dawiddur 10.03.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Znalazłem się w następującej sytuacji:Jakieś 2-3 miesiące temu znalazłem swoją wymarzoną działkę na terenie wiejskim, w bliskiej odległości od miejscowości w której pracuję. Znając nr działki, dane właściciela udałem się do Starostwa gdzie w geodezji ustaliłem, że działka która mnie interesuje jest "użytkiem ornym, klasa IVb i V" (konkretniej są to dwie działki sąsiadujące ze sobą). Następnie udałem się do Gminy gdzie zajrzałem do MPZP z treści którego wyczytuje, że na jednej jak i drugiej działce dopuszczalna jest zabudowa jednorodzinna. Kolejno zaglądam do księgi wieczystej - wszystko OK po czym spotykamy się z sprzedającym, sporządzamy umowę przedwstępną, płacę zaliczkę i daje nam kilka miesięcy na finalizację. Oczywiście zakup finalizujemy, płatność gotówką. Mimo tego, że w Gminie usłyszałem "brać jeśli cena jest dobra" w kontekście zakupu działki pod budowę domu to mam wątpliwość jak jest z tą ewidencją w Starostwie i MPZP. Budowę planuję rozpocząć za jakiś czas (4-8 lat), a do tego czasu powoli ogarniać swoją działkę. Czy powinienem coś gdzieś zgłosić? Przekształcić? wiąże się to z jakimiś podatkami, dziwnie wysokimi opłatami? Piszę ponieważ ktoś zaczął mnie ostrzegać przed opłatą adiacencką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts