Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

już niedługo zaczynam budować dom. Pierwszy dom:)

trochę juz czytałem na temat Wentylacji Mechanicznej i GWC. Po lekturze postanowiłem zbudować całą instalację w domu "tymi oto rękoma".

I mam kilka pytań do Ekspertów, Praktyków i do tych wszystkich, którzy już coś takiego zrobili.

Pomóżcie Panie i Panowie:)

Charakterystyka działki... działka ma 25m na 33m. przekrój gleby to 0 - 0,5m - humus; następnie 0,5 - 1,7m - żwir; potem 1,7 - glina; na końcu prawdopodobnie skała. Dom będzie w całości podpiewniczony i cała piwnica będzie w ziemi czyli planuje wykop na jakieś 2,8 - 3 m. Teren raczej suchy.

Myslalem o tym aby przy okazji takiego wykopu dać odrazu na około fundamentów GWC - rura PCV fi 200,

I pojawiają się pierwsze pytania.

1. czy przekrój rury wystarczający?

2. jaką długość rury jest optymalnie dać? czy im dłuższa tym lepsza?

3. jak będzie dobra głębokość - im głębiej tym lepiej?

Dom na bazie kwadratu o wymiarach zewnętrznych 16,5m na 16m. Czyli około 65 mb rury na około - za dużo? za mało?

Do będzie w centrum małego misata, z trzech stron sąsiedzi, mało drzew, roślinności.

4. gdzie najlepiej umieścić czerpnie? przy domu? na domie (od środka pociągnąć rurę na jakąś tam wysokość)? czy też w rogu działki gdzie obsadzę jakimiś krzewami, drzewami itp?

5. gdzie umieścić rekuperator? piwnica? parter? poddasze użytkowe? czy też strych?

6. jak zaplanować wyrzutnię?

Najtaniej i najlepiej nie mieć gwc.

Ale jak ktoś ma za dużo kasy, to gwc dobiera się do strumienia powietrza z central. Jaka centrala?

Jeszcze nie mam pojęcia. Wielkość domu w metrach sześciennych to ok 14 tys m3. Czy mógłbyś cos zaproponować?

a co zamiast GWC proponujesz w moim przypadku?

Jeszcze nie mam pojęcia. Wielkość domu w metrach sześciennych to ok 14 tys m3. Czy mógłbyś cos zaproponować?

a co zamiast GWC proponujesz w moim przypadku?

Wielkość domu nie ma nic do tego, wentylacja jest dla ludzi. Tyle samo powietrza zużywa rodzina w małym jak i dużym domu.

A od gwc tańsze w instalacji, tańsze w eksploatacji i znacznie skuteczniejsze są pompy ciepła powietrze powietrze.

Docelowo mieszkać będzie osób 5:) narazie jest nas troje:)

Nie opłaca się GWC nawet zważywszy że wykop będzie już gotowy (przy okazji fundamentów)?

Na ile byś wyliczył różnicę w cenie?

6. jak zaplanować wyrzutnię?[/b]

Zwazywszy na ostatnie wydarzenia, wyrzutnie nakierowałbym na wschód ;)

A na poważnie - GWC i rekuperator to słaby pomysł. W Sezonie zimowym róznica w odzyskanej energii bedzie niewielka, jedyny mały plus to ochrona przed zamarzaniem wymiennika (ale to mozna zrealizowac nagrzewnica, kablami samoregulujacymi, itp.

Druga rzecz nie ma rur z atestem do wentylqcji z PVC. One sluzą do odprowadzania scieków.

Szukaj tych z PE.

75 mb rury = 900

z 20 kolan 45st. = 360

rekuperator, powiedzmy około = 2500

razem 3760

bo rozumiem że kanały rozprowadzające powietrze po domu potrzebne są tu i tu.

Zwazywszy na ostatnie wydarzenia, wyrzutnie nakierowałbym na wschód ;)

A na poważnie - GWC i rekuperator to słaby pomysł. W Sezonie zimowym róznica w odzyskanej energii bedzie niewielka, jedyny mały plus to ochrona przed zamarzaniem wymiennika (ale to mozna zrealizowac nagrzewnica, kablami samoregulujacymi, itp.

Druga rzecz nie ma rur z atestem do wentylqcji z PVC. One sluzą do odprowadzania scieków.

Szukaj tych z PE.

ale położenie rur to koszt ok 1300 zł .... a nagrzewnica prąd ciągnie.... hmm?

75 mb rury = 900

z 20 kolan 45st. = 360

rekuperator, powiedzmy około = 2500

razem 3760

bo rozumiem że kanały rozprowadzające powietrze po domu potrzebne są tu i tu.

Kanał nietrujący 75m 5000zł rekuperator 800m3/h ( by wykorzystać taki kanał - 3.5kW 10 000zł

Klimatyzacja 3.5 kW 4000zł

ale położenie rur to koszt ok 1300 zł .... a nagrzewnica prąd ciągnie.... hmm?

Rur, które nie do tego służą. Z te z PE chyba bedą droższe.

Nagrzewnica ? Niech weżmie nawet 200kWh, to masz 10 lat dogrzewania.

no to mi Panowie namieszali w głowie:)

Uważam, że lepiej jest zrobić coś taniej, zdrowiej i by dało nieporównywalnie większy efekt.

Albo GWC albo rekuperator, krótko mówiąc. Oba rozwiązania mają zalety i wady.

I z tym się zgadzam jak najbardziej.

Zamiast mnożyć systemy, zamontuj jakiś przyzwoity reku i zapomnisz o wentylacji.

Samo się będzie "robić" czyste powietrze w domu.

Albo GWC albo rekuperator, krótko mówiąc. Oba rozwiązania mają zalety i wady.

A dlaczego niemożna łączyć? W innym wątku wypowiadali się użytkownicy takiego rozwiązania i nie narzekali. Sam zacząłem już kłaść rury (pomarańczowe) ok 35m + reku Luna. Wydaje mi się takie rozwiązanie tańsze niż droższy reku za ok 4-5tys zł

no właśnie czemu nie połączyć? reku z GWC?

czy nie osiągniemy wtedy lepszej sprawności?

Zimą cieplejsze powietrze niż na samym reku. a latem napewno trochę niższe niż jak by było sam reku. czy się mylę?

A dlaczego niemożna łączyć? W innym wątku wypowiadali się użytkownicy takiego rozwiązania i nie narzekali. Sam zacząłem już kłaść rury (pomarańczowe) ok 35m + reku Luna. Wydaje mi się takie rozwiązanie tańsze niż droższy reku za ok 4-5tys zł

1- kanały kanalizacyjne nie są obojętne dla zdrowia, dlatego nie zostały dopuszczone do stosowania w wentylacji

2-centrala z elektrycznym układem rozmrażania, nieco mniej zużywa energii niż taka z gwc.

3-energetycznie zyskujemy pomijalną wartość, ponieważ gwc podgrzewa powietrze przed centralą, więc ta mniej odzyska ciepła z powietrza wywiewanego, cieplejsze powietrze będzie na wyrzutni.

Panie Tomaszu:

Czyli rozumiem że proste GWC + tania Luna (wraz z dodatkowym filtrem) , będzie mniej efektywne niż reku z średniej półki? Wydaje mi się że w gorące dni będzie pełnić taki system coś w rodzaju "darmowej" klimatyzacji, w innym wątku forumowicze pisali że temp na nawiewach była ok 5'c niższa niż na zewnątrz, chyba sam rekuperator tego nie osiągnie. A zimą tania Luna (ok1,5tys zł) nie zamarznie zimą. Jakoś dalej nie moge dostrzec tych minusów. Chyba że miał Pan na myśli opór tłoczenia powietrza(?) do domu przez silniki(?) a zużycie prądu do rozmrażania reku