siutek84 10.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tym wpisem chciałbym otworzyć nowy temat, mój osobisty dziennik budowy. Lepiej teraz, bo później to już będzie za dużo zaległości Co prawda budować jeszcze nie zacząłem, ale czas zabrać się za papierologię. Działka jest, czas wybrać się po warunki zabudowy do urzędu. Niebawem podam więcej szczegółów. pozdrawiam patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 12.03.2015 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak więc pierwszą wizytę w urzędzie mam już za sobą:- Starostwo powiatowe, 2 kopie mapy zasadniczej 1:1000 w celu uzyskania warunków zabudowy. Koszt: 40,30 zł. Zacząłem się zastanawiać nad indywidualnym projektem. Na targach Budma 2015 trafilem na firmę zajmującą się budownictwem tradycyjnym, niskoenergetycznym i pasywnym. Taki projekt u nich to 40zł/m2 - całkiem nieźle. Pytanie jak z jakością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 15.06.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Jako, że ciągle jestem na etapie luźnych planów budowlanych, tempo dodawania nowych wpisów jest raczej żenujące. Mimo to co jakiś czas coś nowego dodam Tydzień temu byłem w urzędzie gminy w celu złożenia wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Zostawiłem tam 107 zł, Wcześniej jeszcze, telefonicznie pani z sekretariatu przekazała mi info o tym, jakie dokumenty mam złożyć razem z wnioskiem. Okazało się, że wypis z rejestru gruntów nie był potrzebny... ;/ 50 zł wydane niepotrzebnie. A teraz link do wybranego projektu Co prawda jeszcze nie kupiony, ale wszystko wskazuje na to, że to będzie właśnie ten projekt http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1090-Merlin-II,1106.html Co o nim myślicie?? Zastanawiam się jeszcze nad źródłem ogrzewania, biję się z myślami - tańszy piec na ekogroszek? czy wykosztować się i zainwestować w pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.06.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Tydzień temu byłem w urzędzie gminy w celu złożenia wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Zostawiłem tam 107 zł A po co? Zgodnie z art. 2 ust 2 ustawy o opłacie skarbowej tej opłaty nie pobiera się w sprawach związanych z budownictwem mieszkaniowym. Szukaj w googlu teraz wzoru o stwierdzenie nadpłaty i zwrot Po co przepłacać? Co do projektu - na pierwszy rzut oka to pokoje dzieci są według mnie stanowczo za małe. 7 metrów z groszem to ciasnota. Jak masz usytuowane strony świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 16.06.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) A po co? Zgodnie z art. 2 ust 2 ustawy o opłacie skarbowej tej opłaty nie pobiera się w sprawach związanych z budownictwem mieszkaniowym. Szukaj w googlu teraz wzoru o stwierdzenie nadpłaty i zwrot Po co przepłacać? Co do projektu - na pierwszy rzut oka to pokoje dzieci są według mnie stanowczo za małe. 7 metrów z groszem to ciasnota. Jak masz usytuowane strony świata? Poszukam info o tej opłacie skarbowej Co do usytuowania: Wyjazd z garażu jest na wschód, kuchnia i salon od południa, a pokoje dzieciaków na północ. Tam jest jeszcze spora przestrzeń na poddaszu do zaadoptowania i właśnie tam chciałbym docelowo umieścić sypialnie swoją i dzieci. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez siutek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.06.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Poszukam info o tej opłacie skarbowej Co do usytuowania: Wyjazd z garażu jest na wschód, kuchnia i salon od południa, a pokoje dzieciaków na północ. Tam jest jeszcze spora przestrzeń na poddaszu do zaadoptowania i właśnie tam chciałbym docelowo umieścić sypialnie swoją i dzieci. Koniecznie! Niektóre urzędy patrzą tylko na załącznik do tej ustawy i tam rzeczywiście jest kwota 107 zł. Nie czytają jednak całej ustawy, gdzie jak byk stoi, że w ogóle jej się nie stosuje do budownictwa mieszkaniowego. Jak nic przysługuje Ci zwrot tej opłaty, a jak urzędowy radca prawny będzie twierdził inaczej, to trzeba się będzie pokopać z koniem, bo racji nie ma. Hm. Prowizorka najtrwalszą formą budownictwa - czy nie okaże się, że dzieci zdążą wyfrunąć zanim wykończysz poddasze? Dwa - kuchnia od południa. Znaczy, że mało gotujecie? W upalne dni nie dość, że słonko będzie dogrzewać, to jeszcze gotujące się potrawy. Ale jeśli kuchni raczej mało używacie, to nie ma z tym problemu. Moim zdaniem najlepszą lokalizacją dla kuchni jest wschód - wstaje się rano i słonko zagląda, więc przyjemniej jest. Szczególnie, jeśli ktoś musi wstawać o jakichś barbarzyńskich porach typu 6 rano Trzy - pokoje dziecięce od północy. W przeciwieństwie do rodziców, dzieci potrafią mnóstwo czasu spędzać we własnym pokoju, kiedy już odrosną trochę od ziemi (a nastolatki to już w ogóle). Stąd osobiście wolałabym, aby były to pokoje korzystające ze światła dziennego w większym stopniu niż północne. Natomiast chętnie od północy widzę sypialnię rodziców - oni tam się udają już wieczorem i ich sypialnia rzeczywiście służy głownie do spania czy też odpoczęcia, więc nie potrzebują zabierać światła innym pokojom. I jeszcze a propos sypialni rodziców: kiedy jest od zachodu, to w lecie ciężko jest zasnąć, bo pokój zostaje maksymalnie dogrzany zaraz przed zaśnięciem. Dobrze widzę, że ma to nieco ograniczyć pas zieleni? Dobry pomysł, ale pod warunkiem, że krzewy zasadzicie zaraz po skończeniu stanu surowego, aby zdążyły wyrosnąć Myślę przy okazji jak to u Ciebie rozwiązać... łącząc 7 i 8 dostajemy fajną sypialnię rodziców z oknami od północy. Ale jak wtedy usytuować pokoje dziecięce?... Ale ale, nie traktuj tego jako krytyki - to są rzeczy, na które u siebie też zwracałam uwagę, więc mogą mieć znaczenie u Ciebie, ale wcale nie muszą Być może wszystko co napisałam masz już dawno przemyślane i niepotrzebnie się produkowałam Co do ogrzewania, to musisz przeliczyć po prostu co Ci się opłaca. Ja nie jestem z tych, co twierdzą, że moje rozwiązanie jest jedyne słuszne, bo każdy musi dostosować dom do swoich możliwości i potrzeb. U siebie robię biomasę (owies), ale to dlatego, że mam kilka ha pola do wykorzystania, więc jestem niezależna od ceny owsa na rynku - więc takie rozwiązanie będzie najekonomiczniejsze. A u siebie musisz przeliczyć koszt wykonania pompy + koszt jej eksploatacji (nie tylko prąd, ale też serwisowanie czy wymiana części) i porównać z kosztem wykonania i eksploatacji pieca na ekogroszek - oba w perspektywie... ja wiem... 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 16.06.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Iscra, prawdę mówiąc u mnie jest nieco bardziej skomplikowana sytuacja. Powyższy dom, to tak naprawdę dom dla moich rodziców, którego budową ja mam się zająć i pewnie przez jakieś 5 lat będę w nim mieszkał, dopóki nie uzbieram kasy na swój. Co do gotowania, w domu najczęściej gotuję ja . Zastanawiam się nad jakąś rekuperacją czy jakimś ekologicznym klimatyzatorem (gruntowy wymiennik ciepła? ) mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się schładzać temp w środku w ciepłe dni. W Twoim wątku pisałem, że myślę o indywidualnym projekcie - to ma być właśnie dom dla mnie i dzieci. Tam pewnie dokładniej przemyślę rozmieszczenie pokoi. Przez 5 lat przemęczę się w domu z powyższego projektu. Ps. moja żona jest bardzo przywiązana do mieszkania w bloku, więc mimo moich starań na razie nie udaje mi się jej przekonać do budowy naszego domu. Ale wierzę, że indywidualny projekt uwzględniający jej życzenia to zmieni. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez siutek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 19.07.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Aktualizacja: W ubiegłym tygodniu otrzymałem z urzędu gminy projekt warunków zabudowy. Kilka punktów wpisali inaczej niż chciałem (np odprowadzenie ścieków do kanalizacji, a chciałem przydomową oczyszczalnie + alternatywnie kanalizę, oraz wpisali mi piec na paliwo stałe, a chciałem bardziej ogolnie - we własnym zakresie - tak abym mógł tuż przed budową wybrać czy robię piec, czy pompę ciepła). Pojechałem do urzędu, zgłosiłem poprawki, teraz czekam na właściwe warunki zabudowy Tak dla wiadomości: będąc w urzędzie zostałem poproszony o nr pesel i dowód wpłaty 107zł opłaty skarbowej. Prawdopodobnie w celu zwrotu tej opłaty, bo złożyłem stosowne pismo. Dodatkowo w piątek odebrałem uzgodnienie z wodociągów, zatem wszystko jest na dobrej drodze A teraz pytanie: Jaka jest dalsza kolejność? Co powinienem zrobić? Kupić już projekt? załatwiać skrzynkę?? Jakie są koszty skrzynki jeśli nie ma takowej w bliskim sąsiedztwie mojej działki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 08.08.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Kolejna aktualizacja: zgodnie z sugestią użytkowniczki Iscra w połowie czerwca złożyłem dokumenty o zwrot niesłusznie pobranej opłaty skarbowej. Wczoraj, tzn w piątek 7.08 dostałem przelew zwrotny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 17.01.2016 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Powoli, bardzo powoli, co mnie trochę przeraża :/ Pytanie do tych, którzy już to przerabiali:Mam kupioną działkę, mam wydane warunki zabudowy, wybrany projekt (ale jeszcze nie kupiony) W jaki sposób mam wypełnić wniosek o przyłącze energetyczne tak, by zasilić nim najpierw plac budowy, a następnie już gotowy dom??Patrzę w ten wniosek jak szpak w... i nic nie kumam :/ wiele opcji wzajemnie się wykluczających. link: http://www.energa-operator.pl/upload/wysiwyg/dokumenty_do_pobrania/formularze/przylaczenia/wniosek_o_okreslenie_warunkow_przylaczenia.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 17.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Chcesz mieć taniej to napisz we wniosku ze "altanka działkowa" i odrazu masz taryfę ostateczną bez haraczu za "budowlaną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 18.01.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 mimo wszystko wolę nie kombinować, kiedyś się rypnie niezgodność wniosku ze stanem faktycznym i dopiero będę miał problem z odkręcaniem wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 30.01.2016 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 wniosek o prąd złożony, zobaczymy ile im to zajmie, wnioskowałem o 13kW, mam nadzieję, że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siutek84 07.06.2017 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Czas na aktualizację: Od ostatniego wpisu minęło 1,5 roku Ale coś się zaczyna dziać. - Projekt kupiony i zaadoptowany. - Pozwolenie na budowę uzyskane Niestety w dwóch ratach, bo najpierw uzyskałem pozwolenie na budynek usytuowany nie tak jak chciałem (kierownik budowy który przygotowywał mi dokumenty dał ciała), a następnie składałem wniosek o zmianę pozwolenia na budowę. Wczoraj odebrałem - Skrzynka energetyki już stoi na granicy działek i czeka na prąd, ja swoją - budowlaną - też postawiłem, odesłałem papiery, a wczoraj byłem podpisać umowę na świadczenie dostaw. Podobno w tydzień się wyrobią (swoją skrzynkę stawiali 9 miesięcy- rodziła się w bólach) - Woda... no właśnie... i tu się pojawia problem. dzisiaj była ekipa z wiertnicą, woda jest na poziomie 9 metrów co dla tradycyjnego hydroforu jest zbyt dużą głębokością Mam zatem kilka opcji, w najbliższych dniach się rozstrzygnie która wybiorę. Na wodociąg gminny na razie nie mam co liczyć. - Działka ogrodzona, wiec ekipa może wchodzić. - Brakuje tylko blaszaka Martwi mnie ta woda, ale coś wykombinować będę musiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.06.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Ale próby zmiany miejskiej kanalizacji na przydomową oczyszczalnie w życiu nie pojmę. Jeśli masz kanalizację, to musisz mieć i wodociąg... Jak w przypadku kanalizacji, nie wiem czemu chcesz wiercić swoją studnię. GWC do chłodzenia... mizerny pomysł, lepiej zawczasu zaplanować klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts