BartekWu 10.03.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam, Chciałbym się was podpytać o wytwarzanie pół suchego betonu b 15 na bloczki betonowe 12x24x38. Mianowicie posiadam wibroprase z formą na bloczek, betoniarkę 1m3, plac, wagę do odmierzenia dokładnych ilości kruszyw, własny transport no i niezbędne materiały z tym że w okolicy pracuje u nas węzeł betoniarski oni zaoferowali nam cenę z m3 120 zł netto. Z kolei licząc na siebie cena materiałów takich jak piasek płukany 0-2 to koszt 10zł netto, cement 32,5 1 klasa 240zł netto żwir 2-8mm 40-50zł netto. Tutaj zaczynają się moje pytania mianowicie:-lepiej samemu mieszać beton by zaoszczędzić czy kupować gotowy beton od betoniarni -Czy ktoś może mi doradzić w dobraniu recepty na beton -Czy tak zwane popioły które są dokładane do betonu coś mogą mi pomóc-czy Żwir da się zastąpić większą ilością cementu i grubszym piaskiem płukanym (pytam o to ponieważ koszt żwiru jest dość duży a wiem że niektóre firmy nie używają go w ogóle do produkcji bloczka, wręcz używają zwykłego piasku ze ściany ew. przesianego i cementu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.03.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Brałbym z betoniarni. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest otrzymanie dokumentów z betoniarni potwierdzających jakośc użytego betonu, więc jednocześnie Twój wyrób będzie można z tym wiązac. W warunkach "domowych" jest to ciężkie do uzyskania, chyba że będziesz starał się także o certyfikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekWu 10.03.2015 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Cement byśmy kupowali od odry więc atesty oni załączają pod kupioną ilość sami z kolei piasek/ żwir z kopalni w okolicy ma atesty,certyfikaty, krzywe przesiewu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekWu 11.03.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ponawiam prośbę o kolejne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizslawek 11.03.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 -lepiej samemu mieszać beton by zaoszczędzić czy kupować gotowy beton od betoniarni Na pewno bedzie taniej ale najlepiej policzyc sobie surowce i wyjdzie co i jak Czy ktoś może mi doradzić w dobraniu recepty na beton Na weekendzie podrzuce ci recepte -Czy tak zwane popioły które są dokładane do betonu coś mogą mi pomóc Nie czy Żwir da się zastąpić większą ilością cementu i grubszym piaskiem płukanym (pytam o to ponieważ koszt żwiru jest dość duży a wiem że niektóre firmy nie używają go w ogóle do produkcji bloczka, wręcz używają zwykłego piasku ze ściany ew. przesianego i cementu) Pewnie, ze sie da ale czy sie opłaca. Pierwsze słysze o takich bloczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekWu 11.03.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Ok dzięki wielkie za pomoc i czekamPozdrawiam! Edytowane 11 Marca 2015 przez BartekWu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 11.03.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Znalazłam takie receptury: http://www.lubanta.pl/pl/przykladowe-receptury.html od B20 się zaczynają, ale może coś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_lap 12.03.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witaj Jeżeli chodzi o popioły w betonie, a właściwie w cemencie - bo tam się je dodaje, to sprawa jest dość prosta. Generalnie samo to, że popiół wchodzi w skład cementu nie jest niczym dziwnym, ale wszystko się rozbija o proporcje. Po prostu tego popiołu nie może być za dużo, bo cement straci swoje właściwości, nie będzie trzymał normy itp. A wiadomo że to może się później przełożyć na trwałość samego betonu. I w końcu nikt nie chce żeby mu coś popękało itp. Także lepiej jednak brać porządne cementy, gdzie tego popiołu nie jest za dużo. Tu masz to szerzej opisane http://pewnycement.pl/2014/11/jakie-roznice-wystepuja-po-zastosowaniu-wyrobow-cementopodobnych-a-produktow-wysokiej-jakosci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekWu 14.03.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Dziękuję za komentarze ale chciałbym poprosić kogoś o jakieś przykładowe recepty bez żwiru tak by żwir był zastąpiony ostrym piaskiem 0-2 oraz większą ilością cementu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts