gipsowy, gips budowlany związany potraktowany wilgocią z tynku nieco puchnie nasiąkając wilgocią i czasem potrafi "odsadzić" taki świeży tynk od muru i jest potem głuchy, czasem odpada. A co do upierdliwości - o to tak, ja jestem bardzo upierdliwy jeżeli można nazwać upierdliwością domaganie się zrobienia czegoś zgodnie z technologią a nie "panie, ja tak 20 lat robię i jest dobrze". No chyba, że ktoś jest w stanie uzasadnić dlaczego tak jak on robi jest lepiej niż technologia przewiduje to też może być. A już słyszałem - panie, ja się z kielnią urodziłem, panie ja dachy 20 lat robię, będzie pan zadowolony, panie ja 20 lat okna wstawiam...teraz czas na tynki. Póki co stan zadowolenia z jakości robót na 3+. Edytowane 21 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.03.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Wiem o czym piszesz, bo mam ekipy podwykonawców na co dzień. Są różni. I dobrzy i słabsi. A są też tacy, że jak się ich spuści z oka na chwilę to można potem kręcić odcinek usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.03.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Temat jest "Montaż puszek elektrycznych".Każdy podaje swój sposób montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 No to macie puszki osadzone PRZED tynkowaniem. Dobrze, że elektryk wiedział, GDZIE one się znajdują : Nie jełopy, tzw. budowlańcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 No to macie puszki osadzone PRZED tynkowaniem. Dobrze, że elektryk wiedział, GDZIE one się znajdują : [ATTACH=CONFIG]309554[/ATTACH] Nie jełopy, tzw. budowlańcy ? Oj tam,oj tam czepiasz się.Trochę podkujesz,trochę podgipsujesz i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Żadne oj tam.Mam za jełopów odwalać robotę ?A z jakiej racji ?Mam wykonać robotę dobrze, wykształconych inaczej olewać. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.03.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Wiesz, zawsze można jakiś "kwiatek" znaleźć by uzasadnić swoją opinię. A tyle tynku to zapewne nie bez powodu naklejone, ściana musiała być tak krzywa, że to gołym okiem było by widać, innej przyczyny takiego marnotrawstwa materiału i robocizny sobie nie wyobrażam.Poza tym o ile dobrze widzę puszki były wręcz utopione w murze (silikat lub BK) a nie wystawione z niego na jakąś przynajmniej typową grubość tynku. Wstawię fotki jak będę po tynkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2015 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 No to macie puszki osadzone PRZED tynkowaniem. Dobrze, że elektryk wiedział, GDZIE one się znajdują : [ATTACH=CONFIG]309554[/ATTACH] Nie jełopy, tzw. budowlańcy ? ... i po co wkleiłeś to zdjecie ? Widać że puszki osadzone równo ze ściana - albo było przygotowane tylko pod szpachlowanie i nagle okazało się że ściany są krzywe bo inwestor nie potrafił tego dopilnować. Następna sprawa to ta ściana jest już wyszpachlowana - wiec znowu ktoś czegoś nie dopilnował. Jak jest taki problem to po tynkowaniu dokręca się nakładki i wtedy puszke masz na równo albo prawie na równo wzgledem tynku i szpachlarz to wyprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 ... i po co wkleiłeś to zdjecie ? Widać że puszki osadzone równo ze ściana - albo było przygotowane tylko pod szpachlowanie i nagle okazało się że ściany są krzywe Jasne. Tynkarz prostuje ściany po murarzu. Wyprostowały się pewnie dokładnie. No i Inwestor winny, bo nie przypilnował fachofcuf. Tylko których ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jasne. Tynkarz prostuje ściany po murarzu. Wyprostowały się pewnie dokładnie. No i Inwestor winny, bo nie przypilnował fachofcuf. Tylko których ? z toba to jest jak kopanie z koniem. Jezeli inwestor nie potrafi dopilnować budowy to płaci kierbudowi 4000pln i wtedy wie że ktos to kontroluje od murarzy przez tynkarzy i elektryków. ... PRZED TYNKOWANIEM WSTAWIASZ PUSZKI - wracając do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.03.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jasne. Tynkarz prostuje ściany po murarzu. A co w tym dziwnego, wystarczy że ściana jest odchylona od pionu na wysokości kondygnacji o 1cm co jest zupełnie naturalną i akceptowalną odchyłką bo tyle to i waga oszukuje jeżeli się jej porządnie nie skalibruje, a tynkarz podejdzie do swojej pracy profesjonalnie i obsadzi narożniki i listwy prowadzące do pionu a nie równolegle do ściany, nałoży min. 1,5cm tynku i już na dole przy gniazdach masz 2,5cm zatopione puszki w murze - o ile były wklejone na lico z murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Pewnie że nic dziwnego, skoro murarz i leśnik to nie rzemieślnik.To nie apteka, tu się zaszpachluje, tu się nadłoży i metry lecą. Pasuje wszystko ... jak garbaty do ściany.Ale jak o prawdziwym , naturalnym pionie złożonym ze sznurka i ciężarka nie słyszeli, to już nie moja wina.Naturalną rzeczą dla elektryka powinno być pilnowanie wszystkich jełopów na budowie, z kierbudem włącznie, panie grend. Dlatego przed tynkowaniem nie wstawiam puszek, jakby co. Edytowane 22 Marca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts