Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana z pieca na eko groszek na pompę ciepła powietrze woda Starostwo Trzebnica

Folletta

Recommended Posts

Proszę o opinię.

Mam w projekcie i pozwoleniu na budowę piec na eko groszek, ale chcę zainstalować pompę:

model Panasonic T-CAP nr katalogowy WH-UX12FE8/WH-SXC12F9E8

Czy wg Waszej opinii/doświadczeń powinnam

1.złożyć projekt zamienny,

2. zgłosić to - jak

3. nie zgłaszać bo to zmiana nieistotna ?

4. architekt, kier. bud mają coś wpisać/zmienić ?

Z góry dziękuję za opinie.

PS nadzór w starostwie " NIE WIE" .... bez komentarza.

Proszę o opinię.

Mam w projekcie i pozwoleniu na budowę piec na eko groszek, ale chcę zainstalować pompę:

model Panasonic T-CAP nr katalogowy WH-UX12FE8/WH-SXC12F9E8

Czy wg Waszej opinii/doświadczeń powinnam

1.złożyć projekt zamienny,

2. zgłosić to - jak

3. nie zgłaszać bo to zmiana nieistotna ?

4. architekt, kier. bud mają coś wpisać/zmienić ?

Z góry dziękuję za opinie.

PS nadzór w starostwie " NIE WIE" .... bez komentarza.

O opinie zapytaj:

1. Architekta adaptującego projekt

2. Kierownika budowy (osobistego)

Jeżeli za tym pójdzie likwidacja komina i kotłowni to raczej projekt zamienny się przyda.

O opinie zapytaj:

1. Architekta adaptującego projekt

2. Kierownika budowy (osobistego)

Jeżeli za tym pójdzie likwidacja komina i kotłowni to raczej projekt zamienny się przyda.

problem w tym, że pytałam.

Architekt chce robić projekt zamienny, kierownik też, ale to dodatkowe duże koszty a może wystarczy wpisać zmianę na czerwono w projekcie i dzienniku budowy.

PS komina nie likwidujemy, jedyna zamiana to inne urządzenie w kotłowni

Pociągnij budowę do samego końca bez wprowadzania zmian. Kierownik budowy w dzienniku budowy (na odpowiednim etapie) powinien umieścić wpis: ''Wykonano instalację ogrzewania podłogowego oraz pompy ciepła jako kotła zasilającego'' To, że jest ekogroszek to był Twój wybór i masz prawo do zmian bez nosa urzędniczej biurokracji.

Rok temu oddałem dom do użytkowania a wcześniej przeszedłem przez całą papierologię związaną z budową i wiem co piszę.

Folletta rozpoczyna budowę z tym co ma w pozwoleniu a kiedy przyjdzie czas to zamontuje pompę ciepła zamiast kotła na ekogroszek.

Jeśli będzie chciała to zrobi zgłoszenie o zastąpieniu pieca na ekogroszek pompą ciepła. Nadzór budowlany interesują wpisy w dzienniku budowy, że wszystkie instalacje zostały wykonane. Tyle w temacie i nie utrudniaj ludziom budowy.

Edytowane przez Tomek B..

Wystarczy zgłoszenie, sama właśnie przez to przechodzę. Na początku tez urzędnik chciał od nas projekt zamienny jednak powierciłam mu dziurę w brzuchu i on po konsultacjach z przełozonymi przyznał, ze taka zmiana na pompę czy z gazu czy z ekogroszku nie wymaga projektu zastępczego. W pozwoleniu na budowe mam gaz, a tez chcemy t-capa.

Ważne jest aby projektant czy też adaptator projektu powtarzalnego umieścił w dokumentacji odpowiednią treść. U siebie zażyczyłem sobie aby była to energia elektryczna bez żadnego rozszerzania czy poprzez kocioł c.o.,pompę ciepła czy też zwykły grzejnik konwektorowy.

Moim zdaniem zgłoszenie złożyć dopiero na etapie instalacji systemu grzewczego. Wpis do zgłoszenia w zasadzie w formie jednego zdania.'' Zamiana kotła c.o. na powietrzną pompę ciepła'' Koniecznie trzeba wpisać, że powietrzna, ponieważ wnet coś zaświta urzędnikowi w głowie, że może gruntowa i jakieś odwierty i wyśle postanowienie o uzupełnienie braków. Najlepiej zrobić także rysunek z umiejscowieniem jednostki zewnętrznej.