Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zastanawiam się po co ludzie kupują projekty. Płaca za to , potem dają to adaptacji za którą tez płacą i jak uzyskają PB nagłe olśnienie

.

Błąd -ludzie w większości kupują książkę(dość drogą) oraz pieczątkę i opis adaptacja...

Najgorsze jest to , że wielu kolegów projektantów nawet nie spojrzy na rysunek poza tabelką .

Czasami zdarzy się świadomy inwestor, który rozumie, że na czym jak na czym ale na projekcie nie warto oszczędzać, w większości jednak można usłyszeć, że ktoś inny zrobi pełnobranżową adaptację za 1000 czy 1500zł. Życzę powodzenia konstruktorowi który będzie w stanie przeanalizować projekt za 300zł, nanieść zmiany , utrzymać biuro, legalne oprogramowanie itp.

https://forum.murator.pl/topic/198933-monolit-czy-mog%C4%99-by%C4%87-pewny/page/2/#findComment-6774063

usłyszeć, że ktoś inny zrobi pełnobranżową adaptację za 1000 czy 1500zł. Życzę powodzenia konstruktorowi który będzie w stanie przeanalizować projekt za 300zł, nanieść zmiany , utrzymać biuro, legalne oprogramowanie itp.
dużo leśnych jest, co mają full uprawnienia z PRL'u.

a zastanawiam się po co ludzie kupują projekty. Płaca za to , potem dają to adaptacji za którą tez płacą i jak uzyskają PB nagłe olśnienie

-ławy zrobić na -30 -50 od terenu

-stropy pozamieniać jest monolit wsadzić terive i na odwrót

-schody wywalić jak są betonowe jak ich nie ma to zrobić

-w dachu też pogrzebać bo kto to widział takie krokwie ciężkie

Jaki w tym wszystkim jest sens? Ostatnio mnie to mocno zastanawia.

przeważnie jest to uciążliwa książka do której prawie się nie zagląda. Moi rodzice w końcu lat 80 ..

budowali dom, projekt piękny ładny cudny, ale ważniejsi byli lokalni znojcy, co

mówię do taty czasem, że nigdy nie powinien oddać się we władanie lokalnych znojców !

pierwszą karę dostał kiedy musiał skuć płytę .. nad pokojem bo siadła, mówię bardzo dobrze Ci tak .. bo Cię w zrobili pijackie obszczy mury, najważniejsze było zdobyć za free flaszkę ! a nie pomóc. Taka to była pomoc przy zbrojeniu płyty znojców.

Dwie kolejne to już dzieło w qwf rodziców ... a mówię mieliście cudny projekt gdzie było pokazane co do pręta co i jak .. że nie potrzeba było obszczymurów!

Schematy jak zbroić podciągi itp, to samo z C.O pierwsza ekipa narobiła takiego burdlu

w instalacji, potrzeba było poprawek .. kolejna kasa.

Znojcy do tego stopnia wredni bywali, że namawiali np na wnęki pod grzejniki !

Jedyne pozytywne rozwiązanie ? to pustka powietrzna na 1,5-2cm to tato wiedział że

za szeroka= konwekcja i nici z pustki. Na dachu też znojcy pokazali co potrafią ..

ale tu dostali kopa .. i w zimie karne krycie blachodachówką przy mrozie..

Doskonale znam traktowanie projektu .. przez ludzi którzy zupełnie nie mają pojęcia w czym rzecz.

Ale największą zakałą jest leśny lud ! przy wymianie pokrycia dachowego, przyjechał

jeden znojec, akurat byłem przy tych negocjacjach .. na szczęście byłem już po 3 roku .to ciut jaśniej spraw widziałem, szczególnie izolacji termicznej.

To gościu mi leci tekstem .. że nie będziemy się doktoryzować 10cm starczy itp ..

a chodziło mi o izolację skosów .. zdjęcie w mojej galerii. myślę idź bucu..

Jakieś peany jakie to budowy nie robią .. jacy to kierownicy budowy nie surowi .. itp na co mnie to słuchać ?

Edytowane przez מרכבה
https://forum.murator.pl/topic/198933-monolit-czy-mog%C4%99-by%C4%87-pewny/page/2/#findComment-6774432

Dla ludzi projekt to zło konieczne to wiem od dawna, ale po co wyszukują ten jeden jedyny a potem realizują wizję "murarza" tego pojąc nie mogę.

~dwa lata temu pakowałem się na wakacje, idę z walizką do auta a tu znajomy z jakąś panią się przyplątał. Znajomy leśny budowlaniec z papierami, ta Pani to inwestorka. Przyszli bo bez PB wybudowali już fundament na 13x5 ława i na części ściana, to był piątek inwestor chciał na poniedziałek komplet papierów do PB, tydzień później miało być PB. Zapytałem leśnego czy wie co mu grozi za budowanie bez PB - nie wiedział.

A o mieszance betonowej i ekipie, w grudniu 2013 lałem u siebie strop zamówiłem beton z dodatkiem na mrozy, jak operator pompy podał pierwszy beton majster krzyczał "co to "ku....wa" jest dolej wody bo się tu "zaje......my", wyszedłem z za winkla i spokojnie poinformowałem operatora i kierowce gruszki że jak wleją kroplę wody to pojadą z tym na bazę. Miny wszystkich bezcenne. Strop nakryty w pierwszej dobie temp. do -3 w drugiej do -6 odparzyło mi mleczko na pow. 0,8-0,8 grubość 1-2mm. Gdybym nie zareagował pewnie kuł bym strop. I to nie byli ludzie spod budki z piwem !!!

https://forum.murator.pl/topic/198933-monolit-czy-mog%C4%99-by%C4%87-pewny/page/2/#findComment-6774543

Jajmar bardzo dobrze się czyta Kogoś, Kto myśli podobnie, miodzik na me oczy. Momentami czułem się outsiderem, że czegoś śmiem wymagać,

oraz wychodzę przed szeregi.

I to nie byli ludzie spod budki z piwem !!!
:bash:

Koncentruje się mocno na asertywności, ten pierwiastek dobroci może mi bokiem wyjść:bash:

https://forum.murator.pl/topic/198933-monolit-czy-mog%C4%99-by%C4%87-pewny/page/2/#findComment-6775775